Blogi

16.10.2017

“Työelämässä tärkeitä taitoja oppii parhaiten töitä tekemällä” – Viikon kevytyrittäjä Jaana

Jaana - viestintä

Kuka olet?

Olen viestinnän ammattilainen ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelija Itä-Helsingistä. Olen vuosien varrella valmistunut mm. viestintäekonomiksi, copywriteriksi, matkailuvirkailijaksi ja LKV-välittäjäksi. Joku varmasti kutsuisi minua ikuiseksi opiskelijaksi.

Opiskelu on kuitenkin enemmän harrastus, sillä työelämässä tärkeitä taitoja oppii parhaiten töitä tekemällä. Kevytyrittäjyys mahdollistaakin monipuolisen osaamiseni hyödyntämisen uudella joustavalla tavalla. 

Mitä teet?

Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti vastuullisuusviestinnän parissa ja opiskelen yliopistossa. Lisäksi editoin ja tekstitän videoita sosiaaliseen mediaan sekä tarjoan sosiaalisen median koulutuspalveluita yrityksille kevytyrittäjänä. Tänä syksynä suoritan myös Photoshopin-, Illustratorin- ja InDesignin kursseja, joista oppiamiani taitoja haluaisin soveltaa tarjoamalla pienimuotoisesti yrityksille taitto- ja kuvankäsittelypalveluita.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Hain keväällä Helsingin kaupunginvaltuutettu Petrus Pennasen markkinointiassistentiksi. Hänellä oli idea, että hänen puheensa kaupunginvaltuustossa voitaisiin leikata somessa jaettaviksi lyhyiksi videoiksi. Hain paikkaa ja totesimme, että paras tapa toteuttaa laskutus olisi UKKO.fi:n kautta.

Pian huomasimme, että videot kannattaa myös tekstittää, jotta ihmiset esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa voisivat seurata puheenvuoroja kännyköiltään paremmin. Latailin siis tietokoneelleni kaikki tarvittavat ohjelmat ja aloin tuottaa videoita. Kaupungin valtuusto kokoontuu noin kaksi kertaa kuussa, joten alkuun kevytyrittäjyyteni oli todella kevyttä. Edellisen työsuhteeni viestintäsuunnittelijan äitiyslomasijaisena päätyttyä elokuussa ryhdyin tarjoamaan somekoulutuksia myös kyseisen franchising-ketjun yrityksille. Tarjoan samankaltaisia koulutuksia mielelläni myös uusille asiakkaille.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Videoiden editointia ja tekstitystä kannattaa tehdä aika häiriöttömässä tilassa. On olennaista, että tekstit osuvat juuri oikeisiin kohtiin puhetta. Tämä on hyödyllistä myös jatkotyöskentelyn huomioon ottaen, sillä teen eri videoista välillä myös koostevideoita. Hyvä kohdilleen osunut tekstitys nopeuttaa tätä työvaihetta. Somekoulutuksia kehitän yhdessä asiakkaan kanssa. Franchising-ketjujen luonteet huomioon ottaen on tärkeää, että ketjujen yritykset viestivät ulospäin keskenään samankaltaisesti. Itse koulutukset pidän asiakasyritysten tiloissa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa kevytyrittäjyydessä ovat sen loputtomat mahdollisuudet. Eri yrityksillä on erilaisia haasteita, joten kyse on vain siitä, voinko tarjota heille jotain ratkaisua. Kirjoittaisin mielelläni blogitekstejä yrityksille tai tarinoita onnistumisista sisäistä viestintää varten. Tällä hetkellä unelmoin löytäväni yritysyhteistyökumppanin Slushiin. Voisin kirjoittaa jokaisesta sovitusta puheesta asiakkaan kannalta relevantista näkökulmasta jutun, joita he voisivat hyödyntää esimerkiksi sisäisessä viestinnässään.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Tänä syksynä olen kehittänyt graafisen suunnittelun taitojani. Innostuin erityisesti Illustratorista ja Photoshopista, sillä InDesign on minulle jo ennestään paremmin tuttu. Tekisin mielelläni yrityksille tulevaisuudessa myös kuvankäsittely- ja taittohommia. Tavoitteeni on kehittyä jatkuvasti paremmaksi sisällöntuottajaksi yritysten kaikkia viestinnän kanavia ajatellen. Olen suorittanut myös Google Analytics- ja AdWords-sertifikaatit, joten voisin tarjota yrityksille myös hakukonemainontaa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Katsoin eilen TED-talkin, jossa muistutettiin, että tärkein asia, joka erottaa meidät ihmiset koneista, on unelmointi. Siis haaveilkaa ja toteuttakaa ideoitanne – se luo töitä myös tulevaisuudessa, kun koneet hoitavat yhä kasvavan osan mekaanisemmista työtehtävistä.

Lisää Jaana kontaktiksi LinkedInissä! Kurkkaa myös Jaanan CV blogimuodossa.

Liity mukaan nyt

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Saara Teirivaara
Kirjoittaja

Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.