Blogi

22.6.2016

Freelancer-verokortti vs. kevytyrittäjyys

Kumman näistä haluaisit saada käteesi ostaessasi työtä?

Freelancer voi tehdä töitä freelancer-verokortilla, oman yrityksen kautta laskuttamalla tai kevytyrittäjänä laskuttaen työsuoritteensa. Meiltä kysytään usein, miksi laskuttaisin työt kevytyrittäjänä, enkä tekisi niitä verokortilla, joten koitan hieman avata asiaa tässä blogipostauksessa.

Mikä on freelancer-verokortti?

Freelancer-verokortti on tarkoitettu henkilöille, jotka tekevät keikkatöitä useille eri tahoille. Freelancer-verokortilla toimiva henkilö toimittaa työn tilaajalle verokorttinsa ja tällöin työn ostajan on työnantajana huolehdittava palkanmaksuun liittyvien lakisääteisten verojen ja vakuutusmaksujen hoitamisesta.

Freelancer-verokorttia ei tarvitse antaa palkanmaksajalle alkuperäisenä, vaan sen voi kopioida ja antaa kopion usealle palkanmaksajalle yhtä aikaa.

Freelancer-verokortissa on ainoastaan yksi pidätysprosentti eikä lainkaan tulorajaa. Freelancer-verokortin käyttö edellyttääkin omien tulojen ja niistä tehtyjen ennakonpidätysten seuraamista itsenäisesti.

Ensimmäinen freelancer-verokortti on aina tilattava joko soittamalla Verohallinnon asiakaspalveluun tai käymällä Verotoimistossa. Myöhemmin uuden freelancer-verokortin voi tilata myös Verohallinnon verkkosivuilta.

 • Freelancer verokortin voi antaa useaan paikkaan yhtä aikaa.
 • Työn ostajan on hoidettava palkanmaksuun liittyvät paperityöt.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjä toimii laskutuspalvelun kautta. Hän sopii työstä ja sen ehdoista itse työn ostajan kanssa. Kun työ on tehty, kevytyrittäjä laskuttaa työn laskutuspalvelun kautta. Asiakkaan maksettua laskun, laskutuspalvelu maksaa työnsuorittajalle palkan.

Työn ostaja saa työstä ainoastaan yhden laskun eikä hänen tarvitse pähkäillä palkanmaksuun liittyvän byrokratian kanssa. UKKO.fi hoitaa lakisääteisten maksujen maksamisen ja tarvittavat ilmoitukset.

 • Myy osaamistasi itsenäisesti ja laskuta työsuoritteet.
 • Et tarvitse omaa yritystä.
 • Työn ostaja saa työstä yhden laskun – ei palkanmaksuun liittyviä paperitöitä.

Miten freelancer-verokortilla toimiminen eroaa kevytyrittäjyydestä?

Kevytyrittäjä voi tehdä helposti keikkatöitä eri tahoille hyvin yrittäjämäiseen tapaan. Työstä sopiessa voi työn ostajalle kertoa laskun tulevan UKKO.fi:n kautta. Verokortilla toimivan työllistyminen satunnaisiin keikkatöihin puolestaan on hankalampaa, sillä tämä vaatii työn ostajalta perehtymistä palkanmaksun byrokratiaan ja vie aikaa.

Mikäli kyse on vain lyhytaikaisesta, yksittäisestä työkeikasta, saattaa palkanmaksun byrokratiasta tulla kynnyskysymys työntekijän palkkaamiselle. Usein tällaisissa tapauksissa toivotaankin, että työnsuorittaja voisi itse laskuttaa työt toiminimensä kautta. Otetaan esimerkiksi vaikka bloggaaja, joka tekee blogiinsa kaupallisen yhteistyön yrityksen kanssa tai graafikko, joka suunnittelee yritykselle logon. Kummassakaan tapauksessa työn ostaja ei yleensä halua maksaa työtä verokortilla, vaan ostaa mieluummin palvelun laskulla.

Miksi laskua ei voi tehdä yksityishenkilönä?

Yksityishenkilö ei voi käytännössä laskuttaa työtä, koska työstä on maksettava verot ja muut lakisääteiset maksut. Mikäli työnsuorittajalla ei ole toiminimeä, jonka kautta voisi työnsä laskuttaa, voi laskutuksen hoitaa UKKO.fi:n kautta kevytyrittäjänä.

Lue myös miten kevytyrittäjyys eroaa yrittäjyydestä!

sanna
Kirjoittaja

Sanna Laitinen

Sanna työskentelee UKKO.fi:ssä markkinoinnin ja asiakaskokemuksen kehittämisen parissa.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

 1. Raimo Lähdemäki sanoo:

  Hei Sanna!
  Kuulostaa hyvältä! Teemme keikkaa puolisoni kanssa, kumpikin tahollaan. Olemme miettineet laskutusongelmaa. Kevyt yrittäjyys sopisi meille. Puolisoni Eija-Irmeli Lahti on näyttelijä ja toimii ohjaajana eri teattereissa, itse toimin kouluttajana eri yrityksissä. Miten matkakulut ja päivärahat sisältyvät ukko.fi-laskutuksiin? Voiko pieniä kuluja kyniä, monisteita, rekvisiittaa sisällyttää laskuihin? Mainostaminen? Ilmoituskulut?

 2. sanna sanoo:

  Hei Raimo

  Matkakulujen ja päivärahojen osuus kannattaa huomioida jo oman työn hinnoittelussa. Näitä vastaavasta osuudesta laskutussummasta ei tarvitse maksaa veroja, jos kyseiset kustannukset on merkitty laskua luodessa niille osoitettuun kohtaan. Jos haluat kynistä, monisteista ja rekvisiitasta koituneet kulut huomioitavan vähennyksinä, tulisisi ne eritellä asiakkaalle lähtevässä laskussa. Pääsääntöisesti voi vähentää laskutettavaan työsuoritteeseen liittyviä kuluja, jotka jäävät asiakkaalle tai on myyty asiakkaalle. Mainos- ja ilmoituskulujen vähentäminen kannattaa tarkistaa asiakaspalvelustamme etukäteen.

  Lisätietoja kuluista:
  https://www.ukko.fi/kulukorvaukset-mita-saa-vahentaa/
  https://www.ukko.fi/hammentavatko-matkakustannusten-korvaukset/
  https://tuki.ukko.fi/hc/fi/sections/203267225-Kulut-matkat-ja-korvaukset

  -Sanna

 3. Verotäti sanoo:

  Heippa Ukko.fi!

  Lause ”Freelancer-verokortissa on ainoastaan yksi pidätysprosentti eikä lainkaan tulorajaa.” antaa väärän kuvan – freelancerin kortilla on aina tuloraja, sitä ei vaan ole merkitty verokorttiin palkanmaksajalle. Freelancer-verokortilla työskentelevä henkilö tietää itse tulorajansa, seuraa sitä ja mikäli tuloraja on ylittymässä/ylittyy, on hänen hyvä tehdä korttiin muutoksia välttääkseen mahdolliset mätkyt.

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Verotäti ja kiitos kommentistasi!

   Olet oikeassa, artikkelissa freelancer-verokorttia kuvaava lause on ehkä hieman monitulkintaisesti ilmaistu. Freelancer-verokorttiin ei siis ole merkitty tulorajaa, vaikka sillä sellainen on. Artikkelissa kuitenkin heti perään kerrotaan, että freelancerin tulee itse seurata tulorajan täyttymistä; asian oikea laita tullee siis kuitenkin ilmi. Kiitos tarkennuksestasi!

   -Piia

 4. Paula saarinen sanoo:

  Eteeni tuli asia johon en ollut varautunut. Teetin keittiöremontin. Urakoitsija olikin yritys, jolla ei ollut yhtään työntekijää, vaan käytti esim. LVI-töissä kevytyritystä. Kun sain kokonaislaskun, jossa oli sähkötyöt erikseen ja LVI-työt erikseen ja tietenkin lopuksi alv.
  Koska kyseessä oli kerrostalon osakehuoneistoni keittiö, niin nykyisin täytyy isännöitsijälle ilmoittaa etukäteen remontista ja yrityksestä kuka tekee remontin, koska kuka tahansa ei saa tehdä näitä lvi ja sähkötöitä, vaan ne ovat luvanvaraisia. Pyysin urakoitsijalta sähkö-yrityksen nimen sekä lvi-yrityksen nimen, jotta ne merkitään talon kirjoihin. Urakoitsija ilmoitti, että käytti kevytyrittäjää lvi-töissä, jolloin lasku tuli laskutusfirman kautta, yrityksellä ei ole y-tunnusta, mutta laskutusfirman y-tunnus on se ja se. Mistä minä tiedän, onko kevytyrittäjä lähettänyt laskun laskutusfirman kautta tästä työstä urakoitsijalle vai onko tehty tässä tapauksessa pimeenä hommana, kun työhön meni 3 tuntia ja veloitus urakoitsijan kautta oli 65 ekeä/tunti, urakoitsija kyllä laskutti materiaalit erikseen? Olisiko syytä vaatia kaikilta kevytyrittäjiltä kuitenkin y-tunnus käyttöön, jolloin olisi helppo soittaa laskutusyritykseen ja kysyä, hoitavatko he kyseisen yrityksen laskutusta, voisi varmistaa, että ei ole tehty pimeätä työtä, koska lasku on olemassa, summathan ei tarvitse mainita.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta