ALV-alarajahuojennus 2021

– rahaa verottajalta pienyrittäjälle

Maksa kirjanpitokulut alv-huojennuksella

Maksa kirjanpitokulut alv-huojennuksella – ja sinulle jää vielä ekstrarahaa pankkitilillesi

Mikä on arvonlisäveron alarajahuojennus?

Arvonlisäveron alarajahuojennus tarkoittaa sitä, että jos liikevaihtosi on alle 15 000 euroa, saat kaikki ALV:t takaisin ja mikäli se on alle 30 000 euroa, saat osan maksamistasi ALV:sta takaisin. Esimerkiksi vajaan 15 000 euron laskutuksella tämä tarkoittaa sitä, että voit saada 3 600 euroa enemmän rahaa itsellesi.

Pienyrittäjä saa näin ollen joko kaikki tai osan maksamistaan arvonlisäveroista takaisin verottajalta. Verottaja siis tukee pienimpiä suomalaisia yrityksiä palauttamalla heille veroja. Vuoden 2021 alusta alaraja nousi 15 000 euroon, kun se aiemmin oli 10 000. Pienyrittäjät hyötyvät alarajahuojennuksesta siis entisestään!

UKKO Toiminimiyrittäjyys huolehtii asiakkaiden puolesta ALV-alarajahuojennuksen hakemisen vuoden viimeisellä ALV-ilmoituksella. Sinun ei siis tästä tarvitse erikseen huolehtia. Lisäksi toiminimen perustaminen on ilmaista kauttamme ja lisäämme yritykset automaattisesti ALV- ja ennakkoperintärekistereihin. Perusta toiminimi kauttamme helposti ja vaivattomasti!

arvonlisäveron alarajahuojennus - mies neuvoo

Alarajahuojennus - nainen laittaa säästyneet rahat säästölippaaseen

ALV-alarajahuojennus – rahanarvoinen hyöty pienyrittäjille!

Alarajahuojennus on verottajan tapa tukea pienimpiä yrityksiä. Kun kuulut ALV-rekisteriin, lisäät aina laskusi loppusummaan vielä oikean arvonlisäverokannan mukaisen ALV:n eli yleensä 24, 14 tai 10 prosenttia.

Nämä asiakkailtasi keräämät verovarat eivät ole yrityksen omaisuutta, vaan niitä säilytetään yrityksen tilillä vain kuluvan ALV-kautesi loppuun, kunnes tilität ne verottajalle. Kun toimintasi on pientä, saat kuitenkin tilittämäsi arvonlisävero kokonaan tai osittain takaisian alarajahuojennuksena.

Valmiina yrittäjyyteen?

Perusta toiminimi ja hyödynnä alv-alarajahuojennus

UKKO Toiminimiyrittäjyys mobiili jossa luo lasku näkymä

UKKO Toiminimiyrittäjyys hakee arvonlisäveron alarajahuojennuksen puolestasi

Haemme kaikille asiakkaillemme automaattisesti arvonlisäveron alarajahuojennuksen. Saat meiltä tiedon mikäli olet siihen oikeutettu ja paljonko huojennus kohdallasi on. Sinun ei siis itse travitse muistaa hakea huojennusta.

Tämän lisäksi, UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta saat ilmaisen y-tunnuksen ja voit huoletta jättää toiminimen paperityöt ja byrokratian meidän harteillemme. Teemme alv- ja veroilmoitukset puolestasi, käytössäsi on asiakas- ja tuoterekisterit, laskutat rajattomasti kuukausihinnalla ja voit yhdistää Zettle maksupäätteen palveluumme, jolloin myynnit kirjautuvat automaattisesti kirjanpitoosi.

Lisäksi maksat palvelustamme kertyneen liikevaihtosi mukaan. Palvelun hinta on suunniteltu aloittavaa yrittäjää silmällä pitäen, maksat vasta kun saat toimintasi käyntiin. Alussa kuukausimaksu on myös pienempi ja kasvaa sitten portaittain pikkuhiljaa kohti maksimihintaa. Hinnastosta voit lukea tarkemmin Hinnasto -sivultamme. Käytännössä alarajahuojennuksella saat siis katettua palvelumaksumme!

 

Kenen tulee liittyä ALV-rekisteriin?

ALV-rekisteriin on ilmoittauduttava jos yrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa.

Vaikka arvioisit, ettei liikevaihtosi tule ylittämään 15 000 euron rajaa ensimmäisen toimintavuoden aikana, voi rekisteriin liittyminen olla viisasta jatkon kannalta. Jos toimintasi lähteekin yllättäen kasvamaan kovaa vauhtia, kuulut jo valmiiksi rekisteriin, eikä lukuja tarvitse jännittää.

Jos taas liikevaihtosi ylittääkin 15 000 euroa, etkä kuulu ALV-rekisteriin, joudut maksamaan ALV:t koko tilikaudelta takautuvasti – tiedossa voi olla melkoinen potti kerralla maksettavaksi! ALV-rekisteriin kannattaa siis mieluummin liittyä matalalla kynnyksellä, kuin jättää liittymättä. Jos liikevaihto jää pieneksi, saat maksamasi verot huojennuksina takaisin vuoden lopuksi.

ALV-rekisteriin liittyminen voi olla myös verovähennysten kannalta hyvä ratkaisu. Tällöin yrittäjä voi vähentää hankintojensa ALV:t myyntiensä arvonlisäveroista. Jos hankintojen arvonlisäverot ovat yhteensä myyntien arvonlisäveroja suuremmat, palauttaa verottaja erotuksen yrittäjälle.

Kuka voi saada ALV-alarajahuojennuksen?

Arvonlisäveron alarajahuojennuksen voi saada suomalainen pienyrittäjä, jonka liikevaihto jää vuoden aikana alle 30 000 euron. Yhtiömuodolla ei ole väliä vaan liikevaihdon määrä ratkaisee oikeuden alarajahuojennukseen.

Saadakseen huojennuksen, on yrityksen kuuluttava arvonlisäverorekisteriin. Jos yritys ei ole ALV-rekisterissä, se ei myöskään peri asiakkailtaan ja tilitä verottajalle lainkaan arvonlisäveroja – silloin verottajalla ei ole yrittäjälle mitään palautettavaa!

Me ilmoitamme kauttamme yrityksen perustavat UKKO Toiminimiyrittäjät automaattisesti ALV-rekisteriin. Näin yrittäjän ei tarvitse huolehtia siitä, ylittyykö ALV-velvollisuuden raja vuoden aikana – maksetut arvonlisäverot palautetaan kuitenkin tarvittaessa huojennuksina.

Jotkin toimialat eivät kuulu lainkaan ALV-velvollisuuden piiriin. Näitä ovat esimerkiksi terveydenhoidon palvelut, esiintymispalkkiot, kiinteistöjen vuokraus ja myynti sekä vakuutus- ja rahoituspalvelut. Jos toimintaa on pelkästään tällaisella toimialalla, ei ALV-rekisteriin voi liittyä.

Jos taas toiminimiyrittäjä on esimerkiksi ammattimuusikko ja laskuttaa arvonlisäverottomia esiintymispalkkioita, mutta lisäksi toimii myös vaikkapa viestinnän konsulttina, hän voi liittyä ALV-rekisteriin, sillä konsultin työ on ALV-velvollisuuden piirissä.

Uskalla yrittää – aloita kevyesti toiminimellä!

Liittyminen on täysin maksutonta. Saat y-tunnuksen kauttamme heti!
UKKO-Toiminimiyrittäjyys-kannettava-dashboard

Miten ALV-alarajahuojennus haetaan?

ALV-alarajahuojennus haetaan aina vuoden viimeisen arvonlisäveroilmoituksen yhteydessä. ALV-kausi voi yrittäjällä olla kuukausi, vuosineljännes tai vuosi. Jos ALV-kausi on kuukausi, haetaan alarajahuojennus joulukuun ALV-ilmoituksessa, vuosineljänneksen kohdalla taas viimeisen neljänneksen ilmotuksessa ja vuosi-ilmoittajilla aina ALV-ilmoituksen yhteydessä.

UKKO Toiminimiyrittäjänä huojennuksen hausta ei tarvitse huolehtia, sillä me haemme ALV-alarajahuojennuksen asiakkaidemme puolesta automaattisesti silloin, kun liikevaihto siihen oikeuttaa.

Miten ALV-alarajahuojennuksen määrä lasketaan?

ALV-alarajahuojennuksen määrä lasketaan seuraavalla laskukaavalla:

Vero – ((liikevaihto – 15 000 €) x vero) /15 000 €

Liikevaihtona laskukaavassa käytetään huojennukseen oikeuttavaa liikevaihtoa ja vero taas tarkoittaa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron määrää. Jos liikevaihto on alle 15 000, ei laskukaavaa tarvitse käyttää, sillä huojennukseen oikeuttavan veron määrä on silloin suoraan huojennuksen määrä.

Mikäli yrityksen liiketoiminta on alkanut kesken kalenterivuoden, tulee liikevaihto suhteuttaa koko vuodelle. Tämän suhteutetun liikevaihdon mukaan selviää onko yritys oikeutettu alarajahuojennukseen.

UKKO Toiminimiyrittäjänä tästäkään ei tietenkään tarvitse huolehtia, sillä taloustiimimme laskee alarajahuojennuksen asiakkaidemme puolesta.

Miten alarajahuojennus merkitään kirjanpitoon?

Arvonlisäveron alarajahuojennus on yrittäjälle veronalaista tuloa eli siitä on maksettava tuloveroa ja muita lakisääteisiä maksuja, joita yrittäjä maksaa muistakin tuloistaaan. Tämä tarkoittaa myös, että ALV-alarajahuojennus on merkittävä toiminimen kirjanpitoon.

ALV-alarajahuojennus on suoriteperustaisessa kirjanpidossa sen vuoden tuloa, jonka aikana liikevaihdon perusteella on oikeus huojennukseen. Maksuperustaisessa kirjanpidossa taas alarajahuojennus on tuloa sille vuodelle, jolloin verottaja sen yrittäjälle palauttaa. Useimmilla toiminimiyrittäjillä ja kaikilla UKKO Toiminimiyrittäjillä kirjanpito on maksuperusteista. Eli käytännössä tämän vuoden ALV-alarajahuojennus palautetaan ensi vuonna yrittäjälle ja tämä merkitään tuloksi ensi vuoden kirjanpitoon ja tämä summa on veronalaista tuloa.

Kirjanpitoon ALV-alarajahuojennus kirjataan liiketoiminnan muuna tuottona ja ALV-kannaksi sille merkitään 0%. Veroilmoituksessa se taas merkitään kohtaan ”saadut tuet ja avustukset”. UKKO Toiminimiyrittäjänä asiantunteva taloustiimimme hoitaa myös alarajahuojennuksen merkitsemisen kirjanpitoon, joten asiakkainamme olevien yrittäjien ei tarvitse huolehtia huojennuksen kirjaamisesta.

Toiminimiyrittäjän kokonaisvaltainen palvelu

Me helpotamme elämääsi jotta sinä voit keskittyä siihen olennaiseen.