Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Podcastimme on tehnyt paluun!

podcast-takaisin

UKKO.fi:n oma podcast-sarja palaa uudistuneena tauolta! Löydät jaksot verkkosivuiltamme ja SoundCloudista; lisäksi voit kuunnella sen tämän kirjoituksen alalaidassa.

Pari asiaa on muuttunut vanhoihin jaksoihin verrattuna:

Sama sisältö, uusi nimi! Podcastin nimi on nyt Omat duunit, kun se aikaisemmin oli Kevytyrittäjyys. Totesimme uuden nimen kuvaavan kattavammin podcastimme tavoitteita ja tarkoitusta; sehän ei ole suunnattu vain käyttäjillemme ja kevytyrittäjille, vaan heidän lisäkseen kaikille työelämässä toimiville!

Samat jutut, uusi ääni! Aikaisemmin jaksoja isännöi Olli Kopakkala, nyt puikkoihin on siirtynyt Milla-Maria Alhanen viestintätiimistä.

Uudessa jaksossa Olli on studiossa vaihteeksi vieraana. Hän keskustelee Millan kanssa siitä, miten nykyisin menee ja millaista oli toimia podcastin juontajana. Aluksi se oli Ollin mukaansa jännittävää.

”Oli kuitenkin mukavaa päästä juttelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joiden tekemisistä oli kiinnostunut ja joista halusi kuulla!”

Olli toimi juontajana ensimmäisten 26 jakson ajan, mutta päätyi muutama kuukausi sitten sisarfirmamme UKKO Workin toimitusjohtajaksi. Kiirettä on riittänyt sen verran, että podcastille oli annettava aikalisä.

Kutsuvieraat on helppo tavoittaa

Olli ja Milla jakelevat jaksossa hyödyllisiä vinkkejä myös sellaisille kuulijoille, jotka ovat kiinnostuneita oman podcast-sarjan pitämisestä. Ensimmäinen ja tärkein askel on Ollin mukaan aloittaminen.

”Jos aloittaminen venyy, paineetkin kasvavat. Ensimmäiset jaksot ovat väkisinkin myöhempiä heikompia, nehän ovat vielä harjoittelua.”

Jos podcastiin on tarkoitus ottaa muitakin puhujia kuin juontaja, kannattaa kyselyjen lähettämiseen ja aikataulujen sopimiseen varata hyvin aikaa. Olli toteaa viestintäkanavan riippuvan täysin vieraasta.

”Jos kutsuu sellaisen ihmisen, jonka jo etukäteen tuntee, niin parastahan on laittaa ehdotus siihen kanavaan, jonka kautta hänen kanssaan tulee muutenkin viestiteltyä. Tuntemattomille henkilöille toimii sähköposti tai suora soitto."

"Suomessa on onneksi sen verran avointa, että tällainen toimii; oikeastaan kenet tahansa on mahdollista saada kiinni."

Etenkin itselle vieraiden keskustelijoiden kutsuminen on monille jännittävää, mutta sitä ei kannata pelätä. Ollin mukaan lähes kaikki hänen kontaktoimansa ihmiset olivat kiinnostuneita tulemaan vieraiksi. Moni on ollut tällaisesta kutsusta myös imarreltu.

”Ihmiset pääasiassa tykkäävät puhua itseään kiinnostavista asioista – ja itsestään.”

Jos harkitset oman podcastin aloittamista, huomioi nämä

Podcastien suosio on parin viime vuoden aikana kasvanut jatkuvasti. Niitä innostuvat perustamaan niin monet yksittäiset henkilöt, julkkikset kuin yrityksetkin. Olli toteaa podcast-sarjojen sopivan yrityksille, joilla on jotakin mielenkiintoista ja puhuttelevaa sanottavaa sopivan kokoiselle yleisölle.

”Jos aihepiiri on todella spesifi, ei tiheä julkaisutahti välttämättä toimi. Meidänkään podcastimme ei koskaan käsitellyt pelkästään kevytyrittäjyyttä – nimestään huolimatta.”

Podcast-studio

Podcastin perustamista harkitsevien kannattaakin miettiä, millainen aihepiiri olisi sopivan kattava niin, että siitä riittää käsiteltävää jaksoihin. Aihepiirin ei kannatta olla myöskään liian laaja, sillä tällöin puheenaiheiden keksiminen voi olla hankalaa.

Mietittävä on ylipäätään sitä, millaisista asioista yleisö olisi kiinnostunut kuulemaan.

Aihepiirin lisäksi on mietittävä sopiva tyyli: olisiko podcast mieluiten humoristinen vai asiapitoinen, käsittelisikö se työelämän ilmiöitä, muotia vai terveyttä ja niin edelleen.

Podcastin aloittamisesta kiinnostuneille suunnatut neuvot Olli tiivistää kolmeen pointtiin:

 • Aloita tekeminen. Kokeile rohkeasti! Niin kauan kuin idea muhii omassa päässä, sillä ei juuri ole arvoa; tärkeää on tuoda se muiden nähtäville. Palautetta ja parannusehdotuksia kannattaa pyytää ja ottaa avoimesti vastaan.
 • Unohda laitteiden liika hifistely ja viilaaminen. Moni huolehtii heti alkuun liikaa mikrofonien laadusta ja muusta teknologiasta, mutta näitä ehtii kehittää myöhemminkin. Tärkeintä on, että puhe kuuluu selkeästi!
 • Luo jaksoihin rakenne. Podcastit, joissa on selkeä ja ”ennalta arvattava” rakenne, pitävät yllä kuulijoiden mielenkiintoa ja luovat tuttuutta! Jaksot on hyvä myös sitouttaa toisiinsa jollain tavoin.

Ollin suositukset hyvistä podcasteista ja puhujista:

 • Rahapodi
 • Jari Sarasvuo
 • Malcolm Gladwell
 • Antti Holma
 • Kasper Strömman

Millan suositukset:

Omat duunit -podcastistamme julkaistaan uusi jakso tästä lähin perjantaisin kahden viikon välein!

https://soundcloud.com/kevytyrittajyys/olli-kopakkala-podcastin-pitaminen-ja-mita-siina-on-huomioitava

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

 • Podcastit Martin Linnankoski – Kevytyrittäjyyspodcast

  Kevytyrittäjyyspodcastin uusimmassa jaksossa Ollin vieraana on Vild Music -musiikkiyhtiön perustanut Martin Linnankoski. Uudessa jaksossa keskustellaan musiikista ja erityisesti siitä, miksi toisista tulee tähtiä ja toisista taas ei. Mikä erottaa menestyjän harrastajasta? Ja mitä kaikkea pitää tapahtua, jotta musiikkibisneksessä voi menestyä? Yllä olevan lisäksi podcastin uusimman jakson kuuntelemalla saat vastauksen ainakin seuraaviin kysymyksiin: Miten musiikista voi tehdä itselleen ammatin? Kuinka paljon…

  Lue lisää
 • Podcastit Pia Koponen ja arjen improvisointi – Omat duunit -podcast

  Omat duunit -podcastin uudessa jaksossa on vieraana vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukouluttaja sekä esiintymistaidon valmentaja Pia Koponen. Jakson voit kuunnella kirjoituksen lopusta ja SoundCloudista! Pia ohjaa ja opettaa improvisointia ja improvisaatioteatteria, toimii vuorovaikutuskouluttajana esimerkiksi yrityksille sekä ohjaajana nuorten parissa. Hänen harrastus-, koulutus- ja työtaustansa on monipuolinen, mutta loppujen lopuksi kaikki vaiheet ovat yhdistyneet toisiinsa saumattomasti. ”Monet asiat elämässä tuntuvat itsessään irrallisilta, mutta…

  Lue lisää
 • Podcastit Pirjo Airaksinen – Kevytyrittäjyys-podcast

  Kevytyrittäjyys-podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan luovan alan työstä ja sen muutoksesta. Ollin kanssa aiheesta on keskustelemassa markkinointiviestintätoimisto Supersonin Head of  Culture Pirjo Airaksinen. Podcastissa Olli Kopakkala ottaa selvää, mikä on Supersonin käyttämä spesialistimalli ja miten sellaisen rakentamiseen on yrityksessä päädytty. Olli ja Pirjo keskustelevat siitä, miten spesialistimallia rakennetaan ja miten se toimii. Kun kuuntelet podcastin, saat varmasti vastauksen näihin kysymyksiin: Mitä tekee…

  Lue lisää