Blogi

30.7.2014

Täydelliset kotisivut ilmaiseksi

kotisivut ilmaiseksi

Kevytyrittäjä voi helposti tehdä itselleen täydelliset kotisivut ilmaiseksi, tai muutaman kympin hintaan. Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten!

Mikä on kevytyrittäjän kotisivujen tarkoitus?

Tämä on kysymys, jonka kysyin aina ensimmäiseksi asiakkailtani kun tein verkkosivuja tai nettimarkkinoinnin konsultointia. Tämä kysymys paljastaa yleensä monia ajatusvirheitä joita kotisivujen ostajilla on. Yleensä ensimmäinen vastaus oli se, että kotisivujen tarkoitus on kertoa yrityksen toiminnasta tai toimia osana markkinointia. Tämä on varmasti totta, mutta kumpikaan näistä asioista ei ole mitattava asia. Jos sivustolle ostetaan 1000 eurolla liikennettä ja tavoitteena on kertoa yrityksen toiminnasta, on hyödyn osoittaminen hyvin vaikeaa.

Todellisuudessa kaikkien yritysten kotisivujen tarkoituksena on asiakashankinta.

Yleensä palveluita ei myydä suoraan verkossa, vaan tavoitteena on hankkia kiinnostuneen asiakkaan yhteystiedot. Eli käytännössä kotisivujen tavoitteena on toimia yhteydenottolomakkeena potentiaalisille asiakkaille. Mitä enemmän yhteydenottoja sivusto tuottaa, sitä paremmin se toteuttaa tehtäväänsä.

Kevytyrittäjän kotisivujen tarkoituksena on tuottaa yhteydenottopyyntöjä.

Verkkosivuston ulkoasun suunnittelu

Verkkosivuston ulkoasun tulee olla linjassa kevytyrittäjän tai yrityksen muun brändi-ilmeen kanssa. Ulkoasussa tulee käyttää brändin mukaisia värejä, logon tulee olla esillä ja viestinnän pitää olla samanlaista kuin muussakin toiminnassa.

Muuten verkkosivuston tyyliin ja teemaan ei kannata käyttää liian paljon aikaa. Kotisivujen tarkoituksenahan on tuottaa yhteydenottoja. Verkkosivuston ei tarvitse olla taideteos. Katso vaikka maailman parhaiten toimivia verkkokauppoja. Amazon.comeBay.com tai suomalainen Huuto.net eivät ole kauniita verkkosivustoja, mutta ne toimivat todella hyvin.

Verkkosivuston ulkoasun kanssa ei saa kikkailla liikaa, muuten päädytään helposti tilanteeseen, jossa sivuston käytöstä tulee liian vaikeaa. Muutamia vuosi sitten Flash-pohjaiset sivut olivat todella suosittuja. Flash-tekniikalla on mahdollista toteuttaa näyttäviä sivuja, joissa on paljon liikkuvia ominaisuuksia. Käyttäjien kannalta ne eivät kuitenkaan ole kovin mukavia.

Jos sivustolla on käytetty erikoisia tekniikoita tai tavallisesta poikkeavia asetteluja, joutuu asiakas opettelemaan sivuston käyttöä jodenkin minuuttien ajan. Keskimääräinen verkkosivuston käyttäjä tulisi kuitenkin vakuuttaa alle kymmenessä sekuntissa. Jos käyttäjä ei kymmenen sekunnin aikana ymmärrä sivuston toimintaa, hän siirtyy kilpailijan sivuille.

Tee verkkosivustosta helppokäyttöinen ja tavallinen.

Täydellisten kotisivujen malli

Tässä kuvassa on piirretty täydellisten kotisivujen malli. Ylhäällä on sivuston päänavigaatio, josta käyttäjä pääsee nopeasti haluamaansa aihealueeseen. Sivupalkissa oleva toinen navigaatio sisältää linkit kyseisen aihealueen tarkemmat linkit. Esimerkissä olevan 3D-muotoilun alle voidaan lisätä tarkempia palveluita, jotka listataan vasemmassa navigaatiossa.

Täydellisten kotisivujen jokaisella sivulla on selkeästi erottuva yhteydenottolomake.

kotisivut ilmaiseksi

Näin teet täydelliset kotisivut ilmaiseksi

Verkosta löytyy lukemattomia työkaluja, joilla voit tehdä ilmaiset verkkosivut. WordPress on oman kokemukseni mukaan näistä paras. Siihen on saatavilla loputtomasti ilmaisia teemoja ja lisäpalikoita. WordPress on myös valmiiksi varsin nopea ja kohtuullisen hyvin hakukoneoptimoitu.

WordPressistä on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Omalle palvelimelle asennettava versio sekä WordPress.comissa valmiiksi asennettu versio. Oman verkkosivutilan ostaminen ei ole vaikeaa, mutta vie jonkun verran aikaa ja muutaman euron rahaa. Sen vuoksi esittelemme nyt ilmaisten verkkosivujen rakentamisen WordPress.comissa.

1. Siirry osoitteeseen WordPress.com ja luo ilmainen blogi.

kotisivut ilmaiseksi

2. Täytä tietosi ja valitse blogin nimi.

kotisivut ilmaiseksi
3. Valitse kotisivuille ulkoasu.

kotisivut ilmaiseksi
4. Luo jokaiselle palvelulle oma esittelysivu. Klikkaa “Pages” ja “New Page”.

täydelliset kotisivut ilmaiseksi
5. Kirjoita jokaiselle palvelulle 200–400 sanan esittelyteksti.
kotisivut ilmaiseksi
6. Lisää yhteydenottolomake jokaiselle sivulle. Klikkaa “Add Contact Form”. Valitse myös “Email Notifications”.

kotisivut ilmaiseksi yhteydenottolomake
7. Jos kirjoituksen julkaiseminen ei onnistu, sinun täytyy vahvistaa käyttäjätilisi klikkaamalla sähköpostiin saapunutta vahvistuslinkkiä.

kotisivut ilmaiseksi
8. Vaihda järjestelmän kieli halutessasi suomeksi.

vaihda-kieli
9. Rekisteröi sivullesi oma verkko-osoite (domain maksaa noin 15 euroa/vuosi).

kotisivut ilmaiseksi

Nyt sinulla on täydellinen verkkosivusto, jota voit ruveta markkinoimaan!

WordPress.comissa on mahdollista muokata verkkosivuston ulkoasua ja ominaisuuksia lähes loputtomasti. Voit tutustua tarkempiin ohjeisiin täällä: Customize WordPress.com.

Suomenkielistä opastusta WordPressiin tarjoaa mainio WPOpas.fi.

Kun haluat ostaa kotisivut ammattilaiselta

Jos haluat ostaa kotisivut ammattilaiselta, joka tekee ne kerralla kuntoon, kannattaa etsiä sopiva freelancer tai kevytyrittäjä. Isot verkkosivustoja suunnittelevat mainostoimistot ja tuotantotalot laskuttavat yksinkertaisestakin projektista kymmeniä tuhansia euroja. Suosittelemme tutustumaan verkkosivuston tekijöihin esimerkiksi Nerot.fi:ssä. Nerot.fi:n kautta kotisivujen hinta on yleensä noin 500–3000 euroa.

Katso tarkemmin: Kotisivujen hinta.

Muista vaatia verkkosivuston toteuttajalta tässä artikkelissa esitettyjä asioita. Eli yksinkertainen ja toimiva kokonaisuus, jossa yhteydenottolomake on aina selkeästi esillä!

Tuntuiko ohjeemme täydeltä heprealta?

Jos ohjeemme tuntuivat hankalilta ja pelkkä WordPress-sanana sai aikaan inhon väristykset, on meillä juuri sinulle sopiva vaihtoehto kotisivujen tekemiseen!

Yhteistyökumppanimme LiquidBlox tarjoaa nimittäin kevytyrittäjille etuhintaan kotisivujen suunnittelutyökalun, jonka avulla voit luoda omat nettisivut ilman teknistä osaamista. Suomalaisessa palvelussa kotisivut voi suunnitella alusta asti itse tai halutessasi voit oikaista käyttäen valmiita sivupohjia. Ja mikä parasta verkkosivut toimivat näppärästi kaikilla laitteilla!

Edun löydät omasta hallintapaneelistasi!

Näytä minulle etu!

Kaipaatko apua oman osaamisesi markkinointiin? Ei hätää, sillä apu on jo täällä! Olemme kirjoittaneet helppotajuisen markkinointioppaan, josta löydät parhaat vinkit digimarkkinointiin ja uusien asiakkaiden löytämiseen. Klikkaa oppaaseen!

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Antti Poikkeus sanoo:

  Heippa, voinko käyttää olemassa olevaa domainia jos teen uudet sivut WordPressillä tai jollain muulla alustalla, nykyinen domain on hankittu Fonectalta enkä haluaisi sen muuttuvan

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Heippa Antti!

   Voit kyllä käyttää jo aiemmin hankittua domainia. Jos tarvitset apua verkkosivun perustamisessa, WordPressin tuen löydät täältä.

   -Piia

 2. Katariina sanoo:

  Hei

  Onko tarkoitus tosiaan valita tuolta WordPressin sivuilta “perusta blogi” vaikka kysymys on yrityksen kotisivuista?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Katariina!

   Hyvä kysymys. Asia on juuri näin, eli sinun tulee valita kohta “Perusta blogi”, vaikka oletkin luomassa kotisivuja yritykselle. Toivottavasti pääset näillä ohjeilla alkuun!

   -Piia

 3. Reijo Lukkarinen sanoo:

  Mistä saa domainin, eli oman http://www.nimi.fi

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Reijo ja kiitos kysymyksestäsi.
   Helpoin tapa hankkia oma verkkotunnus on kääntyä internetyhteyksiä myyvän palveluntarjoajan puoleen. Tarkempaa tietoa ja lisäapua verkkotunnuksen perustamiseen saat vaikkapa tästä Viestintäviraston oppaasta.

   -Piia

 4. Markus sanoo:

  Ilmaiset verkkosivut eivät ainankaan omasta mielestä aina anna ammattimaista kuvaa!

 5. Minna sanoo:

  Ilmaiset kotisivut oli helppo luoda. En löytänyt mistään yhteydenottolomaketta, jonka olisin voinut lisätä pääsivulle tai sivuille, jossa olisi myytävää. Mistähän tämän löytäisin, vai onko saatavilla kevyt versiossa?

  1. Ukko.fi sanoo:

   Yhteydenottolomakkeen luontiin hyvä maksuton lisäosa on esimerkiksi Contact Form 7 (https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/)

 6. Markus sanoo:

  Ohjeen alku ja otsikko vihjaavat nettiversion käyttöön mutta loppuosa ohjeista ilmeisesti pätee johonkin maksulliseen versioon?

 7. Juuso sanoo:

  WordPressin ilmaiseen versioon ei nähtävästi voi asentaa lisäosia, kuten esimerkiksi hakukoneoptimointiin liittyviä sovelluksia. Itselle vähemmän hakkerihenkilönä se tuottaa ainakin suuria vaikeuksia saada kunnolliset hakukoneoptimoidut kotisivut aikaan.

 8. Jari Niemi sanoo:

  kotisivut

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.