Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Säästäminen tuo vakautta ja vapautta – suomalaiset eivät ole kovin ahkeria säästäjiä

liiketalous-liikemies

Tutkimusten ja kyselyiden mukaan suomalaiset eivät säästä yhtään enemmän kuin aiemmin – oikeastaan päinvastoin. Matalat korot ja luotto omaan talouteen ovat saaneet suomalaisten entisestäänkin vähäisen säästämisinnostuksen laantumaan.

Noin puolet suomalaisista laittaa rahaa säästöön joka kuukausi. Tämä ei kuulosta kovin suurelta määrältä, kun miettii viime aikoina erityisesti naisten säästämisestä tehtyjen lehtijuttujen ja medianostojen määrää. Säästämisestä siis kyllä puhutaan.

Suomalaistalouksien säästäminen on laskenut vuodesta 2010 saakka ja niin sanottu säästämisaste on jo pakkasen puolella. Tämä tarkoittaa, että suomalaiset ovat keskimäärin kuluttaneet enemmän kuin tienanneet. Velkaantuminen siis lisääntyy. Vuoden 2018 alkupuoliskolla suomalaisten tulot kuitenkin kasvoivat pitkästä aikaa kulutusta suuremmiksi.

Miksi pitäisi säästää?

Kuvassa nainen laittaa rahaa säästöpossuun

Yksinkertaisesti: säästäminen tuo vakautta ja vapautta.

Markkinat ohjaavat vahvasti kulutusta ”osta ja elä nyt, maksa myöhemmin”-mentaliteetin suuntaan. Tämä saa monet ajattelemaan, että kuluttamisesta seuraava välitön hyöty olisi suurempi kuin pitkällä aikavälillä saatava hyöty säästämällä.

Kuluttaminen ja luotolla ostaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin verkkokauppojen ja digitaalisen maksamisen ansiosta.

Jos oma talous on vedetty tiukalle, voi pienikin lisäkulu tai muutos aiheuttaa suuriakin ongelmia. Odottamaton tilanne voi olla tulojen pieneneminen esimerkiksi sairausloman tai työttömyyden vuoksi ja itsensä työllistäjällä tai yrittäjällä asiakkaiden väheneminen tai vaikkapa uuden kilpailijan ilmaantuminen markkinoille. Toisaalta taas yllättävä menojen kasvaminen voi aiheuttaa hankaluuksia sekä kotitalouksille että yrittäjille; uuden tietokoneen, kameran tai muun muun työvälineen hankkiminen tai vanhan korjauttaminen voi tuoda mukanaan isonkin laskun.

Jos tulevaan ei varaudu lainkaan, voi jo pelkästään talouskasvun hiipuminen ja korkotason nousu aiheuttaa ongelmia sekä kotitalouksille että yksinyrittäjille ja muille itsensä työllistäjille.

Miksi kaikki eivät säästä?

Säästämisessä vaikeinta lienee aloittaminen. Monella saattaa myös olla sellainen käsitys omasta taloudellisesta tilanteesta, että itsellä ei ole mitään mistä säästää – siis, että omat rahat eivät riitä säästämiseen.

Tämä käsitys on kuitenkin useimmiten väärä. Jo aivan pienelläkin summalla voi aloittaa säästämisen.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret säästävät ja sijoittavat pahan päivän varalle, aivan kuten muutkin ikäluokat. Muita yleisemmin nuoret sijoittavat jotakin isompaa hankintaa, kuten vaikkapa asuntoa, varten. Kyselyyn vastanneista nuorista yli puolet ilmoitti säästämisen ja sijoittamisen tavoitteekseen taloudellisen riippumattomuuden.

Mistä ja miten säästää?

Kuvassa mies miettii omaa talouttaan
Säästöön menevää summaa voi kasvattaa joko kasvattamalla tuloja tai pienentämällä menoja.

Jos omaa aikaa ja mielenkiintoa liikenee, voi sivutyön hankkiminen olla oivallinen ratkaisu. Sivutyö voi olla palkkatyötä tai itsensä työllistämistä joko projekteihin tai pysyvämmin. Kevytyrittäjyys sopii erityisen hyvin vaihtoehdoksi sivutyöhön joustavuutensa ansiosta; voit aloittaa ja lopettaa milloin haluat ja juoksevia kuluja ei ole.

Menojen pienentämiseen on verkossa lukemattomia vinkkejä; tarkista sopimukset, kirjaa kaikki menot, aseta säästötavoite, tee mikrosäästöjä, mieti kaikkia ostopäätöksiä yön yli. Koukuttavia ideoita säästämiseen löydät esimerkiksi tästä Ylen jutusta.  Miltä tuntuisi esimerkiksi säästää ostoksen hinnan lisäksi vielä reilusti ylihintaa ennen konkreettisen ostotapahtuman tekoa?

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vieraskynä: Yrittäjän työkykysykli muuttuvassa työelämässä

    Yhteistyökumppanimme Varman eläkeratkaisuasiantuntija Leena Puurunen kirjoittaa työelämän muutoksista ja siitä, kuinka tärkeää yrittäjän on pysytellä niissä mukana. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti työkykyyn ja jaksamiseen. Yrittäjien tueksi on onneksi tarjolla erilaisia ratkaisuja, joiden avulla heidän työkykysyklinsä saa pysyä normaalissa vauhdissa! Työelämän trendit, kuten yrittäjämäisen työn lisääntyminen, tekoäly, paikasta riippumaton työ ja ekologisuus, muuttavat tapaa tehdä työtä. Perinteinen ja moderni tapa…

    Lue lisää
  • Työelämä Viisi pahinta virhettä, jotka voit tehdä työnhaussa

    Työnhaku on lopulta yksinkertainen ja useimmiten melko samankaltaisena toistuva prosessi, jossa pyritään mahdollisimman onnistuneesti saattamaan yhteen työntekijää tarvitseva työnantaja, ja työpaikkaa etsivä työnhakija. Työnhaussa on tärkeää olla rennosti ja aidosti omana itsenään, mutta liika välinpitämättömyys voi kostautua. Kokemus opettaa välttämään suurimmat karikot töitä hakiessa, mutta seuraavana ovat listattuna pahimmat virheet, joihin työnhakija ajattelemattomuuksissaan saattaa sortua. 1. Väärän työpaikan tavoittelu Itselle…

    Lue lisää
  • Työelämä Helppoa rahaa - ammatit joihin on lyhyt koulutus ja kova palkka

    Eikö opiskelu kiinnosta, mutta kunnon palkka kyllä? Nykyään monen vuoden korkeakoulutus ei takaa korkeaa palkkaa, vaan ratkaisevaa on työn kysyntä ja tarjonta. Palkkaan ja työllisyyteen vaikuttavat tekijät Onko unelmissasi helppo työ, jossa on korkea palkka, varma työllisyys ja lyhyt koulutus? Aika monella on. Ja sen takia tällaiset avoimet työpaikat täyttyvät heti. Työntekijöitä jää paljon rannalle ja työnantajat huomaavat tämän. Seuraavan…

    Lue lisää