Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miten koronavirus vaikuttaa yrityksiin?

sairas-yrittaja-koronavirus

Koronavirus puhuttaa ja aiheuttaa huolta ympäri maailman. Tartuntatapauksia on todettu viime aikoina Suomessakin. Kuinka tämä virus sitten vaikuttaa yrittäjiin ja heidän yritystoimintaansa? Sitä on vielä vaikea sanoa. Vaikutukset riippuvat suuresti muun muassa siitä, kuinka suuressa mittakaavassa koronavirus leviää maailmalla sekä kuinka se leviää Suomessa. On kuitenkin havaittu joitakin selkeitä vaikutuksia, jotka päätimme listata tähän kirjoitukseen.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Kysynnän lasku

Koronaviruksen vaikutus lentoliikenteeseen on ollut nopeaa. Finnair on antanut tulosvaroituksen ja etenkin kiinalaisten matkustajien määrä on ollut vähäistä Lapin kohteissa. Koronaviruksen aiheuttama pelko on myös vähentänyt muidenkin turistien määrää Lapissa. Tilanne on myös näkynyt hotellien ja ravintoloiden liikevaihdossa äkillisten peruutuksien myötä.

Toisaalta koronavirus on aiheuttanut myös positiivisia vaikutuksia joillekin toimialoille. Esimerkiksi ilmanpuhdistimia valmistava Genano on saanut valtavan määrän tilauspyyntöjä kiinalaissairaaloista. Lisäksi S-ryhmä ja Kesko ovat ilmoittaneet käsidesien lisääntyneestä kysynnästä. Pientä kysyntää on myös ollut nähtävillä pitkään säilyvien elintarvikkeiden osalta. Kuitenkaan Suomessa ei ole vielä näkynyt ”ostopaniikkia”.

Toimitusongelmat

Viruksen myötä myös osa suomalaisista yrityksistä joutuu kärsimään materiaalien ja laitteiden toimitusongelmista, sillä useimpien yrityksien tuotteita tai niiden raaka-aineita valmistetaan Kiinassa. Vaikutukset ovat korostuneet etenkin tuotanto- ja ICT-aloilla. Mikäli karanteenit lisääntyvät ja tehtaat pysyvät kiinni, voi moni suomalainenkin yritys pian joutua sulkemaan tuotantonsa siksi aikaa.

Tapahtumien ja messujen peruuntumiset

Tälläkin hetkellä tapahtumia ja messuja on jouduttu peruuttamaan ympäri maailmaa. Suomessa ei kuitenkaan ole vielä rajoituksia tapahtumien ja messujen suhteen. On kuitenkin hyvin mahdollista, että joitain tapahtumia joudutaan perumaan täälläkin, mikäli koronaviruksen tilanne pahentuisi. Yrityksien osalta tämä on ikävä tilanne, mikäli tapahtumiin on satsattu paljon rahaa. Mikäli peruuntunut tapahtuma näkyy yrityksen liikevaihdossa negatiivisesti, voi yritys saada mahdollista korvausta, jos omistaa epidemiaan liittyvän keskeytysvakuutuksen. Tämä asia kannattaa tarkistaa oman vakuutusyhtiön kanssa.

Etätyöt tulevat lisääntymään

Mikäli koronavirus leviää Suomessa rajusti, on suositeltavaa työskennellä etänä. Monet asiakastapaamiset ja palaverit pystytään tänä päivänä hoitamaan tehokkaasti videopuheluina, joten tästä tuskin koituu harmia.

Tulevat kuukaudet kertovat meille kuitenkin paremmin, miten koronavirus tulee suomalaisiin yrityksiin vaikuttamaan.

Miten yrittäjän tulisi varautua koronavirukseen?

Suosittelemme viimeistään nyt hankkimaan YEL-vakuutuksen itselleen, sillä karanteenin joutunut yrittäjä saa tartuntatautipäivärahaa YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella. Päivärahan määrä on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon 1/300. Esimerkiksi jos yrittäjän vuositulot ovat 8000 euroa vuodessa, lasketaan päivärahan määrä jakamalla vuositulot 300:lla. Päivärahan maksu alkaa heti ensimmäisestä karanteenipäivästä.

Mikäli yrittäjä ei ole velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta (mitä kyllä suosittelemme), määräytyy tartuntatautipäiväraha elinkeinotoiminnan ansiotulon tai vuosittaisen palkkatulon perusteella.

UKKO Pron käyttäjät saavat YEL-vakuutuksen kauttamme helposti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Me hoidamme kaikki muut vakuutukseen liittyvät asiat yrittäjän puolesta.

Yrittäjän kuten kaikkien muidenkin on syytä pitää huolta hyvästä käsihygieniasta tartuntariskin ehkäisemiseksi. Lisäksi THL on ohjeistanut välttämään turhanpäiväistä silmien, nenän tai suun koskettelua. Kättelyä tulisi myös välttää sekä koskemasta pintoihin, joihin monet ihmiset koskevat esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Yrityksille suunnattuja uutisia aiheeseen liittyen löytyy esimerkiksi Business Finlandin sivuilta.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Suorittaminen on yleinen trendi ja ympäriltä opittu asia – vapautuessamme siitä yrityksemme alkavat kukoistaa

    Jokainen yrittäjä haluaa luonnollisesti yrityksensä menestyvän mahdollisimman hyvin, joten omalle yritykselle annetaan paljon huomiota, aikaa ja omaa panosta. Työn touhussa kuitenkin oma jaksaminen ja hyvinvointi saattavat usein unohtua, tai ne koetaan toisarvoisena. Kun on paljon tehtävää ja tunnollinen yrittäjä haluaa tehdä kaiken vielä mahdollisimman hyvin, ei aina huomatakaan, mikä todellinen jaksamisen tila itsellä onkaan, tai mitä töiden vastapainoksi kaivattaisiin. Jutellessani…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Miltä tulevaisuus näyttää yrittäjille koronan jälkeen?

    Yrittäjät odottavat jo markkinoiden avautumista koronan hellittäessä. Tulevaisuus kiinnostaa, mutta yrittäjissä se herätti kasvaneessa määrin innokkuutta ja pelkoa, kertoo tuore kysely. Jos Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja saisi maistiaisia tulevaisuudesta, hän haluaisi jo nähdä, mitä koronasta todella opittiin. ”Tällä hetkellä mietin paljon sitä, että minkälaisia tulevaisuusloikkia ja edistysaskeleita organisaatioissa ja työelämässä otetaan. Kuinka paljon huomioidaan sitä, että mitä ollaan…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Opiskelija - työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

    Toiminimiyrittäjäksi helposti Moni opiskelija tekee töitä opintojensa ohella, jotta rahaa jäisi muuhunkin käyttöön kuin aivan välttämättömiin menoihin. Työkokemuksen kartuttaminen on myös tärkeää jo tulevan uran kannalta. Työn hakeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja se koetaan usein hankalana. Nimittäin kaikki eivät pääse itselle mieluisaan osa-aikatyöhön, kesätyöhön tai harjoitteluun runsaan hakijamäärän vuoksi. Tällöin onkin mietittävä löytyisikö muita vaihtoehtoja työkokemuksen kartuttamiseen. Tässä…

    Lue lisää