Blogi

10.5.2017

Mitkä työnantajamaksut?

Jos olet toiminut tavallisena palkansaajana, et ole välttämättä törmännyt juurikaan työnantajamaksuihin. Kun teet työsopimusta uuteen työpaikkaan ja neuvottelet palkastasi, harvoin tuleva työnantajasi alkaa puhumaan sinusta koituvista korkeista työnantajamaksuista.

Arjessa työnantajamaksut eivät välttämättä näy työntekijälle, joten niistä harvoin keskustellaan. Jokaisen työntekijän olisi kuitenkin hyvä tietää niistä perusasiat, joten käymme seuraavassa hieman läpi työnantajamaksuja.

Työnantajanmaksujen suuruus

Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijän palkanmaksun yhteydessä työantajamaksuja. Niihin sisältyvät:

 • Ryhmähenkivakuutus,
 • sosiaaliturvamaksu,
 • tapaturmavakuutusmaksu,
 • työeläkemaksu,
 • työttömyysvakuutusmaksu.

Nämä kaikki maksut työnantaja hoitaa puolestasi. Lisätietoa työnantajamaksuista löydät esimerkiksi tästä.

Esimerkiksi työntekijän iästä riippuen työnantajamaksut ovat noin 20 %. Iäkkäämmillä työntekijöillä työnantajamaksut ovat hieman korkeammat. Todellisuudessa palkan sivukulut eivät kuitenkaan jää tähän. Jos yritys palkkaa työntekijän, yritys ei saa työntekijän palveluita käyttöönsä koko vuodeksi, vaan 11 kuukaudeksi, koska vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus palkalliseen vuosilomaan. Työnantaja maksaa siis 11 kuukauden työpanoksesta 12 kuukauden palkan plus mahdolliset lomaltapaluurahat.

Palkan sivukulut ovat noin 40–45 %. Jos siis yritys palkkaa työntekijän, jonka kuukausipalkka on 2 000 €, todellisuudessa työntekijän kustannukset yritykselle ovat noin 2 800 € kuukaudessa. Huomioithan, että tämä luku on suuntaa antava. Työntekijän todellisia kustannuksia harvoin esitetään työntekijälle. Suomen Yrittäjien sivuilta löydät hyvän laskurin, jolla voit helposti laskea työntekijän todelliset kustannukset yritykselle.

Edellisiin lukuihin ei ole sisällytetty sairauslomapäiviä. On selvää, että työntekijät myös sairastuvat joskus. Jotkut hieman useammin, toiset vähän harvemmin. Se kuitenkin kasvattaa työntekijän kustannuksia. Myös työterveyshuollon järjestäminen tuo lisää kustannuksia yritykselle. Todellisuudessa työn kokonaiskustannukset ovat noin 1,7–2 kertaa työntekijän kuukausipalkka.

Rekrytointia suunnitellessa on järkevää varautua sivukuluihin kertomalla työntekijän kuukausipalkka kahdella ja miettiä sen jälkeen, onko rekrytointia varaa tehdä. Ei siis ole ihme, että nykyään rekrytointeja mietitään hyvin tarkkaan.

UKKO.fi hoitaa kaikki sivukulut

Jos työskentelet itsenäisesti ja laskutat työsi esimerkiksi UKKO.fi:n kautta, sinun kannattaa muistaa, että UKKO.fi hoitaa kaikkien käyttäjien puolesta kaikki laskutukseen liittyvät sivukulut. Toimeksiantajan, jolle työ tehdään, ei tarvitse näin hoitaa työnantajamaksuja tai muutakaan byrokratiaa.

Kevytyrittäjän luomasta laskusta vähennetään vakuutus- ja sosiaalivakuutusmaksut sekä mahdollinen yrittäjän eläkevakuutusmaksu. Tämän takia laskutussumma ei ole sama kuin bruttotulo.

Jos käyttäjän luoman laskun suuruus on esimerkiksi 1 000 €, siitä vähennetään siis UKKO.fi:n palvelumaksu, sosiaalivakuutusmaksu ja vakuutusmaksu sekä työntekijän pidätykset (ennakonpidätys + mahdollinen YEL). Kevytyrittäjälle jää 1 000 € laskusta käteen veroprosentista, iästä ja alasta riippuen noin 600–800€. Palkkalaskurimme antaa palkan määräytymisestä lisätietoa, joten siihen kannattaa tutustua.

Toivomme, että jokainen käyttäjämme ymmärtää, miten oma palkka loppujen lopuksi määräytyy.

sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sanna työskentelee UKKO.fi:ssä markkinoinnin ja asiakaskokemuksen kehittämisen parissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Pekka Carlenius sanoo:

  On vain hyviä kokemuksi tästä palvelusta..täytyy kiittää!

  1. Taneli Pasanen sanoo:

   Hei Pekka,

   Kiitos viestistäsi ja mukavista sanoista. Erittäin mukava kuulla, että olet ollut palveluumme tyytyväinen!

   Taneli

 2. janne sanoo:

  Jos toimin kuvataiteilijana, niin joudunko oikeasti maksamaan työnantajamaksut jokaisesta myydystä teoksesta? siinä tapauksessa esim. maalausten hinnat nousevat niin taivaisiin että niitä ei saa myytyä.

  1. Taneli Pasanen sanoo:

   Hei Janne.

   Mikäli palvelumme kautta laskuttaa töitään, on työnantajamaksut pakko maksaa, koska kyseessä on palkkatulo. Mikäli haluat laskuttaa kuvataiteilijan töitä meidän kautta, kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja selvittää miten ne onnistuivat palvelumme kautta.

   Taneli

 3. tarmo sanoo:

  Laskutushinta laskettava tarkasti että jää sama nettotulo ku normaalissa palkkasuhteessa eihän tämä muuten kannata

 4. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Tarmo

  Olet aivan oikeassa! Onneksi sopiva laskutussumma on helppo arvioida palkkalaskurilla.

  Sanna

 5. Reino P sanoo:

  Hei!

  Minusta on vilpillistä mainontaa, ettei näistä tuönantajakuluista puhuta ukko.fi hinnastossa

 6. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Reino P

  Kiitos palautteestasi. Harmillista mikäli koet, että työnantajakuluja ei ole tuotu riittävästi esille viestinnässämme. UKKO.fi-palveluun kuuluu byrokratian hoitaminen eli vähennämme ja tilitämme laskutussummasta eteenpäin arvonlisäveron, eläkemaksut, vakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut, jolloin käyttäjämme asiakkaan ei tarvitse perehtyä palkanmaksun byrokratiaan eikä käyttäjämme toisaalta tarvitse perustaa omaa yritystä. Työnantajakuluista ei ole puhuttu UKKO.fi:n hinnasto-sivulla, koska ne ovat lakisääteisiä maksuja, jotka maksetaan eteenpäin viranomaistahoille ja vakuutusyhtiöille.

  Ennen laskun hyväksymistä lähetettäväksi käyttäjillämme on laskun esikatselussa nähtävillä laskelma siitä paljonko laskutussummasta jää käteen. Laskelmassa on eritelty arvonlisäveron, UKKO.fi:n palvelumaksun, työnantajamaksujen ja työtekijän pidätyksien osuudet. Työantajakulut on myös mainittu UKKO.fi:n käyttäjäehdoissa, jotka jokaisen käyttäjän on luettava ja hyväksyttävä voidakseen lähettää laskun. Olemme myös muussa viestinnässämme tuoneet aktiivisesti esille mitä kaikkia kuluja laskutussummasta vähennetään, jotta työnantajakulut eivät tulisi yllätyksenä kenellekään.

  Koska työnantajamaksut ovat kuitenkin monelle normaaliin palkkatyöhön tottuneelle vieras asia, pyrimme yhä edelleen parantamaan asiasta viestintää ja kouluttamaan käyttäjiämme hinnoittelemaan palvelunsa siten, että heille jää riittävästi käteen myös verojen jälkeen.

  Sanna

 7. Vesa sanoo:

  Hei,
  Mikä ro on palkalla ja palkkiolla? Esim. Jos olen sopinut kertaluonteisen palkkion jostain toimenpiteestä, mitä kuluja siitä on maksettava!?

  1. Taneli Pasanen sanoo:

   Terve Vesa,

   Palkan ja palkkion erot löydät esimerkiksi tästä: https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Avoin_yhtio_ja_kommandiittiyhtio/Palkansaaja_vai_yrittaja/Milloin_kyseessa_on_palkka(10588)

   Meidän kautta laskuttaessa laskusta (alv 0%) vähennetään 5% palvelumaksumme, työnantajamaksut sekä pidätetään verot verokortin mukaan.

   Taneli

 8. Anssi sanoo:

  ”Todellisuudessa työn sivukulut ovat noin 1,7-2 kertaa työntekijän kuukausipalkka.”

  Eikö kuitenkin tarkoiteta ”…työ SIVUKULUINEEN on noin 1,7–2 kertaa…”

  1. Taneli Pasanen sanoo:

   Hei Anssi,

   Täysin aiheellinen huomautus ja asia on nyt korjattu. Kiitokset korjauksesta.

   Taneli

 9. Mats Wiklén sanoo:

  Moi.

  Onko mahdollista saada työnantajamaksuprosentit nähtäväksi?

 10. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Mats

  Lisätietoja työnantajamaksuista ja työntekijän pidätyksistä löytyy mm. täältä: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyonantajamaksut/tarkeitalukuja/

  Sanna

 11. Sirpa sanoo:

  ”Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijän palkanmaksun yhteydessä työantajamaksuja. Niihin sisältyvät:

  ryhmähenkivakuutus
  sosiaaliturvamaksu
  tapaturmavakuutusmaksu
  työeläkemaksu
  työttömyysvakuutusmaksu”
  -> eivät kai ryhm’ähenkivakuutus ja tapaturmavakuutus ole lakisääteisiä kaikilla aloilla? Missä tarkat prosentit näkyvät ja se, mikä on aivan pakollista? Ja eikö kauttanne voi laskuttaa palkkiota/käyttökorvausta, jos ja kun nimenomaan ei halua palkkaa vaan palkkion, josta maksaa pelkästään verot (ja esim Ukon provision).

 12. Sanna Laitinen sanoo:

  Hei Sirpa

  Tarkempaa tietoa työnantajamaksuista täällä: https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/tyonantajan-abc/tyonantajamaksut/tarkeita-lukuja-318403

  UKKO.fi:n kautta laskutetuista töistä työnsuorittajalle jäävä osuus maksetaan aina palkan muodossa.

  -Sanna

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta