Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Mietityttävätkö lomakorvaukset – Täällä tietopaketti!

lomakorvaukset

Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin.

Lomakorvauksen määrä

Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään.

Lomakorvauksen laskentatapa vaihtelee hieman. Mahdollisuutena on käyttää joko 14 päivän tai 35 tunnin ansaintasääntöä. Myös palkkausmuoto vaikuttaa lomakorvauksen suuruuteen jonkin verran. Sen perustana on kuitenkin aina ennen lomaa voimassa olleen työehtosopimukseen perustuva viikko- tai kuukausipalkka.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lomakorvausta maksettaessa pitää muistaa myös luontoisetuuksien osuus, joka kuuluu sekin vuosiloma-aikaan. Luontoisetuuksiksi katsotaan esimerkiksi puhelin- auto- ja asuntoetu. Sen sijaan esimerkiksi lounassetelit tai muut vastaavat eivät koske vuosiloma-aikaa.

Lomarahan määrä

Toisin kuin lomakorvaus lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen. Myöskin työpaikalla noudatetut käytänteet sekä työnantajan ja työntekijän välinen työsopimus vaikuttavat tähän. Ilman näissä sopimuksessa olevaa mainintaa, ei oikeutta lomarahaan automaattisesti ole.

Yleinen käytäntö on kuitenkin se, että lomarahaa maksetaan noin 50 % palkan suuruudesta. Tässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua toimialoittain, joten oma kohta kannattaa tarkistaa oman alan työehtosopimuksesta sekä keskustella asiasta vaikkapa oman esimiehen kanssa.

Lomakorvauksien erityistilanteita

Lomakorvauksista puhuttaessa tulee muistaa se, että ne kuuluvat myös kesätyöntekijöille ja muille lyhyissä työsuhteissa oleville. Lomapäiviä pidetään lyhyessä työsuhteessa kuitenkin vain harvin vapaana, joten näistä maksetaan korvaus viimeisen palkanmaksun yhteydessä.

Joskus myös pitempiaikaisissa työsuhteissa olevat voivat vaihtaa lomakorvauksiaan vapaaksi, mutta mitään subjektiivista oikeutta tähän ei kuitenkaan ole, vaan asiasta on aina neuvoteltava työnantajan kanssa.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Yhdenkertainen kirjanpito - vai kahdenkertainen kirjanpito?

    Varsinkin tuoreelle yrittäjälle kirjanpito ja sen järjestäminen voi tuntua vaikealta ja tuskaiselta taipaleelta. Yrittäjä ei välttämättä edes tiedä, mitä yhdenkertainen kirjanpito ja kahdenkertainen kirjanpito tarkoittavat, ja mitä eroavaisuuksia niissä on. Kerrataan heti alkuun muutama perusasia kirjanpidosta: Jokainen yritys, yhdistys tai säätiö on Suomen laissa määritelty kirjanpitovelvolliseksi, mutta kaikkien yrityksien ei kuitenkaan ole pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen laatimisesta voit lukea tarkemmin täältä.…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Laskupohja Exceliin haussa? Lataa ilmainen Excel-laskupohja!

    Lataa laskupohja Excel-muodossa! Lataa ilmainen laskupohja tästä. (Voit muokata Excel-laskupohjaa tarpeidesi mukaan omassa Excelissäsi.) Tarvitsetko yksinkertaisen ja tehokkaan laskutuspohjan Excelissä? Olemme luoneet valmiin Excel-laskutuspohjan, jota voit helposti muokata omiin tarpeisiisi. Olipa kyseessä yksityishenkilö tai yritys, Excel-laskutuspohja auttaa sinua hallitsemaan laskutusta ammattimaisesti ja selkeästi. ”Kiitos, pohja tuli tarpeeseen. Ne harvat laskut mitä tarvitsee tehdä, onnistuu helposti käyttäen pelkästään Exceliä. Pieni apu,…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen laskutus ulkomaille on helpompaa kuin luulet

    Miten hoituu laskutus ulkomaille, kun tuotteita tai palveluita myydään kotimaan ulkopuolelle? Yritys voi laskuttaa ulkomaille samaan tapaan kuin Suomeenkin. Muutamia erityisiä seikkoja on kuitenkin otettava huomioon. Toiminimiyrittäjällä voi olla ulkomaisia asiakkaita. Esimerkiski UKKO-palvelun kautta ulkomaan laskutus onnistuu helposti, sillä laskupohjat ovat sellaisinaan kansainvälisten standardien mukaisia ja laskun kieleksi voi valita englannin. Helppoa! Erityisesti uudelle yrittäjälle ulkomaan laskutus voi tuntua alkuun…

    Lue lisää