Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjätarina: Hellevi Karppinen oikolukee ja tuottaa tekstejä

Kielikeinon-Hellevi-kuukauden-yrittaja-1360x500

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Hellevi Karppinen, 54-vuotias entinen äidinkielen opettaja Rovaniemeltä.

Teen toiminimellä Kielikeino ”tekstiduunia” eli erilaisia töitä suomen kielen ja kirjallisuuden parissa, esimerkiksi kielentarkistusta, editointia, sisällöntuottoa ja kustannustoimitusta. Kutsun itseäni mielelläni tekstityöläiseksi. Palvelen kaikkia kirjoittajia. Asiakkaina on ollut yrittäjiä, harrastajakirjoittajia, kirjailijoita, tutkijoita, opiskelijoita, kustantamoja, käännöstoimistoja ja mainostoimistoja.

Miten päädyit yrittäjäksi?

Jäin pois työelämästä tapaturman vuoksi v. 2015 ja jäin eläkkeelle v. 2018. Näin tuli mahdolliseksi toteuttaa pitkäaikainen haave yrittäjänä olemisesta. Eläkkeen ohessa on mahdollista tehdä oman ansaintarajani puitteissa työtä, joka samalla tuo runsaasti iloa elämään.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Aamutoimien ja koiran lenkityksen jälkeen asetun noin kahdeksi tunniksi läppärin ääreen, keittiöön, olohuoneeseen, työhuoneeseen – minne sattuu huvittamaan. Lounaan jälkeen saatan tehdä toiset kaksi tuntia, mutta pyrin tekemään työtä vain aamupäivisin. Työajat valitsen itse, ja pidän vapaata silloin kun haluan. Tavallisesti korjaan kirjojen käsikirjoituksia tai erilaisia käännöksiä. Toisinaan kirjoitan lyhyitä tekstejä monen sortin tarvitsijoille.

Miten UKKO Yrittäjä on auttanut sinua?

Siirryin UKKO Yrittäjään, koska palvelun kautta hoituu myös ulkomaan laskutus. Toisinaan työskentelen käännösten parissa ja saatan laskuttaa esimerkiksi ruotsalaisia asiakkaita. Minulle on tärkeää, että saan käyttää oman aikani ja voimavarani vain työhön, ja joku muu hoitaa laskujen lähettämisen ja kirjanpidon. Ilmeisesti myös jonkinlaista perintää suoritetaan UKKO Yrittäjän puolesta. Vaikuttaa myös siltä, että palvelu on edullista. Kokemukseni Ukko Yrittäjästä on vielä lyhyt, mutta pääosin olen ollut tyytyväinen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että saan itse valita työaikani, asiakkaani, työn kohteet, deadlinet, aikataulutuksen sekä erikoistua siihen, mikä kiinnostaa kaikkein eniten. Saan käyttää omia lahjojani täsmälleen siten, kuin itse haluan ja voin kieltäytyä töistä aina. Loppujen lopuksi en ole työstä edes taloudellisesti täysin riippuvainen, joten tämä on lähes pelkästään hauskaa.
Mitä asioita haluaisit kehittää itsessäsi?
Teknisiä asioita tietokoneen ja tekstinkäsittelyohjelman kanssa kannattaisi kehittää. Pärjään kuitenkin, joten olen paljon kiinnostuneempi itseni kehittämisestä kirjailijana. Seuraava projektini onkin kirjoittaa oma kirja. Saattaa olla, että yrittäminen jää totaaliselle tauolle esimerkiksi vuodeksi.

Terveisiä ja vinkkejä muille yrittäjille?

Usko omiin kykyihisi ja muista ylistää omia saavutuksiasi. On hyvä olla vähän itserakas ja ylpeänä markkinoida osaamistaan, aina kun voi. Yksinyrittäjänä asiakkaita voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Vaikka olisi itse ujo ja hiljainen, kannattaa avata suunsa joka tilanteessa, vaikka junan ravintolavaunussa tai taloyhtiön kokouksessa. Aina voi uusiin asiakkaisiin törmätä!

Kaikki apu on myös syytä ottaa vastaan, koska kaikkea ei kuitenkaan osaa itse. Kun ei tiedä, aina on joku jolta kysyä, kuten vaikkapa yrittäjäjärjestö, joku toinen yrittäjä, kirjanpitäjä tai mainostoimisto. Omaa itseään kannattaa myös muistaa hoitaa. Työajoista on pidettävä kiinni – tauot, ruokailut ja lomat ovat pakollisia!

Kotisivujen osoite, Facebook-sivut yms:

Kielikeinon kotisivut

Kielikeinon Facebook

Jos kaipaat oikolukuun tai tekstin tuottamiseen liittyvää apua, voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: hellevi.karppinen@kielikeino.fi

Haluatko sinä kuukauden yrittäjäksi?

Kuukauden yrittäjä on UKKO Yrittäjän blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen yrittäjiä. Onko sinulla oma tarina yrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen!

Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Yrittäjyyden alkutaipaleella

  Kulunut vuosi on mullistanut elämäni. Lyhyessä ajassa olen kulkenut taipaleen tavallisesta toimistotyöntekijästä opiskelijaksi ja kevytyrittäjyyden kautta yrittäjyyden polulle. Sellainen minä aina olen: Pohdin ja punnitsen asioita tarkoin, mutta kun jokin juttu tuntuu omalta ja oikealta, tartun tuumasta toimeen saman tien. Luonnosta voimaa ja koulutuksesta vauhtia uudelle alalle Viime vuoden lokakuussa hain mukaan Kiljavan opistolla järjestettävään luontomatkailun ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuottajan koulutukseen,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Oululainen Jarno Tuovinen: parissa vuodessa kevytyrittäjästä sarjayrittäjäksi

  Hakukoneoptimointia tarjoavan Kranun perustaja ja toimitusjohtaja Jarno Tuovinen syttyy, kun asiakas haluaa näkyä verkossa ja lisätä myyntiään. Jarno Tuovisen hakukoneoptimointiin erikoistunut yritys Kranu Oy on Oulussa sijaitseva, palveluiltaan koko maan kattava asiantuntijayritys. Perustajansa lisäksi Kranu työllistää yhden kokoaikaisen ja yhden osa-aikaisen työntekijän. Tuovisen tie hakukonenäkyvyyden ja digimarkkinoinnin asiantuntijaksi sai alkunsa tietotekniikan diplomi-insinööriopinnoista. Kolmantena opiskeluvuotenaan Tuovinen sai ensimmäisen oman alansa työpaikan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Sanna Rönnbergin arki koostuu useista mielenkiintoisista työkeikoista

  Kuva: Isabel Andersson Olen Sanna Rönnberg eli urbaania poppia ja räppiä yhdistelevä oululaisartisti Sana. Olen myös tuore Oriflame-kauneuskonsultti. On mukava tehdä työtä, josta tykkää ja jossa viihtyy! Mitä teet? Olen tehnyt musiikkia vuosia ja keikkaillut sen ohella. Hiljattain aloin myymään myös Oriflame-tuotteita, joihin itse rakastuin palavasti aiemmin syksyllä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Aloitin Oriflame-kauneuskonsulttina ja minulle kerrottiin, että täytyy olla y-tunnus…

  Lue lisää