Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Suorittaminen on yleinen trendi ja ympäriltä opittu asia – vapautuessamme siitä yrityksemme alkavat kukoistaa

roosa-hirvonen-yrittaja

Jokainen yrittäjä haluaa luonnollisesti yrityksensä menestyvän mahdollisimman hyvin, joten omalle yritykselle annetaan paljon huomiota, aikaa ja omaa panosta. Työn touhussa kuitenkin oma jaksaminen ja hyvinvointi saattavat usein unohtua, tai ne koetaan toisarvoisena.

Kun on paljon tehtävää ja tunnollinen yrittäjä haluaa tehdä kaiken vielä mahdollisimman hyvin, ei aina huomatakaan, mikä todellinen jaksamisen tila itsellä onkaan, tai mitä töiden vastapainoksi kaivattaisiin.

Jutellessani yrittäjänaisten kanssa monet kertovat, että vapaa-aikaa on arjessa liian vähän, eikä aikaa ole tarpeeksi itselle ja läheisille. Vapaidenkin hetkien aikana työasiat pyörivät paljon mielessä ja niistä on vaikea irrottautua kokonaan. Moni yrittäjä kokee, ettei osaa vapaa-ajalla täysin rentoutua ja olla läsnä käsillä olevassa hetkessä.

Tämän vuoksi uupumus on valitettavan yleistä, ja elämä tuntuu suorittamiselta. Jos asia menee liian pitkälle, voi oma työ, joka ennen on ollut intohimo, alkaa tuntua raskaalta. Moni voi ajatella kiireen keskellä, että tällaista tämä nyt vain on ja pitää vaan jaksaa, koska muuten yritykselle käy huonosti. Yrittäjyyttä voi tehdä kuitenkin myös toisella tavalla, oma hyvinvointi ja ilo edellä. Tiedän sen omasta kokemuksestani.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kilpaurheilussa ja yrittäjyydessä on paljon samaa

Olen entinen SM-tason alppihiihtäjä. Elin silloin hyvin määrätietoista ja suorittavaa elämää. Kilpaurheilu tuntui äärimmäiseltä yrittäjyydeltä, jossa on pari harjoitusta päivässä, sponsoreiden hankkimista, oman tiimin kasaamista, sopivien valmentajien etsimistä, suksien laittoa ja jatkuvaa itsensä kehittämistä monella tasolla. Lisäksi kaikki asiat on tehtävä mahdollisimman optimaalisesti ruokailusta lähtien.

Yrittäjyys voi tuntua suorittamiselta

Halusin kovasti menestyä, minkä johdosta suoritin jatkuvasti, ahmin asioita mitkä kehittäisivät minua, ja soimasin itseäni mielestäni huonoista suorituksista. Jos en suoriutunut mielestäni tarpeeksi hyvin rinteessä sekä kaikessa muussakin, tarkoitti se päässäni, että olen sama kuin huono ihminen. Olin siis rakentanut identiteettini urheilusuoritusten ja tekemisteni ympärille, joten koin paljon riittämättömyyttä itsestäni. Olin ahdistunut, mutta puskin vain eteenpäin väsymyksen ja riittämättömyyden tunteen kanssa ajatellen, että kyllä tämä vielä joku päivä helpottaa ja raskas työ palkitaan.

Kehoni yritti jo huutaa minua pysähtymään, mutta ankara mieleni ei halunnut kuunnella sitä, vaan vaati vain kehoani jaksamaan. Kaikki tämä johti erilaisiin terveydellisiin ongelmiin, kuten polven rasitusvammaan, masennukseen ja viimeisenä niittinä ylirasitustilaan (eli urheilijoiden loppuun palamiseen). Aloin ymmärtää, että jos en itse tee asialle jotain, tällainen meno jatkuu niin kauan kuin sallin sen tapahtua.

Oloni ei tule helpottamaan, jos itse en muuta tapaani tehdä asioita ja ala kuuntelemaan kehoni viestejä.

Pysähdyin tutkimaan itseäni ja ajatus- sekä toimintamallejani. Tajusin, että toiminnallani tulen aina väsyttämään itseni ja voimaan huonosti riippumatta siitä, mitä työtä tekisin. Kyse ei ollut siitä mitä ulkoisesti tein, vaan siitä, mistä sisäisestä olotilasta käsin asioita hoidan.

Yrittäjyyden ei tarvitse olla raskasta

Yrittäjyydessä riittää onneksi vähempikin työ, jotta voi saada paljon hyvää aikaan ja tuottoa yritykselleen – toisin kuin kilpaurheilussa, jossa tuottoa tulee monesti vasta kun ollaan huipulla. Yrittäjyyden ei tarvitse olla raskasta. Yleensä vain itse teemme siitä sellaista omilla vaatimuksillamme ja ajatuksillamme.

Entä jos matkanteko kohti omia unelmia olisikin ihanaa ja antoisaa? Iloa ja nautintoa tuovaa? Moni yrittäjä saavuttaa haluamiaan ulkoisia asioita, mutta maksaa siitä kalliin hinnan menettäen oman hyvinvointinsa. Nyky-yhteiskunnassa onkin jo haastavampaa toteuttaa matka kohti omia unelmiaan sisäisen rauhan ja lempeyden olotilasta käsin.

Koska ympärillä oleva maailma on suorituksia ja saavutuksia korostava, kiinnostaa ihmisiä monesti eniten tekemisesi ja saavutuksesi kuin se, miten todella voit.

Tämä ajaa meidät suorittamaan ja tekemään jatkuvasti jotain, vaikka oman terveyden uhalla.

Hetkellisesti voi tietenkin tulla lyhyitä kausia, että joutuu venymään ja tekemään enemmän, mutta jos tällainen meininki jatkuu pidempään ja stressistä ja puristamisesta on tullut arkipäiväinen vieras, kannattaa pysähtyä ja miettiä, haluanko todella elää tällaista elämää.

 • Onko kiire ja ahdistus kaiken sen arvoista? Viekö tämä todella yritystäni eteenpäin? Mitä voisin tehdä asialle?
 • Olenko luonut ihmisarvoni tekemisteni ympärille eli rakentuuko arvoni ihmisenä saavutusteni perusteella?
 • Perustuvatko tekemiseni puhtaasti oman hyvinvoinnin parhaaksi vai muiden hyväksynnän hakemiseksi? Kun olet tehnyt tämän itsellesi selväksi, mieti mitä asioita voisit arjestasi jättää pois? Mitä asioita haluaisit tilalle, jotka oikeasti palvelevat omaa hyvinvointiasi ja sitä kautta myös yritystoimintaasi?
 • Kuinka todellisilta pelkosi ja stressin aiheesi tuntuvat? Kuinka monesti olet jälkikäteen huomannut, että aivan turhaan stressasin ja asia menikin toisin kuin pelkäsin?

Ajattelemme monesti, että mitä enemmän teemme, sen nopeammin ja paremmin asiat etenevät. Yleensä kuitenkin kiireestä ja stressistä käsin tehdyt asiat tuovat vain enemmän hallaa. Kiireessä tehdyt ratkaisut voivat olla sellaisia, jotka eivät vie asioita yhtään enempää eteenpäin, vaan voivat tuoda vain lisää työtä. Itselläni oli kiire menestyä ja olla parempi urheilija. Kun toimin koko ajan ahdistavasta ja kiireisestä olotilasta käsin, se johti lopulta uupumukseen ja koko urani loppui siihen. Käännyin siis lopulta itseäni vastaan.

Iloinen eläkeläinen kevytyrittäjä

Kun stressi yllättää, loistava pika-apu on tarkkailla omaa hengitystä. Kun paniikki ja kiire meinaa vallata mielen, sen sijaan, että lähtisit toimimaan hätiköiden, pysähdy ensin. Rauhoita tilanne vain kuuntelemalla ja tarkkailemalla omaa hengitystäsi hetken aikaa, ja mieti sitten uudestaan rauhoittuneesta olotilasta käsin. Miten lähtisit asiaa purkamaan ja mikä asioista on tärkein? Mitä voisi jättää tekemättä?

Liiketoimintasi menestys riippuu sisäisestä olostasi

Kun havahduin katsomaan sisälleni ja muuttamaan omaa ajatusmaailmaani, löysin aivan uuden tavan olla, elää ja toimia: rauhan ja lempeyden tilan, josta käsin asiat ja työt tapahtuvat luonnollisesti virraten, pakottamatta tai puskematta mitään.

Koska sinä olet yrityksesi, riippuu yrityksesi menestys sisäisestä olotilastasi.

Kaikki ulospäin näkyvä toiminta ja lopputulokset ovat seurausta sisäisistä ajatuksistasi, toiminnan motiiveistasi ja tunteistasi. Joten käytännössä sisäistä maailmaa muuttamalla voi nopeiten muuttaa yrityksen menestystä. Tätä ei kuitenkaan yleensä yhteiskunnassamme ymmärretä katsoa, koska on totuttu näkemään asia hyvin eri tavalla. Muuttamalla ja katsomalla vain ulkoisia asioita. Kaikki lähtee kuitenkin sisältä – myös yrityksesi tulevaisuus.

rentoutunut yrittäjä

Oletko itse kokenut työssä tai yrittäjyydessä riittämättömyyden tunnetta? Miten selvisit siitä? Voit halutessasi jättää alla olevaan kommenttikenttään oman tarinasi. Lue myös aiempi julkaisumme yrittäjän hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Tutustu Roosaan tarkemmin hänen verkkosivuillaan.

Kirjoittaja: Roosa Hirvonen

Hirvonen on entinen SM-tason alppihiihtäjä, joka uupui kilpaurheilun ja itsensä vaatimuksiin. Nykyisin Roosa on rakentamassa uudenlaista verkkovalmennuskokonaisuutta naisille, jotka tuskailevat kiireen tuoman ahdistuksen kanssa.

Lue myös

Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase

Kun yrittäjä ei jaksa – näin voit välttää työuupumuksen

Somen parhaat yrittäjäyhteisöt – mikä porukka sopii juuri sinulle?

Yrittäjän loma vaatii suunnittelua – tienasithan lomarahat ajoissa?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Yrittäjä-Erkin tarina

  Tässä on Erkki. Erkki on ahkera suomalainen rakennusmies. Harrastaa vapaa-ajallaan mökkeilyä ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Erkki on oikea yhteiskunnan tukiranka. Erkki perusti yrityksen rakennusalalle. Erkki on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Erkki ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia. Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Erkki se vaan palkkaa lisää…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Yrittäjän joulu – näin hyödynnät hiljaiset päivät tai vietät rentouttavan joululoman!

  Töistä irtautuminen voi olla yrittäjälle hankalaa jopa jouluna. Kokosimme käyttöösi vinkkejä siihen, kuinka voit käyttää loppuvuoden hiljaiset päivät liiketoimintasi kehittämiseen – tai, jos tilanteesi vain sallii, järjestät itsellesi stressittömän joululoman! Joulu se tulla jolkottaa, mikä tarkoittaa monille meistä työstä irrottautumista ja rentoutumista viikoksi tai pariksi. Joulukuun viimeiset viikot ovat ihanaa aikaa latailla akkuja uutta vuotta varten. Yrittäjillä tilanne voi kuitenkin…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Vieraskynä: Verkossa käy yrittäjän kauppa

  Verkkokaupan avulla myydään enemmän kuin koskaan, ja myynti on noussut tasaisesti vuodesta toiseen. Ennustus seuraaville vuosille on myös myönteinen. Tämä tarkoittaa, että verkkokaupan helppo perustaminen ja pyörittäminen tulee mahdollistaa myös pienyrittäjille. Verkkokaupan asiakkaista noin 80 % on tyytyväisiä ostoprosessiin. Tämä on 16 % enemmän kuin fyysisessä liikkeessä asioivien ostotyytyväisyys. Kaupankäynti siirtyy siis entistä enemmän verkkoon, joten myös pienyrittäjien tulee päästä…

  Lue lisää