Så jobbar du effektivt hemifrån – 15 tips!

hemifron

Samtidigt som det är fritt och flexibelt att jobba hemifrån som anställd, egenanställd eller du driver eget företag hemma, finns också en stor risk att fastna med andra saker än just jobb. 

Kanske startar du en diskmaskin, pratar lite för länge i telefonen med en vän, eller fortsätter läsa boken som var så spännande när du lade ifrån dig den igår kväll. Hur ska vi då se till att jobba så effektivt som möjligt hemma? 

Här kommer 15 värdefulla tips!

 1. Skriv listor Skapa en övergripande lista med ditt veckomål och sätt upp den på anslagstavlan. Sedan skapar du dagligen korta listor med rimliga mål som tillslut tar dig till veckomålet. Knepet är just att skriva upp lagom många och viktiga punkter så att du kan beta av listan.
 2. Dela upp arbetet i mindre bitar, så att större projekt blir flera mindre delar.
 3. Planera in raster och lunchpauser även fast du jobbar hemifrån. Ta en minipaus varje timme då du sträcker på dig och rör dig lite.
 4. Variera din sittställning under dagen.
 5. Byt om från pyjamasen till vardagliga kläder.
 6. Utför inga hushållssysslor under arbetspasset, planera hellre in pauser då du gör sådant, eller gör det före eller efter arbetspasset.
 7. Ta en promenad i slutet av arbetspasset för att få känslan av att du slutar jobba och går iväg från arbetsplatsen. En snabb promenad är även en bra start på dagen.
 8. Ta bort notiser på telefonen. För varje notis störs din koncentration och du måste börja fokusera om på nytt igen.
 9. Stäng av mobilen om du inte behöver den i jobbsammanhanget.
 10. Planera mellan vilka tider du ska jobba så du får in dina tänkta timmar.
 11. Undvik att jobba framför TV:n Planera arbetspasset utefter dig och din rytm. Utför exempelvis rutinjobb när du är som tröttast och gör sådant som kräver maximal fokus när du är som piggast.
 12. Stäng dörren till ditt arbetsrum så du får vara ifred om övriga familjemedlemmar är hemma.
 13. Skaffa aktiviteter utanför hemmet.Träning gör att du får energi både till jobbet och blir i övrigt piggare och friskare.
 14.  Separera jobbet, ditt företag och familjeliv. Exempelvis separera din privata dator med jobbdator. Samma med telefonen. Se även till att inte ta med jobbet in till kvällen.
 15. Planera nästa dag redan i slutet av din arbetsdag. Se även till att lämna arbetsplatsen i snyggt och städat skick så du slipper börja nästa dag med att ta bort smutsiga kaffemuggar och skräp.

Jobba hemifrån 15 tips

Hoppas du fick några användbara råd!

 

Muita artikkeleita aiheesta Blogg:

 • Blogg Hushållsavdrag – Hur kan ett hushåll köpa arbete?

  Hushåll kan ofta ha behov av att låta en expert göra ett något arbete som gäller t.ex. renovering, städning eller utomhusarbete när det inte räcker med egna kunskaper eller tid. Det finns två sätt att göra det här: antingen kan man anställa en kunnig expert och ta hand om hans/hennes lönebetalning själv eller också kan man köpa arbetet som tjänst,…

  Läs mer
 • Blogg 5+6 verktyg för lättföretagare – känner du redan de här?

  Lättföretagande! Gammal och välkänd för många, ännu en ny bekant för andra. Vad allt behöver en lättföretagare för att starta? Svaret är enkelt: för att starta lättföretagande behöver man egentligen inget annat än skattekort, personbeteckning och e-postadress. Det blir ändå lättare att kontinuerligt driva affärsverksamhet när man kan utnyttja alla tillgängliga redskap. Även om självständigt arbete och företagsliknande verksamhet hör…

  Läs mer
 • Blogg Vad för ett skattekort?

  Visste du att skattekortet ändrades i början av år 2019? Det finns bara ett skattekort nu och samma skattekort med en årlig inkomstgräns lämpar sig för alla löneinkomster. Förändringen förenklar och underlättar förskottsinnehållningen även om den kan kännas krånglig i början. Därför går jag igenom de olika förändringar i skattekortet i denna artikel. Hur fungerar beskattning? I Finland har beskattningen…

  Läs mer