Ensimmäisen laskun tekeminen – huomioi nämä asiat

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

laskun-tekeminen-nainen-sohvalla-kannettavan-kanssa

Mikä on lasku? Millä välineillä lasku kannattaa tehdä? Mitä kaikkia pakollisia merkintöjä laskulla tulee olla? Monta päivää voin laittaa maksuajaksi? Mitä jos laskussa on virhe?

Ensimmäistä laskua luodessa päässä pyörii varmasti monia kysymyksiä ja laskuttaminen saattaa hirvittää. Ei huolta. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti tärkeimmät asiat, jotka sinun on tiedettävä ensimmäistä laskua tehdessäsi. Lisäksi annamme sinulle käyttöösi ihka ilmaisen laskutuspohjan, joka on kääritty tuttuun ja turvalliseen excel-muotoon.

Artikkeli käsittelee laskun tekemistä toiminimiyrittäjän näkökulmasta.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Mikä on lasku ja mitä siinä tulee olla?

Lasku on paperinen tai sähköinen tosite, joka sisältää myydyn tuotteen tai palvelun tiedot sekä hinnan. Lasku kannattaa lähettää välittömästi, kun olet toimittanut asiakkaallesi tuotteen tai palvelun. Tällä varmistat, että saat asiakkaaltasi rahat nopeammin pankkitilillesi. Alla on kuva esimerkkilaskusta.

Laskun tekeminen ohjeistus

Laskussa tulee lisäksi ottaa huomioon lain vaatimat laskumerkinnät, riippumatta laskun muodosta tai ulkoasusta. Alle olemme luetelleet minimivaatimuksia, joita laskulta täytyy löytyä. Verohallinnon sivuilta löydät kuitenkin vielä kattavamman listauksen laskun sisältövaatimuksista.

 • Laskun antamispäivä ja numero
 • Laskutettavan yrityksen nimi
 • Yrityksen Y-tunnus ja osoite
 • Oman yrityksen nimi
 • Oman yrityksen Y-tunnus ja osoite
 • Myytävät tuotteet tai palvelut: päivämäärä, määrä, yksikkö
 • ALV-kanta ja ALV:n osuus
 • Laskun loppusumma

Toiminimiyrittäjille suunnatussa UKKO Toiminimiyrittäjyys -laskutusohjelmassa jokaiselle näille kohdalle löytyy oma kenttänsä. Oletuksena laskulle asetetaan automaattisesti kyseinen päivä, jolloin luot laskun. Lisäksi laskulle asetetaan 14 päivän maksuehto, jonka voit halutessasi muokata. Myös laskujen numerointi on palvelussa juokseva, eli kirjanpitolain mukaisesti automaattisesti jatkuva. Asiakkaan tiedot saat nopeasti pyytämällä ne suoraan asiakkaalta ja tallentamalla asiakkaan tiedot järjestelmämme asiakasrekisteriin. Näin laskujen luonti on entistä tehokkaampaa. Tältä näyttää laskun luominen UKKO Toiminimiyrittäjyydessä:

laskun luonti ukko pro

Laskutus kuluttajille vs. yrityksien välinen laskutus

Kuluttajille ja yrityksille suunnatut laskut eroavat hieman toisistaan. Kuluttajille suunnatuissa laskuissa voidaan noudattaa äsken mainittuja minimivaatimuksia. Lisäksi näissä on mahdollista ilmoittaa hinnat arvonlisäverollisina, jos suoritettavan veron määrä on merkitty. Puolestaan yrityksille suunnatut laskut ovat yleensä aina arvonlisäverottomia. Lisäksi yritysten välisessä kaupan käynnissä käytetään useimmiten laskumuotona verkkolaskua, joka on eri kuin sähköinen PDF-tai e-lasku. Kuluttajia laskuttaessa lasku voi olla muodoltaan paperinen tai sähköinen. Tänä päivänä moni liputtaa sähköisen laskutuksen puolesta, sillä se säästää aikaa ja rahaa kun laskuja ei tarvitse tulostaa ja postittaa. Laskun muoto kannattaa kuitenkin valita sen mukaan, mikä sopii asiakkaallesi parhaiten.

Myös maksuehdot eroavat kuluttajien ja yrityksien kesken. Yritysten välisessä laskutuksessa maksuehto saa olla enintään 30 päivää, ellei osapuolten kesken olla sovittu toisin. Kuluttajakaupassa maksuun annetaan aikaa yleensä 14–30 päivää. Kassavirran turvaamiseksi pienyrittäjän kannattaa yrittää neuvotella lyhyempää maksuaikaa, esimerkiksi 7 päivän maksuaikaa.

ALV-prosentti laskussa – mikä prosentti laskuun?

Laskuun on aina lisättävä arvonlisäveron osuus, mikäli toimintasi on arvonlisäverovelvollista. Suomessa on käytössä neljä erilaista ALV-kantaa, joita ovat: 0 %, 10 %, 14 % sekä 24. Seuraavaksi käymme läpi näitä:

 • 24 % arvonlisäverokanta on yleinen verokanta Suomessa
 • 14 % arvonlisäverokanta pitää sisällään elintarvikkeet, rehut, sekä ravintola- ja ateriapalvelut. Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kuitenkin poikkeus
 • 10 % verokanta koskee lukuisia tuotteita ja palveluita, kuten: kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvaliput, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut, henkilökuljetukset, majoituspalvelut sekä televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset.

Lisäksi on olemassa liiketoiminnan osa-alueita, jotka ovat kokonaan arvonlisäverottomia. Tämä koskee muun muassa yrityksiä, joiden toiminta on pienimuotoista eli liikevaihto jää tilikauden aikana alle 15 000 euron (tilikaudet vuodesta 2021 eteenpäin). Näiden yritysten ei tarvitse laskuttaa arvonlisäveroa osana tuotteidensa myyntihintaa, mutta eivät myöskään voi vähentää ostojensa arvonlisäveroja.

Arvonlisäverotonta toimintaa ovat myös esimerkiksi:

 • Terveyden- ja sairaanhoitoalan toiminta
 • Sosiaalihuollon palvelut
 • Osakehuoneistojen ja kiinteistöjen vuokraus ja myynti
 • Rahoitus- ja vakuutuspalvelut
 • Arpajais- ja rahapelipalvelut.

Arvonlisäverosta voit lukea lisää arvonlisäveroa koskevasta artikkelistamme.

Jos et ole aivan varma, mitä alv-kantaa sinun tulee käyttää tuotteiden tai palveluiden myynnissä, kannattaa asia selvittää Verohallinnon kautta. Näin säästyt turhilta virheiltä laskuja luodessasi.

Virhe laskussa

Laskussa on virhe! Mitä pitää tehdä?

Jos tekemässäsi laskussa on virhe, ei syytä huoleen. Kaikille meille sattuu näppäilyvirheitä toisinaan, ja laskuihin voi tällöin päätyä vääriä tietoja. Jos lähettämässäsi laskussa on virhe, tehdään siitä hyvityslasku, joka kumoaa alkuperäisen laskun. Hyvityslaskuun kannattaa sisällyttää lyhyt saateviesti, jossa tulee ilmi korjatut asiat edelliseltä laskulta. Huomio myös, että lähetettyjä laskuja ei saa poistaa kirjanpidosta, sillä kirjanpitolaki edellyttää niiden säilyttämistä 6 vuoden ajan.

UKKO Toiminimiyrittäjyys tuo helpotusta pienyrittäjien laskutukseen

Kuulostaako uuvuttavalta? Helpoiten pääset eteenpäin käyttämällä sähköistä laskutusohjelmaa, jossa asiakkaan tiedot ja laskumerkinnät tulevat automaattisesti laskulle. Virheet vähenevät, aikaa säästyy ja työaika tehostuu. Laskun tekeminen ei saisi tuntua ylitsepääsemättömältä urakalta.

UKKO Toiminimiyrittäjyyden laskutusohjelman avulla luot ja lähetät laskut helposti ja nopeasti. Laskutus, kuittien säilöminen ja laskujen vastaanottaminen ovat kätevästi samassa paikassa. Kirjanpitäjämme myös tarkistavat jokaisen palveluumme lisätyn tositteen. Voit lähettää laskuja haluamallasi tavalla: verkkolaskuina, sähköpostitse tai postitse. Lisäksi kun vastaanotat kaikki laskut suoraan palveluumme, ei sinun tarvitse enää huolehtia kadonneista kuiteista. Tämä mahdollistaa sinulle enemmän aikaa liiketoimintasi kehittämiseen, kun tärkeää työaikaasi ei valu hukkaan.

Unohda siis kadonneiden kuittien metsästäminen ja aloita tehokkaampi laskutus!

Mikäli sinua vielä kuitenkin ujostuttaa kokeilla suosittua laskutustyökaluamme, löytyy meiltä sinulle ilmainen excel-laskutuspohja. Laskutuspohjan lataaminen on ilmaista, eikä velvoita sinua mihinkään.

Lataa excel-laskutuspohja

(Suosittelemme kuitenkin vielä harkitsemaan, mikäli haluat säästää omaa aikaasi sekä päästä kirjanpidon taakasta eroon.)

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Toiminimiyrittäjän vakuutukset – mitä vakuutuksia tarvitsee olla?

  Yrityksen perustaminen on jännittävää aikaa yrityksen perustajalle tai perustajille. Kutkutus uudesta ja oman unelman toteutumisesta on suurimmillaan, kun yritys on lainvoimaisesti olemassa ja ensimmäiset rahat kilahtavat kassaan. Yrittäjyyden alkumetreillä on myös mietittävä vakuutuksien tarvetta. Vakuutuksien miettiminen saattaa kuulostaa tylsältä, mutta ne tuovat kuitenkin turvaa yrittäjän arkeen. Esittelemme tässä artikkelissa aloittavaen yrittäjän vakuutukset. Kerromme perusasiat pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista. Mitä vakuutuksia…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Tilitoimiston vaihtaminen

  Joskus saattaa tulla eteen tilanne, jolloin tilitoimiston vaihtaminen on syystä tai toisesta järkevää. Me kerromme yleisimpiä syitä, joissa vaihto voi tulla ajankohtaiseksi.  Joskus tilitoimiston vaihtaminen on kannattavaa Joskus voi käydä myös niin, että yrityksen perustamiskiireiden keskellä eri tilitoimistoja ei tule vertailtua riittävän tarkasti, tai jostakin muusta syystä tulee tehtyä hätiköity tai muuten vain vääräksi osoittautuva valinta. Harkintaa kannattaa toki käyttää…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Laskun perintä – Vältä hankalat tilanteet!

  Toisinaan suoritetun työn palkanmaksu voi lykkääntyä toimeksiantajan puolelta. Jos maksumuistutukset eivät auta, on lasku lopulta laitettava perintään. UKKO.fi:n kautta tämä kuitenkin hoituu helposti! Kevytyrittäjällä ei ole heti syytä huoleen, vaikka hänen toimittamansa lasku näkyisikin hallintapaneelissa maksamattomana hieman eräpäivän jälkeen. Jos toimeksiantaja on maksanut laskun juuri eräpäivänä, saattaa se näkyä UKKO.fi:n tilillä vasta päivää myöhemmin; samoin kevytyrittäjän tilille palkka voi ilmestyä…

  Lue lisää