Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Omasta jaksamisesta huolehtiminen on satsaus liiketoiminnan tulevaisuuteen

rentoutunut-hyvinvoija-yrittaja

Monet tekijät voivat johtaa siihen, että yrittäjä tai itsensä työllistäjä uupuu työssään ja jaksaminen on koetuksella. Niin voi käydä, vaikka tekisi työkseen sitä mitä rakastaa, ja vaikka päivät täyttyisivät mielipuuhasta. Intohimo tehtyä työtä kohtaan lisää työn imua, vetovoimaa, mutta se voi myös huomaamatta aiheuttaa väsymystä, oman terveyden laiminlyöntiä, valtavia ylitöitä ja lopulta jopa loppuun palamisen.

Miten kevytyrittäjä, yrittäjä tai itsensä työllistäjä sitten voisi huolehtia, että oma jaksaminen on kestävällä tasolla? Riittääkö kuukauden irtiotto kerran vuodessa palautumiseen? Miten arjessa voisi huolehtia omasta hyvinvoinnista? Näitä asioita pohditaan ja punnitaan tässä artikkelissa.

Työelämä on muuttunut hektisemmäksi

Työ ja työelämä on muuttunut radikaalisti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Erityisesti asiantuntijatyötä tekevät kokevat monesti painetta olla tavoitettavissa myös iltaisin ja viikonloppuisin ja rajanveto työn ja vapaa-ajan välille hankaloituu, kun älylaitteet seuraavat meitä kaikkialle. On hankalaa olla offline, jos puhelin värisee jatkuvasti uuden viestin tai ilmoituksen merkiksi.

Liiallinen työteko, stressi, liian lyhyet yöunet ja palautumisen puuttuminen voivat johtaa fyysisiin oireisiin ja terveyden heikentymiseen. Elon tutkimuksen mukaan jopa 40 % suomalaisista yrittäjistä on riski uupua työssään.

Väsynyt kevytyrittäjä

Työmäärän ja työtehtävien miettimisen määrän kasvaessa onkin tärkeää huolehtia, että aikaa jää myös perheelle, ystäville ja harrastuksille. Silloin tällöin ystävän kanssa venynyt lounas tai vapaa perjantai-iltapäivä kesäisin perheen kanssa ovat todellisuudessa satsaus yrittäjän ja itsensä työllistäjän hyvinvointiin ja jaksamiseen pitkällä aikavälillä.

Kaikista tärkeintä onkin oppia kuuntelemaan itseä ja pitämään taukoja itselle parhaiten sopivalla tavalla.

Jollekulle sopii lyhennetty viikko kesäaikaan ja pitkä talviloma, toinen kaipaa muutaman kuukauden välein irtiottoa työympyröistä ja kolmas laittaa koneet kiinni koko heinäkuuksi.

Yrityksen kasvu voi uuvuttaa yrittäjän

Tilauskirjojen pullistella ja tarjouspyyntöjen sadellessa sähköpostiin moni yrittäjä hieroo käsiään tyytyväisenä. Tämä voi kuitenkin olla ratkaiseva hetki yrityksen jatkon kannalta. Osaako (kevyt)yrittäjä kieltäytyä vähemmän tuloksellisista tai ei niin mielenkiintoisista töistä ja delegoida ne vaikkapa tutulle kollegalle?

Jos taas yrittäjän tilanne on niin suotuisa, että hän voi palkata avukseen työntekijöitä, tulee hänelle lisää hallinnollisia töitä sekä johtamista. Moni yrittäjä voikin olla superosaava ja taitava omassa työssään, mutta johtaminen ja esimiehenä oleminen on osa-alue, johon harva on saanut koulutusta. Siksi onkin hyvä tarkkailla omaa johtamista, pyytää palautetta ja tarvittaessa hakeutua tätä työtä tukeviin opintoihin, jotta myös työntekijöiden innostaminen ja motivointi sujuvat ilman vaikeuksia.

Vaikka yrittäjä luokin yritykseen itse oman työyhteisönsä rekrytoimalla omasta mielestään parhaat tyypit kuhunkin tehtävään, ei tämä tarkoita, että työympäristö ja -ilmapiiri olisivat automaattisesti kunnossa ja toimivia. Myös pienessä yrityksessä on syytä panostaa viihtyvyyteen ja työyhteisön ilmapiiriin – näin yrittäjän yrittäminenkin sujuu paremmin.

Tyytyväinen yrittäjä. Työssä jaksaminen.

Stressaako lomalta paluu? Miten pitää jaksaminen korkealla tasolla?
Oma lukunsa on toki lomalta töihin paluun aiheuttama stressi. Momondon selvityksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on kokenut haikeutta tai ahdistusta palatessaan arkeen loman jälkeen.

Yksi tapa välttää loman jälkeistä alakuloa, on aloittaa työt kevyesti; töihin palaaminen keskellä viikkoa voi olla hyvä tapa orientoitua jälleen arkirytmiin.

Myös ennen lomaa tehty (lyhyt) muistilista hoidettavista työtehtävistä auttaa tarttumaan työn syrjään kiinni.

Vaikka lomasta lomaan elämisen ideologia saattaa ulkopuolisesta tuntua kestämättömältä, voi tulevan loman suunnittelu heti edellisen loputtua olla mukavaa ajanvietettä, jolla saa lievitettyä stressiä töihin palatessa.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Kuvan liittäminen hakemukseesi - Ollako vai eikö olla?

  Oman kuvan lisääminen ansioluetteloon ja työhakemukseen on yleistynyt, mutta se ei ole edelleenkään pakollista. Kuva ei saa vaikuttaa mitenkään hakuprosessiin, oli se sitten hakemuksessa tai ei. Päätös tehdään edelleen vain pätevyyden ja työhön sopimisen perusteella. Aiemmassa artikkelissamme ”Avoin työhakemus – Voiko sen syödä?” kävimme läpi, että hakemus on markkinointikirje. Eli yrität myydä osaamisesi ja persoonallisuutesi työnantajalle, jotta hän valitsisi sinut.…

  Lue lisää
 • Työelämä Viisi pahinta virhettä, jotka voit tehdä työnhaussa

  Työnhaku on lopulta yksinkertainen ja useimmiten melko samankaltaisena toistuva prosessi, jossa pyritään mahdollisimman onnistuneesti saattamaan yhteen työntekijää tarvitseva työnantaja, ja työpaikkaa etsivä työnhakija. Työnhaussa on tärkeää olla rennosti ja aidosti omana itsenään, mutta liika välinpitämättömyys voi kostautua. Kokemus opettaa välttämään suurimmat karikot töitä hakiessa, mutta seuraavana ovat listattuna pahimmat virheet, joihin työnhakija ajattelemattomuuksissaan saattaa sortua. 1. Väärän työpaikan tavoittelu Itselle…

  Lue lisää
 • Työelämä Vuorovaikutustaidot työelämässä – Miksi ne ovat tärkeitä ja miten niitä voi kehittää?

  Vuorovaikutus on mielenkiintoinen ala, jota on viime vuosina tutkittu todella paljon – ja monesti nimenomaan työelämäkontekstissa. Erilaiset vuorovaikutussuhteet tiimeissä sekä johtaja-alainen-suhteet ovat saaneet myös paljon näkyvyyttä mediassa. Mitä vuorovaikutus oikein on ja miksi se on niin kiinnostavaa? Erityisesti 2010-luvulla on työelämässä ja johtamisessa korostettu avoimen ja vuorovaikutteisen työyhteisön ideaalia. Vuorovaikutuksella tarkoitetaan kahden tai useamman asian vaikutusta toisiinsa. Suomen kielen sana…

  Lue lisää