Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Fintech, alustatalous ja jakamistalous – mitä ne tarkoittavat?

fintech-alustatalous-jakamistalous

UKKO.fi on esitelty monessa tapahtumassa Fintech-yrityksenä. Mitä ihmettä se Fintech sitten oikein tarkoittaa? Ja mitä tarkoittavat usein juhlapuheissa esiintyvät alustatalous ja jakamistalous? Kerron tässä artikkelissa selvällä suomen kielellä, mitä nämä trendisanat oikeasti tarkoittavat.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Fintech-yritykset ovat nyt kuumia

Fintech tulee sanoista Financial Technology eli suoraan suomeksi käännettynä finanssiteknologia. Fintech-yritykset ovat siis yrityksiä, jotka toimivat aloilla, joissa käsitellään rahaa. Fintech-yritykset ovat juuri tällä hetkellä kuumia, koska pankkiala on selkeästi murroksessa. Kuluttajat ovat alkaneet vaatia pankeilta muutakin kuin pelkkiä konttoripalveluita. Samaan aikaan monet innovatiiviset startupit ovat luoneet uudenlaisia finanssialan palveluita.

Bank Norwegian tarjoaa lainoja, luottokortteja sekä talletuksia pelkästään verkossa. Suomalaisten perustama Jolt Bank tähtää samoille konttorittoman pankin markkinoille. Fintech-yrityksiin lasketaan myös erilaiset kirjanpitopalvelut, maksupalvelut, laskutuspalvelut, sijoituspalvelut sekä muut rahankäyttöön liittyvät palvelut.

Fintech-yritykset ovat siis yrityksiä, jotka kehittävät uusia teknologisia innovaatioita rahan käyttöön. Tämän vuoksi UKKO.fi:kin on määritelmän mukaisesti Fintech-yritys. Kehitämme palvelua yksityishenkilöiden laskutukseen, palkanmaksuun ja rahan siirtoihin.

Alustatalous ja yrittäjä

Alustatalous – me tarjoamme alustan, sinä teet sitä mitä rakastat

Alustatalous tarkoittaa uutta talouden alaa, jossa jokin yritys tarjoaa alustan, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat tehdä jotain lisäarvoa tuottavaa. Esimerkiksi Uber tarjoaa alustan, jonka avulla auton omistavat voivat tarjota kyydityspalvelua. Huuto.net ja Tori.fi tarjoavat alustan, jossa ihmiset voivat myydä ja ostaa tavaroita. Tinki.com ja Työntekijöitä.fi sekä lukuisat muut yritykset tarjoavat mahdollisuuden ostaa ja myydä työtä heidän omalla alustallaan.

Alustatalouden yritykset siis tarjoavat alustan, jonka päällä käyttäjät voivat myydä tuotteita tai palveluita. Osoituksena alustatalouden kasvusta on se, että Uber on maailman isoin taksiyritys, joka ei kuitenkaan omista lainkaan omia takseja. AirBnB on maailman isoin “hotelliketju”, vaikka se ei omista lainkaan vuokrattavia huoneita. Ja Facebook on yksi maailman isoimmista mediayrityksistä, vaikka se ei tuota itse sisältöjään.

Myös UKKO.fi on alustatalouden toimija, sillä me tarjoamme palvelun, joka mahdollistaa käyttäjillemme kevytyrittäjyyden. Meillä on siis lähes 30 000 “työntekijää”, vaikka emme tarjoakaan töitä. Tarjoamme myös alustamme ulkopuolisten yritysten kehittämien palveluiden käyttöön API-rajapintamme kautta.

Jakamistalous – yhdessä olemme enemmän

Jakamistalous on hyvin lähellä alustataloutta. Jakamistaloudella tarkoitetaan sitä, että ihminen jakaa jotakin omistamaansa muille korvausta vastaan. Uber ja AirBnB ovat jakamistalouden suurimpia yrityksiä. Uberin tapauksessa maksetaan myös auton kuljettajalle, eikä ainoastaan autonvuokrauksesta.

Yhdysvalloissa autojen jakaminen on huomattavasti suositumpaa kuin täällä. Esimerkiksi autojen yhteiskäyttöön erikoistunut Zipcar myytiin 500 miljoonan dollarin hinnalla. Jakamistaloutta on myös esimerkiksi Wikipedia ja erilaiset kirjojenvaihtoklubit. Jakamistalouden lähtökohtana on se, että jokin kallis tai vähälle käytölle jäävä asia voidaan “omistaa” yhteisesti, jotta siitä aiheutuvat kustannukset voidaan minimoida.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Kaipaatko sivutuloja? Sivutyö mahdollistaa osaamisen hyödyntämisen!

    Onko harrastuksestasi kertynyt ammattitaitoa, jolle on kysyntää? Kaipaatko sivutuloja? Syyhyävätkö sormesi töiden pariin myös vapaa-ajalla? Jos kyllä, voisi sivutoiminen työ tai sivutyö yrittäjänä olla sinulle harkitsemisen arvoista! Moni ammatti sopii sivutyön tekemiseen hyvin; varsinkin asiantuntija-asemassa olevilta kysellään usein apua erilaisiin projekteihin. Töistä kieltäytymisen syynä on kuitenkin monesti epäilys työn tulouttamiseen liittyvästä byrokratiasta. Oman yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos keikat ovat yksittäisiä tai…

    Lue lisää
  • Työelämä Viisas pääsee vähemmällä – Tehoa työntekoon!

    Freelancerina tai yksityisenä yrittäjänä työskentelyssä on se mahtava puoli, että töiden tekemiseen ei tarvitse käyttää aikaa yhtään enempää kuin töiden tekeminen vaatii. Aikaa ei kulu henkilöstöpalavereihin eikä toimistolla tarvitse notkua, jos hommat ovat jo valmiita. Toisaalta työsuojeluvaltuutettu ei vihellä peliä poikki tilanteessa, jossa töitä on tullut hamstrattua liikaa ja se alkaa syödä koko elämän. Tämän vuoksi erityisesti freelancerin kannattaa panostaa…

    Lue lisää
  • Työelämä Facebook työpaikat – Työpaikkailmoituksia FB:ssä?

    Facebook julkaisi viime kesänä ”Facebook Työpaikat”- osion suomenkielisille sivuilleen. Osiossa työnhakijat voivat hakutoiminnon avulla etsiä yritysten ja työnantajien julkaisemia avoimia työpaikkoja. Työpaikat-osion löytää Facebookin etusivun vasemmasta palkista. Hakemisesta on tehtyä helppoa, koska hakemus täyttää perustiedot automaattisesti ja näin työnhakija voi hakea useaa eri työpaikkaa joutumatta täyttämään joka kerta perustietojaan uudelleen. On kumminkin hyvä varmistaa, että Facebook-profiilisi tiedot ovat oikein ja…

    Lue lisää