Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kulukorvaukset – Mitä saa vähentää?

kulukorvaukset-paakuva

Kulukorvaukset hämmentävät tasaisin väliajoin käyttäjiämme. Selvitän tässä kirjoituksessa mitä kulukorvaukset ovat, mitä tarvikkeita voi vähentää ja mitkä kulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Mitä kulukorvaus tarkoittaa?

Kulukorvausten tarkoituksena on korvata suoraan työstä aiheutuneet kulut. Ne eivät siis ole palkkaa, eikä niistä tällöin makseta palkan sivukuluja.

Työstä syntyneistä kuluista voi tietyissä tapauksissa hakea verovapaata korvausta laskutuspalvelun kautta. Mikäli kuluja ei voida hakea laskutuspalvelun kautta korvattavaksi, voi niistä hakea verovähennystä omassa verotuksessa.

Kulukorvausten idea on seuraava:

Konsultti tekee työmatkan toimeksiantajansa luokse. Hän ostaa matkaa varten junalipun, joka maksaa 10 euroa. Asiakkaan kanssa on sovittu, että toimeksiannon laskutussumma sisältää myös junalipun osuuden. Konsultti voi vähentää kulukorvauksena junalipun hinnan. Laskutussummasta vähennetään kulujen osuus 10 euroa, ja loppusumman perusteella maksetaan palkka.

Palkan lisäksi konsultti saa 10 euron kulukorvauksen, joka maksetaan hänelle kokonaisuudessaan kuittia vastaan. Kulukorvauksesta ei siis vähennetä veroja.

Konsultin tapauksessa junalippu on kulu, josta voidaan maksaa kulukorvaus verovapaana laskutuspalvelun kautta.

Mitä kulukorvauksia voin saada?

Verohallinnon laskutuspalveluita ja sen käyttäjiä koskevan ohjeen mukaisesti laskutuspalvelu voi myöntää verovapaita kulukorvauksia vain tositteisiin perustuvista matkakustannuksista. Tällaisiksi kuluiksi huomioidaan esimerkiksi:

 • Matkaliput työkohteeseen (esim. bussiliput ja junaliput)
 • Taksimatkat työkohteeseen
 • Majoituskulut
 • Ajoneuvon tai peräkärryn vuokrauskulut työmatkoille
 • Parkkimaksut

Voit siis lisätä kuluihisi esimerkiksi työkeikkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut ja majoituskulut, jos teet useamman päivän keikan toisella paikkakunnalla. Tällaisessa tapauksessa voit myös saada päivärahaa tai ateriakorvausta Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Näistä matkoihin liittyvistä kuluista löydät lisätietoja tästä artikkelista: Hämmentävätkö matkakustannusten korvaukset?

Tulonhankkimisvähennys henkilökohtaisessa verotuksessa

Työn tekemisestä syntyviä kustannuksia ja toiminnastasi yleisesti aiheutuvia tulonhankkimismenoja tulee hakea vähennettäväksi omassa verotuksessa. Näistä kuluista ei siis voi saada kulukorvausta laskutuspalvelun kautta, vaan voit hakea menojen vähentämistä omalla veroilmoituksellasi.

Oman veroilmoituksen kautta vähennyksiä voit hakea työvälineistä, kuten esimerkiksi valokuvaaja kamerasta tai graafikko kannettavasta tietokoneesta. Lisäksi vähennyksiä voi hakea esimerkiksi työvaatteista, työtilojen vuokraamisesta ja asiakkaalle luovutettavista tarvikkeista.

Sinulla saattaa olla myös sellaisia yrittäjämäiseen toimintaan liittyviä yleiskuluja, joista voit hakea vähennyksiä omassa verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi markkinointi-, internet- ja puhelinkulut.

Tulonhankkimisvähennyksestä henkilökohtaisessa verotuksessa löydät lisätietoja Verohallinnon ohjeesta. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme, jos et tiedä, voidaanko kulu maksaa kauttamme verovapaana tai onko se vähennyskelpoinen omassa verotuksessa.

Muista huomioida kaikkien töistä syntyvien kulujen osuus sopiessasi toimeksiantajan kanssa sinulle maksettavasta korvauksesta. Kulujen osuus kannattaa huomioida laskun loppuhinnassa. Vaikka saat UKKO.fin kautta korvauksen palkkana, voit hakea verovähennyksen kuluista omassa verotuksessasi.

Miten kulukorvaukset lisätään laskulle UKKO Kevytyrittäjä -palvelussa?

Kulukorvaukset lisätään laskun luonnin yhteydessä. Syötä ensin laskutettavan asiakkaan tiedot ja laskutettavat työsuoritteet.

Tämän jälkeen voit lisätä laskulle kuluja klikkaamalla laskulomakkeella Lisää kulukorvauksia -painiketta. Täytä kululomakkeelle tarvittavat tiedot, kuten ostopaikka ja päivämäärä, ja lisää maksukuitti, josta selviää, mitä tuotteita tai palveluita olet ostanut. Tallenna tiedot kululomakkeen täytettyäsi.

Huomaathan, että UKKO.fin kautta haettavat kulukorvaukset tulee ilmoittaa laskun teon yhteydessä ennen kuin lasku lähetetään asiakkaalle. Ilmoitetuista kuluista toimitetaan asiakkaalle erittely laskun lähetyksen yhteydessä.

Lisää kulukorvauksista

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

Juttua muokattu 29.9.2022: artikkeliin on päivitetty verottajan 18.8.2022 antamien ohjeiden mukaista tietoa kulukorvauksista, joita pystymme myöntämään asiakkaillemme. Verohallinnon ohjeet koskevat koko toimialaa ja UKKO.fi on velvollinen noudattamaan niitä.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Arvonlisävero 2021 – yrittäjän ALV-opas

  Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

  Lue lisää
 • Verotus Freelancer: verokortti vs. kevytyrittäjyys

  Freelancer voi tehdä töitä verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa. Tässä artikkelissa kerromme miksi kevytyrittäjä ja yrittäjä saavat enemmän työkeikkoja kuin verokortilla toimiva freelancer. Asiakkaamme kysyvät usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten  tässä artikkelissa koitamme avata miksi työn ostaja usein suosii laskuttamista verokortin sijaan. Mikä on freelancerin verokortti? Freelancer-verokortti oli verokortti, joka oli…

  Lue lisää
 • Verotus Kevytyrittäjän verotus

  Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä. Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta. Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja…

  Lue lisää