Blogi

22.6.2016

Freelancer: verokortti vs. kevytyrittäjyys

freelancer verokortti

Työn teettäjä voi saada freelancerilta verokortin tai laskun. Kumman yllä olevista haluaisit saada käteesi ostaessasi työtä?

Freelancer voi siis tehdä töitä verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa.

Meiltä kysytään usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten koitan hieman avata asiaa tässä blogipostauksessa.

Mikä on freelancerin verokortti?

Freelancer-verokortti oli verokortti, joka oli tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät keikkatöitä useille eri tahoille. Suuressa vuonna 2019 tehdyssä verokortti ja verouudistuksessa freelancer-verokortin tekeminen lopetettiin, eikä Verohallinto enää tee freelancerin verokortteja.

Kaikille palkansaajilla on nyt yhden tulorajan verokortti, josta voi ottaa kopion eri palkanmaksajille.

Jos verokorttiin merkitty vuosituloraja ylittyy, palkanmaksaja toimittaa ennakonpidätyksen lisäprosentin mukaan. Vastuu tulorajan seuraamisesta on toki palkansaajalla, jos hänellä on useita palkanmaksajia verovuoden aikana.

Verokortilla toimiva freelancer toimittaa työn tilaajalle verokorttinsa. Jos freelancerin ja työn tilaajan välille syntyy työsuhde, on työnantajan huolehdittava ennakonpidätysksen maksamisen lisäksi muun muassa  työnantajan sairausvakuutusmaksun maksamisesta.

Uutta vuoden 2019 verokorttia ei tarvitse antaa palkanmaksajalle alkuperäisenä, vaan freelancer voi kopioida sen ja antaa kopion usealle palkanmaksajalle yhtä aikaa.

Verokortin voi kätevästi tilata verkosta Verottajan Omavero-palvelusta, mutta sen saa myös soittamalla Verohallinnon asiakaspalveluun tai käymällä paikallisessa Verotoimistossa.

 • Freelancer voi antaa verokorttinsa antaa useaan paikkaan yhtä aikaa.
 • Työn teettäjän on hoidettava palkanmaksuun liittyvät paperityöt.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjä toimii laskutuspalvelun kautta. Hän sopii työstä ja sen ehdoista itse työn ostajan kanssa. Kun työ on tehty, kevytyrittäjä laskuttaa työn laskutuspalvelun kautta. Asiakkaan maksettua laskun laskutuspalvelu maksaa työnsuorittajalle palkan.

freelancer

Työn ostaja saa työstä ainoastaan yhden laskun eikä hänen tarvitse pähkäillä palkanmaksuun liittyvän byrokratian kanssa. UKKO.fi hoitaa lakisääteisten maksujen maksamisen ja tarvittavat ilmoitukset. Kevytyrittäjänä toimivilla freelancereilla on myös UKKO.fi:n kautta aina toiminta- ja vastuuvakuutus.

 • Myy osaamistasi itsenäisesti ja laskuta työsuoritteet.
 • Et tarvitse omaa yritystä.
 • Työn ostaja saa työstä yhden laskun – ei palkanmaksuun liittyviä paperitöitä.

Miten freelancerin verokortilla toimiminen eroaa kevytyrittäjyydestä?

Kevytyrittäjä voi tehdä helposti keikkatöitä eri tahoille hyvin yrittäjämäiseen tapaan. Työstä sopiessa voi työn ostajalle kertoa laskun tulevan UKKO.fi:n kautta. Verokortilla toimivan työllistyminen satunnaisiin keikkatöihin puolestaan on hankalampaa, sillä tämä vaatii työn ostajalta perehtymistä palkanmaksun byrokratiaan ja vie aikaa.

Mikäli kyse on vain lyhytaikaisesta, yksittäisestä työkeikasta, saattaa palkanmaksun byrokratiasta tulla kynnyskysymys freelancerin palkkaamiselle. Usein tällaisissa tapauksissa toivotaankin, että työnsuorittaja voisi itse laskuttaa työt toiminimensä kautta.

freelancer

Otetaan esimerkiksi vaikka bloggaaja, joka tekee blogiinsa kaupallisen yhteistyön yrityksen kanssa tai graafikko, joka suunnittelee yritykselle logon. Kummassakaan tapauksessa työn ostaja ei yleensä halua maksaa työtä verokortilla, vaan ostaa mieluummin palvelun laskulla.

Miksi laskua ei voi tehdä yksityishenkilönä?

Yksityishenkilö ei voi käytännössä laskuttaa työtä, koska työstä on maksettava verot ja muut lakisääteiset maksut. Mikäli työnsuorittajalla ei ole toiminimeä, jonka kautta voisi työnsä laskuttaa, voi laskutuksen hoitaa UKKO.fi:n kautta kevytyrittäjänä.

Lue myös, miten kevytyrittäjyys eroaa yrittäjyydestä!

Ala kevytyrittäjäksi
sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Lisää aiheesta

Mikä ihmeen verokortti?

Tiesithän, että verokortti muuttui vuoden 2019 alussa? Verokortteja on nyt vain yksi ja sama vuositulorajallinen verokortti käy nyt kaikille palkkatuloille. Muutos teki ennakonpidätyksestä yksinkertaisempaa...
13.1.2021 Lue lisää »

Kommentit

 1. Paula saarinen sanoo:

  Eteeni tuli asia johon en ollut varautunut. Teetin keittiöremontin. Urakoitsija olikin yritys, jolla ei ollut yhtään työntekijää, vaan käytti esim. LVI-töissä kevytyritystä. Kun sain kokonaislaskun, jossa oli sähkötyöt erikseen ja LVI-työt erikseen ja tietenkin lopuksi alv.
  Koska kyseessä oli kerrostalon osakehuoneistoni keittiö, niin nykyisin täytyy isännöitsijälle ilmoittaa etukäteen remontista ja yrityksestä kuka tekee remontin, koska kuka tahansa ei saa tehdä näitä lvi ja sähkötöitä, vaan ne ovat luvanvaraisia. Pyysin urakoitsijalta sähkö-yrityksen nimen sekä lvi-yrityksen nimen, jotta ne merkitään talon kirjoihin. Urakoitsija ilmoitti, että käytti kevytyrittäjää lvi-töissä, jolloin lasku tuli laskutusfirman kautta, yrityksellä ei ole y-tunnusta, mutta laskutusfirman y-tunnus on se ja se. Mistä minä tiedän, onko kevytyrittäjä lähettänyt laskun laskutusfirman kautta tästä työstä urakoitsijalle vai onko tehty tässä tapauksessa pimeenä hommana, kun työhön meni 3 tuntia ja veloitus urakoitsijan kautta oli 65 ekeä/tunti, urakoitsija kyllä laskutti materiaalit erikseen? Olisiko syytä vaatia kaikilta kevytyrittäjiltä kuitenkin y-tunnus käyttöön, jolloin olisi helppo soittaa laskutusyritykseen ja kysyä, hoitavatko he kyseisen yrityksen laskutusta, voisi varmistaa, että ei ole tehty pimeätä työtä, koska lasku on olemassa, summathan ei tarvitse mainita.

 2. Verotäti sanoo:

  Heippa Ukko.fi!

  Lause “Freelancer-verokortissa on ainoastaan yksi pidätysprosentti eikä lainkaan tulorajaa.” antaa väärän kuvan – freelancerin kortilla on aina tuloraja, sitä ei vaan ole merkitty verokorttiin palkanmaksajalle. Freelancer-verokortilla työskentelevä henkilö tietää itse tulorajansa, seuraa sitä ja mikäli tuloraja on ylittymässä/ylittyy, on hänen hyvä tehdä korttiin muutoksia välttääkseen mahdolliset mätkyt.

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Verotäti ja kiitos kommentistasi!

   Olet oikeassa, artikkelissa freelancer-verokorttia kuvaava lause on ehkä hieman monitulkintaisesti ilmaistu. Freelancer-verokorttiin ei siis ole merkitty tulorajaa, vaikka sillä sellainen on. Artikkelissa kuitenkin heti perään kerrotaan, että freelancerin tulee itse seurata tulorajan täyttymistä; asian oikea laita tullee siis kuitenkin ilmi. Kiitos tarkennuksestasi!

   -Piia

 3. sanna sanoo:

  Hei Raimo

  Matkakulujen ja päivärahojen osuus kannattaa huomioida jo oman työn hinnoittelussa. Näitä vastaavasta osuudesta laskutussummasta ei tarvitse maksaa veroja, jos kyseiset kustannukset on merkitty laskua luodessa niille osoitettuun kohtaan. Jos haluat kynistä, monisteista ja rekvisiitasta koituneet kulut huomioitavan vähennyksinä, tulisisi ne eritellä asiakkaalle lähtevässä laskussa. Pääsääntöisesti voi vähentää laskutettavaan työsuoritteeseen liittyviä kuluja, jotka jäävät asiakkaalle tai on myyty asiakkaalle. Mainos- ja ilmoituskulujen vähentäminen kannattaa tarkistaa asiakaspalvelustamme etukäteen.

  Lisätietoja kuluista:
  https://www.ukko.fi/kulukorvaukset-mita-saa-vahentaa/
  https://www.ukko.fi/hammentavatko-matkakustannusten-korvaukset/
  https://tuki.ukko.fi/hc/fi/sections/203267225-Kulut-matkat-ja-korvaukset

  -Sanna

 4. Raimo Lähdemäki sanoo:

  Hei Sanna!
  Kuulostaa hyvältä! Teemme keikkaa puolisoni kanssa, kumpikin tahollaan. Olemme miettineet laskutusongelmaa. Kevyt yrittäjyys sopisi meille. Puolisoni Eija-Irmeli Lahti on näyttelijä ja toimii ohjaajana eri teattereissa, itse toimin kouluttajana eri yrityksissä. Miten matkakulut ja päivärahat sisältyvät ukko.fi-laskutuksiin? Voiko pieniä kuluja kyniä, monisteita, rekvisiittaa sisällyttää laskuihin? Mainostaminen? Ilmoituskulut?

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.