Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Kulukorvaukset – Mitä saa vähentää?

kulukorvaukset-maalari

Kulukorvaukset hämmentävät tasaisin väliajoin käyttäjiämme. Selvitän tässä kirjoituksessa mitä kulukorvaukset ovat, mitä tarvikkeita voi vähentää ja mitkä kulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Mitä kulukorvaus tarkoittaa?

Kulukorvausten tarkoituksena on korvata suoraan työstä aiheutuneet kulut. Ne eivät siis ole palkkaa, eikä niistä tällöin makseta palkan sivukuluja.

Kulukorvausten idea on seuraavanlainen: Maalari maalaa asiakkaan olohuoneen seinän yhteishintaan 300 euroa. Asiakkaan kanssa on sovittu, että hinta sisältää myös maalit. Maalien hinta on 50 euroa. Maalari voi vähentää kulukorvauksina maalien hinnan. Laskutussummasta vähennetään kulujen osuus 50 euroa, ja loppusumman perusteella maksetaan palkka.

Palkan lisäksi maalari saa 50 euron kulukorvauksen, joka siis maksetaan kokonaisuudessaan kuittia vastaan. Kulukorvauksesta ei siis vähennetä veroja.

Maalarin tapauksessa siis maalit ovat kuluja, jotka voidaan vähentää. Sen sijaan esimerkiksi työssä käytettyjen tikapuiden hintaa ei voi vähentää, koska niitä voi käyttää useammassa työsuoritteessa, sekä yksityiskäytössä.

Mitä kulukorvauksia voin saada?

Kevytyrittäjänä voit vähentää suoraan työhön liittyvät kulut, eli käytännössä sellaiset materiaalit ja tarvikkeet, jotka jäävät asiakkaalle. Yllä olevassa esimerkissä maalit ovat sellainen kulu, joka selkeästi on vähennyskelpoinen.

Eli yleensä sellaiset materiaalit jotka jäävät “työmaalle”, voi vähentää kulukorvauksina.

Tämän lisäksi voit vähentään sellaiset työkalut ja tuotteet,  jotka kuluvat täysimittaisesti työtehtävässä. 

Myydessäsi tuotteita tai työkaluja osana työsuoritetta, lisää nämä samat työkalut ja tuotteet myös laskulle. Toimita myös tuotteita ostettaessa saatu kuitti. Tekstin lopusta löydät ohjeet kuittien lisäämiseen.

Majoituskulut ja matkaliput

Voit myös lisätä kuluihisi esimerkiksi työkeikkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut, sekä majoituskulut, jos teet useamman päivän keikan toisella paikkakunnalla. Tällaisessa tapauksessa voit myös saada päivärahaa tai ateriakorvausta Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Näistä matkoihin liittyvistä kuluista löydät lisätietoja tästä artikkelista: Hämmentävätkö matkakustannusten korvaukset?

Kannattaa varmuuden vuoksi olla yhteydessä asiakaspalveluumme, jos et tiedä, onko jokin kulu vähennyskelpoinen.

Mitä kuluja en voi vähentää?

Et voi vähentää sellaisia kuluja joihin liittyy yksityiskäytön riski. Esimerkiksi valokuvaajan kamera tai graafikon MacBook-kannettava ovat sellaisia työkaluja, joita voi käyttää sekä vapaa-ajalla, että useissa eri työsuoritteissa. Näiden kuluja ei valitettavasti voi vähentää.

Sama säännös koskee myös työvaatteita, sillä niihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus.

Et voi myöskään vähentää ruokakuitteja tai polttoainekuitteja. Tarkemmin matkoihin liittyvistä korvauksista on tarkemmin kerrottu täällä.

Tulonhankkimisvähennys henkilökohtaisessa verotuksessa

Monet sellaiset kulut, joita ei voi laskutuspalvelun kautta vähentää, ovat vähennyskelpoisia henkilökohtaisessa verotuksessa. Tulonhankkimisvähennyksestä henkilökohtaisessa verotuksessa löydät lisätietoja Verohallinnosta osiosta verotettavan tulon laskeminen. 

Miten kulukorvaukset lisätään laskulle?

Kulukorvaukset lisätään laskun luonnin yhteydessä. Syötä ensin laskutettavan asiakkaan tiedot sekä laskutettavat työsuoritteet.

Tämän jälkeen voit lisätä laskulle kuluja klikkaamalla alla olevassa kuvassa olevaa “Tallenna ja lisää kuluja”-nappulaa.

Lisää kulukorvauksista

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Verotus: