Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Kevytyrittäjän verotus

kevytyrittaja-verotus

Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta.

Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja eli esimerkiksi kilometrikorvauksia, päivärahoja tai tositteeseen perustuvia matkakustannuksia (kuten matkalippuja). Matkakulut maksetaan kevytyrittäjälle verovapaina.  

Muista hakea verovähennys omassa verotuksessa, mikäli sinulle on maksettu UKKO.fin kautta matkakorvauksia ennakonpidätystä toimittamatta. Tämä oli mahdollista ennen 3.10.2022 lähetetyissä laskuissa. Löydät yhteenvedon näistä veronalaisista matkakulujen korvauksista palvelumme Dokumentit-osiosta. Yhteenvedon voi halutessaan liittää sellaisenaan omaan veroilmoitukseen sitä täydennettäessä. 

Muut hankinnat, kuten työn suorittamiseen liittyvät tarvikkeet, kevytyrittäjä voi ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisella veroilmoituksellaan. Kulujen osuus kannattaa huomioida sopiessasi asiakkaan kanssa laskutuksen loppusummasta. UKKO.fin kautta saat korvauksen palkkana, mutta voit hakea vähennyksen kuluista omassa verotuksessasi. 

Kevytyrittäjän kannattaa huomioida, että kevytyrittäjän verotus on loppupeleissä hänen omalla vastuullaan, eikä laskutuspalvelu pysty vaikuttamaan verottajan päätöksiin tässä suhteessa.

Apua verotukseen liittyvissä kysymyksissä voi kysyä Verohallinnosta ja UKKO.fi-asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa.

Kevytyrittäjän verokortin toimitus

Haluatko toimittaa verokorttisi meille?
Löydät tarkemmat ohjeet verokortin toimittamiseen täältä: Verokortin toimitus – UKKO.fi

Juttua päivitetty 29.9.2022.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai joogasta ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Tuloslaskelma: Mikä on tuloslaskelma ja mitä siitä pitäisi tietää?

    On ensiarvoisen tärkeää, että jo yrittäjyyden ensiaskeleita ottava untuvikko perehtyy yrityksen talouden peruskäsitteisiin – ja ymmärtää niiden sisällön sekä merkityksen ja osaa tulkita lukuja edes jossain määrin. Tuloslaskelma on yksi tärkeimmistä toiminimen tai muun yrityksen taloustilanteesta kertovista dokumenteista. Tässä artikkelissa keskitymme tuloslaskelmaan helposti ymmärrettävällä selkokielellä. Tuloslaskelma on tilinpäätöksen ydindokumentti Tuloslaskelma on dokumentti, joka kuvaa yrityksen toiminnan kannattavuutta tietyltä ajanjaksolta. Ajanjakso…

    Lue lisää
  • Taloushallinto ALV-rekisteri: Miksi alv-rekisteriin ilmoittautuminen kannattaa?

    Kun mietit, pitäisikö liittyä ALV-rekisteriin ja mikä arvonlisäverorekisterin merkitys on yrittäjän näkökulmasta, olet päätynyt oikeaan osoitteeseen. Me kerromme sinulle, kuinka hyödyt ALV-rekisteriin liittymisestä merkittävästi. Mikä on ALV-rekisteri? ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu kaikki ALV-velvolliset yritykset. Milloin arvonlisäverorekisteriin liittyminen on pakollista? ALV-rekisteri eli arvonlisävelvollisten rekisteri on pakollinen yrittäjille, joiden liikevaihto eli tuttavallisemmin myynti ylittää tilikauden aikana 15 000…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Pikaopas toiminimiyrittäjän kirjanpitoon

    Olet päätynyt tähän oppaaseen koska mietit toiminimen perustamista, tai siirtymistä pois kirjanpitäjän hellästä huomasta, eikö totta?  Olet juuri oikeassa paikassa. Tässä artikkelissa selvitän mahdollisimman yksinkertaisesti ja käytännöllisesti, miten toiminimen kirjanpito tehdään. Toiminimen kirjanpito ei ole kovin haastellista, mutta se vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä, opiskelua ja oman ajan käyttöä. Tämän oppaan avulla ymmärrät perustiedot toiminimen kirjanpidosta ja voit tehdä päätöksen, haluatko…

    Lue lisää