Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

yrittaja-nainen-tietokoneella

Yrityksen perustaminen on monella haaveena, mutta tie yrittäjäksi ei välttämättä ole helppo. Hyvän liikeidean lisäksi yrityksen perustaminen vaatii paljon lakisääteisiä velvollisuuksia ja asioita, jotka on pakko ottaa huomioon ennen kuin yritystoiminta voi alkaa. Tässä artikkelissa kerromme kaikki yrityksen perustamisen vaiheet, alkaen liiketoimintasuunnitelmasta aina nimen valintaan ja oikeiden lomakkeiden täyttämiseen.

Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, vaikka jotkut vielä niin väittävätkin. Tänä päivänä asiat ovat paljon paremmin, kuin useita vuosia sitten. Yrityksen voi perustaa vaikkapa suoraan kotisohvalta, ilman että tarvitsee käydä yhdessäkään virastossa. Mikäli olet suunnittelemassa tai perustamassa yritystä, olet oikeassa paikassa. Me kerromme sinulle, kuinka yrityksen perustaminen onnistuu vaivattomasti verkon kautta. Tässä artikkelissa käymme läpi myös muita tärkeitä yritystoiminnan valmisteluun liittyviä asioita, jotka kannatta huomioida.

Aluksi kuitenkin muutama sananen UKKO.fi:n tarjoamasta ilmaisesta toiminimen perustamispalvelusta. Tämän jälkeen artikkeli jatkuu tarkemmalla kuvauksella yrityksen perustamisen vaiheista. (Myös osakeyhtiön perustaminen käydään läpi!)

Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa

 

Sinulla on kaksi tapaa perustaa yritys, voit tehdä sen joko yksinkertaisella tavalla tai monimutkaisella tavalla. Yksinkertainen tapa yrityksen perustamiseen on UKKO Toiminimiyrittäjyyden ilmainen toiminimen perustamispalvelu.

Sinun tulee täyttää vain tarvittavat tiedot lomakkeelle koskien uuden yrityksesi perustamista. UKKO  Toiminimiyrittäjyyden kautta saat toiminimen veloituksetta, eikä sinun tarvitse pelätä, että jostain putkahtaisi rekisteröintimaksuja, jotka saattavat joskus tulla yllätyksenä. Y-tunnuksen saat noin viidessä arkipäivässä, ja näin ollen toiminimi on heti valmis käyttöön. Y-tunnuksen saamiseen vaikuttaa YTJ:n käsittelyajat, jotka saattavat ruuhka-aikoina olla muutaman viikon mittaisia. Olemme tukena myös kirjanpidon ja taloushallinnon asioissa tarjoamalla toiminimiyrittäjille räätälöidyn kirjanpitopalvelun.

Mikäli haluat kuitenkin tehdä asiat monimutkaisella tavalla, onnistuu sekin. Monimutkaisella tavalla perustaminen etenee seuraavanlaisesti:

 • Perustat toiminimen Verohallinnon ja PRH:n ylläpitämässä YTJ-palvelussa, jossa perustaminen kustantaa 60 euroa (2021). YTJ-palvelun kautta sinut myös liitetään automaattisesti kaupparekisteriin, vaikket haluaisikaan.
 • Hoidat perustamisen paperitse sekavalla Y3-lomakkeella. Olet valmis maksamaan perustamisesta ja kaupparekisteriin liittymisestä 115 euroa (2021) ja tyydyt pitkiin käsittelyaikoihin.

Helpoiten kuitenkin pääset, kun perustat toiminimen UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta.

Muutama helppo askel, ja yrityksesi on perustettu!

Täytä tämä lomake ja me hoidamme loput.

 • Lomake osaa kysyä kaikki tarvittavat tiedot yrityksen perustamiseen: yrityksesi toimialan, ja yrittäjän perustiedot, kuten nimen, osoitteen, henkilötunnuksen jne.
 • Perustaaksesi toiminimen ja Y-tunnuksen kauttamme, sinun tulee olla vähintään 18-vuotias. Tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne.
 • Rekisteröinnin yhteydessä sinulla on myös mahdollisuus hankkia kauttamme yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL-vakuutus.

Yrityksen perustamisen vaiheet

 1. Määrittele liikeidea
 2. Laadi liiketoimintasuunnitelma
 3. Valitse yritysmuoto
 4. Valitse yritykselle nimi
 5. Selvitä onko toiminta luvanvaraista
 6. Hoida vakuutukset kuntoon
 7. Hoida rahoitus kuntoon
 8. Rekisteröi yritys
 9. Avaa pankkitili yritykselle
 10. Hanki kirjanpitäjä
 11. Hanki laskutusohjelma

Perustettuasi yrityksen muista myös arvonlisävero, ennakkovero ja veroilmoitukset!

Mietityttääkö yrityksen perustaminen?

Vaihtoehtoisesti voit laskuttaa työt jo tänään kevytyrittäjänä!

Meillä on myös tarjolla helpompi vaihtoehto: UKKO.fi-kevytyrittäjänä käytät meidän y-tunnustamme ja pääset töihin jo heti tänään. Sinä hoidat työn tekemisen, hinnoittelun ja laskujen luomisen, me teemme loput. UKKO.fi hoitaa paperityöt ja byrokratian puolestasi. Voit lukea aiheesta lisää artikkelissamme: Mietitkö yrityksen perustamista?

Haaveissa yrityksen perustaminen? UKKO Kevytyrittäjyys on helpompi vaihtoehto!

1. Aloita määrittelemällä liikeidea

Pohdinnat yrittäjäksi ryhtymisestä alkavat yleensä siitä, kun mielessä alkaa kyteä liikeidea, jonka haluaa toteuttaa. Kaikki ideat eivät ole toteuttamisen arvoisia, joten omaa liikeideaa tulee pohtia monelta eri kantilta.

Koska tänä päivänä kilpailu on kovaa, yrityksellä tulisi olla joitakin valtteja, minkä vuoksi se menestyy paremmin kuin kilpailijat. Tällaisia kannattaakin pohtia. Voisiko yritys tarjota jotakin sellaista, mitä kilpailijat eivät ole keksineet tarjota? Joskus joukosta voi erottua myös imagon avulla. Yrityksen imagoa kannattaa siis pohtia ja kehittää ajan kanssa. Toki myös hyvälaatuiset tuotteet ja palvelu ovat sellaisia asioita, joita asiakkaat arvostavat.

2. Hyvä liiketoimintasuunnitelma kantaa pitkälle

Yrityksen perustaminen vaatii suunnitelmallisuutta. On mietittävä omia valmiuksiaan toimia yrittäjänä sekä luonnollisestikin myös perustettavan yrityksen mahdollisuuksia toimia.

Aivan aluksi on pohdittava yrityksen toiminta-ajatusta ja liikeideaa. Toiminta-ajatuksessa on kyse siitä, että kuvaillaan niitä puitteita, miksi yritys on olemassa. Liikeidea puolestaan kertoo sen, miten yritys aikoo toteuttaa toiminta-ajatuksensa mukaista toimintaa.

Näiden ajatusten pohjalta kehittyy pikku hiljaa liiketoimintasuunnitelma, jolla jäsennetään ja suunnitellaan toiminnan kannattavuutta. Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan myös liitteeksi, jos yrittäjäksi ryhtyvä aikoo hakea uudelle yrittäjälle tarkoitettua starttirahaa työ- ja elinkeinotoimistosta.

yrityksen perustaminen - nainen suunnitelman teossa

Hyvä liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään ainakin kuvauksen liikeideasta, myytävistä tuotteista, kohderyhmistä, markkinoista sekä rahoitussuunnitelman ja kannattavuuslaskelmat. Lisäksi on olisi hyvä selvittää yrityksen perustamisen edellyttämät järjestelyt kuten toimitilat, laitteet, työvälineet ja muut hankinnat. Hyvin suunniteltu on jo ainakin puoliksi tehty.

Kannattavuuslaskelmiin sisältyy muun muassa

 • kiinteät ja muuttuvat kustannukset,
 • tuotteiden hinnoittelu ja katerakenne,
 • paljonko myyntiä tarvitaan,
 • milloin saavutetaan kriittinen piste.

Suunnitteluun saa tukea esimerkiksi yrittäjäkursseilta, mutta myös kysymällä suoraan työ- ja elinkeinotoimistosta. Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla on myös tuhti tietopaketti ja erilaisia linkkejä yrittäjiksi aikoville.

3. Yritysmuoto on valittava ennen yrityksen rekisteröimistä

Yritysmuodon valintaan kannattaa perehtyä, sillä yritysmuoto vaikuttaa muun muassa perustamiskuluihin, kirjanpidollisiin velvollisuuksiin, yhtiön päätöksentekoon sekä siihen, kuinka vaikeaa toiminta on lopettaa.

Yritysmuoto on yksi ensimmäiseksi päätettävistä asioista, kun ollaan perustamassa yritystä. Kaikissa yritysmuodoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joita pitääkin punnita ennen kuin yritysmuodon päättää. Tulevan yrittäjän on mietittävä omalle yritykselleen sopiva yritysmuoto viiden vaihtoehdon joukosta.

Lisätietoja yritysmuodoista!

Kevytyrittäjyys

Helpoin tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta! Et tarvitse omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen. Toiminta on helppo aloittaa ja voit myös lopettaa milloin tahansa, jos huomaat ettei toimintasi olekaan kannattavaa. Kevytyrittäjyydessä ei ole aloituskustannuksia.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä!

Toiminimi

Yksinkertaisin ja myös hyvin yleinen tapa perustaa oma yritys on toiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin. Toiminimellä toimiva yrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja eikä tämä yritysmuoto välttämättä vaadi muita jäseniä itse yrittäjän lisäksi.

Elinkeinonharjoittaja itse on vastuussa yrityksen toiminnasta ja taloudesta. Yrityksen perustamiskulut vaihtelevat yritysmuodon mukaan, toiminimen ollessa kaikista edullisin perustamiskustannuksiltaan (75€ verkossa).

Toiminimi mahdollistaa yhdenkertaisen kirjanpidon, eikä toiminimiyrittäjän tarvitse pitää monimutkaisempaa kahdenkertaista kirjanpitoa. Toiminimelle ei myöskään ole välttämätöntä hankkia omaa pankkitiliä, mutta tämä on suositeltavaa.

Toiminimeä on erityisen helppo pyörittää ja sen kirjanpito hoituu jokaiselta itsenäisesti. Toiminimi sopii yksinyrittäjille, joilla ei ole juurikaan investointeja ja yrityksen pyörittäminen on kokonaisuudessaan simppeliä hommaa. Toiminimien kohdalla yrityksen liikevaihdot ovat yleensä myös kohtalaisen maltillisia. Toiminimen huonoihin puoliin kuuluu kuitenkin se, että yrittäjä vastaa kaikesta omalla omaisuudellaan. Jos yritys siis joutuu velkoihin, yrittäjä joutuu maksamaan sen omasta pussistaan. Koska toiminimen kohdalla rahalliset panostukset eivät useinkaan ole kovin suuria, ei myöskään riskejä kannata pelätä liikaa.

Lue lisää toiminimen perustamisesta!

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö taas lienee kaikista tutuin yritysmuoto ja se sopiikin suurimmalle osalle yrityksistä. Jos yrityksellä on useampia omistajia tai yrityksen nimissä tehdään suuria investointeja, kannattaa yritysmuodoksi valita osakeyhtiö.

osakeyhtiön kokous

Osakeyhtiöön puolestaan voi kuulua yksi tai useampia osakkaita. Osakeyhtiön kohdalla kenelläkään yhtiömiehistä ei ole henkilökohtaista vastuuta yrityksestä. Vastuussa taloudesta ovat osakeyhtiön omistajat osakepääoman määrällä. Osakeyhtiön riskit ovat siis minimaaliset. Ainoastaan silloin, kun yhtiömies on taannut yrityksen velat itse, on hänellä vastuu niistä. Osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta hallituksessa tulee olla tällöin yksi varajäsen.

Osakeyhtiön hallinnollinen puoli vaatii enemmän kuin muiden yritysmuotojen. Osakeyhtiö pitää yhtiökokouksia ja hallituksen pöytäkirjaa. Jos näistä ei ole kokemusta, voi ne ulkoistaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Rekisteröintimaksu on 380 euroa, mutta vaatimus osakeyhtiön 2500 euron alkupääomasta poistui heinäkuussa 2019. Osakeyhtiön voi perustaa sähköisesti.

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiö on jo hieman monimuotoisempi yritysmuoto. Siinä on vähintään yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Toiminnan ja talouden vastuu kokonaisuudessaan kuuluu vastuullisille yhtiömiehille tasapuolisesti.

kommandiittiyhtiö - yrittäjät työssä

Sellainen yritys, jossa on ainoastaan yksi työntekijä, mutta mukana on myös sijoittaja, voi olla kommandiittiyhtiö. Sijoittajan vuoksi kannattaa valita yritysmuodoksi juurikin kommandiittiyhtiö, eli lyhennettynä ky, sillä kommandiittiyhtiön nimissä voi tehdä oikeudellisia toimia, kuten allekirjoittaa sopimuksia ja asioida viranomaisten kanssa. Kommandiittiyhtiön etuihin kuuluu kuitenkin kevyt hallinto. Kirjanpidon voi hoitaa vaikka itse. Kommandiittiyhtiöön tarvitaan kuitenkin vähintään kaksi yhtiömiestä. Heistä toisen tulee olla vastuunalainen yhtiömies, kun taas toinen on äänetön yhtiömies. Vastuunalainen yhtiömies osallistuu toimintaan omalla työpanoksellaan. Äänetön yhtiömies taas tuo yritykselle rahallisen panostuksen. Riskien kohdalla vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista omalla omaisuudellaan ja äänetön yhtiömies ainoastaan panostamansa rahan verran.

Kommandiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 240 euroa.

Avoin yhtiö

Hieman kommandiittiyhtiötä vastaava yritysmuoto on avoin yhtiö. Avoimessa yhtiössä on vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä. Tällöin molemmat ovat yhtä paljon vastuussa niin yrityksen toiminnasta kuin taloudestakin. Molemmilla yhtiömiehillä on oikeus hoitaa yrityksen asioita omatoimisesti. Molemmat yhtiömiehistä ovat vastuussa yrityksestä ja sen veloista. Avoimeen yhtiöön kannattaa ottaa kumppaniksi siis sellainen henkilö, johon voi luottaa täysin. Tuntemattoman henkilön kanssa ei missään nimessä kannata lähteä perustamaan avointa yhtiötä.

Avoimen yhtiön perustamiseen ei vaadita alkupääomaa ja rekisteröintimaksu on 240 euroa. Avoimen yhtiön perustaminen tehdään paperilomakkeella.

Osuuskunta

Osuuskunnan voi vuonna 2014 voimaan tulleen lain mukaan perustaa yksi henkilö. Tällöin vastuussa toiminnasta ja taloudesta ovat kaikki osuuskunnan jäsenet osuuspääoman määrällä.

Osuuskunnan rekisteröintimaksu on 380 euroa.

4. Yrityksen nimen valitseminen on tärkeä toimenpide

Nimestään yritys muistetaan. Siksipä yritykselle pitää valita sellainen nimi, joka pysyy hyvin mielessä niin yrityksen asiakkailla kuin sopimus- ja yhteistyökumppaneillakin.

Nimen olisi hyvä kuvastaa jotenkin yrityksen toimialaa, vaikka pakollista tämä ei kuitenkaan ole. Pelkkä toimiala ei kuitenkaan käy nimeksi, vaan siihen tulisi esimerkiksi yhdistää myös paikannimi.

Toiminimiyrittäjän on helppo muodostaa nimi oman nimensä pohjalta, mikäli mieleen ei tule kekseliäitä nimi-ideoita. Näin yritys ja henkilö yhdistyvät toisiinsa kätevästi. Toiminimeksi on kuitenkin mahdollista valita myös jokin nimi, mikä ei liity millään tavalla yrittäjän nimeen.

Suurten yritysten kohdalla on tärkeää panostaa nimeen, joka jää mieleen. Jos nimi hukkuu monien nimien joukkoon, eivät asiakkaat löydä sitä. Sen vuoksi voidaankin suositella, että nimen tulisi olla jopa vähän leikkisä tai räväkkä. Näin asiakkaat muistavat sen ja se jää hyvin mieleen vaikkapa yrityksen mainoksen yhteydessä.

Ennen kuin valittu nimi voidaan ottaa yrityksen käyttöön, se pitää hyväksyttää kaupparekisterissä. Tämä siitä syystä, että Suomessa ei voi toimia kahta samannimistä yritystä.

yrittäjät ja yrityksen nimivalinta

Toiminimilaki määrittää, että nimen tulee yksilöidä nimen haltija. Nimi ei voi siis olla vaikkapa pelkästään toiminnan laatua kuvaileva sana, pelkkä verbi, yleinen paikannimi tai yleinen etu- tai sukunimi. Nämä toki saavat olla mukana yrityksen nimessä, mutta nimeen tulee liittää muutakin. Myöskään verkkotunnuspäätteet, kuten .fi tai .com, eivät ole yksilöiviä nimiä, joten niitäkään ei hyväksytä sellaisenaan yrityksen nimeksi.

Nimessä ei myöskään saa koskaan käyttää suojattua nimeä. Jos henkilö tai yritys on patentoinut jonkin kansainvälisesti tai valtakunnan tasolla tunnetun nimen, patentti suojaa tällöin sitä, eivätkä muut pysty käyttämään nimeä oman yrityksensä toiminnassa. Patentti- ja rekisterihallitus tarkastaa nimen olevan säännösten mukainen ennen kuin se voidaan hyväksyä. Suomessa ei myöskään saa olla olemassa toista samannimistä yritystä. Jos samalle nimelle rekisteröity yritys on jo olemassa, tulee yritykselle keksiä uusi nimi.

Kaupparekisteristä vahvistetaan valittu nimi vasta sitten, kun on tutkittu, että nimi on kelvollinen eikä toista samannimistä ole toiminnassa. Kun nimi sitten vahvistetaan, on yrityksellä siihen yksinoikeus Suomessa.

Lisätietoa yrityksen nimen valinnasta ja sen taustojen tutkimisesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.

5. Toiminnan luvanvaraisuus tulee selvittää

Toisinaan yritystoimintaan voidaan tarvita lupa. Suomessa myönnettäviä lupia on kolmea erilaista.

Yleensä toiminnan harjoittamiseen ei tarvita erillistä lupaa. Yrityksen perustaminen edellyttää kuitenkin perehtymistä lainsäädäntöön ja ennen perustamista onkin selvitettävä toiminnan luvanvaraisuus ja se, mistä toiminnan käynnistämiseen tarvittavia viranomaislupia voi hakea jos tarpeen. Jos liiketoimintaa ei vielä harjoiteta, voi toiminnan aloittamiseen tarvita terveystarkastajan hyväksynnän tai ympäristöluvan. Joskus myös vastuullisen liikkeen- tai elinkeinonharjoittajan lupa voidaan tarkastaa. Sen lisäksi Suomessa on vielä ilmoituksenvaraisia elinkeinoja.

Toiminnanharjoittamiseen liittyy kolmenlaisia lupia

 • terveystarkastajan hyväksyntä tai ympäristölupa tiloille, joissa toimintaa harjoitetaan
 • ammattitaitoon liittyvät vaatimukset
 • elinkeinon harjoittaminen on luvanvaraista

Ympäristölupa tarvitaan esimerkiksi metsäteollisuuden, metalliteollisuuden, kemianteollisuuden, energiantuotannon, kemikaalien tai polttoaineiden varastoinnin, käsittelyn ja käytön sekä jätevesien käsittelyn alalla.

Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. monet terveydenhuoltoalan työt, autojen katsastus, postitoiminnta, teletoiminta, luotto- ja sijoituspalvelut, vakuutustoiminta, perintä toisen lukuun sekä henkilö- ja tavaraliikenne. Hoiva-alan kohdalla luvanvaraisuus koskee niin kunnallisia kuin yksityisiä yrityksiä.

toiminnan luvanvaraisuus - työntekijät teollisuushallissa

Mikäli lupa tarvitaan, tulee yritys olla ensin perustettu sen hakemiseksi.

Ennen yrityksen perustamista on tarpeen selvittää, vaatiiko yrityksen toiminta mitään lupia tai ilmoituksia. Ne tulee nimittäin hoitaa kuntoon ennen kuin yritystoiminnan voi aloittaa.

6. Yrityksen rekisteröinti

Yrityksen perustamisilmoitus

Yritystoiminta aloitetaan siten, että yrityksestä tehdään perustamisilmoitus. Näin yritys voidaan rekisteröidä kaupparekisteriin. Samalla ilmoituksella voi ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin, kuten arvolisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin sekä työnantajarekisteriin.

Jokaisen yritysmuodon kohdalla tulee siis tehdä perustamisilmoitus, jolloin yhdellä ja samalla lomakkeella ilmoitetaan uusi yritys sekä kaupparekisteriin että verottajalle. Perustamislomake ja sen täyttöohjeet löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n verkkosivuilta

Yrityksen perustaminen netissä on usein edullisempaa kuin paperitse. Kaikkia yritysmuotoja ei voi kuitenkaan perustaa sähköisesti.

Toiminimen rekisteröiminen onnistuu sähköisesti suoraan Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Sähköisen rekisteröinnin kulut ovat edulliset ja rekisteröinnin saa voimaan samasta päivästä lähtien. Jos kyseessä sen sijaan on kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö tai osakeyhtiö, rekisteröityminen onnistuu ainoastaan paperilomakkeen avulla. Tosin jos osakeyhtiön pääoma on nolla euroa, voi senkin rekisteröidä sähköisesti.

nainen ja mies - yritysneuvonta

Perustamisasiakirjat on oltava kunnossa

Kaikkien muiden paitsi toiminimen kohdalla perustamisilmoituksen tueksi tarvitaan liitteitä. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön rekisteröiminen vaatii yhtiösopimuksen. Osakeyhtiö taas vaatii perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Toiminimen perustajan ei tarvitse tehdä perustamisasiakirjoja, vaan pelkkä ilmoitus kaupparekisteriin riittää.

Muiden yhtiömuotojen kohdalla sen sijaan täytyy tehdä perustamisasiakirjoja, joihin kuuluu avoimen ja kommandiittiyhtiön kohdalla yhtiösopimus, osakeyhtiön kohdalla perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen kokouspöytäkirja puheenjohtajavalinnasta.

Osuuskunnassa puolestaan on välttämätöntä laatia osuuskunnan säännöt, kirjoittaa perustamiskirja sekä tehdä hallituksen kokouspöytäkirja.

Näitä edellä mainittuja perustamisasiakirjoja uusi yritys saattaa tarvita myös rahoituksen hankkimiseen, sillä esimerkiksi starttirahan hakemisessa edellytetään pitkälle harkittua yritystoimintaa, joskaan rekisteröitymistä ei saa suorittaa ennen tuen myöntämistä.

Kevytyrittäjät eivät saa toiminnalleen starttirahaa, mutta lähtökohtaisesti kevytyrittäjyys ei estä starttirahan hakemista myöhemmin, kun oman yrityksen perustaminen tulee ajankohtaiseksi.

Myös monien yrityslainojen saamiseksi yllä esitellyt asiakirjat tulee löytyä.

Mistä apua yrityksen perustamiseen?

7. Yrityksen rahoitus mahdollistaa investoinnit

Yrityksen perustaminen vaatii alkupääomaa ja siksi onkin pohdittava, paljonko rahaa tarvitaan ja miten rahoitus järjestetään. Mikäli liikeidea vaatii paljon investointeja ei tulevalla yrittäjällä välttämättä ole mahdollisuutta itse sijoittaa koko tarvittavaa rahasummaa yritykseensä. Tällöin tarvitaan ulkopuolista rahoitusta.

Liiketoimintaa ei juuri koskaan rahoiteta ainoastaan omalla rahalla. Monesti yritystoiminnan aloittamiseen voi tarvita esimerkiksi starttirahaa tai lainarahaa. Yrityslainaa voi hakea pankista tai Finnverasta tai yksityisiltä sijoittajilta eli niin sanotuilta bisnesenkeleiltä.

Aloittavan yrittäjän kannattaa selvittää, mitä tukia hänen on mahdollista saada. TE-toimistosta voi saada starttirahaa, joka on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan käynnistämisvaiheessa.

Starttirahaa haetaan jo ennen yrityksen aloittamista. Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle. Sen tarkoituksena on auttaa aloittelevaa yrittäjää selviytymään taloudellisesti siihen asti, kunnes yritys alkaa tuottamaan. Starttirahan saamisen edellytyksenä on erinomaisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma ja näyttö siitä, että yritys tulee menestymään markkinoilla. Starttirahaa on mahdollista saada yrityksen perustamisesta lähtien minimissään kuusi kuukautta. Pisimmillään starttirahaa voi saada jopa vuoden verran. Starttiraha on veronalaista tuloa.

yrityksen rahoitus yritystä perustettaessa- naiset neuvottelemassa

Uuden yrityksen toiminta on varsinkin investointeja vaativilla aloilla usein alussa tappiollista noin kaksi vuotta, ennen kuin se alkaa tuottaa voittoa.

Varsinaista yrityksen perustamista varten on mahdollista hakea lainaa. Yrityksen perustamisen tueksi tarvitaan rahallista tukea, mikä löytyykin usein lainan muodossa. Lainaa voi hakea joko netin lainapalveluista, suoraan pankista tai sitten erikseen yrityslainaa myöntävistä rahoituslaitoksista. Nopeiten lainan hakeminen onnistuu suoraan netin kautta. Parhaimmillaan päätöksen saa saman tien ja jopa laina voidaan maksaa hakijan tilille saman päivän aikana.

8. Yrityksen vakuutukset määräytyvät toimialan mukaan

Sekä yrittäjä että yritys tarvitsevat erilaisia vakuutuksia. Niillä voidaan luoda turvan tunnetta ja varmistaa oma selusta.

Yritykselle ja yrittäjille tarjottaviin vakuutuksiin kannattaa tutustua huolella. Yrittäjän ja yrityksen vakuutukset luokitellaan pakollisiin ja vapaaehtoisiin vakuutuksiin. Vakuutusten tarve riippuu hyvin pitkälti siitä, millä toimialalla yritys toimii. Esimerkiksi rakennusalan yritys tarvitsee kattavampia vakuutuksia kuin vaikkapa parturi-kampaaja.

Monissa tapauksissa yrittäjille on ainoastaan yksi pakollinen vakuutus, joka on yrittäjän eläkevakuutus. Se on yrittäjän keino turvata saamansa eläke. Koska yrittäjä on itsensä työnantaja, ei eläke kerry samaan tapaan kuin palkkatyössä olevilla. Yrittäjän on lain mukaan otettava yrittäjän eläkevakuutus eli YEL, joka maksaa yleensä noin 24 % yrittäjän ilmoittamasta työtulosta.

Toimialasta riippuen yrittäjillä voi kuitenkin olla muitakin pakollisia vakuutuksia. Myös ne on hyvä käydä läpi. Maatalousyrittäjät tarvitsevat erikseen juuri maatalousyrittäjille tarkoitetun eläkevakuutuksen. Myös apurahansaajat tarvitsevat oman eläkevakuutuksensa. Potilasvakuutus on pakollinen, jos yrityksen toimialalla hoidetaan potilaita. Ympäristövahinkovakuutus on pakollinen toimialoilla, joissa ympäristövahingon riski on normaalia korkeampi. Liikennevakuutus vaaditaan silloin, kun yritys omistaa autoja.

yrityksen vakuutukset - nainen lääkärissä

Mikäli yritys palkkaa työntekijöitä, on otettava työntekijän eläkevakuutus ja tapaturmavakuutus.

Jos yritykseen palkataan työntekijöitä, joudutaan heille hankkimaan lakisääteiset työnantajavakuutukset, kuten TyEL eli työeläkevakuutus ja työtapaturmavakuutus. Sen lisäksi työntekijöille voi ottaa työntekijöiden työttömyysvakuutuksen.

Yrityksen toimintaa suunniteltaessa on otettava huomioon myös riskien mahdollisuus ja siksi kannattaakin tehdä riskienhallintasuunnitelma. Pakollisten lakisääteisten vakuutusten lisäksi yritys voi ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia. Näistä kannattaa huomioida ainakin vastuuvakuutus ja tapaturmavakuutus.

Yrittäjän tapaturmavakuutus kuuluu yrittäjän vapaaehtoisiin vakuutuksiin. Tapaturmavakuutuksen voi ottaa kuka tahansa yrittäjä. Sillä ei siis ole väliä, onko yrittäjällä toiminimi vai osakeyhtiö, Yrittäjän tapaturmavakuutus korvaa erilaiset tapaturmat ja niistä johtuvat sairaalakulut sekä mahdollisesti jopa työttömyyden. Tapaturmavakuutuksen sopimusehtoihin kannattaa tutustua tarkasti, sillä vakuutukset eroavat huomattavasti toisistaan. Yritykselle taas voi ottaa vapaaehtoisesti omaisuusvakuutuksen, keskeytysvakuutuksen ja vastuuvakuuden. Näiden vakuutusten tarpeellisuutta kannattaa pohtia yrityskohtaisesti. Aivan kaikki vakuutukset eivät ole tarpeellisia kaikille yrityksille.

9. Pankkitilin avaaminen yritykselle

Yritykselle kannattaa avata pankkitili jo ennen kuin sillä on liiketoimintaa. Yrityksen asioita ei ole koskaan järkevää hoitaa henkilökohtaisen tilin kautta, vaan yritystilin avaaminen on paljon helpompaa.

Yrityksen rahat ja omat rahat tulee pitää erillään. Avaa siis pankkitili yritykselle. Usein yrittäjä tarvitsee myös laskutusohjelman ja maksupäätteen.

Toiminimen kohdalla raha-asioita voi hoitaa tavallisen käyttötilin kautta. Jos toiminimelle haluaa kuitenkin avata maksullisen yritystilin, pankkiin tulee ottaa mukaan kaupparekisteriote sekä liiketoimintasuunnitelma.

Kaikille muille yritysmuodoille on avattava erillinen yritystili, jonka kautta yrityksen raha-asiat hoidetaan. Yrityksen pankkitili ilmoitetaan aina sekä kaupparekisteriin että Verohallinnolle. Myös näiden yritysmuotojen kohdalla pankki haluaa nähdä kaupparekisteriotteen.

pankkitilin avaaminen yritykselle - nainen puhelimessa

Kaikki suomalaiset pankit antavat mahdollisuuden avata erillisen yritystilin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yritystilien käytöstä veloitetaan erikseen. Kuukausimaksu vaihtelee pankin mukaan, joten yritystilin kohdallakin kannattaa kilpailuttaa pankit. Pienikin säästö voi olla merkittävä loppujen lopuksi.

10. Yrityksen kirjanpito kannattaa jättää ammattilaiselle

Yrittäjä on kirjanpitovelvollinen. Mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä tärkeämpää oikeanlainen kirjanpito on. Jo pienetkin virheet kirjanpidossa voivat käydä kalliiksi.

Monet toiminimellä toimivat yrittäjät hoitavat kirjanpidon itse, sillä yhdenkertainen kirjanpito ei vaadi liikaa hallinnollisen puolen osaamista. Tärkeintä on merkitä kirjanpitoon yrityksen tulot ja menot. Myös kuitit on hyvä säilyttää, sillä Verohallinto saattaa joissain tapauksissa haluta nähdä ne. Toiminimiyrittäjä voi myös hyödyntää kirjanpito-ohjelmaa, jonka avulla kirjanpito hoituu helposti. UKKO Pro Toiminimiyrittäjyys -palvelussa esimerkiksi kirjanpidon lisäksi alv- ja veroilmoitukset hoidetaan asiakkaiden puolesta. Samoin asiakkaille haetaan automaattisesti alv-alarajahuojennus.

Jos yrittäjällä itsellään ei ole osaamista kirjanpidosta, kannattaa se ulkoistaa tilitoimiston hoidettavaksi tai ottaa käyttöön kirjanpito-ohjelma. Huomaathan, että vaikka kirjanpidon ulkoistaisi, on yrittäjä kuitenkin aina itse lopulta siitä vastuussa. Aloittavakin yrittäjä voi kuitenkin ulkoistaa kirjanpidon ja monessa tapauksessa se on viisasta. Ammattimainen kirjanpitäjä tietää, mitä tehdä, jotta kirjanpito on taatusti kaikkien säännösten mukainen.

yrityksen perustaminen ja kirjanpito - nainen koneella

Isompien yritysmuotojen kohdalla ulkoistettu kirjanpito on melkeinpä pakollista. Kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osakeyhtiö vaativat kahdenkertaista kirjanpitoa, joka vaatii ammattilaisen hoitamaan asian. Yrittäjän kannattaa keskittää kaikki energia siihen, mitä hän osaa parhaiten. Kirjanpito vie kohtuuttomasti aikaa ja on näin ollen pois yrittäjän muusta ajasta. Sen vuoksi kirjanpito kannattaakin ulkoistaa ammattilaiselle.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Koska kirjanpitäjiä on moneen lähtöön, voi aloittelevan yrittäjän olla hankala löytää itselleen paras kirjanpitäjä. Muilta yrityksiltä voi kysellä kokemuksia ammattitaitoisista kirjanpitäjistä. Sen lisäksi Taloushallintoliiton sivuilta voi löytää auktorisoituja kirjanpitäjiä ja tilitoimistoja, jotka osaavat takuulla hommansa. Auktorisoituja tilitoimistoja valvotaan viranomaisten toimesta. Niiden henkilöstöä velvoittaa kirjanpitolaki, joka on aina hyödyksi myös yritykselle. Näin kirjanpitäjään voi luottaa, joten palvelu on aina parasta mahdollista laatua.

11. Yrityksen käyttöön tarkoitetut laskutusohjelmat

Laskutus on yksi yritystoiminnan tärkeimmistä asioista. Se on syytä hoitaa kuntoon jo ennen kuin yritystoiminnan aloittaa.

Laskuttamisen avulla yritys pystyy saamaan tuloja. Lasku lähetetään asiakkaalle yleensä mahdollisimman nopeasti palvelun tai tuotteen toimittamisen jälkeen. Joissakin tapauksissa asiakasta voidaan laskuttaa jo etukäteen. Pienyrittäjien kannattaa pyrkiä saamaan laskuille mahdollisimman lyhyt maksuaika. Se on yleensä lyhimmillään seitsemän päivää. Yleisimmin maksuaika on kuitenkin 14–21 päivää ja pisimmillään 30 päivää. Mitä nopeammalla tahdilla yritys pystyy laskuttamaan, sitä paremmin kassavirta pysyy aktiivisena.

laskutusohjelma yritykselle - mies laatimassa laskuja

Monet asiakkaat suosivat nykyisin suoraan verkkopankkiin lähetettäviä laskuja. Ne ovat myös yrityksen kannalta kätevimpiä. Verkkolaskuihin on merkitty valmiiksi kaikki laskun tiedot, joten asiakkaan on todella helppoa ja nopeaa maksaa verkkolasku. Sen lisäksi käytössä ovat yhä edelleen perinteiset paperiset laskut ja sähköpostitse lähetettävät laskut. Nykyään kuitenkin paperisten laskujen kohdalla yritykset ovat ottaneet tavaksi periä ylimääräisen kulun. Se onkin järkevää, sillä paperisten laskujen lähettäminen ei ole kovin ympäristöystävällistä.

Laskuista tulee löytyä joitakin tietoja, jotta maksaminen onnistuu. Tällaisia tärkeitä tietoja ovat:

 • laskun luomispäivä
 • juokseva tunniste
 • myyjän Y-tunnus
 • tavaroiden määrä ja kuvaus tai palvelun laajuus ja kuvaus
 • tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai sovitun ennakkomaksun maksupäivä
 • veron peruste verokantojen mukaan eriteltynä ja yksikköhinta ilman veroa sekä mahdolliset hyvitykset ja alennukset, joita ei ole eritelty yksikköhinnassa
 • verokanta
 • suoritettavan veron määrä
 • verottomuuden peruste, jos veroa ei tarvitse maksaa
 • muutoslaskujen kohdalla viittaus aikaisempaan laskuun

Suomessa käytetään monia eri laskutusohjelmia. Toiminimeä käyttävät ja itse kirjanpitonsa hoitavat suosivat yleensä ilmaisia tai pienen budjetin laskutusohjelmia. Mitä enemmän ominaisuuksia laskutusohjelmassa on, sitä vaativampaan ja ammattitaitoisempaan käyttöön se sopii.

Jos kirjanpito ja laskutus on ulkoistettu, ei yrittäjän siinä tapauksessa tarvitse huolehtia laskuttamisesta. Laskutuksen hoitava yritys pitää huolen myös mahdollisista muistutuksista sekä perinnästä, jos asiakkaalta ei saada perittyä maksuja. Tässäkin suhteessa kirjanpidon, laskutuksen ja kaiken hallinnon ulkoistaminen on järkevää. Yrittäjän ei tarvitse vaivata päätään sellaisilla asioilla, jotka eivät kuulu hänen toimialaansa. Joskus siis pienet investoinnit johtavat siihen, että yrittäjä saa enemmän vapautta ja hänelle jää aikaa keskittyä kehittämään liiketoimintaa. Näitä asioita kannattaakin pohtia heti, kun yritystoiminnan aloittaminen tulee ajankohtaiseksi. Jo yrityksen perustamista ennen voi ottaa selville, mitkä asiat kannattaa ulkoistaa ja mitä voi hoitaa itse.

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla

Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää

Oman yrityksen perustaminen mielessä?

Oletko haaveillut oman yrityksen perustamisesta, mutta ajatus oman unelman toteutuksesta pelottaa? Kenties epäilet onko sinusta siihen? Mietit, milloin olisi sopiva hetki irrottautua tutusta ja turvallisesta palkkatyöstä?

Et ole ajatuksien kanssa yksin. Moni yrittäjäksi halajava pohtii samoja asioita ja odottaa oikeaa hetkeä yrityksen perustamiseen. Oikeaa hetkeä on kuitenkin mahdotonta määritellä, sillä yrityksen perustaminen vaatii aina riskinottoa. Näin ollen on mahdotonta merkitä suoraan kalenteriin, milloin yritys kannattaisi perustaa.

Yrityksen perustamista ei kannata pelätä

Moni haaveilee yrityksen perustamisesta, mutta usein päätöstä jarruttaa kauhukuvat epäonnistumisesta.
Epäonnistumisen pelko on kuitenkin turhaa, sillä mitä menetettävää sinulla on, jos kokeilet? Nimittäin ilman kokeilua, et voi myöskään saavuttaa mitään uutta. Jos siis mielessäsi on muhinut pitkään kiinnostava liikeidea, luota itseesi ja testaa sitä.

Voit perustaa ensiksi toiminimen vaikkapa palkkatyön rinnalle ja toimia sivutoimisena yrittäjänä. Näin saat hieman käsitystä siitä, minkälaista on olla yrittäjänä ja kuinka toimiva liikeideasi on. Jos liikeidea lähtee lentoon, voit myöhemmin siirtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi, ja jättää palkkatyösi. Jos kuitenkin käy niin, että huomaat liikeideasi toimimattomaksi, et ole vielä ehtinyt tehdä peruuttamattomia päätöksiä palkkatyösi suhteen. Näin riski kokeilla liikeidean toteuttamista on tavallista pienempi.

Ja muista, että tukea yrittäjyyteen saa aina. Esimerkiksi uusyrityskeskukset tarjoavat yritysneuvontaa laajalti ympäri Suomen. Apua kannattaa myös pyytää omalta kirjanpitäjältä/taloushallinnon kumppanilta. UKKO Pro Toiminimiyrittäjyys on myös tukenasi yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Voit myös jättää kirjanpidon kokonaan meidän huoleksemme.

Mitä tehdä kun yritys on perustettu?

 • Olet valmis aloittamaan liiketoiminnan. Markkinoi, myy ja hanki ensimmäiset asiakkaat ja naura matkalla pankkiin.
 • Varmista, että yrityksen kirjanpito tulee tehtyä oikein alusta alkaen. Verottajalle ja muille viranomaisille on ilmoitettava yrityksen taloudesta säännöllisesti. Kirjanpitoon suosittelemme esimerkiksi UKKO Pro kirjanpitopalvelua.
 • Hanki tarvittavat vakuutukset, jotta toimintasi on turvattuna.
 • Perehdy myös toiminimiyrittäjille suunnattuun oppaaseen.

Jos et vieläkään ole uskaltanut klikata ja aloittaa yrittämistä, niin tässä on viimeinen mahdollisuutesi:

Huom! UKKO.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta. Sivua päivitetty viimeksi 6.10.2020.

Lue myös

Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Starttiraha alkavalle yrittäjälle – Näin sitä saadaan!

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

 • Liiketoiminnan aloittaminen Laskutus yksityishenkilönä käy helposti ja nopeasti - näin etenet oikein vaihe vaiheelta

  Omaa työtään myyvät henkilöt voivat joutua tilanteeseen, jossa asiakas haluaa ostaa työn laskulla. Tällaisessa tilanteessa työ voi jäädä tekemättä jos tekijällä ei ole omaa yritystä. Jos yrityksen perustaminen ei ole vielä ajankohtaista tai keikkoja on vain satunnaisesti, voi kevytyrittäjänä laskuttaminen olla sopivin vaihtoehto. Yksityishenkilönäkin voi tehdä keikkatöitä, mutta palkanmaksu verokortilla voi teettää ylimääräistä työtä työnantajalle ja lyhyet ja satunnaiset keikat…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Eräopas – laskuta työsi UKKO.fi:n kautta

  Eräopas – laskuta työsi helposti ja joustavasti! Laskuttaminen UKKO.fi:n kautta onnistuu muutamassa minuutissa Suomessa erä- ja luonto-oppaita tarvitaan, sillä luontomatkailu maassamme kasvaa jatkuvasti. Opastusta eivät suinkaan kaipaa ainoastaan Suomen luontoa kauempaa katsomaan tulleet turistit, vaan myös esimerkiksi luonnonhelmaan kaipaavat kotimaan kaupunkilaiset. Työtä on siis tarjolla, mutta usein siitä pitäisi pystyä laskuttamaan esimerkiksi omalla toiminimellä. Entä jos omaa yritystä ei halua kuitenkaan heti…

  Lue lisää
 • Liiketoiminnan aloittaminen Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

  Kevytyrittäjänä et ole oikea yrittäjä eikä sinulla ole minkäänlaista työttömyysturvaa? Enemmän ja vähemmän totuutta ja virheellisiä käsityksiä yhdisteleviä väitteitä voi bongata erityisesti somekeskusteluista. Mikä tieto pitää paikkansa ja mikä on täyttä puppua? Me listaamme nyt yleisimmät väitteet ja kerromme totuuden väärinkäsitysten takaa. Somen keskustelupalstoilla saa lukea usein väitteitä, joissa ei ole mitään perää ja toisia, jotka perustuvat vain yksittäiseen kokemukseen…

  Lue lisää