Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Uusi videosarja alkaa! Itkonen & Hynynen – nuori kevytyrittäjänä

UKKO.fi:n uusi videosarja avaa nuorien kevytyrittäjien elämää! Sarjaa luotsaa kaksi 17-vuotiasta kevytyrittäjää, Aatu Itkonen ja Jari Hynynen.

Alkuun kolmesta videosta koostuva sarja antaa vinkkejä nuorena kevytyrittäjänä toimimiseen eri näkökulmista. Kuinka kannattavaa kevytyrittäjyys on opiskelijalle? Mitä nuoren kevytyrittäjän olisi hyvä huomioida? Entä kuinka yhdistää koulu ja työt?

Julkaisemme uuden videon viikoittain joulukuussa – tilaa siis UKKO.fi YouTube ja seuraa blogia!

Itkonen & Hynynen – nuoret kevytyrittäjät

Sarjassa omia kokemuksiaan jakavat Aatu Itkonen ja Jari Hynynen. Aatu on UKKO.fi:n blogista aiemminkin tuttu esiintyjä, juontaja, taikuri sekä luennoitsija. Kevytyrittäjyyttä Kouvolasta kotoisin olevalla nuorella on takanaan jo useampi vuosi. Jari puolestaan aloitti video- ja mainoskuvausten teon kevytyrittäjänä lukion ohella nyt ollessaan 17-vuotias.

Mikä yrittäjyydessä kiehtoo nuoria?

Kevytyrittäjistä arviolta noin 10 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Oman liiketoiminnan pyörittämiselle voi olla monia eri motiiveja ja samalla tietysti myös tavoitteita. Usein pohjalla ovat kuitenkin omat mielenkiinnon kohteet ja itsensä työllistämisen tuoma vapaus. Toisaalta myös työn luonne voi määrittää sitä, kuinka toimeksiannot on toteutettavissa.
“Aloin kuulla yrityksiltä pyyntöä, että olisiko mahdollista saada lasku verokortin sijaan”, sanoo Aatu.

Moni keikkatyön tekijä törmää tähän, etenkin silloin kun keikkoja myydään kertaluontoisesti eri toimeksiantajille. Toimeksiantajalle on helpompaa ostaa projekti ja maksaa siitä tullut lasku kuin hoitaa palkanmaksuun liittyvät tilitykset ja “verokorttirumba”.

Aina yrittäjämäinen toiminta ei myöskään ole kokoaikaista tai edes sivutoimista. Yhä useampi toimii kevytyrittäjänä jo olemassa olevan päätoimen ohella tehden keikkaa esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin.

Nuorten kohdalla kevytyrittäjyys alkaa usein opintojen ohella, aivan kuten Aatulla ja Jarillakin.

Sopivan tilaisuuden avautuessa kyse voi olla myös esimerkiksi yhdestä ainoasta toimeksiannosta. Toisilla toiminta jatkuu, toisilla ei. Etenkin nuorten kevytyrittäjien keskuudessa tavanomaista on, että toiminta alkaa hiljalleen, yleensä omien mielenkiinnon kohteiden tai esimerkiksi harrastuksien pohjalta.

“Itsellä videokuvaus lähti koulusta, jossa oli elokuvientekoa. Homma vaikutti mielenkiintoiselle ja lähti kehittymään.”

Silloin yrittäjyys ja siihen liittyvät velvollisuudet eivät välttämättä ole tuttuja tai itsessään edes mielenkiintoisia.

Mitä nuoren kevytyrittäjän tulisi huomioida?

Tärkeää yrittäjämäisessä toiminnassa on valmius tehdä tosissaan, olipa pohjalla jo kokemusta työelämästä tai ei. Tämä ei tarkoita, että työtä pitäisi tehdä niin, että se vie kaiken energian ja voimavarat ensimmäisen viikon aikana. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että tekemistä riittää.

Kun työtä tekee omiin nimiin, on tehtävälistalla “ydintyön” lisäksi niin markkinointi, hinnoittelu, aikatauluttaminen kuin palkanmaksu. Ei hätää, kaikkea ei tarvitse, eikä voikaan osata kerralla. Kaikkeen olisi syytä kuitenkin osata varautua, edes ajatuksen tasolla.

Tärkeintä työtä tekevälle lieneekin juuri oivallus siitä, ettei oppiminen ja itsensäkehitys ole päättyvä projekti.

Myös ulkopuolelta liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä ja toimintakulttuuritteja olisi hyvä osata omaksua ja tarkkailla. Vapaus ei siis yrittäjälläkään ole aivan sataprosenttinen.

Vaikka vastuu suurista linjoista on useimmiten yrittäjällä itsellä, on hyvä muistaa, että liiketoimintaan vaikuttaa kuitenkin myös itsestä riippumattomat, ulkoiset tekijät.

Tällaisia ovat esimerkiksi lainsäädäntö, politiikka, ympäristötekijät tai esimerkiksi teknologia. Tänä päivänä vastuullisuus suhteessa näihin tekijöihin on yhä suuremmassa merkityksessä – olipa liiketoimintasi sitten mitä tahansa. Nämä ovat asioita, jotka moni aloitteleva nuori yrittäjä ei välttämättä hoksaa

Oman toiminnan tarkastelu objektiivisesti voi olla toisinaan vaikeaa. Siksi kyky pitää mieli avoinna ja valmistautua vähintäänkin henkisellä tasolla reagoimaan myös ulkopuolelta tuleviin muutoksiin on sekin tärkeää. Palautteen pyytäminen ja hyödyntäminen on merkittävä apu, kunhan sen muistaa hyödyntää.

Onko yrittäjyys sitten iso ja pelottava askel?

On ja ei. Yrittäjyyteen liittyy paljon vastuuta: ajankäytöstä, jaksottamisesta ja taloudesta, esimerkiksi. Tätä ei pidä kuitenkaan ajatella negatiivisena asiana – vastuuta kohtaa, olipa sitten yrittäjä tai ei.

Parhaimmillaan ja pohjimmiltaan yrittäjyys on tapa vaikuttaa, synnyttää oivalluksia ja huomioida muiden tarpeita.

On hienoa, että niin monet nuoret tahtovat toteuttaa omia ideoitaan ja testata niitä rohkeasti käytännössä. Hienoa on myös, että sen tekemiseen on yhä enemmän ja enemmän mahdollisuuksia.

Kirjoittaja Saara Teirivaara

Lue myös

Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä