Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Fintech, alustatalous ja jakamistalous – mitä ne tarkoittavat?

fintech-alustatalous-jakamistalous

UKKO.fi on esitelty monessa tapahtumassa Fintech-yrityksenä. Mitä ihmettä se Fintech sitten oikein tarkoittaa? Ja mitä tarkoittavat usein juhlapuheissa esiintyvät alustatalous ja jakamistalous? Kerron tässä artikkelissa selvällä suomen kielellä, mitä nämä trendisanat oikeasti tarkoittavat.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Fintech-yritykset ovat nyt kuumia

Fintech tulee sanoista Financial Technology eli suoraan suomeksi käännettynä finanssiteknologia. Fintech-yritykset ovat siis yrityksiä, jotka toimivat aloilla, joissa käsitellään rahaa. Fintech-yritykset ovat juuri tällä hetkellä kuumia, koska pankkiala on selkeästi murroksessa. Kuluttajat ovat alkaneet vaatia pankeilta muutakin kuin pelkkiä konttoripalveluita. Samaan aikaan monet innovatiiviset startupit ovat luoneet uudenlaisia finanssialan palveluita.

Bank Norwegian tarjoaa lainoja, luottokortteja sekä talletuksia pelkästään verkossa. Suomalaisten perustama Jolt Bank tähtää samoille konttorittoman pankin markkinoille. Fintech-yrityksiin lasketaan myös erilaiset kirjanpitopalvelut, maksupalvelut, laskutuspalvelut, sijoituspalvelut sekä muut rahankäyttöön liittyvät palvelut.

Fintech-yritykset ovat siis yrityksiä, jotka kehittävät uusia teknologisia innovaatioita rahan käyttöön. Tämän vuoksi UKKO.fi:kin on määritelmän mukaisesti Fintech-yritys. Kehitämme palvelua yksityishenkilöiden laskutukseen, palkanmaksuun ja rahan siirtoihin.

Alustatalous ja yrittäjä

Alustatalous – me tarjoamme alustan, sinä teet sitä mitä rakastat

Alustatalous tarkoittaa uutta talouden alaa, jossa jokin yritys tarjoaa alustan, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat tehdä jotain lisäarvoa tuottavaa. Esimerkiksi Uber tarjoaa alustan, jonka avulla auton omistavat voivat tarjota kyydityspalvelua. Huuto.net ja Tori.fi tarjoavat alustan, jossa ihmiset voivat myydä ja ostaa tavaroita. Tinki.com ja Työntekijöitä.fi sekä lukuisat muut yritykset tarjoavat mahdollisuuden ostaa ja myydä työtä heidän omalla alustallaan.

Alustatalouden yritykset siis tarjoavat alustan, jonka päällä käyttäjät voivat myydä tuotteita tai palveluita. Osoituksena alustatalouden kasvusta on se, että Uber on maailman isoin taksiyritys, joka ei kuitenkaan omista lainkaan omia takseja. AirBnB on maailman isoin “hotelliketju”, vaikka se ei omista lainkaan vuokrattavia huoneita. Ja Facebook on yksi maailman isoimmista mediayrityksistä, vaikka se ei tuota itse sisältöjään.

Myös UKKO.fi on alustatalouden toimija, sillä me tarjoamme palvelun, joka mahdollistaa käyttäjillemme kevytyrittäjyyden. Meillä on siis lähes 30 000 “työntekijää”, vaikka emme tarjoakaan töitä. Tarjoamme myös alustamme ulkopuolisten yritysten kehittämien palveluiden käyttöön API-rajapintamme kautta.

Jakamistalous – yhdessä olemme enemmän

Jakamistalous on hyvin lähellä alustataloutta. Jakamistaloudella tarkoitetaan sitä, että ihminen jakaa jotakin omistamaansa muille korvausta vastaan. Uber ja AirBnB ovat jakamistalouden suurimpia yrityksiä. Uberin tapauksessa maksetaan myös auton kuljettajalle, eikä ainoastaan autonvuokrauksesta.

Yhdysvalloissa autojen jakaminen on huomattavasti suositumpaa kuin täällä. Esimerkiksi autojen yhteiskäyttöön erikoistunut Zipcar myytiin 500 miljoonan dollarin hinnalla. Jakamistaloutta on myös esimerkiksi Wikipedia ja erilaiset kirjojenvaihtoklubit. Jakamistalouden lähtökohtana on se, että jokin kallis tai vähälle käytölle jäävä asia voidaan “omistaa” yhteisesti, jotta siitä aiheutuvat kustannukset voidaan minimoida.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Vanhempainvapaalla työskentely

  Haluaisitko hyödyntää osaamistasi vanhempainvapaalla? Ala kevytyrittäjäksi! Tiesitkö, että vanhempainvapaalla työskentely sunnuntaina tai arkipyhinä ei vaikuta vanhempainrahaan? Näin on! Kevytyrittäjyys mahdollistaa helpon tavan laskuttaa satunnaiset keikkatyöt ilman omaa yritystä – myös vanhempainvapaalla. UKKO.fi hoitaa laskutuksen, eikä sinun tarvitse murehtia kirjanpidosta tai muista yrittäjän paperitöistä. Päätä itse milloin, kenelle ja mihin hintaan työsi teet. Et tarvitse omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen Hoidamme paperityöt…

  Lue lisää
 • Työelämä Työttömyyskorvaus

  Työttömyys on kurja tilanne, joka voi kohdata ketä tahansa. Myös yrittäjä voi jäädä työttömäksi, kun yrityksen toiminta hiljenee vaikkapa vaikean globaalin taloustilanteen vuoksi. Palkansaajat korjaavat taloudellista tilannettaan työttömyyskorvauksilla, joiden piiriin yrittäjäkin voi tietyin ehdoin päästä. Työttömälle maksettavat tuet Työtön voi saada työttömyyspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Työttömyyspäivärahaa maksetaan joko ansiosidonnaisena tai peruspäivärahana sen mukaan, kuinka pitkään työsuhde ennen työttömyyttä ehti jatkua. Ansiopäivärahan…

  Lue lisää
 • Työelämä Pimeää työtä on tarjottu joka toiselle

  Me haluamme tietää, mitä käyttäjillemme kuuluu ja millaisia mielipiteitä heillä on kevytyrittäjyydestä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Tämän vuoksi teimme heinäkuussa kyselytutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää kevytyrittäjyyden yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä UKKO.fi-laskutuspalvelun käyttäjien mielipiteitä harmaasta taloudesta, yrittäjyydestä ja työttömyysturvasta. Kyselyn perusteella harmaa talous on vahvasti läsnä suomalaisten elämässä, sillä joka toinen on saanut tarjouksen, jossa työt on pyydetty tekemään pimeänä. UKKO.fi:ssä olemme…

  Lue lisää