Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Mikael Multasuo kääntää ja oikolukee kevytyrittäjänä

viikon-kevytyrittaja-mikael-multasuo

Olen Mikael Multasuo, 24-vuotias kieltenopettajaopiskelija Oulusta. Opiskelen tällä hetkellä kuudetta vuotta Oulun yliopistossa, jossa suoritan sekä pohjoismaisen filologian aineenopettajan opintoja että englantilaisen filologian maisterivaiheen opintoja.

Ensimmäinen tutkintoni on käytännössä valmistumista vaille valmis, mutta toisen osalta jäljellä on reilu vuosi, ja siksi osa-aikatyö kevytyrittäjyyden kautta on edelleen ajankohtaista ja tarpeellista.

Mitä teet?

Kävin opetusharjoitteluni vuonna 2017, jonka jälkeen sain idean oman opetusalan yrityksen perustamisesta opintojen ohelle.

Olin kuitenkin jo aiemmin opinnoissani käynyt käännöskursseja sekä ruotsin että englannin osalta, siksi myös kääntäminen ja myöhemmin oikolukeminen tulivat osaksi yritystäni.

Keväällä 2018 hain mukaan Oulun kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden Kesäyrittäjä -projektiin, jossa nuoret saavat tietoa ja käytännön taitoja yrittämiseen liittyen. Osana tuota projektia Aloin tarjota Avain Language Services -palveluani kevytyrittäjänä.

Tarjoan Avain Language Services -yritykseni kautta mm. opetusta, käännöstöitä ja tekstien oikolukua.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olen ollut kevytyrittäjänä nyt noin puolitoista vuotta, mutta UKKO.fi-palvelua aloin käyttää vasta tänä vuonna toisen palvelun lisäksi.

Päädyin kevytyrittäjäksi osallistuttuani Oulussa Kesä yrittäjä -projektiin. Projekti antoi minulle itsevarmuutta sekä käytännön taitoja yrittäjyyteen liittyen.

Olen tehnyt kevytyrittäjänä lukuisia erilaisia toimeksiantoja kuten esimerkiksi yksityisopetusta, kauko-opetusta videopuhelun avulla, tutkimusabstraktien käännöksiä ja oikolukuja, erilaisten nettisivujen käännöksiä, keikkatiedotteiden käännöksiä sekä keikoilla ja festareilla stage handin ja baarimikon töitä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Suurin osa ajastani kuluu edelleen opiskellessa, mutta työskentelen kevytyrittäjänä yleensä muutamia päiviä kuukaudessa, riippuen toimeksiantojen määrästä.

Noin kuukauden päästä valmistun aineenopettajan ammattiin, ja noin puolentoista vuoden päästä yliopisto-opintoni ovat toivottavasti jo kokonaan valmiina ja pääsen täysipäiväisesti työelämään.

Siitä huolimatta en aio lopettaa kevytyrittämistä kokonaan, sillä siitä on tullut tavallaan osa persoonaani!  Minulle kevytyrittäminen on nimenomaan jatkuvaa itsensä haastamista ja sitä kautta itsensä oppimista, enkä missään nimessä vaihtaisi sitä mielelläni pois, vaikka olisinkin täyspäiväisesti töissä.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Saan hyödyllistä työkokemusta omalta alaltani omilla ehdoillani. Erityisesti aikatauluun liittyvä vapaus on ollut hyödyllistä opiskelujen kannalta.

Olen oppinut paljon jokaisesta toimeksiannostani, ja todella nautin siitä, että pystyn työllistämään itseni omilla ehdoillani ja aikataulullani.

Kevytyrittäjyys on lisännyt erityisesti itsenäisyyden ja jonkinlaisen pelottomuuden tunteita ja rikkonut oman käsityksen siitä, mitä voin ja en voi tehdä.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Markkinointi on ehdottomasti oman kehityslistani kärjessä. Oman osaamisensa myyminen ja kehuminen tuntuu jollakin tavalla hankalalta, vaikka sitä itse arvostaakin ja on sen osalta itsevarma.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Vaikka aloitin kevytyrittäjyyden jo vuonna 2018, olen päässyt kunnolla toteuttamaan yritykseni toimintaa vasta kuluvana vuonna.

Siksi haluaisinkin kannustaa uusia kevytyrittäjiä jatkamaan toimintaa, vaikka aluksi olisikin hiljaisempaa. Oma päättäväisyys, motivaation ylläpitäminen sekä haasteiden vastaanottaminen auttoivat minua lopulta pääsemään lähemmäs tavoitteitani, ja minusta tuntuu, että toiminnan kasvulle on erittäin hyvät mahdollisuudet myös tulevana vuonna.

Olen saanut paljon vinkkejä muilta kevytyrittäjiltä. Älkää siis epäröikö kysyä ja myös antaa niitä!

Käy tutustumassa Mikaelin toimintaan Facebookissa: Avain Language Services

Jos kaipaat oikolukuun tai kääntämiseen liittyvää apua, voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: avainservices@gmail.com.

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Pasi harjoitteli yrittäjyyttä UKKO.fi:n avulla

  Pasi Ahola, 42, toimi vuodesta 2010 lähtien konsulttina palkkatöissä maksu-tv:n puolella. Siitä lähtien Pasi oli miettinyt työpäivien lomassa, miksi hän tekee töitä jollekin muulle? Töitä voisi hyvin tehdä vain itselleen. Pasi oli aiemmin ollut mukana myös kolmessa startup-yrityksessä. Kokemusta yrityksen pyörittämisestä oli karttunut ja startup-henkeä kerätty taskut täyteen. Vuoden 2013 loppupuolella palkkatyö konsulttina oli vaarassa loppua lomautuksen takia. Se oli viimeinen niitti. Pasi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tuore yrittäjä Jake: “Rohkeutta on heittäytyä uusiin tilanteisiin”

  Kuvat: Jouni Ranta / Hotei Productions Helsinkiläinen Jake Vilmusenaho on entinen kevytyrittäjämme, joka on vastikään siirtynyt toiminimiyrittäjäksi. Tähän tilanteeseen hän on päätynyt seuraten omia intohimojaan seuraamalla omia unelmia ja kulkemalla päättäväisesti kohti omia tavoitteitaan. Jake huomasi jo nuorena haluavansa työskennellä itsenäisesti ja päästä toteuttamaan omia unelmiaan. Koska IT-ala oli kiinnostanut häntä lapsesta asti, hän lähti opiskelemaan datanomiksi. 20 ikävuoden kieppeillä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tommi hankkii lisätuloja tuliesityksillä – "UKKO.fin tiimilaskutus toimii näppärästi"

  Kevytyrittäjä Tommi Henttisellä on kirjaimellisesti monta rautaa tulessa: hän käy töissä, opiskelee ja tekee sivutöinä tuliesityksiä. Erityiskiitoksen Tommilta saa UKKO.fin näppärä tiimilaskutus. Tamperelainen Tommi Henttinen päätyi tuliesitysten pariin teatteriharrastuksensa kautta, kun harrastusryhmä halusi kehittää näyttävän sisääntulon esityksiinsä. Idea tähän tuli eräältä teatteriryhmän jäseneltä, joka osasi pyöritellä ja heitellä erilaisia esineitä. ”Aloin harjoitella tanssia sisääntuloa varten. Hiukan myöhemmin ryhdyin opettelemaan myös…

  Lue lisää