Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kirjallisuusterapeutti Päivi auttaa ihmisiä tarinoiden ja sanojen avulla

paivi-kosonen-kirjallisuusterapeutti

Turkulaista Päivi Kososta inspiroi ihmisten ja tarinoiden kanssa työskenteleminen. Kirjallistuusterapeuttina hän auttaa asiakkaitaan hahmottelemaan omia tarinoitaan. Taustalla on luovan kirjallisuusterapian menetelmä, jossa yhdistyy psykoterapia ja kirjallisuus, sanat ja tarinat.

Päivi on kirjallisuustieteen tohtori ja dosentti, ja omaelämäkertojen tutkiminen ja kirjailijoiden elämäntarinat ovat olleet uran keskiössä pitkään.

– Olen aina ollut kiinnostunut tarinoista. 2000-luvun alkupuolella mietin, että haluaisin olla kuitenkin enemmän ihmisten kanssa tekemisissä työni puolesta. Sanojen ja kirjojen lisäksi halusin toimia myös ihmisten kanssa ja kouluttauduin ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi, hän kertoo.

Nykyään yliopistotyön ohella Päivi pitää kursseja, kasvuryhmiä ja esimerkiksi lukupiirejä.

– Ryhmissäni luetaan kirjoja, tehdään runoja ja luodaan tekstejä. Minä autan luomaan tilaa niille sanoille ja tarinoille, autan virittämään toimintaa.

-Kirjallisuusterapian kautta haetaan omaa sanallistusta asioihin: esimerkiksi mitä masennus tarkoittaa, tai omat lapsuuden kokemukset tai vaikkapa avioero. Näitä käsitellään menemällä näiden sanojen taakse. Haetaan sanoja ja ilmaisuja, joista tunnistaa itsensä.

– Kirjoitamme päiväkirjaa, proosaa ja runoa, ja pidän omaelämänkerrankirjoitusryhmiä. Näissä on tarkoitus tuottaa omaa materiaalia, mutta kyse ei ole luovasta kirjoittamisesta tai en vedä kirjoitusryhmää sellaisenaan eikä mitään kokonaista omaelämänkertaa välttämättä synny.

Pitkältä yliopistovirkauralta kouluttajaksi lähtemiseen tarvittiin rohkeutta.

– Monet ihmiset ovat sanoneet, että on ollut rohkeaa lähteä tälle tielle. Ja siltä se tuntuikin, kun vaihtoi elämän suuntaa ja tein ratkaisuja. Rohkeushan tarkoittaa sitä, että jokin asia pelottaa. Olen joutunut miettimään, onko tässä järkeä ja miten asiat hoituvat. Mutta tämä on ollut asia, johon halusin lähteä. Olen tyytyväinen, että uskalsin!

Mustekynä ja kukkia kaunokirjoituksen päällä

Tulevaisuudessa Päivi toivoo olevansa niin rohkea, että perustaisi vielä oman yrityksen.

– Asiat ovat kyllä toimineet hyvin näinkin. Työtä on kuitenkin niin paljon, että jossain vaiheessa voi tulla ajankohtaiseksi lisäkäsien palkkaaminen. Sitä kautta oma yritys tuntuisi perustellulta.

– Haluaisin keskittää toimintaani ja vielä olisi paljon juttuja, mitä voisin tehdä. Kysyntää on todella paljon. Ammatillisiakin haaveita on paljon, ja nyt ajankohtaista on esimerkiksi etätoiminnan kehittäminen ja rönsyilevien oksien karsiminen, Päivi kertoo.

Kevytyrittäjyys syntyi tarpeesta laskuttaa kirjoittamis- ja lukemisryhmiä. Sanojen parissa työskennelleenä Päiville on myös luonnollista pohtia hieman itse kevytyrittäjyys-termiä.

– Se on sillä lailla mielenkiintoinen, että se kuvastaa hyvin tätä yrittäjyyden tapaa, kuinka helppoa ja sujuvaa tämä puoli tästä yrittäjyydestä on. Mutta samalla se kevyt-sana siinä ei kuvaile tätä työtä täysin, kun kepeys kuitenkaan liity itse työhön. Kirjallisuusterapeuttina voisin laventaa termiä ja samalla mielikuvakenttää siitä, että tämä olisi jotenkin kevyttä puuhastelua.

Päivin tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle-kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Insinööri Risto hyppäsi pyörän selkään ja kohti kokonaan uutta uraa

    Sääksmäellä syntynyt ja Valkeakoskella asuva sähköalan diplomi-insinööri Risto Viitanen on 53-vuotias, ja teki aiemmin työuraansa muun muassa UPM-Kymmenellä ja Empowerilla. Palkkatöissä hän ehti olla 28 vuotta ennen oman yrityksen perustamista. – Käännekohta elämässäni tuli työuupumuksen myötä. Olin pitkällä sairauslomalla, jolloin ajattelin asioita uudestaan. Se johti siihen, että vuonna 2017 irtisanouduin töistäni ja aloin tehdä sitä, missä oma intohimoni on, Risto…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Elmeri Härkönen, eli Dr. Bokeh, järjestää valokuvausretkiä

    Olen Elmeri Härkönen, valokuvaaja, kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja, graafikko ja jatkuvasti itseäni kehittävä suhteellisen onnellinen ihminen, oikea persoona. Mitä teet? Olen toiminut media-alalla jo yli 25 vuotta. Perustin taannoin muutamia hyvin ja huonosti menestyneitä IT- ja pelialan yrityksiä. Pidin seitsemän vuoden tauon yrittämisestä, jolloin itseopiskelin muun muassa mediaa, elokuvakäsikirjoitusta ja valokuvausta. Nyt olen kevytyrittäjä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Kaikista harrastuksistani valokuvaus on avannut…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!"

    Näyttelijän töiden ohella Monika Lindemanin viikkoja rytmittää myös sosiaalisen median vaikuttajamarkkinointi kevytyrittäjänä. Yrittäjyys kulkee Monikan suvussa, ja hän kokee itsekin perineensä vahvasti tämän ominaisuuden. Työpäivät ja -viikot ovat hyvin vaihtelevia. Toisinaan ajanhallinta ja vapaa-ajan sekä työn yhdistäminen tuottavat haasteita, mutta Monika ei vaihtaisi töitään mistään hinnasta. ”Parasta tässä työssä on se, että kaikki viikot ovat erilaisia.” Näyttelemisestä Monika innostui jo…

    Lue lisää