Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Itsensä kehittäminen vaatii rohkeutta, mutta on välttämätöntä

itsensa-kehittaminen-tietokone

Voiko omaa itseä kehittää loputtomasti? Olenko jotenkin viallinen, jos minun täytyy kerran muuttua tai kehittyä?

Muuttuvan työelämän ja eteenpäin menevän maailman vauhdissa pysymisen avaintekijä on oman osaamisen kehittäminen, muutoksen sietokyky ja into oppia uutta. Tässä artikkelissa pohditaankin sitä, minne jatkuva kehitys ihmistä vie ja onko tulevaisuuden minä parempi kuin nykyinen versio itsestäni.

Ei kuitenkaan syytä paniikkiin! Mitään jättimäistä projektia tästä ei tarvitse tehdä, vaan riittää, että käännät hitusen kurssia ja asennoidut muutokseen.

Itsensä kehittämiseen on monia tapoja

Itseään voi kehittää monella eri tapaa ja miltei kaikki meistä sitä tekevätkin, vaikkei asiaa näin ajattelisikaan. Itsensä kehittäminen voi olla fyysistä, henkistä tai ammatillista – yksinkertaisimmillaan omaa toimintaa, reaktioita ja osaamista voi kehittää saattamalla itsensä uusiin, ennenkokemattomiin tilanteisiin.

Itsensä kehittäminen lukemalla

Fyysistä itsensä kehittämistä on liikkuminen, urheilu ja kuntoilu; jopa se joka torstainen jumppa on itsensä kehittämistä, jos askelsarjat muuttuvat edes silloin tällöin. Vaikka et kuntoilisikaan kehittääksesi lihaksiasi tai juostaksesi maratonin, on fyysistä kuntoa ylläpitävän liikunnan harrastaminen kuitenkinkin edellytys jaksamisellesi ja muulle arjesta selviytymiselle.

Omaa henkistä puolta voi helposti kehittää myös itse esimerkiksi lukemalla tietoteoksia, tekemällä harjoituksia ja kiinnittämällä huomiota omiin tunteisiin ja toimintaan. Voit esimerkiksi parantaa keskittymiskykyäsi työssäsi erilaisin tekniikoin tai varaamalla kalenterista aikaa keskeytyksettömälle työlle. Ohjatusti henkistä kapasiteettia voi parantaa osallistumalla erilaisille kursseille tai käymällä vaikkapa joogatunneilla, joissa keskitytään läsnäolon harjoittamiseen.

Omanlaisensa itsensä kehittämisen muoto on uudenlaisten taitojen opettelu. Näitä sanotaan myös harrastuksiksi.

Jollakulla kulkee koko elämän ajan mukana sama lapsuudessa aloitettu harrastus, toiset taas aloittavat aina uuden lajin tai kurssin vähintään kerran vuodessa.

Haluatko oppia savitöitä, italiaa tai valokuvausta? Ilmoittaudu kurssille, kuuntele podcast tai etsi joku muu tapa syventyä sinua kiinnostavaan aiheeseen.

Itsensä kehittäminen kotitoimistolla

Ammatillinen kehittyminen taas voi pitää sisällään monta erilaista kokonaisuutta. Ota käyttöön uusia laitteita, ohjelmia, työvälineitä tai vaikkapa materiaaleja, muuta rutiineja, opettele palautteen antamista ja vastaanottamista. Kehittyäksesi työssäsi ja kehittääksesi omaa työtäsi, mieti, mitkä asiat työssä tuntuvat kaikkein raskaimmilta ja ärsyttävimmiltä ja koita etsiä keinoja muuttaa niitä.

Olenko viallinen, kun haluan kehittyä?

Vaikka kehittymisessä tavoitteena on tulla paremmaksi, ei se tarkoita, että lähtötilanteessa olisit jotenkin huono, viallinen tai keskeneräinen. Olet hyvä juuri tuollaisena, mutta mikset veisi ajattelua tästä vielä pidemmälle? Kehittymisen ei siis tarvitse olla mitään konkreettista, vaan se voi olla oman ajattelun kehittämistä, arvostuksen opettelua ja irti päästämistä jostakin vanhoista ajattelumalleista tai toimintatavoista.

Itsensä kehittäminen on siis tavallaan oman itsen tuntemisen opettelua.

Uusien asioiden opettelu ja itsensä kehittäminen ovat tietysti innostavia asioita, mutta samaan aikaan ne voivat tuntua pelottavilta. Haastammehan itsemme astumaan mukavuusalueen ulkopuolelle, jättämään tutun ja turvallisen sekä tottumaan ajatukseen, että emme osaa jotain.

Parhaimmillaan halu kehittyä ja kehittää voi viedä meitä kohti parempaa ja mielekkäämpää elämää sekä antoisaa ja uudenlaista työelämää.

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Tunnista työyhteisösi erilaiset persoonallisuudet – näin voitte toimia yhdessä!

    Työpaikoilla ei näkemyseroilta voida välttyä. Erilaisuus ja mielipide-erot eivät kuitenkaan ole automaattisesti huono asia; hyvien järjestelyjen avulla nämä voivat johtaa organisaation menestykseen! Jotta tämä onnistuisi, olisi niin johdon kuin henkilöstönkin ylläpidettävä vuorovaikutustaitoja, joustavuutta ja tunneälyä. Tehokas ja hyvä henkilöstöjohtaminen edesauttaa yrityksen tuloksellisuutta ja reagointia muutoksiin. Kerromme tässä kirjoituksessa, mistä on hyvä aloittaa! Kaikki me joudumme kohtaamaan ihmisiä, joita emme ymmärrä;…

    Lue lisää
  • Työelämä Hiihtele uusille urille! Näillä vinkeillä teet onnistuneen alanvaihdon ja löydät unelmaduunisi

    Tympiikö nykyinen työsi? Tunnetko ehkä, että uratavoitteesi ovat muuttuneet? Kaipaatko työelämääsi uusia tuulia ja unelmoit ehkä uudesta alasta? Jos tunnistat näitä ajatuksia itselläsi, rasvaa suksesi ja hiihtele rohkeasti uusille urille! Teet sen sulavasti huomioimalla nämä asiat. Mitä teet tällä hetkellä työksesi? Entä mitä haluaisit tehdä? Tunnetko olevasi tällä hetkellä unelmaduunissasi, vai onko se sinulla vielä hakusessa? Työurat ovat 2000-luvun puolella…

    Lue lisää
  • Työelämä 4 vinkkiä, joilla yhteishengen luominen onnistuu etätyöyhteisössä!

    Hyvää ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä pidetään nykyisin korkeassa arvossa työpaikoilla, ja ne ovat tärkeimpiä kriteereitä myös työnhakijoilla. Nyt fyysinen etäisyys on tuonut työyhteisöille uusia haasteita, kuten yhteishengen luominen ja ylläpitäminen etätöissä. Oikeanlaisella viestinnällä tämä kuitenkin onnistuu! Koronavirusepidemia ja poikkeustila ovat pakottaneet meidät pysyttelemään kotioloissa, ja etätyöskentely on monille uusi normaali. Useat organisaatiot – kuten myös UKKO.fi – ovat siirtäneet toimintansa kokonaan työntekijöiden…

    Lue lisää