Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Vieraskynä: Mikroyritysten Suomi

Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä.

Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia.

Pk-yritysten (pienet ja keskisuuret, 10–249 henkilöä) aseman parantamisesta on kyllä puhuttu, mutta mikroyrityksistä ei ole puhuttu. Onkin ollut ilahduttavaa kuulla, että viime aikoina ministerit Jari Lindström ja Olli Rehn ovat maininneet puheissaan mikroyritykset. Hallituksen kaavailemassa työllisyys- ja yrittäjyyspaketissakin otetaan huomioon nyt myös yksinyrittäjät.

Yrittäjyys ja ylipäätään työelämä ovat muuttuneet ja se näkyy muun muassa siten, että itsensä työllistäjien ja kevytyrittäjien määrä on kasvanut. Toimeentulo voi koostua esimerkiksi osa-aikaisen palkkatyön ja laskutuspalvelun kautta tehtävän työn yhdistelmästä. Joustavuus ja yksinkertaisuus nousevat tärkeään rooliin työelämän murroksessa. Moni tahtoo myös kokeilla kevytyrittäjyyden avulla, voisiko oma yritysidea kantaa ja onko itsessä yrittäjäainesta.

Yksinyrittäjä kukkakaupassa

Yksinyrittäjä voi saada apua sesonkiruuhkan purkuun palkkaamalla kevytyrittäjän apuun.

Itsensä työllistäminen on yhä useammalle varteenotettava vaihtoehto tulevaisuudessa. Oman työn myynti ja hinnoittelu on kuitenkin monelle alkavalle yrittäjälle vaikeaa. Laskutuspalvelun avulla voi yrittämistä hieman harjoitella ennen oman yrityksen perustamista.

Harva tulee ajatelleeksi, että kevytyrittäjää voi käyttää myös apuvoimana omassa yrityksessä. Kevytyrittäjä on joustava vaihtoehto palkatun työntekijän tilalle yrityksen kausi- tai ruuhkahuippujen tasaamiseen. Yritys maksaa ainoastaan työsuorituksen laskutuspalveluyritykselle, joka taas maksaa työntekijälle (kevytyrittäjälle) palkan sekä palkkaan liittyvät sivukulut.

Työelämä on muuttunut paljon siitä, mitä se on ennen ollut ja sen vuoksi on hyvä, että myös työn tekemisen muodot muuttuvat.

Kirjoittaja Jari Jokilampi on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja ja toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 lähtien.

Lue myös

Itsenäisten yrittäjien määrä ja liikevaihto kasvussa

Mikä on pienyrittäjä ja miten sellaiseksi ryhdytään menestyksekkäästi?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja – mitä se oikein tarkoittaa?

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Pienyrittäjän kirjanpito - 5 syytä valita UKKO Toiminimi

    Miten UKKO Toiminimi ja sen sisältämä pienyrittäjän kirjanpito -ominaisuus eroavat perinteisistä vanhan liiton tilitoimistoista ja heidän tarjoamistaan palveluistaan? Mikä tekee UKKO Toiminimi -palvelusta niin ainutlaatuisen, että se säästää pienyrittäjän aikaa tuottavampaan tekemiseen? Tässä artikkelissa on listattuna viisi syytä, jotka ottavat päähän perinteisissä tilitoimistossa – tai oikeastaan syyt miksi UKKO Toiminimi -palvelu ja sen sisältämä pienyrityksen eli esim. toiminimen kirjanpito kannattaa…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Miltä tulevaisuus näyttää yrittäjille koronan jälkeen?

    Yrittäjät odottavat jo markkinoiden avautumista koronan hellittäessä. Tulevaisuus kiinnostaa, mutta yrittäjissä se herätti kasvaneessa määrin innokkuutta ja pelkoa, kertoo tuore kysely. Jos Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja saisi maistiaisia tulevaisuudesta, hän haluaisi jo nähdä, mitä koronasta todella opittiin. ”Tällä hetkellä mietin paljon sitä, että minkälaisia tulevaisuusloikkia ja edistysaskeleita organisaatioissa ja työelämässä otetaan. Kuinka paljon huomioidaan sitä, että mitä ollaan…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Osakeyhtiölaki selitettynä: nämä asiat tulee tietää osakeyhtiölaista

    Osakeyhtiölakia sovelletaan kaikkiin Suomen lain mukaan rekisteröityihin osakeyhtiöihin. Me poimimme otteita osakeyhtiölain tärkeimmistä kohdista ja selitimme vaikeat asiat halki osakeyhtiölain osin. Ota kuitenkin huomioon, että artikkeli pureutuu ainoastaan pääperiaatteisiin, joihin saattaa olla poikkeuksia! Osakeyhtiö on hyvä valinta silloin, kun liiketoiminnan perustajia on enemmän kuin yksi. Osakeyhtiön avulla perustajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön veloista, sopimuksista tai omistuksesta. Osakeyhtiön perustaminen ja siinä…

    Lue lisää