Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kesäiset kevytyrittäjät: Susanna Leinonen johdattaa asiakkaansa Tampereen kattojen ylle

viikon-kevytyrittäjä-susanna-leinonen-roofwalking

Toinen kesäinen kevytyrittäjämme Susanna Leinonen ryhtyi elämysoppaaksi, kun hänen työnhakunsa keskeytyivät koronakevään aikana. Tämän ohessa hän toimii somemarkkinoijana ja suorittaa viimeistä opiskeluvuottaan.

Susanna kehottaa kaikkia nauttimaan rankan kevään jälkeen täysin rinnoin Suomen kesästä ja hyödyntämään kotimaisten yrittäjien palveluita.

Olen Susanna, 33-vuotias kevytyrittäjä Ylöjärveltä. Teen elämysoppaan töitä Tampereen Finlaysonilla Roofwalkilla sekä somemarkkinointia Niitty-Seppälän kesätorille.

Tällä hetkellä teen töitä Tampereen lisäksi Pälkäneellä. Opiskelen samalla viimeistä vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa Proakatemialla yrittäjyyttä ja tiimijohtamista.

Vapaa-aikani kuluu pitkälti oman perheeni kanssa, johon kuuluu avomies, 5-vuotias poika ja kaksi koiraa. Tykkään kävellä luonnossa, pelata lautapelejä, katsoa dokumenttielokuvia ja lukea kaikkea tietokirjoista romaaneihin. Myös virkkaaminen on lähellä sydäntäni!

Kevytyrittäjäksi päädyin hieman vahingossa.

Tarkoituksenani oli löytää kesäksi palkkatyö, enkä olisi pistänyt pahakseni, vaikka työ olisi ollut pitempiaikainenkin. Koronan takia useampikin rekryprosessi kuitenkin keskeytyi. Kävin parissa työhaastattelussa siitä huolimatta, mutta en ollut heidän etsimänsä henkilö.

Poikani oli kotona päiväkodista, joten sekin vaikutti omaan tekemiseeni paljon. Pääasiassa keskityinkin lapsen hoitamiseen ja teoriaopintojen edistämiseen. Pähkäilin paljon tulevaa kesää, seurasin tarkasti tilanteen etenemistä ja tein aina vain uusia toimintasuunnitelmia tulevaa varten. Yritin kuitenkin olla murehtimatta liikaa; asioilla on aina tapana järjestyä ja elämä kantaa.

Päätin sitten, että teen kesän ajan hommia laskuttamalla!

Koulussamme Proakatemialla opinnot koostuvat käytännön hommista. Kun aloitamme koulun, perustamme oman yrityksen, yleensä osuuskunnan, ja alamme tehdä oikeaa liiketoimintaa. Itse olen mukana tiimiyrityksessä Eventa Creative Osk.

Susannan virkkuutyö

Olimme kuitenkin tehneet tiimin kanssa päätöksen, että alamme ajamaan osuuskuntaamme alas kesän aikana. Tästä syystä laskutus oman tiimiyrityksen kautta ei ollut enää mahdollista. Tutkin eri laskutusalustoja, ja niistä valikoitui Ukko.fi.

Tähän palveluun olen ollut todella tyytyväinen; nettisivut ja hallintapaneelit ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä. Kevytyrittäjän tulolaskurilla on myös kätevää laskea, paljonko tilille lopulta tupsahtaa käyttörahaa!

“Asiakkaat tekevät sen, että jokainen päivä on erilainen”

Elämysoppaana työni sijoittuvat yleensä kello 11 ja 17 välille; toimeksiantajani on niin reilu, että on halunnut ottaa perhe-elämäni huomioon, joten en joudu tekemään iltavuoroja. Työssä pidän huolen asiakkaiden turvallisuudesta. Kerron myös nauhoitetun opasteen lisäksi pieniä knoppitietoja Tampereen ja Finlaysonin historiasta sekä vastailen asiakkaiden mahdollisiin kysymyksiin.

Meitä on yhteensä viisi opasta, ja meillä on aina hauskaa töissä.

Yksi opastettu kierros kestää noin tunnin, ja jokaiselle kierrokselle voimme ottaa maksimissaan kuusi asiakasta. Meitä oppaita on vuorossa aina vähintään kaksi, joten pystymme vetämään kierrokset vuorotellen. Ainakin helteillä se on ollut hyvä, koska katolla lämpötila nousee korkeaksi ja hiki virtaa!

Kun en ole kierroksella, tarkastan lippuja asiakkailta, jotka ovat menossa näköalatasanteelle. Olen myös valmiina ottamaan vastaan seuraavan opastettavan ryhmän.

Susanna Finlaysonin tehtaan katolla

“Tyypillinen työpäivä.”

Niitty-Seppälälle tehtävässä somemarkkinointityössä pidän yllä heidän Instagram-sivujaan sekä hoidan maksetun Facebook- ja Instagram-mainonnan. Työ on pitkälti sisällöntuotantoa tekstien muodossa ja tottakai aktiivisuutta somessa potentiaalisiin asiakkaisiin kohdistuen.

Upeinta omassa työssäni ovat maisemat! Tampere on niin kaunis kaupunki ja Finlaysonin alue persoonallinen. Maisemasta ja ympäristöstä huomaa jotain uutta joka päivä.

Myös työn vaihtelevuus on tärkeää. Asiakkaat tekevät sen, että jokainen päivä on erilainen, ja monesti asiakkaittenkin kanssa saa heittää hyvää läppää. Opasporukkamme on mahtava! Meitä on yhteensä viisi opasta, ja meillä on aina hauskaa töissä. On kiva olla osa tiivistä porukkaa.

Somemarkkinoinnissa taas parasta on se, kun pääsee käyttämään omaa luovuuttaan. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja leikkiä sanoilla, joten nyt pääsen kunnolla toteuttamaan itseäni!

Haluaisin tulla ammattitaitoiseksi itseni työllistäjäksi. En ole vieläkään aivan varma, mikä minusta tulee “isona”, mutta luultavasti tulen jatkossakin tekemään hommia laidasta laitaan. Oppiminen motivoi minua, enkä halua jämähtää paikoilleni.

En ole suunnitellut kevytyrittäjyyttäni pitkälle tulevaisuuteen. Katsotaan, millaisia tilaisuuksia elämä eteen tuo ja edetään sen mukaan!

Näen tulevaisuuteni innostavana; tuntuu, että nyt kun opintoja on jäljellä vajaa puoli vuotta, on koko elämä taas edessä ja lukemattomat mahdollisuudet odottavat. Opintojen aikana olen saanut luotua laajan verkoston eri alojen yrittäjiin, ja saanut heiltä oppia ja inspiraatiota. Toivottavasti pystyn itse olemaan jonain päivänä innostajana muille.

Maisemakuva kesäisestä Tampereesta

Työssä minua motivoi aina uuden oppiminen ja itsensä haastaminen. Myös kiva tekemisen meininki on motivoivaa! Elämässä ylipäänsä innostaa tällä hetkellä se, että valmistuminen on jo niin lähellä.

Muille kevytyrittäjille tai kyseisestä toiminnasta haaveileville haluaisin sanoa: rohkeasti vaan kokeilemaan! Kevytyrittäjyys on helppo tapa lähteä kokeilemaan yrittäjän elämää ja kasvattaa omia verkostojaan niin muihin yrittäjiin kuin potentiaalisiin asiakkaisiinkin. Ja jos hommat rullaavat hyvin, niin mikäpä estää perustamasta omaa yritystä?

Toivottavasti kaikilla on ihana ja rentouttava kesä stressaavan poikkeuskevään jälkeen. Ei masennuta siitä, ettei ulkomaille pääse vapaasti reissaamaan, vaan nautitaan täysin rinnoin Suomen kesästä ja hyödynnetään suomalaisten yrittäjien palveluita.

Yrittäjyys on se, millä tämän maan pyörät pysyvät pyörimässä!

Haluaisitko sinä kertoa itsestäsi ja palveluistasi somessamme?

Tämän voit tehdä ilmoittautumalla Viikon kevytyrittäjäksemme! Se on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä eri aloilta. Tahdotko jakaa tarinasi? Me haluamme kuulla sen! Klikkaa ja käy täyttämässä lomake.

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Mia Tarkiainen on apunasi asuntokaupoissa

  Maaliskuun kuukauden yrittäjämme on Mia Tarkiainen. Hän toimii yrittäjänä omassa kiinteistönvälitystoimistossaan Helsingin Lauttasaaressa. Hänen yrityksensä täyttää pian vuoden. Työuransa Mia on aloittanut leikkaussalisairaanhoitajana ja sen jälkeen hän on tehnyt myynti- ja markkinointitöitä 14 vuotta. Sairaanhoitajan työn kautta olen oppinut kohtaamaan erilaisia ihmisiä sekä hoitotyö antoi asioille syvällisemmän merkityksen. Pidän myös ihmisten kanssa työskentelystä ja minulle on luontaista löytää ratkaisu asioihin.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Ammattijärjestäjä Milja rakastaa sekamelskoja: "Moni asiakas tuntee häpeää kotinsa kaaoksesta"

  22-vuotiaalle Milja Nivalle yrittäjyys on keino työllistää itsensä mielekkäästi ja omien taitojen mukaisesti. Hän on päivätyönsä ohessa ammattijärjestäjä sivutoimisena yrittäjänä. Milja aikoo jatkaa yrittäjyyttä tulevaisuudessakin, mutta ei epäröi vaihtaa fokustaan, jos löytää uusia kiinnostuksen kohteita. "Mielestäni turhaan pelotellaan, että yrittäjyys olisi kauhean vaikeaa!" Kodin siistinä pitäminen tuottaa monille päänvaivaa. Joillekin paikkojen ja tavaroiden järjestäminen on ikävä urakka; toiset taas turhautuvat, kun…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Eliisa Tuisku panostaa timanttisiin somesisältöihin

  Mä olen Estetiikan Evankelista, Eliisa Tuisku. Olen kuvataiteilija ja tuottaja, eli yhden naisen sisällöntuotantotoimisto! Silloin kun en tee timanttista tubesisältöä, tuijotan ateljeellani kuivuvaa maalia. Oon pohjalaanen Helsingis, joten mulla ei oo luontaasta nöyryyttä. Muuten mussa ei sitte vikoja ookkaa. Mitä teet? Olen toipuva someskeptikko: en uskonut, että minun kannattaa tehdä videosisältöä someen, koska “tiesin”, että siten ei voi tehdä tuloksellista…

  Lue lisää