Mitkä työnantajamaksut?

26.02.2014 Taneli Pasanen Avainsanat: , , , ,

ukkokysymysJos olet toiminut normaalina palkansaajana, et ole välttämättä törmännyt paljoa työnantajamaksuihin. Kun teet työsopimusta uuteen työpaikkaan ja neuvottelet palkastasi, harvoin tuleva työnantajasi alkaa puhumaan sinun korkeista työnantajamaksuista.

Arjessa työnantajamaksut eivät välttämättä näy työntekijälle, joten niistä harvoin keskustellaan. Jokaisen työntekijän olisi kuitenkin hyvä tietää niistä perusasiat, joten käymme seuraavassa hieman läpi työnantajamaksuja.

Työnantajanmaksujen suuruus

Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijän palkanmaksun yhteydessä työantajamaksuja. Niihin sisältyvät:

 • ryhmähenkivakuutus
 • sosiaaliturvamaksu
 • tapaturmavakuutusmaksu
 • työeläkemaksu
 • työttömyysvakuutusmaksu

Nämä kaikki maksut työnantaja hoitaa puolestasi. Lisätietoa työnantajamaksuista löydät esimerkiksi tästä.

Esimerkiksi työntekijän iästä riippuen työnantajamaksut ovat noin 20 %. Iäkkäämmillä työntekijöillä työnantajamaksut ovat hieman korkeammat. Todellisuudessa palkan sivukulut eivät kuitenkaan jää tähän. Jos yritys palkkaa työntekijän, yritys ei saa työntekijän palveluita käyttöönsä koko vuodeksi, vaan 11 kuukaudeksi, koska vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus palkalliseen vuosilomaan. Työnantaja maksaa siis 11 kuukauden työpanoksesta 12 kuukauden palkan plus mahdolliset lomaltapaluurahat.

Palkan sivukulut ovat noin 40-45 %. Jos siis yritys palkkaa työntekijän, jonka kuukausipalkka on 2 000 €, todellisuudessa työntekijän kustannukset yritykselle ovat noin 2 800 € kuukaudessa. Huomioithan, että tämä luku on suuntaa antava. Työntekijän todellisia kustannuksia harvoin esitetään työntekijälle. Suomen Yrittäjien sivuilta löydät hyvän laskurin, millä voit helposti laskea työntekijän todelliset kustannukset yritykselle.

Edellisiin lukuihin ei ole sisällytetty sairauslomapäiviä. On selvää, että työntekijät myös sairastuvat joskus. Jotkut hieman useammin, toiset vähän harvemmin. Se kuitenkin kasvattaa työntekijän kustannuksia. Myös työterveyshuollon järjestäminen tuo lisää kustannuksia yritykselle. Todellisuudessa työn kokonaiskustannukset ovat noin 1,7-2 kertaa työntekijän kuukausipalkka. Rekrytointia suunnitellessa on järkevää varautua sivukuluihin kertomalla työntekijän kuukausipalkka kahdella ja miettiä sen jälkeen onko rekrytointia varaa tehdä. Ei siis ole ihme, että nykyään rekrytointeja mietitään hyvin tarkkaan.

UKKO.fi hoitaa työnantajamaksut

Jos työskentelet itsenäisesti ja laskutat työsi esim. UKKO.fi:n kautta, sinun kannattaa muistaa se, että UKKO.fi hoitaa kaikkien käyttäjien puolesta työnantajamaksut. Yrityksen, kenelle työ tehdään, ei tarvitse hoitaa työnantajamaksuja tai muuta byrokratiaa. Käyttäjän luomasta laskusta vähennetään työnantajamaksut. Tämän takia koko laskutussummaa ei makseta käyttäjälle palkkana.

 

kevytyrittäjän-sivukulut

Koko laskutussummaa et saa itsellesi käteen

Jos käyttäjän luoman laskun suuruus on esimerkiksi 1 000 €, siitä vähennetään siis UKKO.fi:n palvelumaksu, työnantajamaksut sekä työntekijän pidätykset (ennakonpidätys+TyEL). Käyttäjälle jää 1 000 € laskusta käteen veroprosentista, iästä ja alasta riippuen noin 600 €. Palkkalaskurimme antaa palkan määräytymisestä lisätietoa, joten siihen kannattaa tutustua.

Toivomme, että jokainen käyttäjämme ymmärtää, miten oma palkka loppujen lopuksi määräytyy.

Taneli

Kirjoittaja Taneli Pasanen

Muuttuva työelämä, viestintä, digitaalinen markkinointi ja itsensä brändääminen täyttävät teemoina työpäiväni. Vapaa-ajalla kovia juttuja ovat tennis, geokätköily ja seinäkiipeily unohtamatta tietenkään Netflixiä. 1. Pekka Carlenius kirjoitti 26.2.2014

  On vain hyviä kokemuksi tästä palvelusta..täytyy kiittää!

 2. Taneli Pasanen kirjoitti 26.2.2014

  Hei Pekka,

  Kiitos viestistäsi ja mukavista sanoista. Erittäin mukava kuulla, että olet ollut palveluumme tyytyväinen!

  Taneli

 3. Guest kirjoitti 27.2.2015

  Hei
  Kävin haastettelussa ja silloin puhuttiin että he eivät maksa palkka vaan minun pitäisi laskuttaa heitä ja sovittiin kuukausittainen palkka 2500€( siis kyseissä pitkäaikaista työsuhdetta) kun käytin laskurin, niin selvii että joudun maksamaan palkasta 49% kulut
  Onks tämä siis laillista? Kun en ole työnantaja olen vain työntekijä miksi minun pitäisi maksaa työantajan kuluja?

 4. Ukko.fi kirjoitti 2.3.2015

  Terve!

  Jos olet sopinut kuukausittaisesta laskutuksesta, jonka määrä on 2500 euroa, niin tällöin tosiaan itsellesi tuleva summa on omasta veroprosentistasi, iästäsi ja ammatistasi riippuen juuri noin 50%.

  Jos teet töitä täyspäiväisesti vain yhdelle työnantajalle, voidaan tällainen järjestely tulkita niin, että olet kyseisen yrityksen työntekijä. Tämä kannattaa kuitenkin tarkistaa verottajalta.

  Tarkista ihmeessä onko sovittu 2 500 euron laskutuksesta, vai siitä, että sinä saat palkkaa itsellesi 2 500.

 5. janne kirjoitti 28.3.2015

  Jos toimin kuvataiteilijana, niin joudunko oikeasti maksamaan työnantajamaksut jokaisesta myydystä teoksesta? siinä tapauksessa esim. maalausten hinnat nousevat niin taivaisiin että niitä ei saa myytyä.

 6. Taneli Pasanen kirjoitti 30.3.2015

  Hei Janne.

  Mikäli palvelumme kautta laskuttaa töitään, on työnantajamaksut pakko maksaa, koska kyseessä on palkkatulo. Mikäli haluat laskuttaa kuvataiteilijan töitä meidän kautta, kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja selvittää miten ne onnistuivat palvelumme kautta.

  Taneli

 7. tarmo kirjoitti 5.4.2015

  Laskutushinta laskettava tarkasti että jää sama nettotulo ku normaalissa palkkasuhteessa eihän tämä muuten kannata

 8. Sanna Laitinen kirjoitti 7.4.2015

  Hei Tarmo

  Olet aivan oikeassa! Onneksi sopiva laskutussumma on helppo arvioida palkkalaskurilla.

  Sanna

 9. Reino P kirjoitti 23.6.2015

  Hei!

  Minusta on vilpillistä mainontaa, ettei näistä tuönantajakuluista puhuta ukko.fi hinnastossa

 10. Sanna Laitinen kirjoitti 23.6.2015

  Hei Reino P

  Kiitos palautteestasi. Harmillista mikäli koet, että työnantajakuluja ei ole tuotu riittävästi esille viestinnässämme. UKKO.fi-palveluun kuuluu byrokratian hoitaminen eli vähennämme ja tilitämme laskutussummasta eteenpäin arvonlisäveron, eläkemaksut, vakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut, jolloin käyttäjämme asiakkaan ei tarvitse perehtyä palkanmaksun byrokratiaan eikä käyttäjämme toisaalta tarvitse perustaa omaa yritystä. Työnantajakuluista ei ole puhuttu UKKO.fi:n hinnasto-sivulla, koska ne ovat lakisääteisiä maksuja, jotka maksetaan eteenpäin viranomaistahoille ja vakuutusyhtiöille.

  Ennen laskun hyväksymistä lähetettäväksi käyttäjillämme on laskun esikatselussa nähtävillä laskelma siitä paljonko laskutussummasta jää käteen. Laskelmassa on eritelty arvonlisäveron, UKKO.fi:n palvelumaksun, työnantajamaksujen ja työtekijän pidätyksien osuudet. Työantajakulut on myös mainittu UKKO.fi:n käyttäjäehdoissa, jotka jokaisen käyttäjän on luettava ja hyväksyttävä voidakseen lähettää laskun. Olemme myös muussa viestinnässämme tuoneet aktiivisesti esille mitä kaikkia kuluja laskutussummasta vähennetään, jotta työnantajakulut eivät tulisi yllätyksenä kenellekään.

  Koska työnantajamaksut ovat kuitenkin monelle normaaliin palkkatyöhön tottuneelle vieras asia, pyrimme yhä edelleen parantamaan asiasta viestintää ja kouluttamaan käyttäjiämme hinnoittelemaan palvelunsa siten, että heille jää riittävästi käteen myös verojen jälkeen.

  Sanna

 11. Vesa kirjoitti 18.11.2015

  Hei,
  Mikä ro on palkalla ja palkkiolla? Esim. Jos olen sopinut kertaluonteisen palkkion jostain toimenpiteestä, mitä kuluja siitä on maksettava!?

 12. Taneli Pasanen kirjoitti 20.11.2015

  Terve Vesa,

  Palkan ja palkkion erot löydät esimerkiksi tästä: https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Avoin_yhtio_ja_kommandiittiyhtio/Palkansaaja_vai_yrittaja/Milloin_kyseessa_on_palkka(10588)

  Meidän kautta laskuttaessa laskusta (alv 0%) vähennetään 5% palvelumaksumme, työnantajamaksut sekä pidätetään verot verokortin mukaan.

  Taneli

 13. Anssi kirjoitti 9.12.2015

  ”Todellisuudessa työn sivukulut ovat noin 1,7-2 kertaa työntekijän kuukausipalkka.”

  Eikö kuitenkin tarkoiteta ”…työ SIVUKULUINEEN on noin 1,7–2 kertaa…”

 14. Taneli Pasanen kirjoitti 10.12.2015

  Hei Anssi,

  Täysin aiheellinen huomautus ja asia on nyt korjattu. Kiitokset korjauksesta.

  Taneli

 15. Mats Wiklén kirjoitti 7.3.2016

  Moi.

  Onko mahdollista saada työnantajamaksuprosentit nähtäväksi?

 16. Sanna Laitinen kirjoitti 8.3.2016

  Hei Mats

  Lisätietoja työnantajamaksuista ja työntekijän pidätyksistä löytyy mm. täältä: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyonantajamaksut/tarkeitalukuja/

  Sanna

 17. Palle kirjoitti 18.4.2016

  Eikös nämä työnantajamaksut kuulu kuitenkin maksaa vaan työsuhteessa? Kevytyrittäjähä ei ole työsuhteessa.

 18. Sanna Laitinen kirjoitti 21.4.2016

  Hei Palle

  Kevytyrittäjänä toimit yrittäjämäisesti, mutta verotuksellisesti olet työntekijä. UKKO.fi maksaa kevytyrittäjälle palkkaa ja palkasta tulee maksaa määritellyt sivukulut.

  -Sanna

 19. Sirpa kirjoitti 30.6.2016

  ”Työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijän palkanmaksun yhteydessä työantajamaksuja. Niihin sisältyvät:

  ryhmähenkivakuutus
  sosiaaliturvamaksu
  tapaturmavakuutusmaksu
  työeläkemaksu
  työttömyysvakuutusmaksu”
  -> eivät kai ryhm’ähenkivakuutus ja tapaturmavakuutus ole lakisääteisiä kaikilla aloilla? Missä tarkat prosentit näkyvät ja se, mikä on aivan pakollista? Ja eikö kauttanne voi laskuttaa palkkiota/käyttökorvausta, jos ja kun nimenomaan ei halua palkkaa vaan palkkion, josta maksaa pelkästään verot (ja esim Ukon provision).

 20. Sanna Laitinen kirjoitti 1.7.2016

  Hei Sirpa

  Tarkempaa tietoa työnantajamaksuista täällä: https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/tyonantajan-abc/tyonantajamaksut/tarkeita-lukuja-318403

  UKKO.fi:n kautta laskutetuista töistä työnsuorittajalle jäävä osuus maksetaan aina palkan muodossa.

  -Sanna

 21. Seppo Peltola kirjoitti 23.11.2016

  Tiedustelisin ihan muuta. Miten toimitaan aine ja tarvike ostojen,kirjauksissa
  ja vähennyksissä

 22. Piia Peiponen

  Piia Peiponen kirjoitti 5.12.2016

  Hei Seppo!

  Laskun luonnin yhteydessä työhön liittyviä materiaaleja ja kuluja voi tosiaan vähentää. Laskupohjan kulut -kohdassa erilaisia työhön liittyviä kuluja voidaan lisätä laskutettavaksi laskulla asiakkaalta ja/tai merkitä maksettavaksi verovapaan korvauksen muodossa. Voit lähettää kulutositteet eli kuitit UKKO.fi:lle sähköisesti. Skannaa kuitti tai ota siitä selkeä valokuva. Lähetä kuitti hallintapaneelin kautta laskua luodessasi tai sähköpostitse UKKO.fi:n asiakaspalveluun.

  Jos olet epävarma, voiko jonkin kulun vähentää, voit kysyä vähennysmahdollisuudesta asiakaspalvelustamme ennen tuotteen tai palvelun ostamista. Kulujen lisäämisestä laskulle löytyy lisätietoa Usein kysyttyä -palstaltamme.

  -Piia

 23. Juha kirjoitti 7.12.2016

  Teen päätyön ohella freelancerina töitä yhdelle yritykselle vaihtelevalla tahdilla. Eli teille tulisi toimittaa siis joko sivutuloverokortti vai onko tälläiseen mahdollista hankkia freelance verokorttia (vai onko vaatimuksena että työnantajia pitä olla useampi, ja jolloin freelance hommia on tehtävä ”päätyönä”).

  Ilmeisestin tälläisistäkin töistä joutuu nuo työnantajamaksut maksamaan vaikka omaa yritystä ei ole, enkä virallisesti ole laskutettavan yrityksen palkkalistoilla. Työt tuonne menee alv 0%

 24. Piia Peiponen

  Piia Peiponen kirjoitti 8.12.2016

  Hei Juha ja kiitos kysymyksestäsi!

  Sekä sivutuloverokortti että freelanceverokortti käyvät meille. Verkokorteista voit lukea tarkemmin Usein kysyttyä -sivultamme. Tarvitsemme palkanmaksua vastaan vain verokorttisi ja tilinumerosi. Voit tehdä työtä niin monelle tai harvalle työnantajalle kuin haluat.

  Ja olet oikeassa, lakisääteiset työnantajamaksut maksetaan jokaisesta työsuhteesta palkanmaksun sivukuluina. Palvelumme kautta toimittaessa työnantajamaksut vähennetään palkanmaksun yhteydessä työnsuorittajan ansion perusteena olevasta arvonlisäverottomasta laskutuksen loppusummasta, josta on vähennetty palvelumaksumme. Monelle työntarjoajalle muun muassa työnantajakuluista aiheutuva paperityö tuntuu vaivalloiselta esimerkiksi lyhyiden keikkojen tai projektien yhteydessä, jolloin yhdellä laskulla maksettava palkka on helppo ratkaisu laskutuspalvelun hoitaessa kaikki viranomaismaksut ja -ilmoitukset.
  Työnantajakulujen vaikutusta palkkaan voit arvioida palkkalaskurillamme.

  -Piia

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet! Jos haluat näyttää kuvan kommenttisi yhteydessä, aseta gravatar osoitteessa fi.gravatar.com.

Asiakaspalvelumme palvelee ark. klo 9-16.
  09 6980 934 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukko.fi