Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Opas maahanmuuttajille Suomen työmarkkinoiden syövereihin

freelancer-guide-for-immigrants-content-image

Työpaikan löytäminen ja työn tekeminen Suomessa ei ole aina helppoa. Verohallinnon, TE-toimistojen, Kelan ja muiden työmarkkinoilla operoivien tahojen kanssa puljaaminen vaatii paljon hiljaista tietoa, jota esimerkiksi maahanmuuttajilla ei suoraan ole.

Helpottaaksemme maahanmuuttajien itsensä työllistämistä tilasimme yhdysvaltalaiselta Gregory Pellechiltä oppaan, joka antaa tarvittavat pohjatiedot maassamme työskentelyyn ja UKKO.fi:n hyödyntämiseen. Oppaan ensimmäinen versio tehtiin jo vuonna 2017 ja se päivitettiin tammikuussa 2022.

Opas on monella tapaa niin valaiseva, että suosittelen sen lukemista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään työmarkkinoidemme toimintaa. Lähelle on usein vaikea nähdä ja erottaa, mitkä ovat suomalaisten työmarkkinoiden ja perusturvan erityispiirteet. Vuonna 2015 Suomeen muuttanut Greg, 33, on tätä ennen asunut ja työskennellyt yhdeksässä muussa maassa, kuten Irakissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, joten hänellä oli perspektiiviä analysoida uutta kotimaataan.

Olemme Gregin kanssa rugby-treenien jälkeen keskustelleet Suomen työmarkkinoista useaan kertaan ja on ollut positiivista kuulla, että hänen mielestään Suomi tarjoaa paremmat mahdollisuudet menestykseen kuin Yhdysvallat. Yhtenä esimerkkinä hän on nostanut esiin vaivattomammat verotuskäytäntömme sekä kuulumisen Euroopan unioniin, mikä tarjoaa työmahdollisuuksia laajemmilla työmarkkinoilla. Myös starttirahaa hän pitää hyvänä käytäntönä, mutta työttömien ajankäytön liiallinen vahtaaminen saa myös Gregin pudistamaan päätään.

Maahanmuuttajien työttömyys on noin 2,5-kertainen kantasuomalaisiin nähden. Kyselin Gregiltä, että mistä tämä hänen mielestään johtuu. Myös hänestä kielivaatimukset ovat usein turhan tiukkoja: täydellistä suomea ei läheskään kaikissa ammateissa tarvitse, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ravintolat ja kahvilat ovat ymmärtäneet. Sitä paitsi työyhteisö on yksi parhaista ympäristöistä oppia kieltä.

Toinen Gregin tarkkanäköinen ajatus liittyy luottamukseen. Me suomalaiset luotamme toisiimme kansainvälisesti katsottuna verraten hyvin, mutta muualla syntyneet eivät kuitenkaan hevillä pääse osaksi tätä piiriä. Se näkyy kieli- ja muissa vaatimuksissa, joiden vuoksi ulkomailla haalittua osaamista ei usein osata arvostaa.

UKKO.fi:-palvelun kautta laskuttaa yhä enenevässä määrin myös ulkomaalaistaustaisia käyttäjiä. Toivottavasti tämän oppaan myötä yhä useampi maahanmuuttaja löytää tavan työllistää itsensä. Opas on vapaasti ladattavissa verkkosivuiltamme: mikäli sinulla on ulkomaalaistaustaisia tuttavia, niin kerro heille ihmeessä tästä hyödyllisestä tietopaketista!

Lue myös

Guide for Self-Employment in Finland

Markkinointiopas

Hinnoitteluopas

Sosiaaliturvaopas

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Näin saat töitä luovalta alalta - Luovan alan työpaikat

  Esimerkiksi oma työnhakuni helpottui kummasti, kun aloin kuvailemaan itseäni tavanomaisten termien sijaan älykkääksi ongelmanratkaisijaksi. Se ei ole välttämättä juuri mitä graafista suunnittelijaa palkkaamassa olevat yritykset ovat etsimässä, mutta se kuvailee minua ja vahvuuksiani tehokkaasti. Näin kirjoittaa Taneli Pohjola blogissaan. ”Mitä minun pitää tehdä saadakseni oman alani töitä? Voinko päästä työhaastatteluun ilman suhteita? Missä ovat kaikki vakituiset luovan alan työpaikat?” Kuulostaako…

  Lue lisää
 • Työelämä Moniosaaja voi yhdistää eri toimialat kevytyrittäjänä

  Tiesitkö, että kevytyrittäjänä ei tarvitse valita vain yhtä uraa, vaan silloin voi laskuttaa usean eri toimialan töistä? Jos siis intoa, taitoa ja asiakkaita riittää usean eri alan töihin, on aivan mahdollista tehdä töitä sekä muusikkona että tietoturva-asiantuntijana. Perinteisessä palkkatyössä tällainen monialaisuus lienee harvinaisempaa, mutta kevytyrittäjien keskuudessa on melko tavanomaista, että yhdellä taitavalla ja aktiivisella ihmisellä on osaamista ja toimeksiantajia useammalla…

  Lue lisää
 • Työelämä Työura koostuu nykyisin monesta urasta – sitoutuvatko nuoret enää työnantajiinsa?

  Ei ole päivää, jolloin mediassa, joko sosiaalisessa tai perinteisessä, ei puhuttaisi työelämän muutoksesta ja murroksesta. Keskustelussa on paljon eri näkökulmia. Keskustelua käydään työkulttuurin muuttumisesta, robotisaation ja digitalisaation vaikutuksista, kohtaanto-ongelmasta, rekrytoinneista, alustataloudesta tai nuorten yrittäjämäisen asenteen ja yrittäjäinnostuksen kasvusta. Nuoret tulevat ja menevät Organisaatioiden työkulttuureissa näkyvä muutos onkin todella kiinnostava ilmiö. Nuoret ovat tulleet työelämään erilaisella asenteella kuin aiemmat sukupolvet, suuret…

  Lue lisää