Kulukorvaukset – Mitä saa vähentää?

kulukorvaukset-maalari

Kulukorvaukset hämmentävät tasaisin väliajoin käyttäjiämme. Selvitän tässä kirjoituksessa mitä kulukorvaukset ovat, mitä tarvikkeita voi vähentää ja mitkä kulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Mitä kulukorvaus tarkoittaa?

Kulukorvausten tarkoituksena on korvata suoraan työstä aiheutuneet kulut. Ne eivät siis ole palkkaa, eikä niistä tällöin makseta palkan sivukuluja.

Kulukorvausten idea on seuraavanlainen:

Maalari maalaa asiakkaan olohuoneen seinän yhteishintaan 300 euroa. Asiakkaan kanssa on sovittu, että hinta sisältää myös maalit. Maalien hinta on 50 euroa. Maalari voi vähentää kulukorvauksina maalien hinnan. Laskutussummasta vähennetään kulujen osuus 50 euroa, ja loppusumman perusteella maksetaan palkka.

Palkan lisäksi maalari saa 50 euron kulukorvauksen, joka siis maksetaan kokonaisuudessaan kuittia vastaan. Kulukorvauksesta ei siis vähennetä veroja.

Maalarin tapauksessa siis maalit ovat kuluja, jotka voidaan vähentää. Sen sijaan esimerkiksi työssä käytettyjen tikapuiden hintaa ei voi vähentää, koska niitä voi käyttää useammassa työsuoritteessa, sekä yksityiskäytössä.

Mitä kulukorvauksia voin saada?

Kevytyrittäjänä voit vähentää suoraan työhön liittyvät kulut, eli käytännössä sellaiset materiaalit ja tarvikkeet, jotka jäävät asiakkaalle. Yllä olevassa esimerkissä maalit ovat sellainen kulu, joka selkeästi on vähennyskelpoinen.

Eli yleensä sellaiset materiaalit jotka jäävät “työmaalle”, voi vähentää kulukorvauksina.

Tämän lisäksi voit vähentään sellaiset työkalut ja tuotteet,  jotka kuluvat täysimittaisesti työtehtävässä. 

Myydessäsi tuotteita tai työkaluja osana työsuoritetta, lisää nämä samat työkalut ja tuotteet myös laskulle. Toimita myös tuotteita ostettaessa saatu kuitti. Tekstin lopusta löydät ohjeet kuittien lisäämiseen.

Majoituskulut ja matkaliput

Voit myös lisätä kuluihisi esimerkiksi työkeikkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut, sekä majoituskulut, jos teet useamman päivän keikan toisella paikkakunnalla. Tällaisessa tapauksessa voit myös saada päivärahaa tai ateriakorvausta Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Näistä matkoihin liittyvistä kuluista löydät lisätietoja tästä artikkelista: Hämmentävätkö matkakustannusten korvaukset?

Kannattaa varmuuden vuoksi olla yhteydessä asiakaspalveluumme, jos et tiedä, onko jokin kulu vähennyskelpoinen.

Mitä kuluja en voi vähentää?

Et voi vähentää sellaisia kuluja joihin liittyy yksityiskäytön riski. Esimerkiksi valokuvaajan kamera tai graafikon MacBook-kannettava ovat sellaisia työkaluja, joita voi käyttää sekä vapaa-ajalla, että useissa eri työsuoritteissa. Näiden kuluja ei valitettavasti voi vähentää.

Sama säännös koskee myös työvaatteita, sillä niihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus.

Et voi myöskään vähentää ruokakuitteja tai polttoainekuitteja. Tarkemmin matkoihin liittyvistä korvauksista on tarkemmin kerrottu täällä.

Tulonhankkimisvähennys henkilökohtaisessa verotuksessa

Monet sellaiset kulut, joita ei voi laskutuspalvelun kautta vähentää, ovat vähennyskelpoisia henkilökohtaisessa verotuksessa. Tulonhankkimisvähennyksestä henkilökohtaisessa verotuksessa löydät lisätietoja Verohallinnosta osiosta verotettavan tulon laskeminen. 

Miten kulukorvaukset lisätään laskulle UKKO Kevytyrittäjyys-palvelussa?

Kulukorvaukset lisätään laskun luonnin yhteydessä. Syötä ensin laskutettavan asiakkaan tiedot sekä laskutettavat työsuoritteet.

Tämän jälkeen voit lisätä laskulle kuluja klikkaamalla alla olevassa kuvassa olevaa “Tallenna ja lisää kuluja”-nappulaa.

Lisää kulukorvauksista

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

  Miksi verovähennykset ovat niin merkittäviä? Toiminimiyrittäjän verovähennykset ovat tärkeä etu yritystoiminnassa, ja yrittäjän kannattaakin hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennyskelpoiset kulut.  Verovähennyksellä tarkoitetaan verotettavasta tulosta vähennettävää todellisia kuluja vastaavaa rahamäärää. Näin ollen verovähennyksen avulla verotettava summa pienenee, mikä myös vähentää maksettavien verojen määrää. Verovähennyksen saamisessa yrittäjän tulee muistaa, että kaikki kuitit ja tositteet tulee toimittaa joko kirjanpitäjälle tai kirjanpitosovellukseen liiketoimintaan liittyvistä menoista.…

  Lue lisää
 • Verotus Ennakkoperintärekisteri – mikä se on?

  Ennakkoperintärekisteri tulee monelle tuoreelle yrittäjälle vastaan viimeistään yrityksen perustamisen yhteydessä. Mikä on ennakonperintärekisteri ja onko siihen pakko liittyä? Selvitämme tässä artikkelissa ymmärrettävästi, mistä on kyse ja milloin ennakkoperintärekisteriin hakeutuminen on tarpeen. Mikä ennakkoperintärekisteri? Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys maksaa itse verot liiketoimintansa tuloista suoraan verottajalle. Rekisteriä ylläpitää Verohallinto. Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvälle tuloveron ennakonperintä on tuttua – veroprosentti määräytyy…

  Lue lisää
 • Verotus Kevytyrittäjän verovähennykset - muistathan ottaa nämä ylös!

  Tiesithän, että kevytyrittäjänä olet oikeutettu hakemaan verovähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi? Kyllä vain! Vähennykset pienentävät veron määrää, mikä tarkoittaa, että käyttöösi jää enemmän rahaa. Katso alta, mistä kuluista ja maksuista koostuu kevytyrittäjän verovähennykset ja miten merkitset ne omassa verotuksessasi. Mitä enemmän kevytyrittäjänä tienaat, sitä enemmän maksat veroja. Kevytyrittäjänä saatu tulo on toisin sanoen veronalaista ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti. Verotuksellisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa,…

  Lue lisää