Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

toiminim

Yksityinen elinkeinonharjoittaja (tmi) on yksi yritysmuodoista

Yksityinen elinkeinonharjoittaja tunnetaan myös nimillä toiminimi ja ammatinharjoittaja. Toiminimi soveltuu yritysmuodoksi parhaiten silloin, kun myyt omaa työtäsi yksin. Toiminimi on yleinen yritysmuoto esimerkiksi kampaajilla ja se onkin toiseksi yleisin yritysmuoto Suomessa osakeyhtiön jälkeen. Vuonna 2019 Suomessa on yli 200 000 yksityistä elinkeinonharjoittajaa.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja harjoittaa toimintaansa yksin, eikä toiminimelle tarvita yhtiöjärjestystä. Yksityinen elinkeinonharjoittaja vastaa kaikesta toiminnastaan henkilökohtaisella omaisuudellaan. Toisaalta hänellä on halutessaan mahdollisuus ottaa käyttöön yrityksensä rahoja.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi aloittaa toimintansa tekemällä ilmoituksen ytj:lle. Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei ole välttämätöntä ilmoittautua kaupparekisteriin, ellei

  • toiminta on luvanvaraista
  • sinulla on omasta asunnosta erillinen liiketila
  • töissä on muita kuin aviopuolisosi, alaikäinen lapsesi tai lapsenlapsi
  • haluat paremman suojan valitsemallesi toiminimelle

Lue lisää aiheesta toiminimen perustaminen

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja verotus

Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta termiä liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan verotus perustuu tulokseen. Tulos saadaan kun vähennetään tuloista tulojen hankkimisesta aiheutuneet menot. Tulosta verotetaan elinkeinonharjoittajan henkilökohtaisina ansio tai pääomatuloina. Pääomatuloina verotetaan edellisen vuoden nettovarallisuudelle laskettua 20 % tuottoa vastaava määrä ja loput verotetaan ansiotuloina. (Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä velat varoista). Halutessaan elinkeinonharjoittaja voi myös vaatia, että pääomatulona verotetaan vain 10 % tuottoa vastaava määrä tai että kaikki tulot verotetaan ansiotuloina. Kannattaa myös muistaa, että yrityksen tilikauden pituus vaikuttaa pääomatulojen osuuteen!

Toiminimen ennakkovero

Toiminimen verotus tapahtuu käytännössä maksamalla ennakkoveroa kuukausittain tai joka toinen tai kolmas kuukausi. Jos maksat verosi myöhässä, joudut maksamaan viivästyskorkoa. Ennakkoveron määrä perustuu tuloarvioon ja tavallisesti sen tekee Verohallinto. Jos olet kuitenkin vasta perustamassa yritystä, sinun tulee ite arvioida tulevan tilikauden tulosi perustamisilmoituksessa. Käytännössä ennakkoveron maksaminen tapahtuu Verohallinnon lähettämien tilinsiirtolomakkeiden kautta. Mikäli huomaat maksaneesi liian vähän veroja, voit maksaa ennakon täydennysmaksua.

Jos haluat lisätietoa toiminiminen ennakkoverosta, niin lue seuraava artikkeli:

Yksityisen elinkeinonharjoittajan tulee maksaa myynnistään arvonlisäveroa.

Voiko yksityinen elinkeinonharjoittaja maksaa itselleen palkkaa?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen, eikä myöskään puolisolleen palkkaa. Sen sijaan hän ottaa rahaa toiminimeltä yksityisottoina.

Kuulostaako vaikealta?

Ala kevytyrittäjäksi ja jätä byrokratia Ukon huoleksi! Voit aina perustaa toiminimen myöhemmin, kun se tuntuu ajankohtaiselta. UKKO.fi:n kautta voit laskuttaa asiakkaitasi ilman omaa y-tunnusta. Me pidämme huolta veroista, vakuutuksista ja eläkemaksuista ja palkan saat suoraan tilillesi. Tarvitsemme ainoastaan verokorttisi ja pankkitilisi numeron palkanmaksua varten. Kevytyrittäjänä päätät itse oman työsi hinnan ja sen kenelle töitä teet. Katso alta työmuotojen vertailu.

Työmuotojen vertailu

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja kirjanpito

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on pidettävä omat ja yritystoiminnan rahat erillään, ja kirjanpitoon merkitään ainoastaan yritystoimintaan liittyvät tapahtumat. Kirjanpidon voi hoitaa itse, mutta usein on helpompi jättää kirjanpito ammattilaisen huoleksi.

Yksityinen elinkeinonharjoittajalla riittää yhdenkertainen kirjanpito, johon merkitään tulot ja menot. Yhdenkertaista kirjanpitoa käytettäessä tilikauden tulee olla kalenterivuosi. Laki elinkeinotulon verottamisesta mahdollistaa käytännössä yhdenkertaisen kirjanpidon vain ammatinharjoittajille ja liikkeenharjoittajan tuleekin oikaista kirjanpito suoriteperusteiseksi verotusta varten.

Halutessaan voi myös pitää kahdenkertaista kirjanpitoa, jossa jokainen tapahtuma merkitään kahdelle eri tilille.

Tilinpäätöstä ei tarvitse laatia, ellei tilikausi ole jokin muu kuin kalenterivuosi tai jos tietyt toiminnan laajuudelle asetetut ehdot täyttyvät. Mikäli tilinpäätös on tehtävä, tulee sen olla valmis neljän kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.

Plussat

  • Helppo tehdä päätöksiä
  • Mahdollisuus käyttää yrityksen varoja henkilökohtaisten lainojen vakuutena
  • Yhdenkertainen kirjanpito riittää

Miinukset

  • Vastaat yritystoimintasi veloista henkilökohtaisella omaisuudellasi
  • Ei mahdollisuutta sukupolvenvaihdoksen veroetuihin
  • Vaikeus pitää omat rahat ja yrityksen rahat erillään

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpitäjä, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen: