Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Yritystilin avaaminen – Milloin tarvitaan erillinen pankkitili yritykselle?

yritystilin-avaaminen-yritykselle

Yritystilin avaaminen kannattaa, koska omat ja yrityksen rahat täytyy pitää erillään. Käymme tässä tekstissä läpi yritystilin avaamiseen liittyvät asiat.

Milloin tarvitsee yritystilin?

Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin, koska kirjanpidossa on tärkeää se, että yrittäjän omat rahat ja yrityksen rahat pysyvät erillään.

Yleensä yritystili avataan heti, kun yritys on rekisteröity ja toiminta on päästy aloittamaan. On olemassa myös tilanteita, jolloin yritystiliä saatetaan tarvita jo ennen toiminnan aloittamista. Näissä tapauksissa kannattaa olla yhteyksissä suoraan omaan pankkiin.

Toiminimiyrittäjän ei ole pakollista avata erillistä tiliä, mutta se on suositeltavaa. Mikäli ei avaa erillistä yritystiliä, kannattaa kuitenkin avata erillinen henkilökohtainen tili, jotta yritystoimintaan liittyvistä raha-asioista on helpompi pysyä kärryillä. Myös kevytyrittäjän voi olla järkevä harkita erillisen tilin avaamista toiminnan kasvaessa, mutta se ei ole tarpeen mikäli tekee vain muutaman työkeikan silloin tällöin.

UKKO.fi on kevytyrittäjyyspalvelu, jonka käyttö ei vaadi omaa yritystä.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Yritystilin avaaminen

Kuten sanottu, yleensä tili avataan vasta sitten, kun yritys on jo rekisteröity ja aloittamassa toimintaansa. Monesti on kuitenkin järkevä avata tili jo ennen toiminnan aloittamista. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin tiliasioiden selvittelyssä.

Mitä asiakirjoja tarvitaan pankkitilin avaamista varten?

Moni yrittäjä saattaa pohtia, että mitä asiakirjoja tarvitaan yritystilin avaamiseen. Pankkiryhmä, johon tiliä ollaan avaamassa, määrittelee sen, mitä asiakirjoja lopulta tarvitaan ja nämä usein löytyvät pankkien sivuilta. Yleensä ne ovat kaupparekisteriote ja perustamisasiakirjat, jotka vaihtelevat yritysmuodon mukaan. Pankkitilin avaaminen onnistuu helpoiten silloin, kun yrittäjällä on pankissa asioidessaan mukanaan kaikki tarvittavat asiakirjat.

Yritystilin avaamiseen vaadituilla asiakirjoilla voi olla vaihtelua eri pankkien välillä, joten aina kannattaa selvittää oman pankin kanssa, mitkä asiakirjat tulisi olla mukana ja mitä kaikkea muuta tulisi ottaa huomioon yritystilin avaamisessa.

Lisätietoa pankissa tarvittavista asiakirjoista saa suoraan pankkien Internet -sivuilta ja itse pankit taasen löytyvät esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta osoitteesta www.finanssivalvonta.fi.

Yrittäjä avaamassa yritystiliä

Toiminimen yritystili

Toiminimiyrittäjä voi hoitaa yrityksen raha-asiat myös omalta henkilökohtaiselta tililtä. Kuitenkin liiketoimintaa koskevat tapahtumat olisi hyvä hoitaa eri tileiltä, jotta kirjanpito olisi selkeämpää.

Maksukorttia ei myöskään ole pakko hankkia, sillä kaikki kulut voidaan maksaa omalta tililtä ja sen jälkeen kirjata tapahtumat kirjanpitoon. Luonnollisesti kuitenkin kuitit ja tositteet täytyy olla tallessa.

Toiminimessä elinkeinonharjoittaja avaa tilin toiminimelleen, mutta vastuu tilinkäytöstä on henkilökohtaisesti yrittäjällä itsellään. Pankkitilin avaamiseen riittää, kun yrittäjä ottaa mukaan kaupparekisteriotteen ja liiketoimintasuunnitelman, jolla kuvataan yritystoiminnan laajuutta ja tavoitteita.

Pankkitilin avaaminen myös ennen toiminimen rekisteröimistä onnistuu hyvin, mutta silloin pankissa asioidessa pitää olla mukana ainakin liiketoimintasuunnitelma.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Avoimelle yhtiölle ja kommandiittiyhtiölle pankkitiliä avatessa tarvitaan kaupparekisteriotteen lisäksi myös yhtiöjärjestys tai yhtiösäännöt. Hakemuksen allekirjoittamiseen riittää yhden vastuunalaisen yhtiömiehen allekirjoitus.

Pankkitilin avaaminen onnistuu myös ennen yritystoiminnan alkamista, eli yrityksen rekisteröimistä, jos yhtiöjärjestys on kuitenkin jo laadittu.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiötä varten pankkitilin avaaminen on välttämätöntä jo ennen yrityksen rekisteröimistä, koska sitä tarvitaan osakeyhtiön osakkaiden osakepääoman tallettamista varten.

Pankissa asian tiimoilta asioidessa mukaan tarvitaan perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen pöytäkirja, jossa määritellään muun muassa se, kenellä on oikeudet pankkitilin käyttämiseen.

Osuuskunta

Osuuskunnallekin pankkitilin avaaminen onnistuu vaivatta, kun mukana on perustamiskirja, osuuskunnan säännöt ja hallituksen pöytäkirja, jossa selvitetään pankkitiliin käyttämiseen oikeutetut henkilöt.

Mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota pankkitiliä avatessaan?

Pankkitiliä tarvitaan erityisesti yritysmuodosta riippuen osakepääomien maksamiseen, maksutapahtumien käsittelyyn sekä kirjanpidon tueksi. Sillä on siis tärkeä asema yrityksen toiminnassa, joten sen hankkimiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa ja käyttää aikaa.

Pankkitiliä avatessa täytyy siis huolehtia, että tarvittavat asiakirjat ovat matkassa mukana, kuten jo aiemmin todettiinkin. Asiakirjoista täytyy huolehtia myös se, että ne ovat asianmukaisesti allekirjoitettuja ja riittävän tuoreita. Esimerkiksi kaupparekisteriote ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.

Tilin avaamisessa on ehdottomasti huomioitava myös se seikka, että kenellä on oikeus tilin käyttämiseen ja miten sitä kontrolloidaan. Mietittäväksi tulevat myös esimerkiksi sellaiset seikat kuin tiliin kytkeytyvät luotto- ja pankkikortit, verkkopankkipalvelut ja vakuutukset.

Yritystilin avaaminen

Voiko pankkitilin avata ulkomaille?

Jos yritys käy esimerkiksi kauppaa enimmäkseen ulkomailla, voi paikallisen pankin kautta toimiva pankkitili olla hyvä ratkaisu. Monet suomalaiset pankit neuvovat mielellään ulkomaisen tilin avaamisessa ja saattaapa tätä kautta löytyä myös oman kotimaisen pankin ulkomainen yhteistyökumppani tai sisarpankki.

Lisätietoa asiasta saa pankkien verkkosivuilta.

Tarjolla on uusien yritysten perustamispaketteja

Pankit tarjoavat innokkaasti uusille yritysasiakkailleen myös niin kutsuttuja yrityksen perustamispaketteja, joihin on koottu kaikki tarpeellinen aineisto yrityksen perustamista varten. Pankit tietenkin haaveilevat siitä, että yrittäjät keskittäisivät mahdollisimman monet asiansa samaan pankkiin, mutta yrittäjän näkökulmasta tällainen pakettiratkaisu on yksinkertaisesti arjen helpottaja.

Hyvin monien pankkien kautta on saatavana myös neuvontaa aloitteleville yrittäjille sekä erilaisia oppaita, joista varsinkin pankkiasioihin tutustuminen onnistuu helposti. Pankkien kotisivuilla vieraillessaan huomaa helposti myös sen, että linkkejä yritysten perustamisasioita koskeville sivustoille on runsaasti. Tietoa siis on tarjolla paljon, kunhan yrittäjä vaan osaa etsiä sitä oikeasta paikasta. Me autamme myös mielellämme, joten älä epäröi kysyä lisätietoja talous- ja pankkiasioihin liittyen.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Pienyritykselle sopiva yritystili?

Pankkien yritystilit eivät keskenään eroa merkityksellisesti muuta kuin palvelumaksujen suuruudella. Osa pankeista tarjoaa nykyisin myös erilaisia vakuutuspalveluja, joiden tarvetta kannattaa myös pohtia. Usein on fiksua keskittää mahdollisimman monet palvelut samaan pankkiin, sillä se helpottaa arkea paljon ja samalla myös saattaa olla edullisempaa. Pankkeja kannattaa vertailla keskenään, jotta löytyy itselle sopiva vaihtoehto.

Yritystilin avaaminen onnistuu tänä päivänä niin verkossa kuin myös paikan päällä pankissa. Samalla kun avaa yritystiliä, kannattaa tilata verkkopankkitunnukset ja pohtia olisiko maksukortti tarpeellinen. Mikäli yrittäjällä on liiketilat, kannattaa lisäksi tiedustella maksupääteasioista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 28.5.2012. Sitä on päivitetty 25.1.2021.

Lue myös

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen: