Blogi

13.4.2015

Itsensä toteuttaminen – Tee työstäsi mielekästä

Ihminen on töissä suurimman osan hereilläoloajastaan. Se miten työpäiväsi vietät, ei todellakaan ole yhdentekevää. Muuttamalla työsi mielekkääksi, nautit elämästäsi enemmän.

Lukuisissa onnellisuutta mittaavissa tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi palkan vaikutus ihmisen onnellisuuteen vähenee mitä enemmän palkkaa saa. Eli käytännössä, kun palkan koko ylittää tietyn pisteen, lisäraha ei juuri lisää onnellisuutta. Toki jos rahaa ei ole tarpeeksi jokapäiväisten hankintojen tekemiseen, on ihminen onneton. Amerikassa täydellinen palkkasumma on 75,000 dollaria. Täydellisen palkan raja tuskin menee Suomessa samassa kohtaa, sillä palkat ovat hyvin pitkälti maasidonnaisia.

Ihmisillä on myös luonnollinnen tapa verrata itseään ympärillä oleviin henkilöihin. Joidenkin tutkimusten mukaan ihminen on silloin onnellinen, kun hän on paremmassa asemassa kuin naapurinsa. Jos lähipiirissä on ainoastaan miljonäärejä ei valtavakaan palkka tunnu välttämättä yhtä hyvältä, kuin jos lähipiirissä olisi keskituloisia. Tämä on luonnollista, koska koemme maailman subjektiivisesti.

Palkan ja onnellisuuden suhdetta Englannissa kuvaa erinomaisesti seuraava kaavio: Onnellisuus vs palkka. Kaaviosta käy ilmi, että esimerkiksi papit ja assistentit ovat huomattavasti onnellisempia, kuin heidän palkkatasonsa suoraan antaisi uskoa. Palkka ei siis todellakana ole ainoa tekijä joka vaikuttaa onnellisuuteen työelämässä.

Mikä motivoi ihmisiä tekemään töitä?

Allaolevassa videossa Professori Dan Ariely kertoo tekemistään kokeista. Hän on huomannut kokeissa, että ihmisiä motivoi enemmän tehtävän järkevyys, sekä itsensä ilmaiseminen kuin palkkion suuruus:

 

Palkkaa suuremmaksi tekijäksi onnellisuuden kannalta näyttää muodostuvan se, kuinka hyvin työssä voi toteuttaa itseään, sekä se, kuinka hyvin omaan työhön voi vaikuttaa. Ihmiset jotka tekevät sellaisia töitä, jotka joku muu on antanut tehtäväksi, eivät saa samanlaista itsensä toteuttamisen tunnetta, kuin ihmiset jotka voivat itse vaikuttaa työnsä sisältöön. Tämäkin on hyvin luonnollista.

Jos voit itse vaikuttaa siihen mitä teet, pääset todennäköisemmin tekemään sellaisia töitä, joiden tekemiseen itsekin uskot.

Työelämässä pitää toki noudattaa sen sääntöjä, joka maksaa palkan. Kaikissa tehtävissä ei ole mahdollista lähteä sooloilemaan tai kehittämään omia tehtäviä. Modernissa maailmassa syntyvät uudet työpaikat ovat kuitenkin lähes järjestään sellaisia, joissa pääsee itse päättämään omista töistään.

Ota valta omasta työstäsi

Omaan työnkuvaan pääsee helpoiten vaikuttamaan todistamalla omien ideoiden järkevyyden. Jokainen yritys haluaa kehittää jatkuvasti toimintojaan. Jos keksit uuden tehokkaamman ratkaisun tehdä asioita ja voit todistaa sen tehon, otetaan ideasi varmasti myös käyttöön.

Yrittäjillä ja kevytyrittäjillä itsensä toteuttaminen on työn parhaita puolia. Voit valita miten itse haluat tehdä asiat ja toimia aina omien arvojesi mukaisesti. Asiakkaat voivat tietysti vaatia asioita, jotka mielestäsi eivät ole järkeviä. Hyödyntämällä omaa asiantuntemustasi, osaat varmasti kuitenkin perustella minkä vuoksi sinun toimintatapasi on myös asiakkaalle järkevämpi.

Itseään voi toki toteuttaa myös vapaa-ajalla erilaisten harrastusten kautta. Monet asiantuntijat ovat myös valinneet sivutoimisen yrittäjyyden, jonka avulla he voivat tehdä vapaa-ajallaan oman alansa töitä siten kuin itse haluavat. Tämä on erittäin suositeltava malli silloin, kun esimerkiksi työnantajalla on suuri muutosvastarinta.

Sivutoimisessa yrittäjyydessä on myös se hyvä puoli, että voit hankkia helposti lisätuloja omalla osaamisellasi. Jos työtapasi on perinteistä tapaa parempi, voi käydä myös niin, että sivutoiminen yrittäjyys tulee kannattavammaksi kuin palkkatyössä oleminen. Monet asiantuntijat päätyvät vahingossa yrittäjiksi juuri tällaisen mallin kautta. Voit lukea eläviä esimerkkejä sivustomme yrittäjätarinat-osiosta.

Aloita jo tänään!

Tänään on paras päivä aloittaa. Jos sinulla on pöytälaatikko täynnä loistavia ideoita, joita et pääse nykyisessä työssäsi toteuttamaan, kokeile kevytyrittäjyyttä! Voit liittyä palveluumme ilmaiseksi tästä: Liity nyt! tai tutustua kevytyrittäjyyteen ilmaisen kurssimme kautta: Osallistu kevytyrittäjyyskurssille.

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta

Sivutoiminen yrittäjänainen läppärin kanssa

Olenko päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä?

Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuka on sivutoiminen yrittäjä, mitä tarkoittaa lyhytkestoinen yrittäjyys,...
11.5.2020 Lue lisää »