Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

UKKO.fi paljastaa – näillä aloilla yrittäjä laskuttaa eniten

Nuoren-yrittajan-tuntihinnat

Helpottaaksemme itsenäisen yrittäjän työn hinnoittelua, laskimme millaista keskihintaa yrittäjä laskuttaa eri toimialoilla.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?
• Näet, millainen on oman alasi keskituntihinta.
• Pystyt tarkistamaan hinnoittelusi vastaamaan alan laskutusta.
• Osaat ottaa inflaation huomioon tuntihintaasi laskiessasi.

Yksi yrittäjyyden vaikeimpia asioita on oman työn hinnoittelu, ja vielä vaikeampaa on sen hinnoittelu oikein. Juuri nyt asian tekee erityisen haastavaksi kiihtyvä inflaatio, eli rahan arvon aleneminen ja siitä johtuva hintojen nousu, joka tämän vuoden elokuussa oli 7,6 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Etenkin energian hinnannousu on seikka, joka vaikuttaa suoraan ja välillisesti monen yrittäjän liiketoimintaan syömällä sen katetta. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, ettei yrittäjän työstään pyytämä hinta voi olla sama yrityksen perustamisesta hamaan tappiin saakka.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Sanonta "uusi vuosi, uudet kujeet" pätee yrittäjyydessäkin. Alkava vuosi on hyvä hetki tarkistaa oma hinnoittelusi vastaamaan alasi keskilaskutushintaa. Muista kuitenkin, että hinnankorotukset kannattaa aina perustella asiakkaille hyvin ja uskottavasti sen sijaan, että vain nostat taksojasi. Esimerkiksi tässä hetkessä inflaatio on yksi mahdollinen peruste.

Näin yrittäjä laskuttaa oikein

Osaatko sinä varmuudella sanoa, paljonko sinun tulee ansaita, jotta katat liiketoimintasi kulut ja jotta ahkeroinnillesi jää katetta?

Tunti- tai projektilaskutuksen suuruuden voi toki vetäistä omasta päästään ja toivoa, että tarjous menee läpi. Tätä ei kuitenkaan voi suositella minkäänlaisen liiketoiminnan perustaksi eikä etenkään silloin, kun tavoitteena on kestävä ja kannattava liiketoiminta.

Työn hinnan tulee perustua muun muassa todellisiin lukuihin ja huolellisiin arvioihin menoista ja tuloista.

Se, mitä nämä luvut ja arviot ovat, vaihtelee hieman sen mukaan, millaisesta työstä on kyse. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa työn kysynnän ja tarjonnan suhde sekä tarjoamasi työn laatu.

Selkokielellä yllä oleva tarkoittaa sitä, että kun tekijöistä on pulaa, voi työstä pyytää korkeampaa hintaa samoin kuin silloin, jos tekijä on osaava ja kokenut. Kolikon toisena puolena on luonnollisesti se, että tarjonnan ylittäessä kysynnän voi joissakin tapauksissa joutua tarkistamaan hintaansa alaspäin. Mikäli on juuri alalle tullut tai vastavalmistunut, voi aluksi olla vaikea päästä laskutuksessa kokeneimpien tasolle.

Yrittäjän palkkalaskuri

Yrittäjän palkkalaskurista voit valita oman tai lähinnä omaasi olevan alan.

Lähtökohtana voidaan kuitenkin aina pitää sitä, että työstä saatavan palkkion tulee kattaa liiketoiminnasta aiheutuvat kulut, kuten esimerkiksi verot ja vakuutusmaksut, materiaalihankinnat, tilavuokrat, mainontakulut ja työvälineet. Kulujen jälkeen pitäisi jäädä euroja vielä ylikin eli se yrittäjän varsinainen palkka.

Yrittäjä laskuttaa yli 80 euroa tunnissa

Mistä sitten tiedät, onko oma hinnoittelusi kohdillaan?

Me täällä UKKO.fillä olemme tehneet tämänkin sinulle helpoksi: kasasimme keskeisimpien toimialojen luvut yhteen ja saimme selville kunkin alan keskituntilaskutuksen. Tiedot on hankittu UKKO.fin kautta toimivien itsenäisten yrittäjien yli 12 000 laskun aineistosta.

"Datamme mukaan yli 80 euron tuntihinnoille pääsevät liikkeenjohdon konsultit sekä atk-laitteisto- ja ohjelmistokonsultit. Kolmanneksi eniten tienaavat itsenäiset yrittäjät ovat ohjelmistosuunnittelijoita ja -valmistajia", UKKO-konsernin toimitusjohtaja Lauri Timgren kertoo.

yrittäjän-palkkalaskuri-graafi

Yllä oleva graafi näyttää itsenäisten yrittäjien keskilaskutukseltaan 10 korkeinta alaa.

Tutustu Yrittäjän palkkalaskuriin!

Itsenäinen yrittäjyys on työelämän 2000-luvun merkittävin muutostrendi. Yrittäjän tienesti on kuitenkin tähän mennessä ollut iso kysymysmerkki, eikä esimerkiksi Tilastokeskuksella ole jakaa tarkkaa tietoa suomalaisten yrittäjien keskituntihinnoista.

"Kymmenen korkeimmin tienaavan ammattiryhmän joukosta löytyy myös esimerkiksi graafiset muotoilijat, valokuvaajat, PR- ja viestintäihmiset sekä mainostoimistoalalla toimivat yrittäjät", Timgren luettelee.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Itsenäisten yrittäjien kasvu on jatkunut vakaana vuosituhannen vaihteesta asti. Pelkästään UKKO.fin kautta omaa yritystoimintaansa tekee yhteensä yli 25 000 aktiivista itsenäistä yrittäjää ja ilman Y-tunnusta toimivia kevytyrittäjiä on rekisteröitynyt UKKO.fille yhteensä 140 000.

Vuosittain Suomeen syntyy yhteensä noin 40 000 uutta yritystä, joista Patentti- ja rekisterihallitukselle rekisteröityy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi 17 000 yrittäjän osuus.

Lue myös:

Oman työn hinnoittelu – 7 vinkkiä joilla tienaat enemmän

Kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa? – Yrittäjän euro palkansaajaan nähden, eli kuinka paljon yrittäjän tulee ansaita?

Liikeidea ja yritysidea – Kohti kannattavaa toimintaa

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Sami Hernesaho

    Sami on UKKO Yrittäjyyskoulun päätoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen lehtijuttunsa dinosaur... kirjoituskoneiden aikakaudella. Samille parasta sisällöntuotannossa on, että asioista, ilmiöistä ja ihmisistä oppii aina jotain uutta.

    Muita artikkeleita aiheesta Ammatit:

    • Ammatit Matkaopas – tee unelmastasi totta

      Matkaopas, laskuta työstäsi ilman omaa yritystä! Matkailuoppaat ovat sesonkiluonteisen työn sankareita. Työtä on tarjolla, mutta usein siitä pitäisi pystyä laskuttamaan esimerkiksi omalla toiminimellä. UKKO.fi tarjoaa helpon tavan laskuttaa matkaopastyöt ilman oman yrityksen tai toiminimen perustamista. Helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla luot laskun yksityishenkilönä, helposti ja muutamassa minuutissa. Vastaanottaja maksaa laskun, me hoidamme byrokratian, jonka jälkeen sinä nostat palkan. UKKO.fi:n käyttäjänä voit keskittyä…

      Lue lisää
    • Ammatit Kääntäjä – työllistä itsesi UKKO.fi:n kautta!

      Kääntäjä, hyödynnä osaamistasi itsenäisesti, ilman omaa yritystä! Kevytyrittäjänä voit päättää itse kenelle töitä teet ja mihin hintaan. UKKO.fi hoitaa laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvän byrokratian. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet ja mihin hintaan. Saat rahat tilille. Et ole kirjanpitovelvollinen. Ei sitoumuksia – voit aloittaa jo tänään ja lopettaa…

      Lue lisää
    • Ammatit Metsurin työ kevytyrittäjänä

      Metsurit ja metsänhoitajat tekevät työkeikat helposti kevytyrittäjinä ja lähettävät laskun toimeksiantajalleen perustamatta omaa yritystä. Metsuri on metsän työntekijä ja ammattilainen. Työtehtävät vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Työt koostuvat mm. metsän istutuksesta, hakkuusta, parannustöistä ja suunnittelusta. Työt vaihtuvat paikasta toiseen ja toimeksiantajia saattaa olla useampia. Metsureille on nyt ja tulevaisuudessa kysyntää sillä suurien ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, suuri osa ammatinharjoittajista katoaa. Miksi UKKO.fi-laskutuspalvelu sopii…

      Lue lisää