Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Kevytyrittäjän verotus

kevytyrittaja-verotus

Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta.

Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja eli esimerkiksi kilometrikorvauksia, päivärahoja tai tositteeseen perustuvia matkakustannuksia (kuten matkalippuja). Matkakulut maksetaan kevytyrittäjälle verovapaina.  

Muista hakea verovähennys omassa verotuksessa, mikäli sinulle on maksettu UKKO.fin kautta matkakorvauksia ennakonpidätystä toimittamatta. Tämä oli mahdollista ennen 3.10.2022 lähetetyissä laskuissa. Löydät yhteenvedon näistä veronalaisista matkakulujen korvauksista palvelumme Dokumentit-osiosta. Yhteenvedon voi halutessaan liittää sellaisenaan omaan veroilmoitukseen sitä täydennettäessä. 

Muut hankinnat, kuten työn suorittamiseen liittyvät tarvikkeet, kevytyrittäjä voi ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisella veroilmoituksellaan. Kulujen osuus kannattaa huomioida sopiessasi asiakkaan kanssa laskutuksen loppusummasta. UKKO.fin kautta saat korvauksen palkkana, mutta voit hakea vähennyksen kuluista omassa verotuksessasi. 

Kevytyrittäjän kannattaa huomioida, että kevytyrittäjän verotus on loppupeleissä hänen omalla vastuullaan, eikä laskutuspalvelu pysty vaikuttamaan verottajan päätöksiin tässä suhteessa.

Apua verotukseen liittyvissä kysymyksissä voi kysyä Verohallinnosta ja UKKO.fi-asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa.

Kevytyrittäjän verokortin toimitus

Haluatko toimittaa verokorttisi meille?
Löydät tarkemmat ohjeet verokortin toimittamiseen täältä: Verokortin toimitus – UKKO.fi

Juttua päivitetty 29.9.2022.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Yrityksen kuitti kateissa? Lue ohjeet, kuinka toimia

    Joskus saattaa käydä niin, että kaiken hälinän keskellä yrityksen kuitti katoaa tai muuttuu lukukelvottomaksi. Tämä ei ole harvinaista, vaan oikeastaan hyvinkin yleistä yrittäjille. Miten sitten tulisi toimia, kun kirjanpitäjä soittelee puuttuvan kuitin perään? Kerromme ohjenuorat tämän tilanteen ratkaisemiseksi. Kadonneen kuitin metsästys – puuttuvaa kuittia ei löydy Kadonnut kuitti saattaa saada yrittäjän verenpaineen nousemaan, mutta syytä paniikkiin ei ole. Syitä kuitin…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Millaiselle toiminimiyrittäjälle UKKO Yrittäjä sopii?

    Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Yrittäjä sopii? UKKO Yrittäjä soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Yrittäjän kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjän tiliöinti, tällä ohjeella selviät siitä!

    Tiliöinti on oleellinen osa kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, jotta verottaja näkee että olet maksanut verosi ajallaan. Tiliöinti tarkoittaa, että yrityksesi pyörittämisestä syntyneet kulut luokitellaan tiettyihin ryhmiin, jotta kaikki voivat ymmärtää yrityksesi kulut. Mikä ihmeen tosite? Tositteet rinnastetaan usein kuitteihin, mutta kirjanpidon näkökulmasta tositteiden on tarkoitus todentaa syntynyt kulu: tositteesta on tultava ilmi myyty tavara/tai palvelu, sen verotuskanta, päivämäärä jolloin kauppa on…

    Lue lisää