Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Lisätienesteistä on moneksi

kukkaro

Työelämä on erityisesti tällä vuosituhannella sirpaloitunut. Työsuhteet ovat osa-aikaisia ja määräaikaisia, työt tehdään projekteina ja yhä useampi tienaa rahaa erilaisilla sivutöillä. Lisätienestejä hankitaan varsinaisen ammatin kanssa yhtä aikaa joko samalta alalta tai esimerkiksi harrastuksen parista.

Joku tienaa reissurahaa kirjoittamalla blogia, yksi tekee keikkaa esiintyjänä tai joulupukkina, toinen valokuvaa tai ohjaa jumppia. Jotkut taas hyödyntävät omaa osaamistaan tekemällä konsulttitöitä oman päivätyönsä ohella. Parhaassa tapauksessa harrastuksesta alkanut lisätienestien hankkiminen työllistääkin jonakin päivänä täysipäiväisesti.

Lisätöitä, keikkatöitä, sivutöitä, tuloja harrastuksesta?

Lisätienestien hankkimiseen on monia motiiveja. Yksi syy voi olla niin suuri intohimo työhön (tai harrastukseen), että sen parissa työskentely ei edes tunnu työltä. Jotkut taas saattavat kaivata tekemistä, täytettä päivään; työn tekeminen tuntuu mielekkäämmältä kuin olla tekemättä mitään. Nykyisessä taloustilanteessa myös mahdollisuus parempiin tuloihin on yksi syy tehdä keikkatöitä.

Keikkatöitä lisätienestien toivossa tekevät sekä opiskelijat, työssä käyvät, työttömät että eläkeläiset. Pitkän kokemuksen omaavat voivat haluta tehdä satunnaisia tuurauskeikkoja pitääkseen yllä ammattitaitoaan ja opiskelijat joko kartuttavat opiskelemansa alan kokemusta tai yksinkertaisesti tienaavat hieman lisärahaa opintotuen oheen.

Asiantuntija-asemassa toimivilta saatetaan usein kysyä apua erilaisiin projekteihin. Satunnaisia keikkoja on hyvä laskuttaa laskutuspalvelun kautta, sillä oman yrityksen perustaminen ei tällaisessa tilanteessa ole usein kovinkaan kannattavaa. Laskutuspalvelua käyttämällä lisätienestejä ansaitsevan ei tarvitse käyttää aikaa byrokratiaan vaan voi keskittyä varsinaisen työn tekemiseen.

Oman harrastuksen muuttaminen sivutyöksi on myös hyvin yleinen tapa aloittaa lisätienestien saaminen. Joukkueiden tai seurojen valmentajiksi päätyvät usein pitkään urheiluseuroissa toimineet; yleensä ainakin jollakin tasolla valmentajille maksetaan pientä korvausta heidän seuran vuoksi käyttämästään ajasta. Liikunta- ja terveysalan suosion kasvaessa myös personal trainerit, ravintovalmentajat ja ryhmäliikuntaohjaajat ovat entistä useammin entisiä tai nykyisiä himoliikkujia, jotka saavat harrastuksesta alkaneesta työstään rahallista korvausta.

Kuvassa kevytyrittäjän tekemä käsityökorvispari

Ideasta yritykseksi

Usein hyvät ideat syntyvät sattumalta. Vuoden verran käyttäjänämme olleelle Michaelalle kävi juuri näin:

-Tein itselleni korvakorut skumppakorkeista ja laitoin niistä kuvan Instagramiin. Moni kaveri innostui niistä, Michaela muistelee yrittäjäuran alkua.

Michaela päättikin, että hän perustaa yrityksen korvakorujen myynti varten. Nyt Michaelalla on kommandiittiyhtiö, jonka kautta hän tekee töitä myös freelancer-toimittajana ja kääntäjänä. Lisäksi hän on palkkatöissä Ylellä. Nuori nainen on siis sekä yrittäjä että työntekijä; vastaavanlaiset itsensä työllistämistä ja palkkatyötä sekoittavat yhdistelmät ovatkin viimeisten vuosien aikana yleistyneet huomattavasti.

Laskutuspalvelu yksi tie yrittäjyyteen

Sivutoiminen yrittäjyys vähentää sekä palkansaajan että yrityksen perustamista suunnittelevan taloudellista riskiä. Lisäansiot turvaavat taloutta ja pienimuotoisesti muiden töiden ohessa aloitettu yrittäjyys on hyvä tapa kasvattaa asiakaskuntaa ja testata liikeideaa. Täysipäiväiseksi yrittäjäksi ryhtyessä kannattaa kuitenkin muistaa arvioida syntyvät kulut ja liikevaihto realistisesti, jotta rahaa jää myös omaan palkkaan.

Laskutuspalvelun käyttö ja sivutoiminen yrittäjyys ovatkin oivia tapoja opetella yrittäjyyttä ja totutella yrittäjämäiseen asenteeseen ja elämäntapaan. Laskutuspalvelun kautta toimimalla käynnistetty yrittäjämäinen ura voi onnistuessaan jatkua täysipäiväisenä yrittäjänä myöhemmin.

Me UKKO.fi:ssä haluamme kannustaa yrittäjyyteen ja monet käyttäjämme ovatkin siirtyneet kevytyrittäjistä yrittäjiksi. Käy lukemassa yrittäjiksi alkaneiden käyttäjiemme tarinoita täältä!

Kirjoittaja
Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

 

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Äitiyslomalla työskentely

    Jääkö sinulla kotona ollessasi intoa työntekoon? Äitiyslomalla työskentely onnistuu kätevästi kevytyrittäjänä! Myös työskentelevä äiti on hyvä äiti. Pienen lapsen kanssa oleminen kotosalla on sekin vaativaa työtä – mutta joillain äideillä voi sen lisäksi riittää aikaa ja energiaa kerryttää lisätuloja tekemällä keikka- tai osa-aikatyötä. Äitiyslomalla työskentely on siinäkin mielessä kannattavaa, että siinä saa ylläpidettyä ja kehitettyä omaa osaamista. Tällainen joustava ja…

    Lue lisää
  • Työelämä Vaivaavatko kivut kotitoimistolla? Tee nämä pienet lisäykset etätyöpäiviisi, niin jumit helpottuvat!

    Teetkö etätöitä kotoa käsin ja jumit vaivaavat? Kerromme tässä artikkelissa muutaman helpon vinkin ja tavan, joilla huolehdit hyvinvoinnistasi, liikkuvuudestasi ja työergonomiastasi pitkin työpäivää! Artikkelin lopusta löydät myös vinkkejä helppoon ja nopeaan taukojumppaan. Hyvästä työergonomiasta huolehtiminen on tärkeää, teet sitten liikkuvaa tai ruumiillisesti raskasta työtä tai istut kaikki päivät toimistolla. Ergonomian ylläpito pääsee kuitenkin helposti unohtumaan töihin uppoutuessa; etenkin osan etätyöläisistä…

    Lue lisää
  • Työelämä Itsensä työllistäjien määrä kasvaa – vaihtoehto perinteiselle palkkatyölle ja omalle yritykselle

    Itsensä työllistäjien määrä Suomessa on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut merkittävästi. Historiamme aikana erilaiset itsensä työllistämisen tavat ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti taloudellisesti epävarmoina aikoina. Tällä hetkellä itsensä työllistää Suomessa noin 190 000 henkilöä. Itsensä työllistäjiin lukeutuvat monet yksinyrittäjien lisäksi muun muassa freelancerit, ammatinharjoittajat, kevytyrittäjät ja apurahansaajat. Tässä artikkelissa käsitellään itsensä työllistämisen ilmiötä monipuolisesti. Tarkoituksena on huomioida muuttuvan työelämän vaikutuksia työmarkkinoihin,…

    Lue lisää