Opas maahanmuuttajille Suomen työmarkkinoiden syövereihin

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

freelancer-guide-for-immigrants-content-image

Työpaikan löytäminen ja työn tekeminen Suomessa ei ole aina helppoa. Verohallinnon, TE-toimistojen, Kelan ja muiden työmarkkinoilla operoivien tahojen kanssa puljaaminen vaatii paljon hiljaista tietoa, jota esimerkiksi maahanmuuttajilla ei suoraan ole.

Helpottaaksemme maahanmuuttajien itsensä työllistämistä tilasimme yhdysvaltalaiselta Gregory Pellechiltä oppaan, joka antaa tarvittavat pohjatiedot maassamme työskentelyyn ja UKKO.fi:n hyödyntämiseen. Oppaan ensimmäinen versio tehtiin jo vuonna 2017 ja se päivitettiin tammikuussa 2022.

Opas on monella tapaa niin valaiseva, että suosittelen sen lukemista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään työmarkkinoidemme toimintaa. Lähelle on usein vaikea nähdä ja erottaa, mitkä ovat suomalaisten työmarkkinoiden ja perusturvan erityispiirteet. Vuonna 2015 Suomeen muuttanut Greg, 33, on tätä ennen asunut ja työskennellyt yhdeksässä muussa maassa, kuten Irakissa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, joten hänellä oli perspektiiviä analysoida uutta kotimaataan.

Olemme Gregin kanssa rugby-treenien jälkeen keskustelleet Suomen työmarkkinoista useaan kertaan ja on ollut positiivista kuulla, että hänen mielestään Suomi tarjoaa paremmat mahdollisuudet menestykseen kuin Yhdysvallat. Yhtenä esimerkkinä hän on nostanut esiin vaivattomammat verotuskäytäntömme sekä kuulumisen Euroopan unioniin, mikä tarjoaa työmahdollisuuksia laajemmilla työmarkkinoilla. Myös starttirahaa hän pitää hyvänä käytäntönä, mutta työttömien ajankäytön liiallinen vahtaaminen saa myös Gregin pudistamaan päätään.

Maahanmuuttajien työttömyys on noin 2,5-kertainen kantasuomalaisiin nähden. Kyselin Gregiltä, että mistä tämä hänen mielestään johtuu. Myös hänestä kielivaatimukset ovat usein turhan tiukkoja: täydellistä suomea ei läheskään kaikissa ammateissa tarvitse, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ravintolat ja kahvilat ovat ymmärtäneet. Sitä paitsi työyhteisö on yksi parhaista ympäristöistä oppia kieltä.

Toinen Gregin tarkkanäköinen ajatus liittyy luottamukseen. Me suomalaiset luotamme toisiimme kansainvälisesti katsottuna verraten hyvin, mutta muualla syntyneet eivät kuitenkaan hevillä pääse osaksi tätä piiriä. Se näkyy kieli- ja muissa vaatimuksissa, joiden vuoksi ulkomailla haalittua osaamista ei usein osata arvostaa.

UKKO.fi:-palvelun kautta laskuttaa yhä enenevässä määrin myös ulkomaalaistaustaisia käyttäjiä. Toivottavasti tämän oppaan myötä yhä useampi maahanmuuttaja löytää tavan työllistää itsensä. Opas on vapaasti ladattavissa verkkosivuiltamme: mikäli sinulla on ulkomaalaistaustaisia tuttavia, niin kerro heille ihmeessä tästä hyödyllisestä tietopaketista!

Lue myös

Guide for Self-Employment in Finland

Markkinointiopas

Hinnoitteluopas

Sosiaaliturvaopas

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Vaivaavatko kivut kotitoimistolla? Tee nämä pienet lisäykset etätyöpäiviisi, niin jumit helpottuvat!

  Teetkö etätöitä kotoa käsin ja jumit vaivaavat? Kerromme tässä artikkelissa muutaman helpon vinkin ja tavan, joilla huolehdit hyvinvoinnistasi, liikkuvuudestasi ja työergonomiastasi pitkin työpäivää! Artikkelin lopusta löydät myös vinkkejä helppoon ja nopeaan taukojumppaan. Hyvästä työergonomiasta huolehtiminen on tärkeää, teet sitten liikkuvaa tai ruumiillisesti raskasta työtä tai istut kaikki päivät toimistolla. Ergonomian ylläpito pääsee kuitenkin helposti unohtumaan töihin uppoutuessa; etenkin osan etätyöläisistä…

  Lue lisää
 • Työelämä Kevytyrittäjyys nuorille

  Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman yritysrekisteriin liittymistä eli ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksen tarvitsevat mm. toiminimiyrittäjät ja osakeyhtiöt. UKKO.fi-palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä ilman yritysrekisteriin liittymistä. Yritysrekisteriin liittyminen maksaa, mutta UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi liityt ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Lue lisää yritysrekisteristä ja yrityksen perustamisesta. Valitset itse omat asiakkaasi ja määrität itse omat hintasi. Sinun…

  Lue lisää
 • Työelämä Vieraskynä: Kevytyrittäjä, näin näytät osaamisesi

  Hygieniapassi tai työturvallisuuskortti  – tuttua monelle. Entä oletko jo kuullut harvennuskortista tai vesityökortista?  Työelämänkorteilla on kymmeniä nimiä, mutta yksi yhteinen idea. Eri korttien ja passien suorittamisen tarkoitus on lisätä työntekijöiden osaamista ja parantaa työnteon turvallisuutta.   Kortti kertoo, että perustaidot ovat hallussa Suomessa on käytössä kymmeniä pakollisia ja vapaaehtoisia työelämänkortteja eri aloilla. Joskus korttivaatimuksia tulee eteen yllättävissäkin paikoissa, mutta idea…

  Lue lisää