Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Itsenäisten yrittäjien määrä ja liikevaihto kasvussa

ukko-visio_kuva

Korona ei ole pysäyttänyt työelämän murrosta. Itsenäinen yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia. UKKO-palvelujen analytiikasta näkee, että kiinnostus helppoa yrittäjyyttä kohtaan on lisääntynyt vuoden 2020 jälkeen.

UKKO-yrittäjiä rekisteröityi UKKO-palvelujen käyttäjiksi tämän vuoden tammi-elokuun aikana 18,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana (sisältää sekä ilman y-tunnusta toimivat UKKO-kevytyrittäjät että y-tunnukselliset UKKO-toiminimiyrittäjät). Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä ylipäänsä rekisteröitiin Suomessa tammi-kesäkuun aikana 24 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Ilman Y-tunnusta toimivat kevytyrittäjät eivät näy PRH:n tilastoissa, joten laskimme vastaavalta ajanjaksolta kevytyrittäjiemme määrän, joka on kasvanut 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, UKKO:n toimitusjohtaja Sami Ranta kertoo.

Kaikkien UKKO-yrittäjien laskutus on kasvanut vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna yhteensä 29,5 prosenttia.

– Laskutus- ja rekisteröintimäärien kasvun lisäksi olemme myös esimerkiksi asiakaspalvelussamme huomanneet, että yrittäjyyden aloittaminen kiinnostaa entistä enemmän ja vastaamme paljon aloittavia yrittäjiä kiinnostaviin kysymyksiin. Samoin Yrittäjyyskoulumme artikkelit, jotka opastavat yrittäjyyden alkuun, ovat nousseet luetuimpien artikkeleidemme joukossa loppukesästä. Yhteensä Yrittäjyyskoulumme artikkeleita on lukenut kuukaudessa parhaimmillaan yli 70000 silmäparia,Ranta luettelee.

Tulevaisuudessa yhä useampi toimii yrittäjänä

Itsenäisten yrittäjien (toiminimiyrittäjät, kevytyrittäjät ja pienet 0-2 hlön osakeyhtiöt) liikevaihdon osuus Suomen bruttokansantuotteesta on ollut yhteensä kuusi prosenttia vuonna 2019.

– Tämä luku tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään. Pelkästään kevytyrittäjyys on vuosi vuodelta kasvattanut osuuttaan itsenäisten
yrittäjien joukossa, mutta kaikki nämä eri itsenäisen yrittäjyyden yritysmuodot tulevat kasvattamaan määriään tulevaisuudessa merkittävästi. Kun osaamista voidaan ostaa helposti suoraan tekijöiltä, mahdollistaa tämä syväosaajille oman ammattitaidon myymisen entistä laajemmin, Ranta perustelee.

Suomalainen työelämän ja verotuksen sääntöverkosto on melko moninainen. UKKO on toimintansa alusta asti pyrkinyt tekemään yrittäjyydestä helpompaa ja auttamaan yrityselämää hyödyntämään pienyrittäjien asiantuntemusta. Työelämän tarpeet ovat muutoksessa, työpaikat muuttuvat ja ihmisten asenne työhön on muuttunut. Yrittäjämäisen talouden sukupolvi on omaksunut erilaisen työkulttuurin ja työntekomallit. TAT:n tekemän Nuorten tulevaisuusraportin mukaan jopa runsaskolmannes suomalaisista nuorista uskoo voivansa toimia tulevaisuudessa yrittäjänä.

Tällä hetkellä Suomen lain mukaan työelämässä toimitaan joko yrittäjänä tai työntekijänä. Kevytyrittäjyys on vaihtoehtoinen työn tekemisen juridinen toimintamuoto, vaikka laki ei tunnekaan sanaa kevytyrittäjä.

– Uskon, että kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta tunnustetaan tulevaisuudessa luonnolliseksi osaksi kansantaloutta ja laintulkinta tulee edelleen selkeytymään huomattavasti, Sami Ranta toteaa.

Työelämän kehittäminen yrittäjämäiseen suuntaan on kirjattu myös Suomen nykyisen hallituksen ohjelmaan. UKKO on seurannut kohta kymmenen vuoden ajan aitiopaikalta, miten suomalainen yhteiskunta muuttuu yrittäjähenkisemmäksi. Yrittäjyys on kasvanut vauhdilla yhä suuremmaksi osaksi talouselämää.

– Viime vuosina sääntely on täsmentynyt ja työn roolit ovat selkeytyneet kevytyrittäjien osalta. Me haluamme tehdä yrittäjyyttä helpoksi, Suomi tarvitsee paljon lisää veroeuroja. Yrittäjyyden kautta työllistyvät ihmiset kasvattavat verotuloja ja esimerkiksi pelkästään UKKO.fin kautta tehdystä työstä on tähän mennessä maksettu jo yli 115 miljoonaa euroja veroja, Ranta toteaa.

Lisätietoja:

Sami Ranta, UKKO:n toimitusjohtaja
p. 040559 2224

Leena Honkajuuri, UKKO:n viestintäpäällikkö
p. 040 1955943

UKKO:n vuosikatsaus 20201

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Arvot ohjaavat UKKO.fi:n arjen toimintaa

    UKKO.fi:n arvot ovat olleet läsnä tekemisissämme koko yrityksen olemassaolon ajan. Vaikka arvoja ei valittaisi, heijastavat ne yrityksen työntekijöiden toimintaa. Toisaalta, vaikka arvot olisivatkin olemassa, mutta ne on valittu väärin perustein, voi olla ettei niille tee yhtään mitään. Miten arvot sitten tulisi valita ja mitä niillä oikein tehdään? Kerromme tässä postauksessa arvoista UKKO.fi:n omien arvojen kautta. Mihin arvoja tarvitaan? Arvot ohjaavat…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Mitä kaikkea tapahtui vuonna 2014?

    Kaunis valkoinen joulu on takanapäin ja jouluruokia on vedetty enemmän kuin laki sallii. Uuden vuoden kunniaksi istahdimme vielä hetkeksi alas ja kävimme läpi mitä kaikkea ehtikään viime vuoden aikana tapahtua.   Alkuvuosi messujen ja rekrytoinnin merkeissä Alkuvuonna olimme mukana monessa tapahtumassa ja näistä suurimmat olivat Lahden Duuniexpo ja Oma Yritys 14-tapahtuma. Meille on tärkeätä osallistua eri puolella Suomea järjestettäviin messuihin ja tapahtumiin, koska…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista UKKO-data: Naisyrittäjät tienaavat edelleen vähemmän samoista töistä kuin miehet, mutta yllätyksiäkin löytyi

    UKKO.fi selvitti freelancer-työtä tekevien naisten ja miesten välistä palkkaeroa UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjien laskutustiedoista. Selvityksessä laskettiin naisten ja miesten keskimääräinen tuntilaskutushinta ja saatiin tulokseksi, että vuosina 2019-2021 freelancer-naisen euro on  ollut 83 senttiä. “Halusimme naistenviikolla syventyä yrittäjyyteen ja työelämään naisten näkökulmasta ja selvitimme suurella uteliaisuudella UKKO-datastamme millaisia eroja naisten ja miesten laskutuksissa on. Laskimme nais- ja mieskevytyrittäjiemme tuntihintojen keskiarvoja ja saimme tulokseksi,…

    Lue lisää