Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kirjallisuusterapeutti Päivi auttaa ihmisiä tarinoiden ja sanojen avulla

paivi-kosonen-kirjallisuusterapeutti

Turkulaista Päivi Kososta inspiroi ihmisten ja tarinoiden kanssa työskenteleminen. Kirjallistuusterapeuttina hän auttaa asiakkaitaan hahmottelemaan omia tarinoitaan. Taustalla on luovan kirjallisuusterapian menetelmä, jossa yhdistyy psykoterapia ja kirjallisuus, sanat ja tarinat.

Päivi on kirjallisuustieteen tohtori ja dosentti, ja omaelämäkertojen tutkiminen ja kirjailijoiden elämäntarinat ovat olleet uran keskiössä pitkään.

– Olen aina ollut kiinnostunut tarinoista. 2000-luvun alkupuolella mietin, että haluaisin olla kuitenkin enemmän ihmisten kanssa tekemisissä työni puolesta. Sanojen ja kirjojen lisäksi halusin toimia myös ihmisten kanssa ja kouluttauduin ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi, hän kertoo.

Nykyään yliopistotyön ohella Päivi pitää kursseja, kasvuryhmiä ja esimerkiksi lukupiirejä.

– Ryhmissäni luetaan kirjoja, tehdään runoja ja luodaan tekstejä. Minä autan luomaan tilaa niille sanoille ja tarinoille, autan virittämään toimintaa.

-Kirjallisuusterapian kautta haetaan omaa sanallistusta asioihin: esimerkiksi mitä masennus tarkoittaa, tai omat lapsuuden kokemukset tai vaikkapa avioero. Näitä käsitellään menemällä näiden sanojen taakse. Haetaan sanoja ja ilmaisuja, joista tunnistaa itsensä.

– Kirjoitamme päiväkirjaa, proosaa ja runoa, ja pidän omaelämänkerrankirjoitusryhmiä. Näissä on tarkoitus tuottaa omaa materiaalia, mutta kyse ei ole luovasta kirjoittamisesta tai en vedä kirjoitusryhmää sellaisenaan eikä mitään kokonaista omaelämänkertaa välttämättä synny.

Pitkältä yliopistovirkauralta kouluttajaksi lähtemiseen tarvittiin rohkeutta.

– Monet ihmiset ovat sanoneet, että on ollut rohkeaa lähteä tälle tielle. Ja siltä se tuntuikin, kun vaihtoi elämän suuntaa ja tein ratkaisuja. Rohkeushan tarkoittaa sitä, että jokin asia pelottaa. Olen joutunut miettimään, onko tässä järkeä ja miten asiat hoituvat. Mutta tämä on ollut asia, johon halusin lähteä. Olen tyytyväinen, että uskalsin!

Mustekynä ja kukkia kaunokirjoituksen päällä

Tulevaisuudessa Päivi toivoo olevansa niin rohkea, että perustaisi vielä oman yrityksen.

– Asiat ovat kyllä toimineet hyvin näinkin. Työtä on kuitenkin niin paljon, että jossain vaiheessa voi tulla ajankohtaiseksi lisäkäsien palkkaaminen. Sitä kautta oma yritys tuntuisi perustellulta.

– Haluaisin keskittää toimintaani ja vielä olisi paljon juttuja, mitä voisin tehdä. Kysyntää on todella paljon. Ammatillisiakin haaveita on paljon, ja nyt ajankohtaista on esimerkiksi etätoiminnan kehittäminen ja rönsyilevien oksien karsiminen, Päivi kertoo.

Kevytyrittäjyys syntyi tarpeesta laskuttaa kirjoittamis- ja lukemisryhmiä. Sanojen parissa työskennelleenä Päiville on myös luonnollista pohtia hieman itse kevytyrittäjyys-termiä.

– Se on sillä lailla mielenkiintoinen, että se kuvastaa hyvin tätä yrittäjyyden tapaa, kuinka helppoa ja sujuvaa tämä puoli tästä yrittäjyydestä on. Mutta samalla se kevyt-sana siinä ei kuvaile tätä työtä täysin, kun kepeys kuitenkaan liity itse työhön. Kirjallisuusterapeuttina voisin laventaa termiä ja samalla mielikuvakenttää siitä, että tämä olisi jotenkin kevyttä puuhastelua.

Päivin tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle-kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Tuuli Ahonen on kääntäjä-kevytyrittäjä, joka määrää itse työaikansa

    Kuka olet? Olen Tuuli Ahonen, kääntäjä kieliparissa suomi-englanti. Teen erilaisia suomen ja englannin kieliin liittyviä asiantuntijatehtäviä. Teen samalla jatko-opintojani Itä-Suomen yliopistossa. Parasta työssäni on sen monipuolisuus; koskaan ei ole tylsää. Mitä teet? Teen erilaisia käännöstöitä, kuten asiatekstikäännöksiä sekä ohjelmatekstityksiä. Toimin toisinaan myös copywriterina, tulkkina sekä oikolukijana. Tavallinen työpäiväni alkaa suhteellisen myöhään, kunhan herään! Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Päädyin kevytyrittäjäksi kääntäjäksi valmistuttuani,…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Mikael Multasuo kääntää ja oikolukee kevytyrittäjänä

    Olen Mikael Multasuo, 24-vuotias kieltenopettajaopiskelija Oulusta. Opiskelen tällä hetkellä kuudetta vuotta Oulun yliopistossa, jossa suoritan sekä pohjoismaisen filologian aineenopettajan opintoja että englantilaisen filologian maisterivaiheen opintoja. Ensimmäinen tutkintoni on käytännössä valmistumista vaille valmis, mutta toisen osalta jäljellä on reilu vuosi, ja siksi osa-aikatyö kevytyrittäjyyden kautta on edelleen ajankohtaista ja tarpeellista. Mitä teet? Kävin opetusharjoitteluni vuonna 2017, jonka jälkeen sain idean oman…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Tarinoita yrittäjyydestä: Valinnan hetkellä Elia päätti tavoitella unelmaansa

    Elia Leino oli vanhempainvapaan jälkeen valinnan edessä: olisiko nyt oikea aika tavoitella unelmaa? Elia päätti hypätä kevytyrittäjyyteen ja kokeilla, miten itsensä työllistäminen kynsitaiteilijana lähtisi liikkeelle. Yrittäjyys on kynsialalla tavallista: palkkatöitä on tarjolla vain vähä ja siksi moni päättää työllistää itse itsensä. Elian yrittäjyys otti nopeasti tuulta alleen ja kevytyrittäjyys vaihtui ensin toiminimeen, sitten osakeyhtiöyrittäjyyteen. Uuden luominen on Elian yrittäjyyden moottori…

    Lue lisää