Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

keikkatyolaisen-tyottomyysturva

Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään.

Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään.

Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä kuussa, kun työt on tehty, vaikka palkka maksettaisiinkin vasta myöhemmin.

Kiinnostaako keikkatyö?

UKKO Kevytyrittäjänä hoidat keikkahommat helposti!
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Uuden lain mukaan palkka vähentää työttömyysturvaa vasta palkanmaksukuukautena eikä vielä silloin, kun työ tehdään. Sovitellusta työttömyysturvasta tulee siis maksuperusteellista ansaintaperiaatteen sijasta; käytännössä tämä myös vähentänee viivästyksiä työttömyysetuuden saannissa.

Jos huhtikuussa tehdystä työstä palkkaa saa vasta toukokuussa, sovitellaan palkka yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Huhtikuun etuus taas voidaan maksaa täytenä, jos huhtikuussa ei ole muita tuloja, jotka pitäisi sovitella yhteen etuuden kanssa.

Muutoksen myötä etuuden hakijalla on työttömyysajan korvaushakemusta tehdessään käytössään työntekokuun palkkalaskelma. Tämän lisäksi hakijalla on käytössään myös työstä ansaittu palkkatulo, kun sen vaikutus työttömyysetuuteen näkyy.

Kuvaaja yrittäjän sovitellusta työttömyysturvasta

“Tämä lakimuutos on ihmisen puolella. Aiemmin osa-aikatyön vastaanottamisessa on ollut riskinä se, että työttömyysetuus viivästyy merkittävästi. Nyt tämä riski poistuu. Käytännössä lakimuutos kannustaa osa-aikatyöhön”, kertoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n tiedotteessa työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Työttömyysturvan parantaminen lisännee keikkatöiden vastaanottamista

Muutos on tervetullut ja vaikuttaa todennäköisesti myös kevytyrittäjien intoon tarttua työtarjouksiin. Nykyinen viive työttömyysturvan saannissa on aiheuttanut joidenkin keikkatyöläisten ja kevytyrittäjien mielessä taloudellista epävarmuutta ja tämän vuoksi tarjottua keikkaa ei ole aina uskallettu ottaa vastaan.

“Matalan kynnyksen kevytyrittäjyys kannustaa myös kokeilemaan uusia polkuja, joista voi tulla vielä pitkä työura työttömyysjakson jälkeen”, UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sanoo.

Nyt voimaan tuleva laki on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla yritetään helpottaa suomalaisten arkea ja parantaa työllisyyttä. Vuoden 2018 alusta voimaan tulleella lailla, jossa yrittäjyyden voi aloittaa työttömyysturvalla, on ollut merkittävä vaikutus kevytyrittäjien työttömyysturvaan.

Uusi työttömyysturvalaki tulee voimaan maanantaina 1.4.2019.

Uuden lain täytäntöönpanossa hyödynnetään vuoden alusta voimaan tullutta tulorekisteriä, sillä sen ansiosta saatuja tuloja koskeva tieto saadaan palkkalaskelman sijaan suoraan tulorekisteristä.

Seuraamme vastaisuudessakin itsensä työllistäjien työttömyysturvaan vaikuttavia muutoksia. Aiempia artikkelejamme aiheesta löydät alta.

Lue myös

Pipsa Luodelahti & AYT: Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten

Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Hieroja – laskuta keikkatyöt ilman omaa yritystä

    Keskity täysin omaan osaamiseesi Taidokkailla hierojilla on Suomessa kysyntää, mutta alalla työllistyminen vaatii usein oman toiminimen ja salin perustamista. UKKO.fi mahdollistaa työsuoritteiden laskuttamisen ilman omaa yritystä. UKKO.fi hoitaa puolestasi laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt ja vaadittavan byrokratian. Palvelussa ei ole juoksevia kuluja, etkä sitoumuksia – tarvittaessa voit siis luoda tunnukset vaikka vain yhtä keikkaa varten. ei juoksevia maksuja ei tarvetta…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Laulu- tai soitonopettaja – ota opetuskeikka vastaan helposti

    Osaatko laulaa tai soittaa jotakin instrumenttia? Laita osaaminen hyötykäyttöön laulu- tai soitonopettajana! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai kokeilla omaa liikeideaa; yhä useampi suomalainen tekee sivutöitä. Esimerkiksi juuri moni muusikko tai laulu- tai soitonopettaja on löytänyt UKKO.fi:n kautta keinon hyödyntää omaa osaamistaan – ja ansaita samalla hieman ekstraa! Ehkä taidat esimerkiki pianon- tai kitaransoiton ja voisit…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Metsurin työ kevytyrittäjänä

    Metsurit ja metsänhoitajat tekevät työkeikat helposti kevytyrittäjinä ja lähettävät laskun toimeksiantajalleen perustamatta omaa yritystä. Metsuri on metsän työntekijä ja ammattilainen. Työtehtävät vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Työt koostuvat mm. metsän istutuksesta, hakkuusta, parannustöistä ja suunnittelusta. Työt vaihtuvat paikasta toiseen ja toimeksiantajia saattaa olla useampia. Metsureille on nyt ja tulevaisuudessa kysyntää sillä suurien ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, suuri osa ammatinharjoittajista katoaa. Miksi UKKO.fi-laskutuspalvelu sopii…

    Lue lisää