Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yhä useampi työskentelee eläkkeellä

elakelainen_pyorankorjaaja-1024x766

Kesken vanhuseläkkeen töihin palaa, syystä tai toisesta, jatkuvasti kasvava joukko suomalaisia, uutisoi tänään Yle. Artikkelin mukaan osa palaa töihin joutilaisuuttaan, osa huomattuaan olevansa edelleen haluttua työvoimaa.

Kokeneet ja pitkän työuran jo tehneet ammattilaiset ovat yksi UKKO.fi:nkin nopeimmin kasvavista asiakasryhmistä. Viimevuotisen kyselytutkimuksen perusteella kevytyrittäjyys on senioreille sopiva tapa tehdä töitä omiin nimiin.

Ylen uutisessa haastateltiin Eila Kaijärvi-Pekkolaa, joka perusti muutaman eläkkeellä vietetyn vuoden jälkeen Senioriosaajat ky -nimisen yrityksen. Pohjois-Savossa toimiva yritys työllistää Kajärvi-Pekkolan lisäksi lukuisia muita eläkeläisiä, jotka työskentelevät oman jaksamisensa ja omien aikataulujensa mukaan.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Miksi monet palaavat eläkkeeltä töihin?

Yhä useampi eläkeläinen päätyy Eilan tavoin takaisin töihin. Tähän on monia syitä. Suurten ikäluokkien myötä eläkeläisiä on yhä enemmän, he ovat aiempaa terveempiä ja vuodesta 2005 alkaen eläkkeellä työskenteleminen on kasvattanut myös työeläkettä.

Nainen töissä toimistolla

Eläkeikäiset voi tehdä töitä joko jättämällä vanhuuseläkkeen nostamatta tai jäämällä ensin vanhuuseläkkeelle ja hakeutumalla sitten takaisin töihin. Töihin palaavat tyypillisimmin hoiva- ja kuljetusalojen työntekijät; työuraansa puolestaan venyttävät asiantuntija- ja johtotehtävissä olevat.

Tilastojen mukaan useimmat eläkeläiset eivät palaa töihin sen vuoksi, että heiltä olisi rahat loppu, vaikka moni rahoittaakin lisätienesteillä ylimääräiset menot, kuten vuotuiset ulkomaanmatkat. Kaikki eivät palaa töihin myöskään sen vuoksi, koska heillä ei ole muuta tekemistä.

Moni palaa, koska heitä toden teolla kaivataan töissä.

Hoito- ja puhtaanapitoalalta eläköityneet palaavat usein töihin sen vuoksi, koska sijaisista on huutava pula. Joskus työkeikka eläkkeellä saattaa johtaa jopa vakituiseen työsopimukseen. Joillakin aloilla senioreita kaivataan töihin taas senkin vuoksi, että iäkkäät asiakkaat haluavat kohdata asiakaspalvelijoina ikätovereitaan.

Osaaminen ja kokemus valtteina

Pitkän työuran tehnyt eläkeläinen saattaa olla jopa halutumpaa työvoimaa kuin työuran alkupuolella oleva nuori. Valmis osaaminen on syynä, miksi esimerkiksi kirjanpitäjän tehtäviin palkataan mieluusti kokenut tekijä vaikka eläkkeeltä.

Mies korjaa konetta

Toiset haluavat keskittyä eläkkeellä nimenomaan oman osaamisen hyödyntämiseen; joustavin keino tähän saattaa olla laskutuspalvelun kautta toimiminen. Keikkoja voi tehdä ja ottaa vastaan oman jaksamisen ja kiinnostuksen mukaan, eikä muuta ansaittua vapaa-aikaa tarvitse käyttää esimerkiksi kirjanpidon kanssa painimiseen, kun paperityöt hoitaa laskutuspalvelu.

UKKO.fi:n käyttäjissä yli 50-vuotiaiden pitkä kokemus ja ammattitaito näkyvät siinä, että heidän laskutussummansa ovat selvästi keskiarvoa korkeammat. Sama koskee myös jo eläkeiässä olevia kevytyrittäjiä, joiden määrä kasvaa kuukausittain.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Onko työelämä murroksessa vai jatkuuko kaikki niin kuin ennenkin?

    Me täällä UKKO.fi:ssä uskomme vahvasti siihen, että työelämä on suuren murroksen kynnyksellä. Meidän näkökulmastamme asiat muttuvat hyökyaallon lailla. Tämän puolesta puhuu esimerkiksi se, että palvelullamme on jo miltei 50 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Emmekä ole edes ainoa Suomessa kevytyrittäjyyttä tarjoava palvelu. Kevytyrittäjyyspalveluita on Suomessa laskentatavasta riippuen noin 30–40. Voidaankin siis hyvin nopeasti todeta, että kevytyrittäjiä on Suomessa ainakin 100 000. Onko…

    Lue lisää
  • Työelämä Suorarekrytointi – Rekrytointi ilman mutkia?

    Suorarekrytointi on rekrytointitoimeksianto, jossa rekrytoija tai rekrytointiyritys toteuttaa asiakasorganisaation puolesta työntekijän hakuprosessin. Ulkoistamalla rekrytoinnin asiakasyritys voi keskittyä omaan toimintaansa ja tekemisiinsä, kun samaan aikaan rekrytoija/rekrytointiyritys etsii sopivaa työntekijää heille. Asiakasyrityksen ei tarvitse kuin odottaa rekrytoinnin tuloksia ja valita ehdokkaista heille sopiva työntekijä. Suorarekrytoinnissa ei ole mutkia matkalla Suorarekrytointi pähkinänkuoressa Suorarekrytointi alkaa asiakasyrityksen aloitteesta. Rekrytointiyritys kartoittaa asiakasyrityksen tarpeet ja sopii hakukriteerit.…

    Lue lisää
  • Työelämä Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

    Vain kolmasosa suomalaisista yrittäjistä on naisia ja naiset päätyvät miehiä useammin matalapalkkaisille aloille. Perhevapaajärjestelmä kannustaa nimenomaan naisia jäämään kotiin lasten kanssa, mikä pienentää naisten elinikäistä palkkakertymää ja samalla kertyvää eläkettä entisestään. Kysyimme Elinkeinoelämän valtuuskunnan ensimmäiseltä naisjohtajalta Emilia Kullakselta, miten naisten asemaa työelämässä ja yrittäjinä voidaan parantaa. Suomi on kansainvälisessä vertailussa tasa-arvon mallimaa, mutta tekemistä riittää vielä paljon. Nyt naistenviikolla on…

    Lue lisää