Prissättning är inte magi, men inte är det enkelt heller

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

prissattning

Ett evigt problem för självsysselsatta personer och frilansare är att hur man ska prissätta sin arbetsinsats.

Prissättning är inte enkelt, men det finns olika medel för att göra den lättare. Samma lagbundenheter gäller flera olika branscher och genom att följa dem kan många självsysselsatta personer eller företagare komma i gång när de funderar på priser på sina produkter och tjänster.

Eftersom vi nyligen har publicerat en uppdaterad version av vår populära Prissättningsguide (finns tyvärr enbart på Finska), bestämde jag mig att ge några grundläggande och beprövade tips för begynnande självsysselsatta personer, frilansar, lättföretagare eller varför inte också för företagare.

Faktureringssumma är inte samma sak som lönesumma

För många som endast har varit i traditionella anställningsförhållanden kan det vara svårt att uppfatta alla de kostnader som borde beaktas vid prissättningen av egna tjänster. Fastän arbetsgivaren betalar olika lönebikostnader i en anställningsförhållande, syns de inte ofta ur löntagarens synvinkel. Utöver bruttolönen betalar arbetsgivaren bl.a. olika pensions- och socialförsäkringsavgifter.

Det lönar sig också för lättföretagaren att beakta vid prissättningen att faktureringssumman inte är samma sak som lönesumman som klirrar på kontot. Från lönerna till UKKO.fi:s lättföretagare avräknas faktureringstjänstens ersättning, socialförsäkringsavgift och olycksfallförsäkringspremie samt därutöver möjliga pensionsavgifter.

prissättning

Förutom dessa bikostnader finns det många andra kostnader som borde beaktas när man funderar på priset på sina egna tjänster.

Också dessa kostnader borde tas med i en faktureringssumma:

 • mervärdeskatt
 • bikostnader för lön
 • material och förnödenheter
 • resekostnader
 • arbetsredskap
 • arbetsutrymmen
 • telefonkostnader och internetkoppling
 • marknadsföringskostnader
 • utbildningar för upprätthållande av yrkesskicklighet
 • utkomst under semester och sjukdomstid
 • andra möjliga kostnader

Det är också bra att lägga märke till att i traditionella anställningsförhållanden får du månadslön även om din varje arbetstimme inte hade varit produktiv. Som lättföretagare måste man ta hänsyn till detta, vilket gör att man i synnerhet i början inte kan sälja varje arbetstimme.

Ställ målinkomst och räkna hur du når den

Det lönar sig att börja prissättningen genom att tänka på hur mycket du vill tjäna för att vara nöjd med dina inkomster. Tänk på summan både per månad och per år. Efter detta kan du räkna hur mycket du ska fakturera inom en viss period för att nå den önskade inkomstnivån efter alla kostnader.

Beakta härnäst att du inte kan fakturera lönen för hela året eller månaden från din första kund. Nu måste du alltså räkna hur många kunder du behöver t.ex. dagligen eller månatligen. Efter mängden kunder kan du räkna ut tidsanvändningen, dvs. hur mycket du måste reservera tid för en kund eller uppgift.

Kom också ihåg att reservera tid för försäljning och marknadsföring eftersom det är sällan när kunder dyker upp från ingenstans!

Dessutom är det en bra idé att ta hänsyn till olika säsonger eftersom det inte finns många branscher där kundströmmen är jämn året runt. Det kan hända att det inte alls finns kunder under de tystaste tiderna.

Muita artikkeleita aiheesta Blogg:

 • Blogg Så jobbar du effektivt hemifrån – 15 tips!

  Samtidigt som det är fritt och flexibelt att jobba hemifrån som anställd, egenanställd eller du driver eget företag hemma, finns också en stor risk att fastna med andra saker än just jobb.  Kanske startar du en diskmaskin, pratar lite för länge i telefonen med en vän, eller fortsätter läsa boken som var så spännande när du lade ifrån dig den igår kväll. Hur ska vi då se…

  Läs mer
 • Blogg Hur hittar jag uppdrag på bästa sätt?

  Som lättföretagare är det ditt ansvar att hitta uppdrag. Samtidigt som det är en stor fördel att själv kunna välja vilja uppdrag du tar, kan det även vara en av de stora utmaningarna som lättföretagare. Därför har vi listat våra bästa tips och råd som förhoppningsvis hjälper dig i sökandet efter uppdrag! Till att börja med, bör du se dig…

  Läs mer
 • Blogg Vad för ett skattekort?

  Visste du att skattekortet ändrades i början av år 2019? Det finns bara ett skattekort nu och samma skattekort med en årlig inkomstgräns lämpar sig för alla löneinkomster. Förändringen förenklar och underlättar förskottsinnehållningen även om den kan kännas krånglig i början. Därför går jag igenom de olika förändringar i skattekortet i denna artikel. Hur fungerar beskattning? I Finland har beskattningen…

  Läs mer