Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Kevytyrittäjän verotus

kevytyrittaja-verotus

Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta.

Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja eli esimerkiksi kilometrikorvauksia, päivärahoja tai tositteeseen perustuvia matkakustannuksia (kuten matkalippuja). Matkakulut maksetaan kevytyrittäjälle verovapaina.  

Muista hakea verovähennys omassa verotuksessa, mikäli sinulle on maksettu UKKO.fin kautta matkakorvauksia ennakonpidätystä toimittamatta. Tämä oli mahdollista ennen 3.10.2022 lähetetyissä laskuissa. Löydät yhteenvedon näistä veronalaisista matkakulujen korvauksista palvelumme Dokumentit-osiosta. Yhteenvedon voi halutessaan liittää sellaisenaan omaan veroilmoitukseen sitä täydennettäessä. 

Muut hankinnat, kuten työn suorittamiseen liittyvät tarvikkeet, kevytyrittäjä voi ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisella veroilmoituksellaan. Kulujen osuus kannattaa huomioida sopiessasi asiakkaan kanssa laskutuksen loppusummasta. UKKO.fin kautta saat korvauksen palkkana, mutta voit hakea vähennyksen kuluista omassa verotuksessasi. 

Kevytyrittäjän kannattaa huomioida, että kevytyrittäjän verotus on loppupeleissä hänen omalla vastuullaan, eikä laskutuspalvelu pysty vaikuttamaan verottajan päätöksiin tässä suhteessa.

Apua verotukseen liittyvissä kysymyksissä voi kysyä Verohallinnosta ja UKKO.fi-asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa.

Kevytyrittäjän verokortin toimitus

Haluatko toimittaa verokorttisi meille?
Löydät tarkemmat ohjeet verokortin toimittamiseen täältä: Verokortin toimitus – UKKO.fi

Juttua päivitetty 29.9.2022.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Kirjanpitopalvelu, henkilökohtainen kirjanpitäjä vai kirjanpito-ohjelma?

    Olet perustanut yrityksen, mutta miten hoitaa kirjanpito? Uusi pienyrittäjä voi tuntea olonsa epävarmaksi kirjanpidon hoitoa pohtiessaan, sillä vaihtoehtoja on paljon – mikä on juuri sinulle sopiva ratkaisu? Tässä artikkelissa kuvaamme eri kirjanpitopalvelut ja -ratkaisut, jotta voimme helpottaa valintaasi. Kirjanpito on ensimmäisiä asioita, joita uusi yrittäjä pohtii. Eri lähteet neuvovat kokeilemaan erilaisia keinoja. Yhden yrittäjän vannoessa henkilökohtaisen kirjanpitäjän nimeen, toiselle se…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen laskutus ulkomaille on helpompaa kuin luulet

    Miten hoituu laskutus ulkomaille, kun tuotteita tai palveluita myydään kotimaan ulkopuolelle? Yritys voi laskuttaa ulkomaille samaan tapaan kuin Suomeenkin. Muutamia erityisiä seikkoja on kuitenkin otettava huomioon. Toiminimiyrittäjällä voi olla ulkomaisia asiakkaita. Esimerkiski UKKO-palvelun kautta ulkomaan laskutus onnistuu helposti, sillä laskupohjat ovat sellaisinaan kansainvälisten standardien mukaisia ja laskun kieleksi voi valita englannin. Helppoa! Erityisesti uudelle yrittäjälle ulkomaan laskutus voi tuntua alkuun…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

    Miksi toiminimen verovähennykset ovat niin merkittäviä? Toiminimen verovähennykset ovat tärkeä etu yritystoiminnassa, ja yrittäjän kannattaakin hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennyskelpoiset kulut.  Verovähennyksellä tarkoitetaan verotettavasta tulosta vähennettävää todellisia kuluja vastaavaa rahamäärää. Näin ollen verovähennyksen avulla verotettava summa pienenee, mikä myös vähentää maksettavien verojen määrää. Toiminimen verovähennyksen saamisessa yrittäjän tulee muistaa, että kaikki kuitit ja tositteet tulee toimittaa joko kirjanpitäjälle tai kirjanpitosovellukseen liiketoimintaan…

    Lue lisää