Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Ennakkoperintärekisteri: Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Ennakkoperintarekisteri-iloinen-yrittaja

Ennakkoperintärekisteri tulee monelle tuoreelle yrittäjälle vastaan viimeistään yrityksen perustamisen yhteydessä. Mikä on ennakkoperintärekisteri ja onko siihen pakko liittyä? Selvitämme tässä artikkelissa ymmärrettävästi, mistä on kyse ja milloin ennakkoperintärekisteriin hakeutuminen on tarpeen.

Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys maksaa itse verot liiketoimintansa tuloista suoraan verottajalle. Rekisteriä ylläpitää Verohallinto.

Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvälle tuloveron ennakkoperintä on tuttua – veroprosentti määräytyy sen mukaan, minkä verran itse arvioi tienaavansa vuoden aikana, työnantaja katsoo veroprosentin työntekijän verokortista ja palkkakuittiin tulee näkyviin ennakonpidätys, jonka työnantaja on maksanut suoraan verottajalle. Kun siirtyy työskentelemään yrittäjänä ja ilmoittautuu ennakkoperintärekisteriin, hoitaakin itse saman homman eli maksaa oma-aloitteisesti tuloveronsa verottajalle sen mukaan, minkä verran arvioi vuodessa tienaavansa.

Ennakkoperintärekisteriin liittyneen yrittäjän veroja kutsutaan ennakkoveroiksi ja ne haetaan ja maksetaan itse OmaVerossa. Lue lisää aiheesta ennakkovero.

Yrityksen ei ole pakko kuulua ennakkoperintärekisteriin. Tällöin ennakkopidätyksen tekeminen jää palvelun maksajalle eli yrittäjän asiakkaalle. Asiakas veloittaa yrittäjältä tämän verokortin mukaisen veropotin ja tilittää sen sitten verottajalle.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Miksi ennakkoperintärekisteriin pitäisi liittyä?

Jos yrittäjä on ennakkoperintärekisterin jäsen, hänen asiakkaidensa ei tarvitse huolehtia verojen maksusta, mikä luonnollisesti helpottaa palvelun ostamista. Se on merkittävin syy liittyä ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin kannattaa liittyä myös kotitalousvähennyksen takia. Jotta asiakas voi ilmoittaa yrittäjältä ostetun palvelun kotitalousvähennyksiin, on yrittäjän kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Vähennettäviä palveluita ovat esimerkiksi lastenhoito, siivous ja remontointi. Tämä on yrittäjälle myös myyntivaltti, sillä kotitalousvähennys on asiakkaalle merkittävä veroetu. (Lisää aiheesta kotitalousvähennys!)

Esimerkiksi jos asiakas tilaa keittiöremontin yrittäjältä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ei hän voi saada tästä työstä kotitalousvähennystä. Näin ollen on hyvä miettiä tarkasti, kannattaako ennakkoperintärekisteriin olla liittymättä.

Ennakkoperintärekisteriin kuulumattomuus voi myöskin koitua haastavaksi siinä vaiheessa, kun yritys hakee rahoitusta. Monesti sanotaankin, että ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on elinehto yritykselle.

Kaiken lisäksi ennakkoperintärekisteriin kuuluminen antaa yrityksestä luotettavan ja ammattimaisen kuvan; yrittäjä hoitaa kunnialla veronsa, eikä sälytä niitä asiakkaan riesaksi.

Ennakkoperintärekisteri. Yrittäjä remontoi keittiötä.

Mitä ennakkoperintärekisteriin kuuluminen käytännössä tarkoittaa?

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen siis tarkoittaa, että yritys maksaa itse veronsa tuloistaan. Miten se käytännössä onnistuu?

Yrittäjän verotus eroaa palkansaajan verotuksessa siinä, että hänen täytyy nähdä vähän enemmän vaivaa. Kun yrittäjä on liittynyt ennakkoperintärekisteriin, hänen täytyy hakea ennakkoverot vuosittain OmaVerossa. Se tapahtuu arvioimalla yritystoiminnan vuosittainen tuotto, jonka mukaan verottaja laskee, kuinka paljon veroa olisi maksettava. Nimensä mukaan ennakkovero maksetaan siis ennakkoon. Yrittäjä näkee hakemuksen käsittelyn jälkeen OmaVerossa maksettavien verojen määrän, maksupäivät ja maksutiedot ja voi maksaa ne eräpäivinä itse.

Lue lisää ennakkoverosta.

Kenen tulisi liittyä ennakkoperintärekisteriin?

Jokaisen yrittäjän yritysmuodosta riippumatta olisi hyvä liittyä ennakkoperintärekisteriin.

Ainoa poikkeus on, että ennakonpidätysvelvollisuus ei koske vuokraustoimintaa eikä tavarakauppaa. Jos siis yritystoimintasi on tuotteiden myymistä tai vuokraamista, ei sinun tarvitse ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin.

Myöskään kevytyrittäjän ilman Y-tunnusta ei tarvitse liittyä ennakkoperintärekisteriin. UKKO.fi hoitaa ennakonpidätyksen maksaessaan ilman Y-tunnusta toimivalle kevytyrittäjälle palkan. Myös kotitalousvähennyksen hyödyntäminen onnistuu kevytyrittäjän asiakkailta, koska UKKO.fi, joka laskuttaa heiltä kevytyrittäjän työn kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin liitytään perustamislomakkeen yhteydessä. Jos aloitat toiminimiyrittäjyyden UKKO Yrittäjän kautta, me rekisteröimme sinut automaattisesti ennakkoperintärekisteriin.

Jos olet toiminut jo yrittäjänä etkä ole vielä rekisterissä, voit hakeutua siihen muutosilmoituksen avulla. Onnistuuko myös ennakkoperintärekisteristä poisto ja poistaminen? Jos haluat poistaa yrityksesi ennakkoperintärekisteristä, tapahtuu se samalla lomakkeella. Katso täältä kattavat ohjeet muutosilmoitukseen liittyen.

Ennakkoperintärekisteri. Mietteliäs yrittäjä tietokoneella.

Ennakkoperintärekisteröinnin esteet

Ennakkoperintärekisteriin liittymisen esteenä voivat olla yrittäjän aiemmat töppäilyt verotuksessa tai yrityksen muussa hallinnassa, tai se, ettei yritystoiminta ole aktiivista.

Syynä siihen, ettei ennakkoperintärekisteriin voi liittyä voi olla se, ettei yrittäjä ole aiemmissa yritystoimissaan hoitanut verotusta tai kirjanpitoa lain vaatimalla tavalla. Esimerkiksi jos yritys ei ole antanut Verohallinnolle tarvittavia ilmoituksia ja verotus on jouduttu tekemään arviona, voi myöhemmin estää ennakkoperintärekisteriin liittymisen. Usein käy myös niin, että nämä arviot jäävät maksamatta, jolloin ne näkyvät verottajan tiedoissa verovelkana.

Tästä syystä kannatta aina huolehtia kunnialla loppuun asti kaikki veroilmoitukset, vaikka liiketoiminta loppuisi tai joutuisi antamaan ilmoitukset myöhässä – laiminlyönnit voivat tulla vastaan uutta yritystä perustaessa.

Verohallinto lähettää aina erikseen yrittäjälle päätöksen, jossa eritellään syyt ennakkoperinnän hylkäämiseen. Yrittäjä voi myös pyytää verottajalta lisäselvityksen, jos hylkäyksen perusteissa on epäselvyyttä.

Ennakkoperintärekisterin tarkistaminen

Jos yritys ostaa toiselta yritykseltä, on aina syytä tarkistaa, onko yritys ennakkoperintärekisterissä. Ennakkoperintärekisteri-tarkistus onnistuu YTJ:n sivujen kautta yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.

Yrittäjää koskee ennakkoperintärekisterin lisäksi myös arvonlisävero. Jatka lukemista tästä ja pääset perille kaikista yrittäjän verotuksen kiemuroista:

ALV-rekisteri – miksi liittyä?

ALV vai ennakonpidätys – kumpi pitää maksaa?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Osakeyhtiö: mikä on osakeyhtiö ja milloin perustaa osakeyhtiö?

    Sopivan yritysmuodon valinta on yksi yrittäjän tärkeimmistä päätöksistä. Mutta milloin juuri osakeyhtiö kannattaa perustaa? Kuinka osakeyhtiön perustaminen käy helpoiten? Yritysmuoto määrittää yrittäjän tulevat vastuut ja liiketoimintamahdollisuudet. Esimerkiksi kevytyrittäjyys on sopiva vaihtoehto, jos yrittäjä haluaa päästä nopeasti alkuun ilman suuria vastuita, kun taas toiminimi ja osakeyhtiö antavat paremmat lähtökohdat yrityksen kasvulle. Perinteisesti osakeyhtiö on nähty raskaana yritysmuotona, jolloin osakeyhtiön perustaminen ja…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Opiskelija - työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

    Toiminimiyrittäjäksi helposti Moni opiskelija tekee töitä opintojensa ohella, jotta rahaa jäisi muuhunkin käyttöön kuin aivan välttämättömiin menoihin. Työkokemuksen kartuttaminen on myös tärkeää jo tulevan uran kannalta. Työn hakeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, ja se koetaan usein hankalana. Nimittäin kaikki eivät pääse itselle mieluisaan osa-aikatyöhön, kesätyöhön tai harjoitteluun runsaan hakijamäärän vuoksi. Tällöin onkin mietittävä löytyisikö muita vaihtoehtoja työkokemuksen kartuttamiseen. Tässä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

    Yrittäjyys on jatkuvasti yleisempää. Monelle yrittäjyydestä tulee ensimmäisenä mieleen vapaus päättää itse omista työajoista ja olla oma pomonsa. Kokosimme tarkistuslistan, joka yrittäjyydestä kiinnostuneiden on hyvä käydä läpi ennen toiminnan aloittamista! Kukaan ei ole väittänyt, että yrittäjyys olisi helppoa – mutta toisaalta sanonta myös kuuluu, että aina kannattaa yrittää.  Ennen oravanpyörästä hyppäämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan oman liikeidean…

    Lue lisää