Kevytyrittäjän tietopaketti koronaviruksesta

Huom. päivitämme sivua!

Tältä sivulta löydät tietoa siihen, miten toimia koronavirusepidemian ja tämänhetkisen poikkeustilan aikana.

Olemme koonneet tähän pakettiin tiedot

 • Korvauksista
 • YEL-vakuutuksista
 • Yleisistä toimintaohjeista

Koostimme myös linkit sivuille, joilta voit käydä etsimässä lisää tietoa ja ohjeita tilanteeseesi.

Neuvomme lisäksi, kuinka voit kevytyrittäjänä

 • hankkia työkeikkoja poikkeustilan aikana
 • tehostaa toimintaasi ja hyödyntää töistä vapautuneen ajan

Korvaukset: Kela

Kevytyrittäjiin pätevät tässä tilanteessa yrittäjiä koskevat säännöt.

Tartuntatautipäiväraha

 • Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.
 • YEL-vakuutettu käyttäjä saa tartuntatautipäivärahaa sen hetkisen voimassa olevan työtulon mukaan, kun poissaolo alkaa.
 • Kelan tartuntatautipäivärahaa varten tarvitaan kopio tartuntataudeista vastaavan lääkärin antamasta päätöksestä. Kenen tahansa suositus pysyä kotona ei siis riitä päivärahaa varten.
 • Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin työskentely on karanteenin takia estynyt; sitä ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa työskentely onnistuu myös etänä.
 • Lisätietoja saat Kelan sivuilta.

 

 

Sairauspäiväraha

 • Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän työkyvyttömyyden aiheuttamaa ansionmenetystä.
 • Kevytyrittäjän sairauspäiväraha määräytyy edeltävän 12 kuukauden mukaan (huomioon otetaan YEL-työtulo sekä mahdolliset palkkatulot)
 • YEL-vakuutetun omavastuuaika on yksi päivä. Toisesta päivästä lukien voi saada sairauspäivärahaa.
 • Jos YEL-vakuutusta ei ole, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.

Jos kaipaat lisätietoja, ole yhteydessä Kelaan. Kelan asiakaspalvelu on auki arkisin klo 9-16. Yhteystiedot löydät täältä.

Korvaukset: YEL-vakuutus

Moni kevytyrittäjämme on ottanut YEL-vakuutuksensa työeläkevakuutusyhtiö Varmasta. Jos sinulla on vakuutus jonkin muun yhtiön kautta, ole yhteydessä sinne.

Jos olet YEL-vakuutettu Varman kautta: Varman ohjeet YEL-vakuutusmaksuihin ja yritystoimintaan liittyen sekä koronakaranteeniin ja sairastumisen varalle löydät täältä!

Varma palvelee asiakkaita normaaliin tapaan puhelimessa ja chatissa arkisin klo 8–17. Ota yhteyttä Varmaan!

YEL-vakuutuksesta voit lukea lisää myös tästä blogikirjoituksestamme.

Jos sinulla ei vielä ole YEL-vakuutusta, saat sen helposti täältä.

Yrittäjän työttömyysturva

Kevytyrittäjät tulkitaan työttömyysturvassa pääsääntöisesti yrittäjinä.

 • Hallitus on esittänyt 20.3.2020, että yrittäjät saavat väliaikaisesti oikeuden työttömyyspäivärahaan. Kevytyrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa perustelemalla, miten koronaviruskriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Tulot otetaan huomioon soviteltua työttömyysturvaa varten. Jos kriisi on pienentänyt toimintaasi tai tulosi ovat loppuneet kokonaan, voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelussa.
 • Jos kuulut työttömyyskassaan (AYT tai SYT) ja yritystoimintasi on jatkunut edeltävän 4 vuoden aikana vähintään 15 kuukautta ja YEL-työtulosi eli yrittäjän itse määrittämän työpanoksen arvo on ollut vähintään 13 076 euroa (vuoden 2020 taso), voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyskassastasi (32,40€/p + henkilökohtainen ansio-osa)
 • Jos et ole työttömyyskassan jäsen, mutta olet täyttänyt työssäoloehdon, voit hakea peruspäivärahaa Kelasta (32,40€/p)
 • Jos et ole täyttänyt työssäoloehtoa, voit hakea työmarkkinatukea Kelasta (32,40€/p)
 • Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta täältä!

Mistä keikkoja?

Tällä hetkellä kasvokkaiset tapaamiset ja osallistumiset moniin tapahtumiin eivät onnistu. Nyt onkin aika panostaa suoriin puheluihin ja oman osaamisen markkinointiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Työkeikkojen mahdollisuuksista on kannattavaa myös tiedustella suoraan tuttaviltasi ja verkostoiltasi! Voit harkita hintatasosi laskemista, jos tunnet tämän olevan sinulle hyödyksi.

Mieti myös laajemmin ammattitaitoasi ja mahdollisuuksia sen soveltamiseen. Jos olet aikaisemmin tehnyt esimerkiksi pitopalvelukeikkoja, voisitko esimerkiksi toimittaa nyt ruokia koteihin?

Poimi vinkkejä markkinointiin ja keikkojen hankkimiseen esimerkiksi näistä blogeistamme:

markkinointi some

Ennakoi ja edistä asioita

Hyödynnä kotona oleskelu! Nyt voit ehkä paremmin keskittyä sellaisiin asioihin, joihin sinulle ei muuten jää tarpeeksi aikaa.

Kuten mainittu, toimintasi markkinoiminen on todennäköisesti yksi asia, johon voit nyt keskittyä paremmin. Kartoita markkinointiasi ja liiketoimintasuunnitelmaasi eteenpäin. Nyt ehdit hyvin suunnitella ja valmistella myös mahdollisia tulevia kampanjoitasi!

Vahvista omaa osaamistasi: osallistu esimerkiksi ammattitaitoasi kehittäviin webinaareihin tai etäkursseille ja lue hyödyllisiä artikkeleita.

Onko sinulle jäänyt joitakin tehtäviä tai esimerkiksi sähköposteihin vastailua rästiin? Nyt on sopiva aika hoitaa nekin pois alta! Ennakoi ja edistä töitäsi mahdollisimman hyvin.

Katso vinkkimme hiljaisen heinäkuun hyödyntämiseen; niitä voi mainiosti soveltaa tähän tilanteeseen! Lue myös blogimme tehokkaasta etätyöskentelystä.

Muista myös nämä

Nämä erikoiset ajat tuovat varmasti monille huolta ja stressiä. Nyt on kuitenkin ensisijaista huolehtia niin omasta kuin läheistenkin terveydestä; tähän kuuluu lepo, syöminen hyvin ja yleisesti annettujen koronavirusohjeiden noudattaminen. Tämän lisäksi:

 • Ylläpidä rutiineja ja muita arkipäiväisiä asioita niin hyvin kuin mahdollista; näin tilanne tuntuu vähemmän poikkeukselliselta
 • Tee kivoja asioita: lue, kuntoile, ulkoile, katso hyviä sarjoja ja elokuvia ja niin edelleen!
 • Opettele jokin taito, joka sinua on aina kiinnostanut, mutta jolle et ole löytänyt aikaa – oli se sitten virkkaus tai ukulelen soittaminen
 • Juttele asioista perheesi ja muiden läheistesi kanssa. Voit myös pitää päiväkirjaa. Älä pidä ahdistavia ajatuksia sisälläsi, vaan siirrä ne paperille tai jaa muiden kanssa
 • Yhteydenpito toisiin onnistuu puheluiden lisäksi esimerkiksi Skypen tai Google Hangoutsin kautta. Voit hyvin pitää kavereidesi kanssa etänäkin illanistujaisia tai kahvitaukoja!

Liity nyt - Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.