Blogi

2.1.2019

Mikä ihmeen verokortti?

verokortti vuodelle 2019

Tiesithän, että verokortti muuttui vuoden 2019 alussa? Verokortteja on nyt vain yksi ja sama vuositulorajallinen verokortti käy nyt kaikille palkkatuloille.

Muutos tekee ennakonpidätyksestä nyt yksinkertaisempaa ja helpompaa, vaikka muutos saattaa aluksi tuntua hankalalta. Siksi käyn tässä artikkelissa läpi erilaiset verokorttiin tulleet muutokset.

Miten verotus ja verokortti oikein toimivat?

Suomessa verotus on järjestetty siten, että työntekijä näkee vain osan todellisista palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Näistä suurin erä on ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrä ilmoitetaan verokortilla. Ennakonpidätyksen lisäksi työntekijän palkkaamisesta aiheutuvia kuluja ovat mm. työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu, tapaturmavakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu sekä ryhmähenkivakuutusmaksu.

Käytännössä verokortilla on vain yksi tarkoitus: kertoa työnantajalle, minkä suuruinen määrä palkasta pitää maksaa ennakonpidätyksinä verottajalle.

Suomessa on käytössä progressiivinen veroprosentti, joka tarkoittaa sitä, että mitä enemmän tienaat rahaa, sitä suurempi veroprosenttisi on.

Verottaja lähettää kaikille yli 15-vuotiaille ehdotuksen ennakonpidätyksen veroprosentista. Jos tiedossa on tuloihin vaikuttavia muutoksia, kannattaa muutokset ilmoittaa verottajan OmaVero-palvelussa ja tilata muutosverokortti.

Vain yksi verokortti vuonna 2019

Verotuksen lähtökohtana on se, että osaat arvioida vuositulosi etukäteen ja tiedät, kuinka paljon rahaa tienaat koko vuoden aikana. Erilaisten työsuhteiden ja tienaamisen muotojen yleistyessä arvioiminen voi olla vaikeaa. Jos arvioit tulosi väärin ja tienaat enemmän rahaa kuin olet ilmoittanut, perii verottaja puuttuvat verot sinulta myöhemmin.

Puuttuvia veromaksuja kutsutaan kansankielisesti mätkyiksi. Jos veroprosenttisi on tänä vuonna liian pieni, joudut maksamaan puuttuvat verot vuoden 2020 lopussa. Jos olet arvioinut tulosi yläkanttiin ja tämän vuoksi maksanut liikaa veroja, saat samalla tavalla seuraavan vuoden loppupuolella veronpalautuksia.

Erilaisia työsuhteita varten oli aiemmin erilaisia verokortteja, mutta vuoden 2019 alusta sinulla on yksi verokortti ja yksi tuloraja koko vuodelle. Sama verokortti tai sen kopio kelpaa kaikille työnantajillesi ja palkanmaksajillesi.

Tulojen muuttuessa voit myös tilata verottajalta muutosverokortin, jonka avulla voit tarvittaessa pienentää tai suurentaa veroprosenttiasi. Muutosverokortista lisää alempana. Jos tulorajaa ei tarvitse muuttaa, mutta haluat nostaa veroprosenttiasi, voit vain vapaamuotoisesti ilmoittaa tästä palkanmaksajallesi.

verokortti

Uusi verokortti näyttää erilaiselta

Esimerkkikuvassa on valittuna ennakonpidätys 22 %:lla, jolloin laskennallinen tuloraja on 39 928 euroa. Tämän ylittävästä ansiosta peritään 38 %:n vero.

Tulorekisterin voimaan tulemisen myötä vuonna 2019 on kaikkia ansaittuja tuloja helppo seurata yhdestä paikasta lähes reaaliaikaisesti.  Myöhemmin myös maksetut eläkkeet ja tuet voi tarkistaa suoraan tulorekisteristä. Tulorekisteriin voit kirjautua esimerkiksi omilla pankkitunnuksillasi.

Työnantajan tai palkanmaksajan pitää ilmoittaa kaikki maksetut palkata tulorekisteriin viiden päivän kuluessa. Myös UKKO.fi ilmoittaa palkkasi tulorekisteriin.

Vuoden alusta alkaen tulorekisterin tietoja käyttävät verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. Vuoden 2020 alussa tulorekisteriä alkavat käyttää myös työttömyyskassat, jotkin vakuutusyhtiöt, koulutusrahasto, kunnat, Tilastokeskus, palkkaturvan ja palkkatuen toiminnot sekä työsuojeluviranomaiset.

Muista seurata tulorajaasi

Sivutuloverokorttia ei siis enää vuonna 2019 ole lainkaan. Uudet verokortit tulevat voimaan 1.2.2019, ellet  hae tai ole jo hakenut itsellesi muutosverokorttia.

Verokorttia ei enää tarvitse toimittaa alkuperäisenä työnantajalle. Verokortin kopio riittää.

Tämän muutoksen myötä on entistä tärkeämpää, että seuraat itse oman tulorajasi täyttymistä, jos sinulla on useampi työantaja.

Verokortin toimitat UKKO.fi:lle helpoimmin ja nopeimmin sähköisesti oman hallintapaneelisi kautta.

Miten verokortilla työskentely eroaa kevytyrittäjyydestä?

Myös niin kutsuttua freelancer-verokorttia ei voi enää saada, kun yksi verokortti ja yksi vuosituloraja riittävät kaikille verotuksen muuttumisen myötä, vaikka palkanmaksajia olisikin useampi. Tämä tarkoittaa sitä, että verovelvollisen on itse pidettävä huolta tulorajastaan ja seurattava tarkasti ansioidensa kokonaismäärää. Jos tuloraja ylittyy, tulee tilata uusi kortti.

verokortti

Verokortilla työskentelyn ja laskutuspalvelun ero on siinä, että laskutuspalvelu hoitaa kaiken palkanmaksuun liittyvän byrokratian sekä sinun että toimeksiantajasi puolesta. Kun työskentelet verokortilla, tarkoittaa se sitä, että toimeksiantajasi joutuu hoitamaan kaikki palkanmaksuun liittyvät velvoitteet. Monet toimeksiantajat pitävät tätä kankeana varsinkin projektiluontoisissa tai lyhytaikaisissa työtehtävissä, sillä keikkatyöläisen töihin ottaminen tuottaa toimeksiantajalle paljon ylimääräistä paperityötä.

Kun toimit laskutuspalvelun, kuten UKKO.fi:n kautta, me hoidamme kaiken byrokratian puolestasi. Näin asiakasyrityksesi tehtäväksi jää ainostaan laskun maksaminen. Toimintamallimme tekee palveluidesi ostamisesta helppoa.

Muutosverokortti ja muuttuneet tulot

muutosverokortti

Muutosverokortti näyttää nykyisin hyvin samalta kuin varsinainen verokorttikin. Tässä esimerkissä kuvassa on muutosverokortti, jonka ennakonpidätysprosentti on 21 ja tuloraja 40 000. Lisäprosentiksi on näin ollen tullut 38.

Muutosverokortti tulee käyttöön silloin, kun ansiotuloissasi tapahtuu muutoksia. Seuraa siis, ettei verokortissasi määritelty vuosituloraja ylity. Erityisesti jos teet töitä usealle eri työnantajalle vuoden aikana, tässä kannattaa olla tarkkana.

Jos ansiotulojen määrä kasvaa tai pienenee merkittävästi, tulee sinun tilata verottajalta muutosverokortti. Myös muutosverokortista riittää työnantajalle pelkkä kopio tai esimerkiksi verottajan OmaVero-palvelusta tulostettu versio tai koneelle tallennettu PDF-versio. Tarvittaessa saat muutosverokortin tilattua verottajalta myös puhelimitse.

OmaVero-palvelu siirtää veroasioinnin vähitellen verkkoon

Verottajan OmaVero-palvelussa voit vuonna 2019 hoitaa jo suurimman osan veroasioistasi. Esimerkiksi verotukseen liittyvien tietojen täydentäminen käy kätevästi jo ennen paperisen veroehdotuksen saapumista. Näin kotiisi postitse saapuva veroilmoitus, on heti täytetty oikein.

OmaVerosta näet kätevästi myös veronpalautuksen ja jäännösveron eli mätkyjen maksutiedot. Voit samlla ilmoittaa tilinumerosi veronpalautusta varten.

Jos olet kyllästynyt saamaan paperipostia kotiisi verottajalta, kannattaa ottaa käyttöön sähköinen asiointi osoitteessa suomi.fi/viestit. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi ja Suomi.fi-sivuston viesteihin ilmoituksen, kun OmaVerossa on uutta tietoa sinun veroasioihisi liittyen.

Tämän vuoden verokortit tulevat vielä kaikille postitse, ja kevään 2019 jälkeenkin Verohallinto lähettää paperipostia asioista, joita ei voi vielä hoitaa OmaVerossa. Halutessasi voit kuitenkin edelleen saada Verohallinnolta paperipostia.

Lisätietoja verokorteista löydät UKKO.fi:n usein kysyttyjen kysymykset Verotus-osiosta.

 

Liity kevytyrittäjäksi 

 

 

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Seija Pynnönen sanoo:

  Mieheni on eläkkeellä, mutta haluaisi tehdä vielä pieniä keikkatöitä. Minkälaisen verokortin hän tarvitsee, vai pitääkö hänen maksaa ennakkoveroja, jos hän toimisi ukko.fi – kautta?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Seija!
   Jos miehesi tekee keikkatöitä eläkkeen rinnalla UKKO:fi-laskutuspalvelun kautta, tulee hänen hankkia verokortti palkkatuloa varten. Laskutuspalvelu pidättää kustakin palkasta ennakonpidätystä henkilökohtaisen veroprosentin mukaan, joten palvelun käyttäjän ei tarvitse huolehtia ennakkoveroista tai mistään muistakaan maksuista itse.

   Konkreettisia vinkkejä laskutuspalvelun käyttöön löydätte luettavaksi verkkosivujemme Usein kysyttyä -osiosta. Tarvittaessa myös asiakaspalvelumme auttaa alkuun!

   -Piia

 2. Laine sanoo:

  Löysin kirjoituksen, kun etsin tietoa verokorteista. Luin tekstin innolla läpi, huomaten että ymmärrän kerrankin verokorttiin liittyvistä asioista jotain. Odotin että tekstissä kerrotaan lopulta vielä esim. portaikkoverokortista, mutta harmikseni niin ei ollut.

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.