Arvioitu lukuaika: 15 minuuttia

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

yrittajaksi-aikova-nainen-paakuva-jpg

Yrittäjyys on jatkuvasti yleisempää. Monelle yrittäjyydestä tulee ensimmäisenä mieleen vapaus päättää itse omista työajoista ja olla oma pomonsa. Kokosimme tarkistuslistan, joka yrittäjyydestä kiinnostuneiden on hyvä käydä läpi ennen toiminnan aloittamista!

Kukaan ei ole väittänyt, että yrittäjyys olisi helppoa – mutta toisaalta sanonta myös kuuluu, että aina kannattaa yrittää.  Ennen oravanpyörästä hyppäämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan oman liikeidean lisäksi omat kyvyt ja edellytykset yrittäjäksi.

Yritystoiminnan aloittaminen on monivaiheinen prosessi, johon kannattaa perehtyä kunnolla! Yrittäjyys ei kuitenkaan ole välttämättä hankalaa. Uskomalla itseesi ja kehittymällä yrittäjänä voit saavuttaa tavoitteesi. Skrollaa alaspäin ja lue lisää, mistä parhaat yrittäjät on tehty ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon yritystä perustaessa.

Pohdi ainakin seuraavia asioita suunnitellessasi yrittäjäksi ryhtymistä:

Onko sinulla yritysidea?

Onko kipinä yrittäjyyteen lähtöisin kotoa vai syttyikö se koulutusta täydentävien yritysopintojen myötä? Olipa yrittäjyys sitten elinikäinen haaveesi tai markkinoiden paineesta johtuva päätös, onnistumisen kannalta on tärkeää ottaa siihen liittyvät koukerot vakavasti.

Yritysidea on koko toiminnan perusta ja sitä kannattaa suunnitella ja kypsytellä rauhassa. Onko sinulla omasta mielestäsi mahtava idea, mutta et tiedä mistä lähtisit liikkeelle? Kannattaa tutustua alan olemassa olevaan tarjontaan, ja jos toimintasi on tarkoitus olla paikallista, myös alueen yrityksiin.

Pelkkä idea ei riitä, jos markkinoilla ei ole tarvetta uudelle toimijalle. Tällöin kannattaa hioa ajatusta ja tehdä siihen muutoksia, jotta oma tuotteesi tai palvelusi olisi ainutlaatuinen ja eroaisi muusta jo tarjolla olevasta valikoimasta.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Jotta voit arvioida etukäteen, kuinka kannattavaa yritysideasi toteuttaminen voisi olla, sinun on syytä tehdä liiketoimintasuunnitelma. Huolellisen suunnitelman tekeminen antaa sinulle korvaamatonta tietoa, jonka perusteella pystyt arvioimaan ideasi vahvuuksia ja heikkouksia sekä varautumaan seuraaviin steppeihin.

Suunnitelman tekemistä myös edellytetään, jos olet asiakkaana yrityshautomossa, TE-keskuksessa tai haet ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi pankilta.

Yritysidea on yrittäjäksi aikovalle tärkeä - kuvituskuva

Miksi yrittäjyys motivoi sinua?

Yrittäjäksi voi ryhtyä oikeastaan kuka tahansa. Yrittämisen aloittamiseen ei ole ikärajaa, joten kaikkien on mahdollista myydä omaa osaamistaan ja palveluitaan, vaikka ennen täysi-ikäisyyttä. Yritystoimintaa voi myös jatkaa niin kauan kuin itse jaksaa.

Voit alkaa yrittäjäksi myös eläkkeelle siirryttyäsi tai harjoittaa osa-aikaista yritystoimintaa muun palkkatyön ohella. Lue myös artikkelimme Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista!

Parhaiten yrittäjäksi sopivat itsenäisestä työstä nauttivat!

Yrittäjänä ei myöskään saa säikähtää pitkäksi venyviä päiviä, sekä oman yrityksen pyörittämisen tuomaa vastuuta. Nämä ovat kuitenkin asioita joihin voit itse vaikuttaa esimerkiksi suunnittelemalla ja pitämällä kiinni yritystoimintaan käyttämästäsi ajasta sekä hinnoittelemalla työsi oikein.

Oman pääoman löytyminen on usein hyödyksi, mutta hyvään yritysideaan voi hakea myös ulkopuolista rahoitusta.

Yrittäjyys sopii erityisen hyvin jonkin erityistaidon omaaville. Oman osaamisen myyminen onkin kaikkein helpointa ja usein se vaatii kaikkein vähiten alkupääomaa. Yrittäjäksi voi myös päätyä, jos omalla alalla ei ole tarjolla töitä, mutta tuotteille tai palveluille on kuitenkin kysyntää.

Yrittäjähenkisyys on ominaisuus, joka monesti kulkee suvussa. Yritystoiminnan aloittaminen on helpompaa, jos omat perheenjäsenet ovat toimineet yrittäjinä ja toisinaan perheyrityksen jatkaminen onkin kutsumus. Lue myös artikkelimme siitä, mitä on sisäinen yrittäjyys.

Oletko valmis tekemään töitä saadaksesi yrityksesi kannattamaan tai menestymään?

Yrittäjyys voi olla avain onneen tai jopa tie rikkauksiin. Näiden haaveiden toteutuminen on luonnollisesti sidoksissa siihen, millainen on kykyäsi sitoutua, kestää painetta ja jatkaa yritystoimintaa mahdollisista takaiskuista huolimatta.

Yrittäjä on yrityksensä toimitusjohtaja, markkinoija, siivooja, myyjä ja asiakaspalvelija; harvalla aloittavalla yrittäjällä nimittäin on varaa heti palkata avukseen kokonaista joukkoa eri alojen osaajia ennen kuin ensimmäistäkään tilausta on kirjattu tai laskua lähetetty asiakkaalle.

Onko sinulla tarpeeksi yritteliäisyyttä ja kunnianhimoa?

Yrittäjäksi aikovan tulee omata monipuolisesti erilaisia taitoja tai ainakin olla valmis niitä hankkimaan. Pitkäjänteisyyden ja luonteenlujuuden lisäksi yrittäjän ominaisuuksiin kuluu suurempien kokonaisuuksien hahmottaminen. Etenkin tuotantoon keskittyvän yrityksen tai suuremman palveluyrityksen perustaminen vaatii laajan kentän käsitystä.

Ymmärrys markkinataloudesta ja liiketoiminnan perusteista on myös suotavaa etenkin suurempaa yritystoimintaa tavoitteleville.

Pienen yrityksen pyörittämiseen tarvitaan yleensä paljon alan tuntemusta. Esimerkiksi yhden henkilön autokorjaamon perustaakseen tulee itsellä olla autoalan koulutus ja käytännön kokemus on myös eduksi. Toisaalta autokorjaamon voi perustaa ilman, että itse korjaa yhtään autoa. Yrittäjä voi toimia vain johtajana ja suunnitella ja delegoida eri toimintoja. Tällöin kuitenkin yleensä tarvitaan enemmän alkupääomaa.

yrittäjämies

Koska yritystoimintaa harjoittaessa yrittäjä on jatkuvasti tekemisissä eri sidosryhmien kanssa, on hyvä jos yrittäjällä on mahdollisimman laaja ymmärrys monilta toimialoilta.

Pienyrittäjän on mahdollista hoitaa kaikki yrityksen toiminnot itse, mutta voi kuitenkin olla eduksi käyttää asiantuntijoita tai palkata henkilökuntaa hoitamaan tukitoimia. Tämä onkin tyypillistä hieman suuremmilta yrityksiltä, joiden kirjanpidon, markkinoinnin sekä juridisen puolen hoitaa henkilökunta tai toimet ulkoistetaan.

Joka tapauksessa yrittäjällä tulee olla osaamista ja tietotaitoa useilta aloilta, jotta pystyy näkemään kokonaisuuden ja suunnittelemaan tulevaisuuden ratkaisuja.

Yrittäjyys ja intohimo

Monen yrittäjän puoliso voisi allekirjoittaa, että oma puoliso tuntuu olevan enemmän naimissa oman yrityksensä kuin puolisonsa kanssa. Oletko siis valmis tekemään tätä työtä joka päivä aina siihen saakka, että olet päässyt tavoitteeseesi – mikä tahansa se sitten onkin.

Sinun on oltava valmis uurastamaan yrityksesi ja asiakkaidesi eteen, mutta silti koitettava muistaa myös huolehtia sekä itsestäsi että läheisistäsi. Kuten aiemmin blogissa kirjoitimme, hyvinvoiva yrittäjä on menestyvä yrittäjä.

Moni ryhtyy yrittäjäksi intohimosta jotakin asiaa kohtaan. Intohimo on hyvä motivaattori, joka tarvitsee rinnalleen liiketoimintakelpoisen ja aikaa kestävän yritysidean. Tee siis toimialatutkimusta ja ota kaikki mahdollinen oppi talteen ryhtyessäsi yrittäjäksi. Intohimo yhdistettynä strategiaan on voittava yhdistelmä!

Tee realistinen kustannusarvio

Yrityksen käynnistämiseen ei välttämättä tarvita isoa pääomaa, sillä digitalisaation kehittymisen myötä työtä voi yhä useammin tehdä mistä ja milloin vain. Asiakkaasi voivat olla mistä tahansa ja markkina-alueesi voi olla koko maailma.

Yrittäjäksi ryhtyessä kannattaa tehdä myös realistinen kustannusarvio, jossa huomioi kaikki aloituskustannukset sekä aivan kaikki mahdolliset tulevat kulut.

Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että monet kulut eivät ole riippuvaisia yrittäjän tekemästä tuloksesta, vaan laskut on maksettava riippumatta siitä, onko kyseisessä kuussa ollut maksavia asiakkaita. Lue artikkelimme velkakierteen välttämisestä.

Oletko valmis oppimaan muilta?

Menestyneistä yrittäjiä yhdistää halu jatkuvasti oppia uutta. Voit miettiä asiaa sitä kautta, että mitä yrityksiä ja yrittäjiä ihailet, keitä kunnioitat ja haluat jäljitellä.

Yksi hyvä keino kehittyä yrittäjänä on hommata oma yrityskummi tai mentori, jonka kanssa voi sparrailla oman liiketoiminnan kiemuroita. Toimiva väylä voi olla myös verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa vaikkapa sosiaalisessa mediassa tai ihan kasvokkaisissa tapahtumissa oman alueen yrittäjien kanssa.

sparrailu-tuokio yrittäjäksi aikovalle - mies ja nainen koneella

Valmistaudu jatkuvaan muutokseen

Yrittäjyys kysyy jatkuvaa oppimista ja kehittymistä, ja muutoksia piisaa. Yksi yrittäjyyden sudenkuoppia on kuvitella, että olet yrittäjänä valmis, tai tulet liian tyytyväiseksi itseesi tai omaan yritykseesi.

Älä käsitä väärin, tyytyväinen saa ja pitääkin olla, mutta sen ei saa antaa estää näkemästä puutteita ja kehitysmahdollisuuksia.

Kannattaa siis jatkuvasti pitää silmät auki uusien suunnitelmien ja parempien toimintatapojen varalta. Voi olla yrityksellesi jopa kilpailuetu, että pystyt nopeasti reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja markkinatilanteen muuttumiseen. Kehitysehdotukset voivat tulla myös asiakkailtasi ja silloin on ehdottomasti hyötyä siitä, että pystyt joustamaan ja sopeuttamaan palvelusi asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Kaikki yritykset ovat erilaisia ja jokaisella yrittäjällä on oma polkunsa.

Monesti uran aikana tulee tehtyä useita yrityksiä ja erehdyksiä, joista oppimalla voi kehittyä paremmaksi. Ota huomioon myös ympärilläsi olevien, sinulle tärkeiden ihmisten antamat signaalit. Ota yrittäjyys puheeksi perheesi kanssa, sillä heillä saattaa olla arvokkaita mielipiteitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Muista myös viettää aikaa läheistesi kanssa ja unohda välillä yrittäjän kiireet.

Jokainen yrittäjä oppii vuosien mittaan toimimaan paremmin ja tehokkaammin, mutta tarvittaessa voit myös hankkia lisää koulutusta itsellesi. Yrittäjäkoulutuksia on tarjolla useilla paikkakunnilla ja lisäksi voit osallistua verkko-opetukseen asuinpaikastasi riippumatta.

Voit myös hankkia lisätietoja alastasi erilaisiin julkaisuihin tutustumalla tai konsultoimalla asiantuntijoita, joilta voit saada korvaamattomia vinkkejä yrityksesi toimintaan liittyen. Tärkeintä on kuitenkin, että yrityksesi kehittyy, etkä kangistu liikaa kaavoihin.

Yrittäjäksi yksin vai yhdessä?

Onko liikeideasi useamman henkilön yhdessä kehittämä vai seisotko sen takana yksin? Saatat haluta itsellesi kumppanin, jolta löytyy ehkä osaamista, jota sinulla ei ole tai voit ottaa mukaan yhtiökumppaneita toiminnan rahoittamiseksi.

Yhtiökumppaneiden mukaan ottaminen vaikuttaa yritysmuodon valintaan ja se onkin yrittäjyyden alkumetrien tärkeimpiä päätöksiä.

Yrittäjäksi voi lähteä yksin ja silloinkin valittavanasi on useita yritysmuotoja. Toiminimi on yksinyrittäjien eniten suosima yritysmuoto sen helppouden vuoksi. Toiminimen perustaminen on helppoa ja toiminimeä varten et tarvitse välttämättä edes erillistä yritystiliä, sillä kaikki yrityksen varat ja velat ovat sinun omiasi ja sinun vastuullasi. Jos kyseessä on kuitenkin vakituisesti toimiva yritys, jolla on paljon tilitapahtumia, erillisen pankkitilin perustaminen helpottaa sinua taloushallinnon kirjauksissa. Lue lisää UKKO Yritystilistä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Viime vuosina myös kevytyrittäjyys on yleistynyt huomattavasti. Tämä onkin kaikkein helpoin tapa aloittaa oman osaamisen ja omien palveluiden myyminen.

Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai laskutuksesta, vaan ulkopuolinen yritys hoitaa ne ja maksaa palkkaa työn tekijälle. Palvelusta tulee kuitenkin maksaa provisiota. Lisäksi vaikka kevytyrittäjää ei lasketa varsinaiseksi yrittäjäksi, tulee tämänkin muistaa huolehtia yrittäjäeläkkeen maksamisesta, mikäli YEL-työtulon raja ylittyy.

Jos haluat aloittaa yritystoiminnan toisen tai useamman yhtiökumppanin kanssa, valittavanasi on joko osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö. Osakeyhtiö on näistä yritysmuodoista ainoa, joka on mahdollista perustaa myös yksinään.

yrittäjäksi aikovat naiset piirtävät taululle

Osakeyhtiö on täysin yrittäjästä itsestään erillinen juridinen yksikkö, vaikkakin usein myös yrittäjä itse on vastuullinen yrityksen toiminnasta esimerkiksi omien takauksiensa myötä. Osakeyhtiön varat eivät myöskään kuulu automaattisesti yrittäjälle itselleen, vaan halutessaan hänen tulee maksaa itselleen palkkaa. Lue lisää osakeyhtiön perustamisesta.

Kommandiitti- ja avoin yhtiö mahdollistavat myös kahden tai useamman yhtiömiehen kumppanuuden. Erona näissä yhtiömuodoissa on se, että avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet ovat yhtä lailla vastuussa yhtiön toimista ja veloista, kun taas avoimessa yhtiössä mukana on myös äänettömiä yhtiömiehiä, joilla tätä vastuuta ei ole.

Lue myös: Yrittäminen ystävän kanssa – uhka vai mahdollisuus?

Yrittäjyys sisältää paljon velvoitteita

Aloittava yrittäjä on monien mielenkiintoisten päätösten edessä. Mihin kaikkeen yrittäjän sitten pitää varautua alkumetrejä ottaessaan?

Kun yritysidea on valmis, on aika perustaa yritys. Muista, että jos aiot hakea yrityksellesi tukea tai lainan takausta, usein edellytetään, että yritys perustetaan virallisesti vasta tämän jälkeen. Yrityksen perustaminen tapahtuu nykyään helposti netissä ja samalla voit ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin, ALV-rekisteriin ja työnantajarekistereihin riippuen yrityksesi toiminnasta.

Rahoitusta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että yrityksellä saattaa mennä pitkäänkin, ennen kuin se alkaa tuottaa varsinaista tuottoa, mutta laskut ja muut velvoitteet tulee kuitenkin hoitaa ajallaan.

Tarvittavan rahoituksen määrittämisessä auttaa liiketoimintasuunnitelman kassavirtalaskelma, jonka avulla on helppo arvioida, miten pitkään menee ennen kuin yrittäjän on mahdollista nostaa ensimmäisiä yksityisnostoja tai maksaa itselleen palkkaa. Aloittavan yrittäjän on mahdollista hakea erilaisia tukia tai anoa starttirahaa TE-keskukselta.

Aloittavan yrittäjän tulee myös muistaa ottaa tarvittavat vakuutukset yritystoimintaa varten. Omaisuus-, yritystoiminta- ja vastuuvapausvakuutus ovat tärkeitä ja näiden lisäksi yrittäjä saattaa tarvita muitakin vakuutuksia. Jos palkkaat työntekijöitä, sinun tulee muistaa vakuuttaa heidät työttömyyden ja tapaturman varalta.

Myös eläkevakuutuksista tulee huolehtia sekä työntekijöiden että yrittäjän itsensä osalta. Yrittäjän eläkemaksut perustuvat yrittäjän arvioon omasta työtulostaan. Lisäksi jotkin toimialat ovat luvanvaraisia ja aloittaminen saattaa olla riippuvainen eri virastojen käsittelyajoista.

Lue myös: YEL-vakuutuksen minimimaksu voi yllättävässä elämäntilanteessa jättää yrittäjän lompakon lähes tyhjäksi

iloinen yrittäjä- paperityöt

Jos et itse omaa yrityksen taloudenpidon osaamista, kannattaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai hankkia yritykselle kirjanpitäjä. Hyvä suhde taloushallinnon ammattilaisen kanssa auttaa yrityksen aloittamisessa ja myös myöhemmin talouden hallinnassa ja tulevaisuuden suunnittelussa. Kirjanpitäjä auttaa sinua myös erilaisten lakisääteisten toimien hoitamisessa, kuten kausivero- ja palkkailmoitusten tekemisessä.

Aloittavalla yrittäjällä on paljon muistettavaa ja aikaa kuluu erilaisten juoksevien asioiden lisäksi sopimusten tekemiseen ja suunnitteluun. Lisäksi pienyrittäjä tekee usein töitä yrityksen perustoimintojen parissa eli tuottaa itse palveluita tai tuotteita, joita yritys myy.

Yrittäjän tulee kuitenkin ajatella myös itseään ja muistaa, että vapaa-aika ja riittävän yöunen saaminen vaikuttaa paitsi yrittäjän myös yrityksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mikäli yritystoimintaan liittyvät paperityöt tuntuvat raskaalta, on olemassa helpompikin vaihtoehto.

UKKO.fi:n kautta kevytyrittäminen on helppoa:

  1. Tee työt
  2. Luo lasku
  3. Nosta palkka

Lue lisää kevytyrittäjyydestä.

Apua yrittäjyyteen

Aloittavan yrittäjän kannattaa hakeutua TE-keskuksen yrittäjyysneuvontaan tai ilmoittautua yrittäjyyskurssille. Talouspuolen kysymyksissä voit kääntyä suoraan veroviranomaisen puoleen tai hankkia itsellesi kirjanpitäjän.

Jos sinulla ei ole markkinointialan kokemusta, hakeudu luennolle tai pidempään koulutukseen. Markkinointiin kannattaa todella panostaa, sillä erinomaisen liikeidean ja käytännön asioiden hoitamisen lisäksi menestys on mahdollista vain asiakkaittesi kautta. Lataa myös ilmainen kevytyrittäjän markkinointiopas!

Jännittääkö yrittäjyys?

Varmasti jokaista jännittää, ja se on erittäin sallittua!

Palkansaajasta yrittäjäksi siirtymisen välissä olevaa kuilua on kuitenkin jo onnistuttu kaventamaan. Nykyisin yrittäjyys on mahdollista aloittaa kevyesti ilman sitoutumista ja juoksevia kuluja; kevytyrittäjyys on uusi työnteon muoto, jossa voi helposti yhdistää yrittäjyyden vapauden ja palkkatyön helppouden.

Laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä ja kevytyrittäjän tehtäväksi jää tehdä työt. UKKO.fi-laskutuspalvelussa ei ole kiinteitä kuluja, joten voit kokeilla siipiäsi ilman turhia paineita vaikkapa aluksi vakituisen päivätyön ohessa iltaisin ja viikonloppuisin.

Tällä joustavalla tavalla voi hyvin testailla omaa liikeideaa ennen yrittäjäksi ryhtymistä ja samalla kerryttää asiakaskuntaa sekä kehittää omaa palvelua.

Mitä yrittäjyys vaatii? Iloinen rakennusmies

Kaikista ei ole täysipäiväisiksi yrittäjiksi tai edes halua siihen, mutta miltei kaikilla on joku osaaminen tai kyky, jonka avulla voisi tienata hieman lisätuloja. Sivutoiminen kevytyrittäjyys onkin yhä useammalle suomalaiselle tapa hyödyntää omaa osaamista ja ansaita ekstraa. Tutustu sivutoimiseen yrittäjyyteen tarkemmin aiemmassa kirjoituksessamme.

Yrittäjäksi ryhtyminen on merkittävä päätös sekä yksilön että tämän perheen kannalta. Kun yrittäjäksi on päätetty ryhtyä ja liiketoimintasuunnitelma hiottu minttiin, on aika laittaa hihat heilumaan.

Yrittäjyyden aloittaminen on yhtä aikaa kutkuttavan jännittävää ja vastuunkantoa; muistettavaa on paljon ja hoidettavien asioiden listaa voi lyhentää vain toimeen tarttumalla.

Helpottaaksemme tätä jännittävää uutta elämänvaihetta koostimme tähän artikkeliin myös listauksen tärkeistä asioista, jotka kannattaa muistaa, kun yrittäjyys alkaa kiinnostaa ja sen aloittaminen tulee ajankohtaiseksi. Kerää parhaat pointit ja linkkivinkit talteen itsellesi!

Yrittäjäksi ryhtyvä – muista ainakin nämä:

1. Yritysmuodon valinta

Yritysmuodon valinta riippuu monesta seikasta ja tämä päätös on tehtävä ennen yrityksen rekisteröintiä. Vaikuttavia tekijöitä on muun muassa se, millaiseen kasvuun yritys tähtää ja kuinka monta perustajaa yrityksellä on.

Yritysmuoto vaikuttaa moniin yrittäjän käytännön asioihin, kuten kirjanpitoon, päätöksentekoon ja siihen, kuinka helppo tai vaikea yritystoiminta on tarvittaessa päättää.

Myös alaikäisen on mahdollista ryhtyä yrittäjäksi; alaikäinen voi toimia esimerkiksi yksityisenä elinkeinonharjoittajana, kunhan tähän on saatu huoltajan suostumus. Kunkin yritysmuodon vaatimuksiin ja rajoitteisiin kannattaa kuitenkin tutustua erityisen huolellisesti, jos kyseessä on alle 18-vuotias yrittäjäksi aikova.

Tiesitkö, että osakeyhtiön alkupääomavaatimus poistui heinäkuussa 2019? Osakeyhtiön voi nyt perustaa ilman 2500 euron osakepääomaa!

Lisätietoa erilaisista yritysmuodoista voit lukea tästä yrityksen perustamisesta kertovasta artikkelistamme.

2. Yrityksen nimen päättäminen

Yrityksen nimen päättäminen on tärkeä osa yrityksen perustamisprosessia. Jos täydellisen nimen löytäminen tuntuu hankalalta, älä kuitenkaan jää jumiin tähän kohtaan, sillä tarvittaessa voit muuttaa nimeä myöhemmin.

Hyvä nimi kuvaa yrityksen toimintaa tai toimialaa ja jää asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden mieleen. Ennen kuin voit ottaa yrityksen nimen käyttöösi, pitää se hyväksyttää kaupparekisterissä.

Lisätietoja yritysten nimistä saat PRH:n verkkosivuilta.

Yrityksen nimen lisäksi kannattaa muistaa miettiä myös yrityksen graafinen ilme ja brändi.

3. Starttiraha ja muun rahoituksen hankkiminen

Yrityksen perustamiseen tarvitaan jonkin verran alkupääomaa. Aloittamiseksi tarvittavien varojen tarkempi määrä riippuu kuitenkin sekä yrityksestä, toimialasta että yrittäjästä itsestään. Kannattaakin jo hyvissä ajoin tehdä suunnitelmia ja laskelmia siitä, mitä menoja ja hankintoja yritystoiminnan aloittamiseen liittyy ja miten rahoitus tähän järjestetään.

Jos alkuun pääsemiseksi on tehtävä kalliita laite- tai materiaali-investointeja, eivät yrittäjän omat panostukset välttämättä riitä. Ulkopuolista rahoitusta voi hakea pankista, Finnverasta, joukkorahoituksesta tai yksityisiltä sijoittajilta.

yrittäjäksi aikova mies puhelimessa

Myös mahdollisuus tukien saamiseen kannattaa selvittää jo ennen yrityksen virallista perustamista. Aloittava yrittäjä voi esimerkiksi tietyin ehdoin saada TE-toimistosta starttirahaa toimeentulonsa turvaksi alkukuukausina.

Lue lisää starttirahasta: Yrittäjän starttiraha.

Lisää tietoa yrityksen rahoitusmahdollisuuksista.

4. Yrittäjän vakuutukset

Jos hoidat yrittäjäksi ryhtyessäsi yhden asian kerralla kuntoon, hoida vakuutukset. Kuten tästä listauksesta voi huomata, uudella yrittäjällä on paljon juoksevia asioita hoidettavanaan yrittäjyyden alkutaipaleella. Tämän vuoksi vakuutusten selvittäminen ja ottaminen voi helposti jäädä puolitiehen.

Vakuutusten olisi hyvä olla voimassa heti yrittäjyyden ensimmäisestä päivästä alkaen.

Pakollisten vakuutusten määrä riippuu yrityksen toimialasta ja ainut kaikille yrittäjille pakollinen vakuutus onkin yrittäjän eläkevakuutus, joka nimestään huolimatta vaikuttaa eläkkeen lisäksi muun muassa yrittäjän sairauspäivärahaan.

Kattava listaus yrityksen vakuutuksista.

5. Kirjanpito

Jokaisen yrityksen on huolehdittava kirjanpidosta. Tämä saattaa kuitenkin olla aloittavalle yrittäjälle hankalaa ja sen opettelu aikaavievää, joten jos katteiden, varallisuuden, poistojen ja verojen kanssa puljaaminen ei kuulosta houkuttelevalta, hanki yritykselle heti aluksi hyvä kirjanpitäjä.

Kannattaa jo yrityksen perustamisvaiheessa huomioida, että yritysmuoto vaikuttaa siihen, miten veroja maksetaan.

Vaikka kirjapitoa ei itse tekisikään, on siitä hyvä olla kiinnostunut, sillä se on oiva apuväline yrittäjälle seurata sitä, miten yrityksen talous kehittyy. Jos et kaipaa omaa kirjanpitäjää, voi sopiva tapa huolehtia yrityksen kirjanpidosta olla verkkotilitoimiston hyödyntäminen.

6. Yrittäjän verovähennykset

Ehkä olet jo huomannut, että hankintalista jo yrityksen alkuvaiheessa pitkä. Yrittäjälle syntyy siis paljon kuluja, joista onneksi on mahdollista tehdä vähennyksiä verotuksessa.

Lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia ovat kulut, jotka syntyvät suoraan tulon hankkimisesta. Tämän lisäksi vähennyksiin voi ilmoittaa yrityksen perustamiseen liittyviä kuluja, työvälineitä, koulutuskustannuksia ja markkinointikuluja.

Verohallinnon verkkosivuilta löydät tietoa verotukseen ja vähennyksiin liittyen yritysmuodoittain.

7. Työvälineet ja toimitilat

Joskus sysäys yrittäjäksi lähtemiseen voi syntyä sopivien toimitilojen löytymisestä. Kivajalkaliikkeessä tai esimerkiksi verstaassa sijainti voi olla ratkaiseva tekijä yrityksen menestymisen kannalta.

Sopivien toimitilojen löytyminen on kiinni joko tuurista tai kärsivällisyydestä. Aluksi yrittäjän kannattaakin tehdä tarkka kartoitus siitä, mitä kaikkea toimitilalta vaaditaan ja sen jälkeen lähteä etsimään sopivaa tilaa.

Vaikka varsinaista liikettä, hallia tai varastoa ei tarvitsisikaan, vaan yrittäjä tekee töitä tietokoneella, kannattaa huolellisesti miettiä, olisiko työhuoneen vuokraaminen itselle sopiva ratkaisu. Esimerkiksi erilaisia yhteiskäyttötiloja on nykyisin ainakin kaikissa suuremmissa kaupungeissa.

Samalla kun yrittäjä miettii toimitilan vaatimuksia, on järkevää pohtia, mitä kaikkia välineitä yritys tarvitsee toimiakseen.

Toiselle riittää pelkkä läppäri ja muutama ohjelmalisenssi, toinen saattaa tarvita vaikkapa dataprojektorin ja ompelukoneen – yritysten ja yrittäjien tarpeet riippuvat siis pitkälti toimialasta.

Muistilista yrittäjäksi aikovalle. Yrittäjän hyvinvointi

8. Yrittäjän hyvinvointi

Yrittäjä on oman yrityksen tärkein yksittäinen pääoma ja resurssi, siksi omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia myös yrittäjyyden hektisinä ensimmäisinä kuukausina.

Jo ennen yrityksen perustamista on hyvä pohtia omia resursseja, perheen tilannetta ja sitä, miten työ ja vapaa-aika saadaan tasapainoon. Keskimäärin yrittäjät tekevät palkansaajia pidempää työviikkoa ja harva yrittäjä malttaa viettää niin sanotut täydet lomat.

9. Yhteenveto – mitä ominaisuuksia yrittäjältä vaaditaan?

Sisäinen palo ja intohimo yrittäjyyteen ovat hyvä lähtökohta. Niiden lisäksi menestyvän yrityksen perustana on aina toimiva liikeidea, jonka käytännön toteuttamiseen vaaditaan tahtoa, tietoa, taitoa, ja rohkeutta riskinottoon.

Yrittäjä myy ennen kaikkea omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan, mutta joutuu pistämään peliin myös persoonansa, sillä yrittäjän on kyettävä toimimaan yhteistyössä sekä liikekumppaneiden että asiakkaiden kanssa.

Hyvät sosiaaliset taidot ja ulospäinsuuntautunut luonne auttavat kontaktien luomisessa, verkostoutumisessa, ja asiakassuhteiden ylläpidossa, mutta huonompina vuosina selviytymisen kannalta ratkaisevaa on sinnikkyys ja hyvä taloudenhallinta.

Yrittäjällä on oltava sopivasti luovuutta, paljon tahtoa sekä kykyä kehittyä ja saavuttaa asetetut tavoitteet.

Vaikka ajatus työtaakan ja stressin alle murtuneesta yrittäjästä elää sitkeästi, huolellisella suunnittelulla, hyvillä pohjatiedoilla ja oikealla asenteella yrittäjyys antaa enemmän kuin ottaa.

Suosittelemme tätä asiantuntijan kattavaa artikkelia yrittäjän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja jaksamisesta!

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 29.11.2018. Sitä on päivitetty viimeksi 3.6.2024.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Lue myös suosituimmat yrittäjätarinamme!

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan”

Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

 

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Opiskelija - työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

    Toiminimiyrittäjäksi helposti Moni opiskelija tekee töitä opintojensa ohella, jotta rahaa jäisi muuhunkin käyttöön kuin aivan välttämättömiin menoihin. Työkokemuksen kartuttaminen on myös tärkeää jo tulevan uran kannalta. Työn hakeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja se koetaan usein hankalana. Nimittäin kaikki eivät pääse itselle mieluisaan osa-aikatyöhön, kesätyöhön tai harjoitteluun runsaan hakijamäärän vuoksi. Tällöin onkin mietittävä löytyisikö muita vaihtoehtoja työkokemuksen kartuttamiseen. Tässä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrittäjät kertovat: Näin pääsin yrittämisen alkuun ensimmäisen vuoden aikana

    Hinnoittelu heti kuntoon, kirjanpitäjä palkkalistoille ja itselle armoa, vaikka virheitä sattuu. Yrittäjyyskoulun haastattelemat kolme yrittäjää kertovat, miten he pääsivät alkuun ensimmäisen yrittäjävuotensa aikana. Turkulainen Hetkinen-yrityksen perustaja Mona Isotupa, 40, on toiminut yrittäjänä kaksi ja puoli vuotta. ”Ensimmäisenä yrittäjävuonna otin tavoitteeksi tehdä töitä vähintään 7 tuntia päivässä yritykselle. Tämän tärkeän opin oivalsin toimiessani myyntipäällikkönä aikaisemmassani työssä. Huippumyyjät erottautuivat muista myyjistä ainoastaan…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Oma yritys – kokeneen yrittäjän kahdeksan oppia, joista tiedät onko se oikea vaihtoehto myös sinulle

    Oma yrittäjätarinani ei ole ehkä kaikkein tyypillisin, enkä suosittele missään nimessä seuraamaan sitä. Sinä voit ehkä oppia siitä kuitenkin jotain arvokasta, kirjoittaa Olli Kopakkala blogissaan. Yli 20 vuotta yrittäjänä toiminut Kopakkala on yksi UKKO.fin perustajista. Yrityksen perustaminen on pikku juttu, jos ajatellaan miten kätevästi se käy. Täytät vain pari lomaketta ja teet muutaman klikkauksen sinne tänne. UKKO.fi Toiminimiyrittäjyys lupaa sinulle…

    Lue lisää