Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Näin kirjoitat hyvän ansioluettelon – CV:n rakentamisen salaisuudet!

ansioluettelo

Hyvän CV:n tekeminen saattaa välillä tuntua rakettitieteeltä. Miten olla persoonallinen, mutta samalla selkeä?

Miten ympätä tekstiin paljon informaatiota ilman, että lopputulos muistuttaa romaania?

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit välttää suurimmat sudenkuopat ja paljastamme täydellisen CV:n salaisuudet. Tee jo tänään ansioluettelo, joka vie sinut unelmaduuniisi.

Perusasiat ansioluettelossa

On olemassa asioita, jotka jokaisesta CV:stä tulisi löytyä. Ensinnäkin yhteystiedot voivat vahingossa jäädä puuttumaan. Tämä käy helposti silloin, kun ne ovat merkittyjä jo sähköpostin tekstikenttään, hakemustekstiin tai sähköisen hakemuksen profiiliin.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että siinä vaiheessa kun rekrytointivastaava lukee ansioluetteloasi, hän ei välttämättä näe muita hakemuksen liitteitä. Jos paikkaa on hakenut satoja ihmisiä, ei rekrytoija aina jaksa kaivaa yksittäistä puhelinnumeroa. Tai vaikka jaksaisikin, on silti hyvä helpottaa hänen työtään.

Jokaisen hakemuksen osan tulisi sisältää samat perustiedot. Lisää siis aina yhteystiedot mukaan ansioluetteloosi. 

Ansioluettelo tulisi aina tallentaa .pdf- tai .doc-muotoiseksi. Näistä ensimmäinen on vieläkin suositellumpi. Jos tiedosto ei aukea rekrytoijan koneella, voi olla, että se lentää saman tien roskiin. Valokuvamuotoinen ansioluettelo taas voi kärsiä siitä, että siitä ei näin teknisenä aikana voi hakea tiettyjä avainsanoja.

Oikoluetuta ansioluettelosi ennen sen lähettämistä. Omille kirjoitusvirheilleen tulee sokeaksi, varsinkin, jos ansioluettelon hiomiseen on käyttänyt paljon aikaa. Pyydä siis jotakuta tuttua vilkaisemaan, onko sekaan sujahtanut kirjoitusvirheitä. Jos apua ei ole tarjolla, monesti jo se auttaa, että luet itse ansioluettelosi uudestaan vaikka seuraavana päivänä, kun aivosi osaavat jälleen suhtautua tekstiisi neutraalimmin.

Mitä työpaikkaa haet

Tiedä, mitä työpaikkaa haet

Kaikkein tärkeintä ansioluettelon tekemisessä on tietää, kenelle se on tarkoitettu. CV kannattaakin muokata aina vastaamaan sitä paikkaa, jota olet hakemassa. Jos ansioluettelo on vielä kovin laiha, on tärkeää tuoda esille muilla tavoin ominaisuuksia, jotka tekisivät sinusta hyvän valinnan juuri tähän haluamaasi työpaikkaan. Jos taas ongelma on päinvastainen eli työkokemusta on laajalta alalta, kannattaa ansioluetteloa karsia suorilta käsin niin, että kaikkein olennaisin työkokemus ja osaaminen on helposti löydettävissä.

Myös ansioluettelon tyyli voi vaihdella haettavasta paikasta riippuen. Luovilla aloilla arvostetaan enemmän visuaalisesti näyttäviä ansioluetteloita kuin vaikkapa rakennusalalla. Ylimääräinen kikkailu saattaa väärässä paikassa jopa toimia sinua vastaan. Ota siis selvää siitä, vaikuttaako yritys enemmän modernin trendikkäältä vai perinteisen asialliselta.

Miten pitkä ansioluettelon pitää olla?

Nyrkkisääntönä kaikki ovat varmaankin kuulleet, että CV:n ei tulisi olla yhtä sivua pidempi. Usein tämä pitääkin paikkaansa, sillä selkeä ja kompakti CV auttaa rekrytoijaa näkemään yhdellä vilkaisulla, onko sinulla tehtävään haettavia taitoja. Voit käydä katsomassa hyvän esimerkin ansioluettelo-mallista täältä.

Minään ehdottomana rajana yhden sivun ansioluetteloa ei kuitenkaan kannata pitää. Jos joudut karsimaan oleellisia asioita pois pysyäksesi tavoitepituudessa, saattaa matkalta tippua myös tärkeitä avainsanoja, jotka olisivat olleet tärkeitä rekrytointiprosessissa. Millekään viiden sivun ansioluettelolle sen sijaan ei ole tekosyitä. Tämä kertoo sinusta työntekijänä ainoastaan sen, ettet osaa erotella oleellista tietoa.

Kahden viikon työharjoittelu nakkikioskilla – ansioluetteloon vai ei?

Tässäkin tilanteessa ansioluettelon sisältö riippuu siitä, mitä muuta työhistoriastasi löytyy. Jos nakkikioskiharjoittelu on vuodelta 1975 ja sen jälkeen olet tehnyt vuosikymmenen työuran, tulisi olla itsestään selvää, ettei niin vanhoja ja irrelevantteja työpaikkoja ole tarpeen listata.

Jos sen sijaan olet hakemassa ensimmäistä työpaikkaasi, on tärkeää osoittaa aktiivisuuttasi ja nostaa esille jokainen keikka, jonka olet tehnyt. Tässäkin tapauksessa kannattaa lisäksi kertoa, minkälaisia asioita opit ja oliko sinulla omia vastuualueita.

Työhistoria tulee listata uusimmasta paikasta vanhimpaan. Näin ansioluettelosi lukija saa nopealla vilkaisulla kaikkein ajantasaisinta tietoa. Merkitse työsuhteen kesto kuukauden tarkkuudella. Ansioluettelon ei sinänsä tulisi olla pelkkä luettelo työpaikoistasi. Avaa työtehtäviäsi ja vastuitasi enemmän, sillä pelkkä titteli ei juuri kerro paljoa.

Koulutus on perinteisesti laitettu heti ensimmäiseksi otsikon alle ansioluettelossa. Tämä onkin hyvä sijainti silloin, kun työkokemusta on vähän. Mitä enemmän kokemusta on itse työstä, sitä pienemmäksi koulutuksen merkitys muuttuu. Hankitut tai keskeneräiset tutkinnot kannattaa aina kirjata ansioluetteloon sekä haettavan työn kannalta oleelliset kurssit. Vastavalmistuneen kannattaa avata opintojen sisältöä enemmän, jos se on oleellista haettavan paikan kannalta.

Kuva työhakemukseen

Kuva vai ei kuvaa ansioluetteloon?

Kuvan liittäminen ansioluetteloon ei ole pakollista. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö sitä kannattaisi tehdä. Siinä vaiheessa, kun rekrytoijalla on kymmeniä samankaltaisia ansioluetteloita pöydällään, voi valokuva olla juuri se, jolla ne erottuvat toisistaan. Harvoin siis pelkällä pärstäkertoimella työpaikkaa saa, mutta se auttaa sinua jäämään paremmin mieleen. Ihanteellinen kuva on sellainen, joka on hyvälaatuinen ja hyväntuulinen. Sen ei tarvitse olla mikään studiokuva, mutta suttuinen kuvakaappaus Instagramista antaa sinusta huolimattoman vaikutelman.

Lue lisää oikean kuvan valitsemisesta: Kuvan liittäminen työhakemukseen.

Kielitaito ja ohjelmistot

Merkitse kielitaitosi ja osaamasi ohjelmistot, jotka ovat työn kannalta oleellisia. Kielitaitoa saatetaan tarvita yllättävilläkin aloilla, joten kerro ainakin ne kielet, joita puhut sujuvasti. Esimerkiksi asiakaspalvelu- tai turismialalla pienikin osaaminen voi olla hyödyllistä, joten näihin hommiin voi kielitaitoa avata enemmänkin. Kerro IT-ohjelmista ja -osaamisestasi sen verran, kun on työn kannalta merkittävää. Varsinkin IT-alalle haettaessa on tärkeää, että CV:n lukija löytää yhdellä silmäyksellä, onko sinulla työn suorittamiseen vaadittavat taidot.

Ovatko harrastukset oleellista tietoa ansioluettelossa?

Jos harrastukset tukevat haettavassa työpaikassa tarvittavia taitoja, kuuluvat ne ehdottomasti ansioluetteloon. Varsinkin, jos työkokemusta alalta on vähän, mutta harrastuksen kautta kokemusta onkin enemmän. Sen sijaan lenkkeily ja lukeminen eivät anna ammattitaidostasi tai persoonastasi mitään uutta tietoa, ellei haettava työpaikka juuri näitä taitoja vaadi.

Oletko ikinä harkinnut tekeväsi CV:stäsi näyttävämmän, jolloin erottuisit muista hakijoista paremmin? Lue meidän toinen blogikirjoitus, "Visuaalinen CV – Väriä ansioluetteloon" ja tutustu visuaalisen CV:n mahdollisuuksiin!

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Itsensä toteuttaminen – Tee työstäsi mielekästä

  Ihminen on töissä suurimman osan hereilläoloajastaan. Se miten työpäiväsi vietät, ei todellakaan ole yhdentekevää. Muuttamalla työsi mielekkääksi, nautit elämästäsi enemmän. Lukuisissa onnellisuutta mittaavissa tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi palkan vaikutus ihmisen onnellisuuteen vähenee mitä enemmän palkkaa saa. Eli käytännössä, kun palkan koko ylittää tietyn pisteen, lisäraha ei juuri lisää onnellisuutta. Toki jos rahaa ei ole tarpeeksi jokapäiväisten hankintojen tekemiseen, on…

  Lue lisää
 • Työelämä Verkostoituminen – miksi se on niin tärkeää yrittäjälle?

  Verkostoituminen on yritystoiminnassa äärettömän tärkeää. Koskaan ei tiedä, millaista apua jostain henkilöstä tai yrityskontaktista voi olla oman yrityksen toiminnalle tulevaisuudessa. Tämän ovat kokeneet monet menestyksekkäät pienyrittäjät, sillä usein yrityksen pyörittämisen lomassa kohtaa ihmisiä, joiden ansiosta moni asia olisi saattanut jäädä tekemättä. Vahva verkostoituminen auttaa saavuttamaan mahdottomaltakin tuntuvia asioita ja ratkaisemaan kiperiä tilanteita. Pienyrittäjälle apu oikeilta tahoilta voi olla kultaakin kallisarvoisempaa.…

  Lue lisää
 • Työelämä Työhakemus kuntoon - 10 virhettä, joita sinun tulisi välttää

  Työhakemus on ovi työhaastatteluun. Jotta sinä olisit yksi haastatteluun valituista, on työhakemuksesi oltava mainio. Jokainen, joka on joskus hakenut työpaikkaa, tietää kuinka vaikeaa se on ja kuinka monessa kohtaa työnhaku voi mennä pieleen. Yhtä samaa työpaikkaa saattaa hakea yli 100 hakijaa ja heistä vain osa saa kutsun haastatteluun. Olemme listanneen kymmenen virhettä, joita sinun tulisi välttää työhakemuksessa. Välttämällä kyseiset virheet,…

  Lue lisää