Blogi

5.7.2018

5+4 kevytyrittäjän työvälinettä – joko hyödynnät näitä?

Kevytyrittäjän työkalut

Kevytyrittäjyys! Monelle jo vanha tuttu, toisille vielä uusi tuttavuus. Mitä kaikkea kevytyrittäjä tarvitsee aloittaakseen?

Vastaus on yksinkertainen: kevytyrittäjyyden aloitukseen ei oikeastaan tarvita muuta kuin verokortti, henkilötunnus ja sähköpostiosoite.

Liiketoiminnan pyörittäminen jatkuvana kuitenkin helpottuu, kun osaa hyödyntää kaikkia tarjolla olevia apuvälineitä.

Vaikka kevytyrittäjyyden tunnuspiirteisiin kuuluukin itsenäinen työnteko ja yrittäjämäisyys, ei kevytyrittäjän tarvitse tehdä kaikkea itse. Byrokratian ja palkanmaksun hoitaa laskutuspalvelu ja myös muiden kevytyrittäjyyden osa-alueiden tueksi löytyy paljon hyödyllisiä työkaluja.

Kaikki eivät tarvitse kaikkea, mutta tarjolla olevat mahdollisuudet on hyvä tiedostaa. Kiinnitä siis kuvitteellinen työkaluvyö lanteille ja lisää itsellesi hyödyllisimmät kevytyrittäjän työvälineet käden ulottuville talteen!

Kevytyrittäjän tärkeimmät työvälineet:

 1. Verokortti
  Verokortti tulee löytyä jokaiselta kevytyrittäjältä.  Verokortteja on useita erilaisia eri työtapoihin, mutta käytännössä sillä on vain yksi tarkoitus: kertoa palkanmaksajalle, minkä suuruinen määrä palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä verottajalle. Ohjeet oikean verokortin valintaan löydät täältä.
 2. Tulolaskuri
  Tulolaskuri on ehkä tärkein työkalu läpi kevytyrittäjän toiminnan. Sen avulla pystyy konkreettisesti tarkastelemaan laskutussumman jakautumista ja eri maksujen osuutta. Niinpä tulolaskurista on apua myös oman hinnoittelun miettimisessä. Hinnottelun tasapainottelua ei onneksi tarvitse pohtia aivan yksin – tulolaskurin lisäksi voit hyödyntää ilmaisen hinnoitteluoppaan.
 3. Kuitit ja niiden säilytys
  Mahdollisia kulukorvauksia varten tulee tietysti säilyttää kuluihin liittyvät kuitit. Kuitit voi lisätä laskulomakkeelle sähköisesti joko kuvana tai PDF-muodossa. Hyvä idea on napata kuva esimerkiksi puhelimella jo heti oston yhteydessä kuitin saadessasi – esimerkiksi Evernote on ilmainen sovellus, jonka sisäinen kamera vaalentaa ja rajaa nappaamasi kuvan automaattisesti parhaiten luettavaan muotoon.
 4. Oppaat
  Kaipaatko neuvoja oman työn markkinointiin, asiakkaiden hankintaan, sosiaaliturvaan tai hinnoitteluun liittyen? Tarjolla on lukuisia erilaisia kursseja ja oppaita käyttäjiemme avuksi. Oppaista saat napakkaa oppia juuri silloin kun haluat. Katso kaikki oppaat ja aloita liiketoiminnan kehittäminen täältä.
 5. UKK – kysymys ja vastauspankki
  Usein kysytyimmistä kysymyksistämme löydät vastaukset kaikkiin yleisimpiin kysymyksiin, olipa mielenpäällä sitten verotus, YELpalkkavakuutukset tai vaikka kevytyrittäjyys eri elämäntilanteissa. Katso kaikki usein kysytyimmät kysymykset täältä ja pian olet suorastaan ekspertti!

Rekisteröityneenä kevytyrittäjänä saat käyttöösi myös nämä:

 1. Sopimus- ja tarjouspohjat
  Ensimmäinen keikka sovittuna? Hienoa! Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että keikasta löytyy myös kirjallinen sopimus. Näin vältät mahdolliset epäselvät tilanteet helposti. Mikäli keikkaa ei ole vielä tullut, saattaa akuutimpi tarve olla tarjouspohjalle. Kumpaakaan ei onneksi tarvitse lähteä rustimaan alusta alkaen itse – ilmaisen toimeksiantosopimuspohjan löydät oman hallintapaneelin dokumenteista ja tarjouspohjan edut-osiosta.
 2. Toimeksiantotodistus
  Työskentelyyn käyttetty aika ja kevytyrittäjänä tienattu tulo on helppo osoittaa viranomaisille ja muille relevanteille tahoille toimeksiantotodistuksella. Todistuksesta käy ilmi, että olet käyttänyt palveluamme ja täten työllistänyt itsesi palvelun avulla. Kyseinen data voi olla mielenkiintoista koontia myös itselle. Lataa toimeksiantotodistus koneellesi suoraan omasta profiilista tai tulosta tarvittaessa.
 3. Tiimilaskutus
  Toisinaan työkeikka saatetaan toteuttaa yhdessä tuumin kollegojen kanssa. Tällöin helpoin tapa sekä kevytyrittäjälle että laskun saajalle on tiimilaskutus. Yksi tekijöistä luo laskun ilmoittaen samalla kunkin tekijän osuudet. Asiakas vastaanottaa ostamastaan palvelusta vain yhden laskun ja kukin tekijä saa oman osuutensa palkasta suoraan. Klikkaa tiimilaskutusta laskupohjalla.
 4. Edut
  Kevytyrittäjät nauttivat UKKO.fi:llä myös jatkuvasti päivittyvistä yhteistyöeduista. Etuihin lukeutuu mm. edullisempaa autonvuokrausta, edullisempia hotelliöitä, koulutusetuja, ensiapukoulutuksia ja paljon muuta. Kaikki edut löydät kootusti omasta hallintapaneelista.

Toivottavasti listauksesta oli sinulle apua!

Katso myös muut tuoreimmat blogipostauksemme:

”Yrittäjä, muista huolehtia itsestäsi ja nauttia kesästä”   ”Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten”

Saara Teirivaara
Kirjoittaja

Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta