Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Itkonen & Hynynen-videosarjan 3. osa: “Kevytyrittäjyys sopii nuorille”

UKKO.fi:n uusi videosarja avaa nuorien kevytyrittäjien elämää! Sarjaa luotsaa kaksi 17-vuotiasta kevytyrittäjää, Aatu Itkonen ja Jari Hynynen.

Alkuun kolmesta videosta koostuva sarja antaa vinkkejä nuorena kevytyrittäjänä toimimiseen eri näkökulmista. Kuinka kannattavaa kevytyrittäjyys on opiskelijalle? Mitä nuoren kevytyrittäjän olisi hyvä huomioida? Entä kuinka yhdistää koulu ja työt?

Julkaisemme uuden videon viikoittain joulukuussa – tilaa siis UKKO.fi YouTube ja seuraa blogia!

Alku voi olla nuorelle yrittäjälle erittäin haastava. Mistä Aatu Itkonen löytää aikaa kaikkeen tekemiseen?
Hynynen ja Itkonen videosarjan kolmannessa jaksossa Jari Hynynen haastattelee Aatu Itkosta ja nuoret kevytyrittäjät pohtivat Aatun johdolla, millaisia haasteita erityisesti nuoret kohtaavat, kun suunnittelevat yrittäjyyteen astumista.

Nuorena ollaan koko ajan menossa ja tekemässä, eikä vapaa-aikaa tunnu jäävän vaativan koulunkäynnin jälkeen. Lukiot ja ammattikoulut suoritetaan paikan päällä ja läksyjen sekä tenttien määrä on loputon, puhumattakaan ylioppilaskirjoituksista tai lopputöistä. Jaksaako tämän lisäksi vielä yrittääkin?

Kyllä jaksaa, sanoo Itkonen. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt luoda uraa menestyneenä esiintyjänä, juontajana sekä luennoitsijana. Paljon keikkailevana kevytyrittäjänä Itkosen kalenteri on täynnä, mutta opinnot ovat kuitenkin sujuneet hyvin arvosanoin. Vapaa-aika koulusta kuluu lähinnä työkeikkojen parissa, mutta näin Itkonen haluaakin sen menevän:

Kun se, mitä tekee, on oma intohimo, se ei edes tunnu työltä. Tekemisen on siis oltava mielekästä ja palkitsevaa, jotta sitä on edes järkeä tehdä.

Työn merkityksellisyys on kaiken suuntana

Tämän päivän nuoret arvostavatkin vanhempiaan enemmän pehmeitä arvoja työelämässä. Halutaan tehdä työtä, jossa saa toteuttaa itseään, joka on joustavaa ja joka on jollain tavalla merkityksellistä itselle. Yrittäjyys taas nähdään mahdollisuutena toteuttaa kaikkea tätä.

Tämä ajatus pysyy ja tulevaisuudessa työelämän entiset raamit katoavat, eikä perinteistä, yhdelle yritykselle tehtävää, pitkää uraa enää suosita. Kokemuksia kerätään eri pituisista ja vaihtelevista itseä kiinnostavista työtehtävistä. Itsensä toteuttaminen ohjaa erilaisten taitojen hankintaa.

Työn mielekkyys luo työhyvinvointia sekä tekee työn teosta tehokkaampaa. Töissä tuloksia saadaan juuri työntekijöiden tyytyväisyyden ja hyvinvoinnin kautta. Työpäivät suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti sopiviksi. Toistaiseksi tällainen vapaus ja etu on lähinnä yrittäjillä, jotka itse saavat muovata työpäivästään näköisensä. Vapaus on se, joka houkuttelee nuoria, mutta yrittämisen aloittamisen monimutkaisuus ja mahdolliset riskit yhä pelottavat.

Kevytyrittäjyys on näppärä tapa nuorelle aloittaa oman palvelun tarjoaminen laskutuspalvelu ja muut tukipalvelut apunaan.

Kevytyrittäjyys on helpompaa yrittämistä

Oman yrityksen perustaminen vaatii usein monimutkaisia alkutöitä. Vastuiden ja vaatimusten kanssa painiskellessa saa käytettyä kaiken itse työn tekoon varatun ajan. Erityisesti nuoren, yrittämisestä haaveilevan, ajatus yrittämisestä saattaa tyssätä, kun hän kokee olevansa yksin kaiken byrokratian keskellä.

Kevytyrittäjyys on näppärä tapa nuorelle aloittaa oman palvelun tarjoaminen laskutuspalvelu ja muut tukipalvelut apunaan.

Itkonen mainitseekin videolla, että hänestä on hienoa, kun ei tarvitse itse hoitaa turhaa byrokratiaa, vaan aikaa jää enemmän omaan tekemiseen. Juuri kevytyrittäjyys mahdollistaa hänen yrittämisensä opiskelun ohella. Juuri se oma tekeminen onkin koko yrittämisen idea ja sen kehittäminen luo pohjaa myös tulevaisuudelle. Nuori tarvitsee varmuutta tekemiseensä ja varmuutta saa vain ja ainoastaan harjoittelemalla.

Nuorikin voi tarjota asiantuntemusta ja ammattitaitoa

Yrittäjyyteen ryhtyminen on iso askel, jos epäröi omaa osaamistaan. Sitä saattaa olla huolissaan, haluaako kukaan maksaa nuoren aloittavan yrittäjän tarjoamasta palvelusta. Itseensä ja omaan osaamiseensa uskominen on kaiken alku. On uskallettava kokeilla, onko omalle osaamiselle kysyntää ja kokevatko ihmiset, että palvelun tarjoaja todella osaa juttunsa.

”Olkaa rohkeita ja luottakaa omaan juttunne, jos olette aina sitä tehneet ja harjoitelleet, niin voitte myydä sitä palveluna.” – Jari Hynynen

Kannattaa muistaa, että pitkä työkokemus ei ole työn laadun ainoa mittari. Kokemusta on saattanut kertyä nuorillekin vuosikaupalla harrastamisen merkeissä.

Harrastamisesta yrittämiseen siirtyminen on kantavaa. Innostunut harrastaja seuraa alan jatkuvaa kehitystä ja pysyy näin ajan hermolla. Tämä puolestaan ruokkii ja innostaa omassa yrittämisessä. Innostus voi kuitenkin lopahtaa, jos itseään ei kehitä tutustumalla alan uusiin tuuliin ja potentiaalisiin kohderyhmiin.

Itkonen ja Hynynen uskovat suosittelun voimaan

Itkonen ja Hynynen pohtivat videolla, kuinka potentiaaliset asiakkaat saadaan uskomaan, että nuori tekijä todella osaa asiansa. Suosittelu on aloittavalle nuorelle yrittäjälle kallisarvoista. Kun keikat ovat sujuneet upeasti, on hyvä pyytää suosituksia. Suosituksia lukemalla muutkin palvelua tarvitsevat uskaltavat valita juuri tämän uuden palvelun. Mikään markkinoinnin muoto ei ole yhtä tehokas kuin aito kokemus, joka jaetaan muille.

”Hyvä feedback on tärkeää ja sitä pitää jakaa.”– Itkonen & Hynynen

Kaikki lähtee siitä, että uskoo itseensä. Aina voi kokeilla ja sitten tarvittaessa lopettaa; kevytyrittäjyys mahdollistaa tällaisen riskittömyyden ja joustavuuden. Itkonen ja Hynynen haluavatkin sanoa kaikille, joita oma tekeminen kiinnostaa: ”Alkakaa vain tehdä! Olkaa rohkeasti kevytyrittäjiä, tällä voidaan luoda upeaa tulevaisuutta!”

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista UKKO.fi avaa oman asiakaspalvelunsa koirille – ”lemmikeissä on suuri yrittäjäpotentiaali”

    UKKO.fi:n Yrittäjyyskoulu kertoi 19. maaliskuuta havannankoira Vilin tarinan. Vili on paitsi somevaikuttaja, myös toiminimiyrittäjä. Vilin yrittäjätarinan esittelyn jälkeen asiakaspalvelun puhelin on soinut kuumana ja nyt UKKO.fi on päättänyt reagoida asiaan. ”Olemme olleet hyvin hämmästyneitä kyselyiden määrästä, mutta toisaalta sosiaalisen median aikana on hyvinkin ymmärrettävää ja luontevaa, että koiratkin tekevät tiliä. Olemme nyt ymmärtäneet, että lemmikeissä on suuri yrittäjäpotentiaali”, kommentoi viestintäpäällikkö…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Itkonen & Hynynen-videosarjan 2. osa ulkona: “Nuori, ole rohkea!”

    UKKO.fi:n uusi videosarja avaa nuorien kevytyrittäjien elämää! Sarjaa luotsaa kaksi 17-vuotiasta kevytyrittäjää, Aatu Itkonen ja Jari Hynynen. Alkuun kolmesta videosta koostuva sarja antaa vinkkejä nuorena kevytyrittäjänä toimimiseen eri näkökulmista. Kuinka kannattavaa kevytyrittäjyys on opiskelijalle? Mitä nuoren kevytyrittäjän olisi hyvä huomioida? Entä kuinka yhdistää koulu ja työt? Julkaisemme uuden videon viikoittain joulukuussa – tilaa siis UKKO.fi YouTube ja seuraa blogia! Nuoret…

    Lue lisää
  • Ajankohtaista Asiakaspalvelussa puhelimeen vastaa myös Teemu

    Olen Teemu, savolainen Helsingissä jo toistakymmenettä vuotta. Tervehdys! Toimin pitkään lastenhoitajana päiväkodeissa ympäri pääkaupunkiseutua, mutta tuumailin sitten kaipaavani vaihtelua ja ryhtyväni opiskelemaan toiselle alalle. Päädyin Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon kouluttautumaan merkonomiksi finanssialalle asiakaspalvelun – ja myynnin koulutusohjelmasta, sillä olen aina rakastanut numeroita ja tykkään toimia ihmisten kanssa. Valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt parissa eri vakuutusyhtiössä vakuutuskorvauskäsittelijänä sekä vakuutusmyyntineuvottelijana. Huomasin UKKO.fi:n hakevan uutta…

    Lue lisää