Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kirjanpitäjän valitseminen – Löydä itsellesi paras talousapu!

kirjanpitajan-valitseminen

Kun uusi yritys on aloittanut toimintansa, on aika lailla ensimmäisiä asioita valita yritykselle kirjanpitäjä. Kaikki yritykset kun ovat kirjanpitovelvollisia, on tämä velvollisuus jotenkin hoidettava.

Vaikka pienten yritysten olisikin mahdollista tehdä itse oma kirjanpitonsa, ei monenkaan yrittäjän taidot tähän kuitenkaan riitä, ja sen ulkoistaminen tulee ajankohtaiseksi. Tässä artikkelissa käydään läpi hyvän kirjanpitäjän löytämistä.

UKKO.fi on kevytyrittäjän laskutuspalvelu, joka hoitaa kirjanpidon ja palkanmaksun puolestasi. Et tarvitsee omaa yritystä tai kirjanpitäjää. Tutustu palveluun jo tänään!

Jos taas etsit hyvää kirjanpitäjään toiminimellesi, niin tutustu sisaryritykseemme UKKO Toiminimiyrittäjyyteen:

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Mitä kirjanpidolla tarkoitetaan?

Kirjanpidolla tarkoitetaan yrityksen toiminnan rahamäärien kirjaamista. Kaikki yrityksen liiketapahtumat siis rekisteröidään tositeaineoston pohjalta. Näin saadaan aikaiseksi täydelliset laskelmat yritykset taloudesta, johon kuuluvat yrityksen tuotot, kulut, omaisuus, omat varat ja velat.

Kirjanpitovelvollisuutta säätelee kirjanpitolaki, jonka mukaan kaikki ammatti- ja liiketoimintaa harjoittavat joutuvat kirjaamaan taloutensa tunnuslukuja.

Lisätietoa ja ohjeita kirjanpidon tekemiseksi löytyy Taloushallintoliiton Internet – sivuilta osoitteesta www.taloushallintoliitto.fi.

Voiko kirjanpidon tehdä itse?

Kirjanpidon voi tehdä kokonaan itse tai sen voi ulkoistaa kokonaan yrityksen ulkopuoliselle kirjanpitäjälle, eli yleensä tilitoimistolle. On mahdollista ulkoistaa myös vain jokin osa kirjapidosta, ja tehdä itse loput. Kaikki riippuukin enimmäkseen yrittäjän kyvyistä ja ajasta hoitaa kirjapitonsa kunnolla.

Yleinen käytäntö on se, että isot yritykset ulkoistavat kirjanpitonsa lähes kokonaan, mutta pienet yritykset hoitavat osan itse. Tyypillisesti itse hoidettavia kirjanpidon osa-alueita ovat laskutus- ja maksuliikenne. Sen sijaan esimerkiksi osto- ja myyntireskontra ulkoistetaan mielellään.

Kirjanpitäjän valitseminen

Kirjanpitoonkin on helppoja ratkaisuja

Suomessa toimii useita tilitoimistoja ja näissä vielä useampia kirjanpitäjiä. Koska kirjanpito on lakisääteinen asia ja asia, joka yrityksessä ei saa ontua, täytyy kirjanpitäjän olla osaava ammattilainen, jotta hänestä on yritykselle mahdollisimman paljon hyötyä.

Suosittelemme pienyrittäjille erityisesti yritysperheemme UKKO Toiminimiyrittäjyyden kirjanpito- ja laskutuspalvelua. UKKO Toiminimiyrittäjyys hoitaa puolestasi kirjanpidon sekä pakolliset ALV- ja veroilmoitukset. Et tarvitse erillistä kirjanpitäjää, tutustu palveluun!

Mitä huomioida kirjanpitäjää valitessa?

Aivan erityisesti kirjanpitäjää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että onko hänellä KLT -tutkinto. Tällä tutkinnolla tarkoitetaan laskenta-alan ammattilaisen asiantuntijatutkintoa. Jos kyseinen tutkinto löytyy kirjanpitäjältä, voi yrittäjä olla varma siitä, että taustalla on myös korkeakoulutasoinen kaupallinen tutkinto ja pitkä kokemus käytännön taloushallinnon tehtävistä.

Myös sillä, onko harkittu tilitoimisto Taloushallintoliiton jäsentoimisto, on väliä. Tähän liittoon hyväksytään nimittäin vain sellaiset toimistot, joiden johdossa toimii sellainen henkilö, jolla on edellä mainittu KLT -tutkinto. Suomesta löytyy tällä hetkellä yli 800 tilitoimistoa, jotka ovat Taloushallintoliiton jäseniä, joten valinnanvaraa löytyy kyllä. Taloushallintoliiton Internet -sivuilta löytyy myös hakukone, jonka avulla omaa paikkakuntaa lähinnä olevat tilitoimistot löytyvät vaivatta.

Tilitoimistoja.fi on ilmainen verkkosivusto joka listaa suomalaisia tilitoimistoja paikkakunnan mukaan.

Kun sopiva kirjanpitäjä on löytynyt

Sen jälkeen, kun sopiva kirjanpitäjä on löytynyt, on viimeistään miettivä sitä, mitkä osat kirjanpidosta ja taloushallinnosta halutaan ulkoistaa. Tässä vaiheessa on tärkeää huolehtia siitä, että kaikki, mitä sovitaan, kirjataan myös ylös sopimukseen. Näin varmistetaan se, että yritys saa sitä palvelua, mitä halusikin ja mistä maksaakin.

Koska kirjanpitäjä on velvollinen pitämään salassa kaikki yrittää ja yritystä koskevat tietonsa, voi yrittäjä huoletta kääntyä kirjanpitäjän puoleen kaikissa yrityksensä kirjanpitoon liittyvissä asioissa. Kirjanpitäjä on laskentatoimen ja taloushallinnon ammattilainen, jonka monipuolinen tietotaito auttaa yrittää varmasti monessakin kohdassa. Varsinkin uuden yrittäjän kannattaa hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Hyvä kirjanpitäjä auttaakin yrittäjää päivittäisten asioiden ratkaisemisessa, kun taas ammattitaidoton ja siksi huono kirjanpitäjä saattaa tuhota koko yrityksen talouden. Tässä syy kirjanpitäjän valinnan tärkeydelle.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen kirjanpito itse – Milloin se on järkevää?

    Aloittelevalle yrittäjälle painotetaan usein, että toiminimen kirjanpito on tärkeää jättää tilitoimiston huoleksi ja keskittyä itse uuden yrityksen ydinosaamiseen, mutta onko olemassa tilanteita, joissa yrityksen kirjanpito kannattaisi tehdä itse? Itse asiassa sellaisia tilanteita on yllättävänkin paljon. Kerromme tässä artikkelissa tilanteista, joissa yrittäjän kannattaa huolehtia sekä kirjanpidostaan että niistä välineistä, joiden avulla kirjanpidon hoitaminen omatoimisesti on todella helppoa ja nopeaa. Milloin kirjanpito…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Edustuskulut ja neuvottelukulut kirjanpidossa – tiedätkö näiden eron?

    Oletko toiminimiyrittäjä ja mietit, millaisia vähennyksiä olet oikeutettu tekemään verotuksessa? Jatka siinä tapauksessa lukemista. Kerromme sinulle tässä artikkelissa käytännön esimerkkien avulla, mitä eroa edustuskuluilla ja neuvottelukuluilla on, ja kuinka voit vähentää nämä kulut yrityksesi verotuksessa. Oikeanlaisella suunnittelulla ja dokumentoinnilla voit säästää pitkän pennin; mikäli siis olet tarkan markan Mikko tai Maija, lue tämä artikkeli huolella ja nappaa vinkit ylös! Mitä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kilometrikorvaus: Mikä on kilometrikorvaus 2024?

    Kilometrikorvaus nousi jonkin verran aiemmasta vuodesta Ilahduttava uutinen Verohallinnolta oli, että kilometrikorvaus autolla ajettaessa nousi jonkin verran aiempaan vuoteen verrattuna. Verovapaa kilometrikorvaus on siis 57 senttiä kilometriltä autoa ajettaessa. Muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksissa nähtiin myös pieniä korotuksia. Mikäli olet alkava yrittäjä tai sellaiseksi aikova, perehdytään vielä kerran mitä ovat verovapaat kilometrikorvaukset. Verovapaat kilometrikorvaukset Verovapailla kilometrikorvauksilla tarkoitetaan, että yrittäjä on oikeutettu saamaan…

    Lue lisää