Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Vieraskynä: Etätyö – Haasteet ja mahdollisuudet

etatyo-kotoa

Etätyö on ollut pinnalla jo jonkin aikaa ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat saaneet yhä useammat yritykset vähintäänkin kokeilemaan sen käyttöä. Eikä turhaan, sillä onhan etätyö oikein johdettuna tehokas vaihtoehto tarkasteltuna ihan millä mittarilla hyvänsä. Parhaimmillaan se nostaa tehokkuutta, parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja pienentää toiminnasta koituvia kustannuksia.

Aivan kaikilla yrityksillä etätyömahdollisuutta ei vielä ole, vaikka suoranaista estettä sille ei olisikaan. Yleisiä syitä ovat pelko siitä, että työntekijöiden tuottavuus romahtaa vapauden myötä ja se, että pakka menee sekaisin heti, kun ihmiset alkavat tekemään töitä kotoa käsin. Eli pohjimmiltaan kysymys on siitä, että kaikki johtajat ja esimiehet eivät ole valmiita sen tuomiin haasteisiin sekä työntekijöihin ei aina luoteta tarpeeksi.

Toisaalta mahdollisuuksia löytyy vähintäänkin yhtä paljon:

 • Etätyö voi parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä
 • Turhista kustannuksista voidaan karsia
 • Tuottavuutta voidaan parantaa ja saadaan uudenlaisia ideoita
 • Voidaan palkata osaavin ja parhaiten tehtävään sopiva henkilö myös kauempaa
 • On mahdollista laskea tuntien sijasta tuloksia

Kun toimistolla ei enää istu sata työntekijää joka päivä, niin kustannuksissa voidaan luonnollisesti säästää. Tämän lisäksi kotoa käsin työtä voidaan tehdä myös pienessä flunssassa tai jopa viikonloppuaamuisin, kun sopiva hetki sattuu olemaan. Toisaalta, kun työntekijät saavat tehdä hommia juuri itselle parhaiten sopivassa ympäristössä, niin voidaan saada aivan uudenlaisia ideoita, joita normaalisti konttorilla ei alkaisi miettimään.

Hyötyjä on siis monia, mutta ennen kaikkea voidaan laskea toimistolla vietettyjen tuntien sijasta aikaansaatuja tuloksia. Monissa työtehtävissä ei ole kenellekään merkitystä käyttikö työntekijä viikon tulosten eteen kolme tuntia yhteensä vai istuiko hän koneella koko viikon aamusta iltaan – kunhan laatu on priimaa ja tavoitteisiin päästään.

Kotona työskentely

Miksi kaikki yritykset eivät suosi vielä etätyötä?

Kuten mainittu, silti etätyön mahdollisuutta ei läheskään kaikissa työpaikoissa ole, vaikka teoriassa se olisikin mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi Reguksen teettämän tutkimuksen mukaan 55% maailmanlaajuisesti ja 36% suomalaisista vastaajista on sitä mieltä, että etätyöntekijöiden hyvä johtaminen on täysin mahdollista.

Siis 36 prosenttia on ihan sitä mieltä, että se on mahdollista? Muutenkin numerot kertovat mielestäni siis hyvin missä mennään, eli ei ainakaan etäjohtamisen kärjessä.

Mahdollista se onkin.

Toisaalta edelläkävijöitäkin löytyy. Yrityksiä, jotka ovat onnistuneet tyypillisten ongelmien voittamisessa ja saavuttaneet myös loistavia tuloksia etätyön käyttöönoton jälkeen.

Hyviä esimerkkejä näistä ovat muun muassa paljon lehdissä pyörineet DNA ja Microsoft, jotka ainakin Suomessa ovat myös etätyön puolestapuhujia. Käsittääkseni esimerkiksi DNA:lla pyritään jopa kannustamaan etätyöhön, mutta suuri osa työntekijöistä haluaa silti tulla työpaikalla lähinnä mukavan ilmapiirin ansiosta. Näin se mielestäni juuri pitäisikin mennä.

Myös meillä SEOSEON LTD:llä etätyö on ollut arkea alusta alkaen. Tyypillistä on, että toimistolla näkyy maanantain jälkeen vain pari hassua tyyppiä kerrallaan ja myöskään työhön käytettyä aikaa ei seurata lainkaan. Tämän sijasta tulokset merkitsevät sitäkin enemmän. Työnjako hoidetaan viikonalussa ja rutiinipalaverit keskellä viikkoa kätevästi videopuheluilla tai chatissä, jonka jälkeen kaikki voivat suorittaa omat tehtävänsä kuten parhaaksi kokevat. Meillä osa henkilöstöstä ja käytännössä kaikki yhteistyökumppanit sekä freelancerit tekevät työtä myös eri maista käsin, jonka takia fyysisiä palavereita ei ole kaikkien kanssa lainkaan.

Huomioimisen arvoinen asia on myös se, että työntekijöiltä saa usein huomattavasti enemmän ideoita, kun pulpetin ääressä ei ole pakko kuluttaa kahdeksaa tuntia joka päivä. Jos hommat ei juuri silloin suju, niin täysin turhaa siinä on luonnollisesti istua. Fakta on kuitenkin se, että hommat vain harvoin etenevät väkisin. Jos kaikki energia ja into on kulutettu tunkkaisessa työhuoneessa peukaloita pyöritellen, niin luonnollisesti vapaa-ajalla ei paljoa kiinnosta miettiä yrityksen asioita.

Näkisin, että jokaiselle yritykselle suurin asia etätyön onnistumiseen on se, että ymmärretään mitä ollaan tekemässä. Kun kokonaiskuva on kaikilla tiedossa ja motivaatio kohdillaan, niin sen ihmeellisempää päivittäistä tarkkailua ja johtamista ei enää edes tarvita. Toki suuremmille yrityksille tämän kaltaiset vaihtoehdot eivät ole välttämättä toteutettavissa aivan mutkitta, mutta erityisesti pienempien yritysten kannattaa harkita etätyön suosimista.

Kirjoittaja: Samuli Mäkelä

Kirjoittaja on yrittäjä ja digimarkkinoija, joka on kiinnostunut verkkobisnekseen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Hän on myös yksi verkkokaupan optimointia ja hakusanamainontaa tarjoavan SEOSEON LTD:n perustajista.

 

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä LinkedIn-profiili kuntoon – Näin tuot osaamisesi esiin ja herätät kiinnostusta

  LinkedIn-profiili tarjoaa paljon mahdollisuuksia oman osaamisen markkinoimiseen, siksi profiilin tekemiseen kannattaakin käyttää kunnolla aikaa. LinkedIn-algoritmit on suunniteltu niin, että palvelu ohjaa käyttäjiä profiileihin, jotka on täytetty huolellisesti. Jos haluat yrittäjänä lisää asiakkaita tai kaipaat parempaa työpaikkaa, on tämä kirjoitus sinua varten. Saat palvelusta myös enemmän irti, kun tiedät, miten hioa oma profiili kuntoon. Ensivaikutelman luonnissa tärkeintä ovat nimi, kuva, titteli ja…

  Lue lisää
 • Työelämä 7 keinoa kaaoksesta selviytymiseen

  Joka suunnalta pukkaa uutta projektia samalla kun entiset deadlinet lähestyvät uhkaavasti. Lopulta et tiedä enää mitä pitäisi yrittää tehdä, etkä pysty keskittymään tai saa nukuttua. Kuulostaako tutulta? Alla listattuna seitsemän vinkkiä stressin hallintaan. 1. Selvitä mihin käytät aikasi Ajankäytön hallinta on hyvä aloittaa miettimällä ensin omaa ajankäyttöä ja sitä minne vuorokauden tunnit todellisuudessa katoavat. Ajankäyttöympyrä auttaa hahmottamaan, mihin käytät päivittäin…

  Lue lisää
 • Työelämä Ajanhallinta on avain minkä tahansa työn onnistumiseen

  Olemme jakaneet tässä blogissa lukemattomia vinkkejä kevytyrittäjän markkinointiin liittyen. Tärkein oivallus, jonka kevytyrittäjä voi tehdä, on kuitenkin oman työn oikea hinnoittelu. Kun kevytyrittäjä myy laskutuspalvelun kautta omaa osaamistaan, hän myy omaa aikaansa – ja tälle ajalle hän asettaa hintalapun. Ajanhallinta onkin hänelle tärkeä taito! Sen jälkeen, kun hinnasto ja oma palvelukonsepti alkaa olla kunnossa, voi kevytyrittäjä keskittyä varsinaisen työn suorittamiseen…

  Lue lisää