Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Mietityttävätkö lomakorvaukset – Täällä tietopaketti!

lomakorvaukset

Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin.

Lomakorvauksen määrä

Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään.

Lomakorvauksen laskentatapa vaihtelee hieman. Mahdollisuutena on käyttää joko 14 päivän tai 35 tunnin ansaintasääntöä. Myös palkkausmuoto vaikuttaa lomakorvauksen suuruuteen jonkin verran. Sen perustana on kuitenkin aina ennen lomaa voimassa olleen työehtosopimukseen perustuva viikko- tai kuukausipalkka.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lomakorvausta maksettaessa pitää muistaa myös luontoisetuuksien osuus, joka kuuluu sekin vuosiloma-aikaan. Luontoisetuuksiksi katsotaan esimerkiksi puhelin- auto- ja asuntoetu. Sen sijaan esimerkiksi lounassetelit tai muut vastaavat eivät koske vuosiloma-aikaa.

Lomarahan määrä

Toisin kuin lomakorvaus lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen. Myöskin työpaikalla noudatetut käytänteet sekä työnantajan ja työntekijän välinen työsopimus vaikuttavat tähän. Ilman näissä sopimuksessa olevaa mainintaa, ei oikeutta lomarahaan automaattisesti ole.

Yleinen käytäntö on kuitenkin se, että lomarahaa maksetaan noin 50 % palkan suuruudesta. Tässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua toimialoittain, joten oma kohta kannattaa tarkistaa oman alan työehtosopimuksesta sekä keskustella asiasta vaikkapa oman esimiehen kanssa.

Lomakorvauksien erityistilanteita

Lomakorvauksista puhuttaessa tulee muistaa se, että ne kuuluvat myös kesätyöntekijöille ja muille lyhyissä työsuhteissa oleville. Lomapäiviä pidetään lyhyessä työsuhteessa kuitenkin vain harvin vapaana, joten näistä maksetaan korvaus viimeisen palkanmaksun yhteydessä.

Joskus myös pitempiaikaisissa työsuhteissa olevat voivat vaihtaa lomakorvauksiaan vapaaksi, mutta mitään subjektiivista oikeutta tähän ei kuitenkaan ole, vaan asiasta on aina neuvoteltava työnantajan kanssa.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen kirjanpidon aloittaminen

    Kirjanpito voi tuntua varsin monimutkaiselta kokonaisuudelta, varsinkin uudelle yrittäjälle. UKKO Toiminimiyrittäjyyden tarkoituksena on helpottaa tuskaasi ja hoitaa työläs kirjanpito puolestasi. Jotta voimme hoitaa toiminimen kirjanpitosi, tulee sinun täyttää yrityksesi tiedot, sekä opetella luomaan ja vastaanottamaan laskuja. Me hoidamme loput. Tässä artikkelissa käymme läpi UKKO Toiminimen kirjanpitopalvelun aloittamisen askel askeleelta: 1. Rekisteröidy palveluun Ennen palvelun käyttöönottoa, sinun tulee rekisteröityä järjestelmäämme. Voit…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kirjanpitäjän valitseminen - Löydä itsellesi paras talousapu!

    Kun uusi yritys on aloittanut toimintansa, on aika lailla ensimmäisiä asioita valita yritykselle kirjanpitäjä. Kaikki yritykset kun ovat kirjanpitovelvollisia, on tämä velvollisuus jotenkin hoidettava. Vaikka pienten yritysten olisikin mahdollista tehdä itse oma kirjanpitonsa, ei monenkaan yrittäjän taidot tähän kuitenkaan riitä, ja sen ulkoistaminen tulee ajankohtaiseksi. Tässä artikkelissa käydään läpi hyvän kirjanpitäjän löytämistä. UKKO.fi on kevytyrittäjän laskutuspalvelu, joka hoitaa kirjanpidon ja palkanmaksun…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Usein kysytyt kysymykset UKKO Yrittäjä-palvelusta toiminimiyrittäjälle

    Tähän artikkeliin olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä, joita kohtaamme usein työssämme. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tästä, olet tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme! Mitä ennakkoverot ovat? Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen. Aloittavan yrittäjän tulee hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin. Alkaville yrittäjille ennakkovero määrätään sen mukaisesti, mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen…

    Lue lisää