Kenen tulee liittyä ALV-rekisteriin?
ALV-rekisteriin on ilmoittauduttava, jos yrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa.
Vaikka arvioisit, ettei liikevaihtosi tule ylittämään 15 000 euron rajaa ensimmäisen toimintavuoden aikana, voi rekisteriin liittyminen olla viisasta jatkon kannalta. Jos toimintasi lähteekin yllättäen kasvamaan kovaa vauhtia, kuulut jo valmiiksi rekisteriin, eikä lukuja tarvitse jännittää.
Jos taas liikevaihtosi ylittääkin 15 000 euroa, etkä kuulu ALV-rekisteriin, joudut maksamaan ALV:tä koko tilikaudelta takautuvasti – tiedossa voi olla melkoinen potti kerralla maksettavaksi! ALV-rekisteriin kannattaa siis mieluummin liittyä matalalla kynnyksellä, kuin jättää liittymättä. Jos liikevaihto jää pieneksi, saat maksamasi verot huojennuksina takaisin vuoden lopuksi.
ALV-rekisteriin liittyminen voi olla myös verovähennysten kannalta hyvä ratkaisu. Tällöin yrittäjä voi vähentää hankintojensa ALV:tä myyntiensä arvonlisäveroista. Jos hankintojen arvonlisäverot ovat yhteensä myyntien arvonlisäveroja suuremmat, palauttaa verottaja erotuksen yrittäjälle.
Kuka voi saada ALV-alarajahuojennuksen?
Arvonlisäveron alarajahuojennuksen voi saada suomalainen pienyrittäjä, jonka liikevaihto jää vuoden aikana alle 30 000 euron. Yhtiömuodolla ei ole väliä vaan liikevaihdon määrä ratkaisee oikeuden alarajahuojennukseen.
Saadakseen huojennuksen, on yrityksen kuuluttava arvonlisäverorekisteriin. Jos yritys ei ole ALV-rekisterissä, se ei myöskään peri asiakkailtaan ja tilitä verottajalle lainkaan arvonlisäveroja – silloin verottajalla ei ole yrittäjälle mitään palautettavaa!
Me ilmoitamme kauttamme yrityksen perustavat UKKO Toiminimiyrittäjät automaattisesti ALV-rekisteriin. Näin yrittäjän ei tarvitse huolehtia siitä, ylittyykö ALV-velvollisuuden raja vuoden aikana – maksetut arvonlisäverot palautetaan kuitenkin tarvittaessa huojennuksina.
Jotkin toimialat eivät kuulu lainkaan ALV-velvollisuuden piiriin. Näitä ovat esimerkiksi terveydenhoidon palvelut, esiintymispalkkiot, kiinteistöjen vuokraus ja myynti sekä vakuutus- ja rahoituspalvelut. Jos toimintaa on pelkästään tällaisella toimialalla, ei ALV-rekisteriin voi liittyä.
Jos taas toiminimiyrittäjä on esimerkiksi ammattimuusikko ja laskuttaa arvonlisäverottomia esiintymispalkkioita, mutta lisäksi toimii myös vaikkapa viestinnän konsulttina, hän voi liittyä ALV-rekisteriin, sillä konsultin työ on ALV-velvollisuuden piirissä.