Kesäiset kevytyrittäjät: Susanna Leinonen johdattaa asiakkaansa Tampereen kattojen ylle

viikon-kevytyrittäjä-susanna-leinonen-roofwalking

Toinen kesäinen kevytyrittäjämme Susanna Leinonen ryhtyi elämysoppaaksi, kun hänen työnhakunsa keskeytyivät koronakevään aikana. Tämän ohessa hän toimii somemarkkinoijana ja suorittaa viimeistä opiskeluvuottaan.

Susanna kehottaa kaikkia nauttimaan rankan kevään jälkeen täysin rinnoin Suomen kesästä ja hyödyntämään kotimaisten yrittäjien palveluita.

Olen Susanna, 33-vuotias kevytyrittäjä Ylöjärveltä. Teen elämysoppaan töitä Tampereen Finlaysonilla Roofwalkilla sekä somemarkkinointia Niitty-Seppälän kesätorille.

Tällä hetkellä teen töitä Tampereen lisäksi Pälkäneellä. Opiskelen samalla viimeistä vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa Proakatemialla yrittäjyyttä ja tiimijohtamista.

Vapaa-aikani kuluu pitkälti oman perheeni kanssa, johon kuuluu avomies, 5-vuotias poika ja kaksi koiraa. Tykkään kävellä luonnossa, pelata lautapelejä, katsoa dokumenttielokuvia ja lukea kaikkea tietokirjoista romaaneihin. Myös virkkaaminen on lähellä sydäntäni!

Kevytyrittäjäksi päädyin hieman vahingossa.

Tarkoituksenani oli löytää kesäksi palkkatyö, enkä olisi pistänyt pahakseni, vaikka työ olisi ollut pitempiaikainenkin. Koronan takia useampikin rekryprosessi kuitenkin keskeytyi. Kävin parissa työhaastattelussa siitä huolimatta, mutta en ollut heidän etsimänsä henkilö.

Poikani oli kotona päiväkodista, joten sekin vaikutti omaan tekemiseeni paljon. Pääasiassa keskityinkin lapsen hoitamiseen ja teoriaopintojen edistämiseen. Pähkäilin paljon tulevaa kesää, seurasin tarkasti tilanteen etenemistä ja tein aina vain uusia toimintasuunnitelmia tulevaa varten. Yritin kuitenkin olla murehtimatta liikaa; asioilla on aina tapana järjestyä ja elämä kantaa.

Päätin sitten, että teen kesän ajan hommia laskuttamalla!

Koulussamme Proakatemialla opinnot koostuvat käytännön hommista. Kun aloitamme koulun, perustamme oman yrityksen, yleensä osuuskunnan, ja alamme tehdä oikeaa liiketoimintaa. Itse olen mukana tiimiyrityksessä Eventa Creative Osk.

Susannan virkkuutyö

Olimme kuitenkin tehneet tiimin kanssa päätöksen, että alamme ajamaan osuuskuntaamme alas kesän aikana. Tästä syystä laskutus oman tiimiyrityksen kautta ei ollut enää mahdollista. Tutkin eri laskutusalustoja, ja niistä valikoitui Ukko.fi.

Tähän palveluun olen ollut todella tyytyväinen; nettisivut ja hallintapaneelit ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä. Kevytyrittäjän tulolaskurilla on myös kätevää laskea, paljonko tilille lopulta tupsahtaa käyttörahaa!

“Asiakkaat tekevät sen, että jokainen päivä on erilainen”

Elämysoppaana työni sijoittuvat yleensä kello 11 ja 17 välille; toimeksiantajani on niin reilu, että on halunnut ottaa perhe-elämäni huomioon, joten en joudu tekemään iltavuoroja. Työssä pidän huolen asiakkaiden turvallisuudesta. Kerron myös nauhoitetun opasteen lisäksi pieniä knoppitietoja Tampereen ja Finlaysonin historiasta sekä vastailen asiakkaiden mahdollisiin kysymyksiin.

Meitä on yhteensä viisi opasta, ja meillä on aina hauskaa töissä.

Yksi opastettu kierros kestää noin tunnin, ja jokaiselle kierrokselle voimme ottaa maksimissaan kuusi asiakasta. Meitä oppaita on vuorossa aina vähintään kaksi, joten pystymme vetämään kierrokset vuorotellen. Ainakin helteillä se on ollut hyvä, koska katolla lämpötila nousee korkeaksi ja hiki virtaa!

Kun en ole kierroksella, tarkastan lippuja asiakkailta, jotka ovat menossa näköalatasanteelle. Olen myös valmiina ottamaan vastaan seuraavan opastettavan ryhmän.

Susanna Finlaysonin tehtaan katolla

“Tyypillinen työpäivä.”

Niitty-Seppälälle tehtävässä somemarkkinointityössä pidän yllä heidän Instagram-sivujaan sekä hoidan maksetun Facebook- ja Instagram-mainonnan. Työ on pitkälti sisällöntuotantoa tekstien muodossa ja tottakai aktiivisuutta somessa potentiaalisiin asiakkaisiin kohdistuen.

Upeinta omassa työssäni ovat maisemat! Tampere on niin kaunis kaupunki ja Finlaysonin alue persoonallinen. Maisemasta ja ympäristöstä huomaa jotain uutta joka päivä.

Myös työn vaihtelevuus on tärkeää. Asiakkaat tekevät sen, että jokainen päivä on erilainen, ja monesti asiakkaittenkin kanssa saa heittää hyvää läppää. Opasporukkamme on mahtava! Meitä on yhteensä viisi opasta, ja meillä on aina hauskaa töissä. On kiva olla osa tiivistä porukkaa.

Somemarkkinoinnissa taas parasta on se, kun pääsee käyttämään omaa luovuuttaan. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja leikkiä sanoilla, joten nyt pääsen kunnolla toteuttamaan itseäni!

Haluaisin tulla ammattitaitoiseksi itseni työllistäjäksi. En ole vieläkään aivan varma, mikä minusta tulee “isona”, mutta luultavasti tulen jatkossakin tekemään hommia laidasta laitaan. Oppiminen motivoi minua, enkä halua jämähtää paikoilleni.

En ole suunnitellut kevytyrittäjyyttäni pitkälle tulevaisuuteen. Katsotaan, millaisia tilaisuuksia elämä eteen tuo ja edetään sen mukaan!

Näen tulevaisuuteni innostavana; tuntuu, että nyt kun opintoja on jäljellä vajaa puoli vuotta, on koko elämä taas edessä ja lukemattomat mahdollisuudet odottavat. Opintojen aikana olen saanut luotua laajan verkoston eri alojen yrittäjiin, ja saanut heiltä oppia ja inspiraatiota. Toivottavasti pystyn itse olemaan jonain päivänä innostajana muille.

Maisemakuva kesäisestä Tampereesta

Työssä minua motivoi aina uuden oppiminen ja itsensä haastaminen. Myös kiva tekemisen meininki on motivoivaa! Elämässä ylipäänsä innostaa tällä hetkellä se, että valmistuminen on jo niin lähellä.

Muille kevytyrittäjille tai kyseisestä toiminnasta haaveileville haluaisin sanoa: rohkeasti vaan kokeilemaan! Kevytyrittäjyys on helppo tapa lähteä kokeilemaan yrittäjän elämää ja kasvattaa omia verkostojaan niin muihin yrittäjiin kuin potentiaalisiin asiakkaisiinkin. Ja jos hommat rullaavat hyvin, niin mikäpä estää perustamasta omaa yritystä?

Toivottavasti kaikilla on ihana ja rentouttava kesä stressaavan poikkeuskevään jälkeen. Ei masennuta siitä, ettei ulkomaille pääse vapaasti reissaamaan, vaan nautitaan täysin rinnoin Suomen kesästä ja hyödynnetään suomalaisten yrittäjien palveluita.

Yrittäjyys on se, millä tämän maan pyörät pysyvät pyörimässä!

Haluaisitko sinä kertoa itsestäsi ja palveluistasi somessamme?

Tämän voit tehdä ilmoittautumalla Viikon kevytyrittäjäksemme! Se on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä eri aloilta. Tahdotko jakaa tarinasi? Me haluamme kuulla sen! Klikkaa ja käy täyttämässä lomake.

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

  Oletko joskus pohtinut yritystoimintaa hyvän ystäväsi kanssa? Järvenpääläiset kevytyrittäjäkaverukset Minna (kuvassa vasemmalla) ja Janika kertovat tästä omia kokemuksiaan: he luovat ja myyvät yhdessä taidetta markkinointinimellä Kahden ystävän taide. Maalaaminen on ollut Janika Mitron, 28, ja Minna-Maija Kuitusen, 20, intohimo jo nuoresta iästä saakka. Alkuvuodesta 2021 he päättivät pitkän harkinnan jälkeen lopulta tuoda teoksensa myös yleisön nähtäväksi. Näin käynnistyi heidän yhteinen toimintansa, joka…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat YouTuben avulla täysipäiväiseksi yrittäjäksi – Kuukauden yrittäjä Eetu Pesonen

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Eetu Pesonen, netissä tuttavallisemmin eeddspeaks. Tuotan sisältöä Youtubeen ja muihin sosiaalisen median kanaviin. Jaan elämääni, arkeani, ajatuksiani ja kokemuksiani yli 300 000 seuraajalle Youtubessa jo kahdeksatta vuotta. Olen vuosien saatossa rakentanut eeddspeaks brändiäni siihen pisteeseen, että voin täysipäiväisesti elättää itseni sen avulla. Toteutan paljon kaupallisia yhteistöitä eli mainossisältöjen tuottamista kanavissani sekä puhujaesiintymisiä erilaisissa tapahtumissa.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Vili-koira on vaikuttaja ja toiminimiyrittäjä: "Kaduttaa, etten aloittanut someyritystä jo pentuna"

  Touhukas havannankoira Vili on koiravaikuttaja – ala, jota Suomessa ei vielä toistaiseksi tunneta kovinkaan hyvin! Hän tekee sosiaalisessa mediassa kaupallisia yhteistöitä omalla toiminimellään omistajansa Emilian avustuksella, ja hänellä on oma Instagram-tili vilithehavanese. Vilin yhteistyökumppaneihin kuuluu niin suuria yrityksiä kuin pienyrittäjiä, ja heiltä hän edellyttää positiivisuutta sekä pientä hiilitassunjälkeä. Kiinnostaako sinua somevaikuttaminen? Lue lisää täältä: Saitko yhteistyöpyynnön? Näin otat sen helposti…

  Lue lisää