Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjätarina: Hellevi Karppinen oikolukee ja tuottaa tekstejä

Kielikeinon-Hellevi-kuukauden-yrittaja-1360x500

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Hellevi Karppinen, 54-vuotias entinen äidinkielen opettaja Rovaniemeltä.

Teen toiminimellä Kielikeino ”tekstiduunia” eli erilaisia töitä suomen kielen ja kirjallisuuden parissa, esimerkiksi kielentarkistusta, editointia, sisällöntuottoa ja kustannustoimitusta. Kutsun itseäni mielelläni tekstityöläiseksi. Palvelen kaikkia kirjoittajia. Asiakkaina on ollut yrittäjiä, harrastajakirjoittajia, kirjailijoita, tutkijoita, opiskelijoita, kustantamoja, käännöstoimistoja ja mainostoimistoja.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Jäin pois työelämästä tapaturman vuoksi v. 2015 ja jäin eläkkeelle v. 2018. Näin tuli mahdolliseksi toteuttaa pitkäaikainen haave yrittäjänä olemisesta. Eläkkeen ohessa on mahdollista tehdä oman ansaintarajani puitteissa työtä, joka samalla tuo runsaasti iloa elämään.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Aamutoimien ja koiran lenkityksen jälkeen asetun noin kahdeksi tunniksi läppärin ääreen, keittiöön, olohuoneeseen, työhuoneeseen – minne sattuu huvittamaan. Lounaan jälkeen saatan tehdä toiset kaksi tuntia, mutta pyrin tekemään työtä vain aamupäivisin. Työajat valitsen itse, ja pidän vapaata silloin kun haluan. Tavallisesti korjaan kirjojen käsikirjoituksia tai erilaisia käännöksiä. Toisinaan kirjoitan lyhyitä tekstejä monen sortin tarvitsijoille.

Miten UKKO Yrittäjä on auttanut sinua?

Siirryin UKKO Yrittäjään, koska palvelun kautta hoituu myös ulkomaan laskutus. Toisinaan työskentelen käännösten parissa ja saatan laskuttaa esimerkiksi ruotsalaisia asiakkaita. Minulle on tärkeää, että saan käyttää oman aikani ja voimavarani vain työhön, ja joku muu hoitaa laskujen lähettämisen ja kirjanpidon. Ilmeisesti myös jonkinlaista perintää suoritetaan UKKO Yrittäjän puolesta. Vaikuttaa myös siltä, että palvelu on edullista. Kokemukseni Ukko Yrittäjästä on vielä lyhyt, mutta pääosin olen ollut tyytyväinen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että saan itse valita työaikani, asiakkaani, työn kohteet, deadlinet, aikataulutuksen sekä erikoistua siihen, mikä kiinnostaa kaikkein eniten. Saan käyttää omia lahjojani täsmälleen siten, kuin itse haluan ja voin kieltäytyä töistä aina. Loppujen lopuksi en ole työstä edes taloudellisesti täysin riippuvainen, joten tämä on lähes pelkästään hauskaa.
Mitä asioita haluaisit kehittää itsessäsi?
Teknisiä asioita tietokoneen ja tekstinkäsittelyohjelman kanssa kannattaisi kehittää. Pärjään kuitenkin, joten olen paljon kiinnostuneempi itseni kehittämisestä kirjailijana. Seuraava projektini onkin kirjoittaa oma kirja. Saattaa olla, että yrittäminen jää totaaliselle tauolle esimerkiksi vuodeksi.

Terveisiä ja vinkkejä muille yrittäjille?

Usko omiin kykyihisi ja muista ylistää omia saavutuksiasi. On hyvä olla vähän itserakas ja ylpeänä markkinoida osaamistaan, aina kun voi. Yksinyrittäjänä asiakkaita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Vaikka olisi itse ujo ja hiljainen, kannattaa avata suunsa joka tilanteessa, vaikka junan ravintolavaunussa tai taloyhtiön kokouksessa. Aina voi uusiin asiakkaisiin törmätä!

Kaikki apu on myös syytä ottaa vastaan, koska kaikkea ei kuitenkaan osaa itse. Kun ei tiedä, aina on joku jolta kysyä, kuten vaikkapa yrittäjäjärjestö, joku toinen yrittäjä, kirjanpitäjä tai mainostoimisto. Omaa itseään kannattaa myös muistaa hoitaa. Työajoista on pidettävä kiinni – tauot, ruokailut ja lomat ovat pakollisia!

Kotisivujen osoite, Facebook-sivut yms:

Kielikeinon kotisivut

Kielikeinon Facebook

Jos kaipaat oikolukuun tai tekstin tuottamiseen liittyvää apua, voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: hellevi.karppinen@kielikeino.fi

Haluatko sinä kuukauden yrittäjäksi?

Kuukauden yrittäjä on UKKO Yrittäjän blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen yrittäjiä. Onko sinulla oma tarina yrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen!

Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjästä yrittäjäksi

    Lastenkirjakuvittaja ja graafikko Maija Hurme laskutti työnsä UKKO.fi:n kautta, kunnes hän perusti oman toiminimen maaliskuussa 2014. Haastattelimme Maijaa ja hän kertoi meille omia mietteitään yrittäjyydestä sekä kevytyrittäjyydestä. Maija on kuvittanut kaksi lastenkirjaa, Peiton alla sekä Lepakkopoika (Schildts & Söderströms 2012 ja 2014). Hän toimii nykyään oman toiminimensä, Maija Hurme Illustrationin kautta. Kuvitusten lisäksi yritys tarjoaa graafista suunnittelua, taideworkshoppeja ja opetusta…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tutkijasta joogayrittäjäksi - Stephanie Freeman

    Yliopistossa tutkijana työskenteleminen on omanlaista yrittäjyyttään. Apurahojen hankkiminen on rankkaa myyntityötä. Tämän on omakohtaisesti saanut kokea Stephanie Freeman. Nämä kokemukset ovat kuitenkin ainoastaan valmistaneet häntä nykyiseen yrittäjän arkeen. Stephanie kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 91. Hän haki neljä kertaa Jyväskylän liikuntatieteelliseen, mutta jäi aina pisteen tai parin päähän opiskelupaikasta. Samaan aikaan hän teki psykologian avoimia opintoja ja opetti hiphop-henkisiä tunteja. Koko Stephanien…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Teatterialan ammattilainen ja drag-artisti Ville Kekäläinen

    Teatterialan ammattilainen ja palkittu drag-artisti Ville Kekäläinen tunnetaan suomalaisen drag shown kärkeen nousseesta dramaattisesta hahmostaan Linnea Von Kattendamista. Kuka olet? Olen Helsingissä asuva teatterialan ammattilainen ja drag-artisti. Valmistuin syksyllä 2014 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta, aiemmalta koulutukseltani olen kuva-artesaani. Mitä teet? Aloitin drag show’n tekemisen vuonna 2009. Kaikki alkoi halusta päästä esiintymään ja viihdyttämään. Hahmoni Linnea von Kattendam nousi nopeasti dramaattisella…

    Lue lisää