Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Onko aamuherääminen vaikeaa? Näillä 6 helpolla vinkillä herääminen ja työpäivän aloittaminen sujuvat mukavasti!

aamulla-heraaminen

Tuottaako aamuherääminen sinulle usein vaikeuksia? Tuntuuko työpäivän aloittaminen takkuiselta? Nappaa käyttöösi kuusi vinkkiämme, joiden avulla päivän avaus helpottuu huomattavasti!

1. Valmistaudu päivään jo edellisenä iltana

Jokainen meistä varmasti tietää, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mikäli sinulla on tiedossa tärkeä työpäivä, kannattaa siihen valmistautua ajoissa – mielellään ehkä jo ennen viimeistä iltaa.

Liiallinen valmistelu ei sekään toki ole hyvästä. Jos se lähtee käsistä, voi se aiheuttaa stressiä ja jopa paniikkia. Hermostuneisuus ja panikointi varsinkin edellisenä iltana ja aamulla on varmasti tuttua monelle.

Vältä siis edellisenä iltana asioita, jotka ovat omiaan aiheuttamaan sinulle stressiä tai liikoja ajatuksia!

Nukahtaminen on hankalaa ajatusten pyöriessä päässä, ja unen laatu jää usein heikoksi. Jätä siis esimerkiksi jännittävien tv-sarjojen ja elokuvien katsominen tuonnemmaksi.

Juuri ennen nukkumaanmenoa ei myöskään kannata viettää aikaa sinisen valon loisteessa. Tietokoneen tai älypuhelimen selailun sijaan kannattaakin mieluummin lukea vaikkapa kirjaa sängyssä.

2. Herää hetkeä aikaisemmin

Jos suinkin jaksat, laita herätyskellosi soimaan 10–15 minuutia normaalia aikaisemmin. Ehdit nauttia aamustasi paremmin, kun et pelkää myöhästyväsi bussista tai junasta.

Torkuttaminen kannattaa myös jättää välistä, mikä selviää myös tästä artikkelista. Kiireinen aamu aiheuttaa jokaiselle varmasti stressiä ja luultavasti kaikki yrittävät välttää niitä, joten vältä se!

Toisinaan aamuherääminen voi käydä luonnostaan ilman herätystä. Onko sinullekin käynyt joskus niin, että havahdut hereille jo ennen kuin kellosi pirahtaa soimaan? Jos näin käy, kannattaa nousta suoraan ylös eikä jäädä sänkyyn huilaamaan kellonsoittoon asti; jos nukahdat hetkeksi uudelleen, saatat herätä entistä väsyneempänä.

Aamiainen aamulla heräämiseen

3. Aamuherääminen vauhdittuu hyvällä ja terveellisellä aamiaisella

Tuntuuko jo, että luettelen vain itsestäänselvyyksiä? Ehkä, mutta juuri ne yksinkertaisimmat asiat tuppaavat monesti unohtumaan. Osta seuraavalla kerralla kaupasta kunnon aamiaistarvikkeet, ja nauti päivän tärkeimmästä ateriasta kaikessa rauhassa.

Aamuherääminen ei tunnu niin epämiellyttävältä, jos tiedät saavasi kunnon aamiaisen!

Suuri osa meistä suorastaan odottaa aamupalaa hotellissa vieraillessaan. Tuo hotelliaamiainen kotiisikin silloin tällöin, ja lähde sen voimin töihin paremmalla fiiliksellä!

4. Työpäivän aloittaminen käy aktiivisesti liikunnan avulla

Aloita aamu aktiivisesti! Heitä aamulenkki tai kulje mahdollisuuksien työmatkasi kävellen, juosten tai pyöräillen ainakin välillä. Voit myös tehdä ennen töihinlähtöä pienen aamujoogan tai jotain muuta voimistelua.

Liikunta piristää, ja sen tuoman energian voimin jaksat paremmin läpi työpäivän!

Heräät myös paljon paremmin, jos liikut aamun aikana. Jos sen sijaan menet keittiön kautta suoraan autoosi ja kuljet sillä töihin, olet luultavasti vielä puoliunessa, kun pääset työpaikalle.

Jos hikiliikunta kuitenkin tuntuu liian ylivoimaiselta, voit ainakin venytellä hetken oikein kunnolla ennen kuin nouset ylös sängystä. Tämä aktivoi mukavasti kehoa! Lue ohjeet hyvään aamuvenyttelyyn esimerkiksi tästä artikkelista.

5. Avaa aamu kokeilemalla jotain uutta

Riko rutiinejasi! Kokeile aamulla jotain aivan uutta. Nyt kun olet laittanut herätyskellosi soimaan hieman aiemmin, tee jotain normaalista poikkeavaa aamutoimiesi aikana. Eräs hyvä keino on juurikin pieni aamujumppa, jos se ei normaalisti kuulu tapoihisi.

Aamujen ei tarvitse olla kiireisiä ja ikävystyttäviä; voit oikein hyvin tehdä jotain erilaista, mukavaa ja motivoivaa.

Laita hyvää musiikkia soimaan, lue aamun pääuutiset tai katso vaikka jakso lempisarjaasi aamupalaa syödessäsi. Työpäivän aloittaminen on huomattavasti miellyttävämpää, jos teet aamusta mielenkiintoisen itsellesi!

Työpäivän aloittaminen

6. Päätä, että tänään on hyvä päivä!

Hyvin moni asia on kiinni asenteesta. Jos otat heti aamulla asenteen, että kaikki on päin seiniä ja töihin ei kiinnosta mennä, on peli käytännössä silloin jo selvä.

Jos sen sijaan päätät aamulla, että tästä päivästä tulee hyvä päivä, on onnistumisprosentti paljon korkeampi. Lähdet aamulla töihin paremmalla tuulella – ja veikkaan, että muutkin huomaavat hyvän fiiliksesi!

Onko sinulla muita hyviä vinkkejä? Kerro niistä kommentoimalla!

Artikkeli on julkaistu alun perin 24.10.2013. Sitä on päivitetty 24.7.2020.

Kirjoittaja on Taneli Pasanen.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Urasuunnittelu - Missä oikeasti haluaisit olla töissä?

    Töissä ollaan noin kahdeksan tuntia päivässä. Tämän lisäksi päälle tulee vielä työmatkat. Työssä vietetään siis yli puolet hereilläoloajasta. Oletko koskaan miettinyt mitä oikeasti haluaisit tehdä? Kuinka paljon aikaa olet käyttänyt työurasi suunnitteluun? Tiedätkö missä haluaisit olla töissä kymmenen vuoden päästä? Kuinka paljon rahaa haluaisit tienata? Vai oletko tähän mennessä vain seilaillut sattumanvaraisesti duunista toiseen? Menestyksekäs ura on kuin onnellinen avioliitto,…

    Lue lisää
  • Työelämä Miksi asiantuntija jakaa sisältöä somessa?

    Sosiaalisen median luonteeseen kuuluu avoimuus sekä sisältöjen ja tiedon jakaminen. Erityisesti Twitter on tähän oiva kanava: siellä asiantuntijat jakavat linkkejä blogeihinsa ja esityksiinsä, yritykset jakavat tietoa ja vinkkejä toimialaansa liittyen ja käyttäjät jakavat kokemuksiaan käyttämistään tuotteista ja palveluista. Avoimuus perustuu yhteistyön, auttamisen ja vastavuoroisuuden ideologiaan, joka tuntuu osalle ihmisistä luontevalta, mutta ei kuitenkaan kaikista. Jos kerran yritykset ja yksityiset ihmiset…

    Lue lisää
  • Työelämä Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

    Vain kolmasosa suomalaisista yrittäjistä on naisia ja naiset päätyvät miehiä useammin matalapalkkaisille aloille. Perhevapaajärjestelmä kannustaa nimenomaan naisia jäämään kotiin lasten kanssa, mikä pienentää naisten elinikäistä palkkakertymää ja samalla kertyvää eläkettä entisestään. Kysyimme Elinkeinoelämän valtuuskunnan ensimmäiseltä naisjohtajalta Emilia Kullakselta, miten naisten asemaa työelämässä ja yrittäjinä voidaan parantaa. Suomi on kansainvälisessä vertailussa tasa-arvon mallimaa, mutta tekemistä riittää vielä paljon. Nyt naistenviikolla on…

    Lue lisää