Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Tase: Mikä on tase ja mitä tase tarkoittaa yrittäjälle?

tase-yrittaja

Mikä ihme on tase? Mitä yrittäjän tarvitsee tietää siitä? Tai tarvitseeko siitä tietää mitään? Tässä lyhyessä artikkelissa opastamme sinut taseen perusasioihin askel kerrallaan.

Mikä on tase ja mikä sen tarkoitus on?

Tase on yksi tilinpäätökseen kuuluvista dokumenteista ja yhtä hyödyllinen yrittäjälle kuin tuloslaskelmakin. Taseesta selviää yrityksen todellinen rahatilanne kyseisenä päivänä, kuten yrityksen varallisuus, velat sekä oman pääoman osuus. Nämä tiedot ovat myös välttämättömiä sijoittajien saamiseksi, lainan vakuuttamiseksi tai yrityksen myymiseksi.

Sen päätarkoituksena on selvittää yrityksen taloudellinen asema tietyllä ajanjaksolla, ja sitä käytetään arvioimaan yrityksen taloudellista tilaa. Esimerkiksi tilinpäätöshetkellä 31.12.2019 tase kuvaa yrityksen varallisuutta kyseisenä päivänä. Tämä voi taas seuravana päivällä olla jotain aivan muuta, kun yritys maksaa laskujansa tai saa suorituksia myynnistä.

Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä huomauttaa, että kaikille pienyrittäjille ei välttämättä muodostu tasetta. Esimerkiksi, jos toiminimiyrittäjä tekee vain yhdenkertaista kirjanpitoa, ei varsinaista tasetta laadita ollenkaan.

Tase koostuu kahdesta puolesta

Tase koostuu kahdesta puolesta: vastaavaa ja vastattavaa ja näiden puolien yhteissuman tulee aina olla tasan. Mikäli nämä puolet eivät täsmää, on kirjanpidossa tapahtunut jokin virhe.

taseen kirjaaminen

Taseen vastaavaa

Tämä puoli taseesta kertoo, mihin yrityksen rahat ovat menneet.

Taseen vastaavaa puolelle kuuluu siis yrityksen varallisuus, kuten esimerkiksi rahat, pankkisaamiset, arvopaperit, kiinteistöt, varasto ja kalusto.

Taseen vastattavaa

Taseen vastattavaa puoli sen sijaan kertoo, mistä raha on peräisin. Yrityksen varallisuus voidaan rahoittaa kahdella tavalla: omalla pääomalla tai vieraalla pääomalla.

Omaa pääomaa voi olla yrittäjän sijoitukset yritykseen tai yrityksen tuottama voitto. Omaa pääomaa voi kuitenkin pienentää yrityksen omistajien nostamat voittovarat (mm. osingot) sekä tappio.

Vieras pääoma sisältää pankkilainat, ostovelat, siirtovelat ja muut velat. Lainat erotellaan taseessa lyhyt- ja pitkäaikaiseen.

Taseen ei tarvitse olla tähtitiedettä

Taseesta saadaan tehtyä hyvinkin helposti monimutkainen asia. Pienyrittäjän ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkia kaikkia hienouksia taseesta, sillä sitä varten on olemassa taloushallinnon mestarit.

Riittää, että yhdellä silmäyksellä ymmärrät, kuinka paljon varallisuutta yritykselläsi on tai kuinka paljon yrityksellesi on kertynyt velkaa.

Mittareista kannattaa seurata vähintääkin omaa pääomaa, jotta tiedät maksukykysi tuleviin laskuihin. Mikäli oma pääoma koostuu enimmäkseen vieraasta pääomasta, ei yritys ole kovin omavarainen. Tällöin yrityksen kassavirta on pieni eikä tuotot kata kustannuksia.

Jos tarvitset taseen erityisasiantuntijoita, kutsu meidät apuun! Me autamme sinua taseen tai minkä tahansa muun kirjanpitoon liittyvän asian pulmassasi. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä meihin!

UKKO Yrittäjän asiakaspalvelu auttaa toimimimiyrittäjää arkisin klo 9-16 puhelimitse numerosta 09 427 208 61 ja sähköpostitse asiakaspalvelu@ukkopro.fi.

Täältä voit myös löytää vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Verkkolaskun lähettäminen on helpompaa kuin uskotkaan ja se säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja huteja – luontokin kiittää

    Verkkolaskujen maksaminen onnistuu nopeammin sähköpostilaskuihin verrattuna ja tulee halvemmaksi kuin paperilla lähetettävät laskut. Nyt on korkea aika ottaa verkkolaskun lähettäminen haltuun ja hyödyt talteen asiantuntijan avustuksella. Monelle yrittäjälle verkkolaskun lähettäminen on jo tuttua juttua, sillä laki uudesta verkkolaskutuslaista astui voimaan jo vuoden 2021 huhtikuussa. Tuosta hetkestä lähtien laki on siis velvoittanut, että kaikkien suomalaisyritysten tulee pystyä käytännössä lähettää yritysasiakkaalleen lasku…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Maksumuistutus ja perintä

    Maksumuistutus ja perintä ovat asioita, jotka liittyvät tilanteeseen, jossa lasku tai laina on jäänyt maksamatta. Ne koskevat niin yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin. Mitä teen, jos saan maksumuistutuksen? Jos posti tuo mukanaan maksumuistutuksen, on aika toimia. Maksumuistutus nimittäin on tilanne, joka ei vielä johda mihinkään oikeudellisiin toimenpiteisiin, kunhan lasku tai erääntynyt laina maksetaan välittömästi. Ennen laskun maksamista kannattaa kuitenkin tarkistaa omista…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen kirjanpito itse – Milloin se on järkevää?

    Aloittelevalle yrittäjälle painotetaan usein, että toiminimen kirjanpito on tärkeää jättää tilitoimiston huoleksi ja keskittyä itse uuden yrityksen ydinosaamiseen, mutta onko olemassa tilanteita, joissa yrityksen kirjanpito kannattaisi tehdä itse? Itse asiassa sellaisia tilanteita on yllättävänkin paljon. Kerromme tässä artikkelissa tilanteista, joissa yrittäjän kannattaa huolehtia sekä kirjanpidostaan että niistä välineistä, joiden avulla kirjanpidon hoitaminen omatoimisesti on todella helppoa ja nopeaa. Milloin kirjanpito…

    Lue lisää