Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Vieraskynä: Mikroyritysten Suomi

Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä.

Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia.

Pk-yritysten (pienet ja keskisuuret, 10–249 henkilöä) aseman parantamisesta on kyllä puhuttu, mutta mikroyrityksistä ei ole puhuttu. Onkin ollut ilahduttavaa kuulla, että viime aikoina ministerit Jari Lindström ja Olli Rehn ovat maininneet puheissaan mikroyritykset. Hallituksen kaavailemassa työllisyys- ja yrittäjyyspaketissakin otetaan huomioon nyt myös yksinyrittäjät.

Yrittäjyys ja ylipäätään työelämä ovat muuttuneet ja se näkyy muun muassa siten, että itsensä työllistäjien ja kevytyrittäjien määrä on kasvanut. Toimeentulo voi koostua esimerkiksi osa-aikaisen palkkatyön ja laskutuspalvelun kautta tehtävän työn yhdistelmästä. Joustavuus ja yksinkertaisuus nousevat tärkeään rooliin työelämän murroksessa. Moni tahtoo myös kokeilla kevytyrittäjyyden avulla, voisiko oma yritysidea kantaa ja onko itsessä yrittäjäainesta.

Yksinyrittäjä kukkakaupassa

Yksinyrittäjä voi saada apua sesonkiruuhkan purkuun palkkaamalla kevytyrittäjän apuun.

Itsensä työllistäminen on yhä useammalle varteenotettava vaihtoehto tulevaisuudessa. Oman työn myynti ja hinnoittelu on kuitenkin monelle alkavalle yrittäjälle vaikeaa. Laskutuspalvelun avulla voi yrittämistä hieman harjoitella ennen oman yrityksen perustamista.

Harva tulee ajatelleeksi, että kevytyrittäjää voi käyttää myös apuvoimana omassa yrityksessä. Kevytyrittäjä on joustava vaihtoehto palkatun työntekijän tilalle yrityksen kausi- tai ruuhkahuippujen tasaamiseen. Yritys maksaa ainoastaan työsuorituksen laskutuspalveluyritykselle, joka taas maksaa työntekijälle (kevytyrittäjälle) palkan sekä palkkaan liittyvät sivukulut.

Työelämä on muuttunut paljon siitä, mitä se on ennen ollut ja sen vuoksi on hyvä, että myös työn tekemisen muodot muuttuvat.

Kirjoittaja Jari Jokilampi on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja ja toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 lähtien.

Lue myös

Itsenäisten yrittäjien määrä ja liikevaihto kasvussa

Mikä on pienyrittäjä ja miten sellaiseksi ryhdytään menestyksekkäästi?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja – mitä se oikein tarkoittaa?

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Yrittäjän verkostoituminen – 5 hyödyllistä vinkkiä

    Verkostoituminen on yrittäjän etu! Niiden kautta hän saa yhteistyökumppaneita, työtarjouksia ja urasparrausta. Lisäksi ne tarjoavat tukea haastaviin tilanteisiin, joita liiketoiminnassa saattaa tulla vastaan. Tässä kirjoituksessa annamme 5 oivallista vinkkiä siihen, missä ja miten pääset kehittämään verkostoasi. 1. Verkostoidu sosiaalisessa mediassa Some on luotu nimenomaan verkostointia varten. Sillä on nykyisin myös keskeinen rooli oman itsen ja osaamisen markkinoinnissa. Somessa voit näkyä,…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Female Founders Suomi -perustaja: Naisilla on yrittäjinä ohjakset omissa käsissään ja mahdollisuus muuttaa maailmaa

    Anna Pyykkö, 38, halusi naisille oman verkoston. Nyt sadat naiset puhuvat hänen foorumeillaan bisneksestä ja sparrailevat toisiaan kohti kasvua. Toki miehetkin ovat tervetulleita mukaan. Pyykkö on omien sanojensa mukaan junan tuoma helsinkiläinen. Hän opiskeli Vaasassa pääaineenaan aluetiede, joka on sekoitus maantietoa ja kauppatieteitä. Pyykkö luki itsensä lopulta hallintotieteiden lisensiaatiksi asti, mutta ei koskaan halunnut tehdä sen alan töitä, sillä virastossa…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yrittäjä on itsensä tärkein työkalu – toimittaja Sannan uratarina

    Sanna Kissakangas on juuri tullut Espanjasta työreissulta ja vaikuttaa hyväntuuliselta. Hän järjestää viinikoulutuksia yrityksille, yksityisille ja yhteisöille, sekä toimii toimittajana, oikolukijana, copywriterina ja kääntäjänä, joskin tekoälyn myötä käännöstyö on jäänyt vähemmälle. Hän on toiminut toiminimiyrittäjänä vuodesta 2010 alkaen, vaikkei alun perin haaveillutkaan yrittäjän urasta. Sannan lähipiirissä ei ollut juurikaan muita yrittäjiä, mutta useat epävarmat määräaikaiset työsuhteet saivat Sannan kokeilemaan yrittäjyyttä.…

    Lue lisää