Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Yritystilin avaaminen – avaa yrityksen pankkitili

yritystilin-avaaminen-yritykselle

Yritystilin avaaminen kannattaa, koska omat ja yrityksen rahat täytyy pitää erillään. Käymme tässä tekstissä läpi yritystilin avaamiseen liittyvät asiat.

Milloin tarvitsee yritystilin?

Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin, koska kirjanpidossa on tärkeää, että yrittäjän omat rahat ja yrityksen rahat pysyvät erillään.

Osakeyhtiöllä tulee olla tili valmiina, kun toiminta käynnistetään. Toiminimiyrittäjän taas ei ole pakko avata yritystiliä, mutta se on suositeltavaa, jotta yritystoimintaan liittyvistä raha-asioista on helpompi pysyä kärryillä. Myös kevytyrittäjän voi olla järkevä harkita erillisen henkilökohtaisen tilin avaamista toiminnan kasvaessa, mutta se ei ole tarpeen, mikäli tekee vain muutaman työkeikan silloin tällöin.

UKKO.fi hoitaa taloushallinnon ja paperityöt, toimit sitten kevytyrittäjänä tai oman yrityksesi kautta. Toiminimi- ja osakeyhtiöyrittäjille tarjoamme lisäksi palveluun integroidun UKKO Yritystilin – tutustu ja avaa omasi ilmaiseksi!

 

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Yritystilin avaaminen

Yleensä tili avataan vasta sitten, kun yritys on jo rekisteröity ja aloittamassa toimintaansa. Joskus on kuitenkin järkevää avata tili jo ennen toiminnan aloittamista. Siksi tiliasioiden selvittely kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja valita omalle yritykselle parhaiten sopiva vaihtoehto.

Perinteisesti yritystili on avattu omassa pankissa. Prosessi on usein hidas ja kallis, ja monet pankit vaativat paljon asiakirjoja, mikä tekee prosessista monimutkaisemman. Nykyään yritystilin voi avata myös täysin sähköisesti esimerkiksi UKKO Yrittäjä -palvelussa, jolloin voi säästää rahaa ja aikaa.

Yritystilin avaaminen UKKO Yrittäjä -palvelussa

UKKO Yritystili palvelee UKKO.fi:n toiminimi- ja osakeyhtiöasiakkaita. Kyseessä on yritystili, jolle voit vastaanottaa asiakkaidesi maksuja ja jonka kautta voit maksaa yrityksesi laskuja suoraan UKKO-palvelussa tai tehdä ostoksia tiliin yhdistetyllä maksukortilla. Saat avattua sen nopeasti kirjautumalla UKKO Yrittäjä -palveluun.

Yritystilin avaaminen pankissa

Jos yritystilin avaa pankissa, kannattaa prosessiin varata riittävästi aikaa. Yritysmuodosta, liitteiden toimittamisajasta ja pankista riippuen tilin avaamisessa voi vierähtää jopa useampi viikko. Tarkista ensin alta, mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitset pankkitilin avaamista varten ja ole sitten yhteydessä valitsemaasi pankkiin.

Kuten sanottu, yleensä tili avataan vasta sitten, kun yritys on jo rekisteröity ja aloittamassa toimintaansa. Monesti on kuitenkin järkevä avata tili jo ennen toiminnan aloittamista. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin tiliasioiden selvittelyssä.

Mitä asiakirjoja tarvitaan pankkitilin avaamista varten?

Moni yrittäjä saattaa pohtia, että mitä asiakirjoja tarvitaan yritystilin avaamiseen pankissa. Pankkiryhmä, johon tiliä ollaan avaamassa, määrittelee sen, mitä asiakirjoja lopulta tarvitaan ja nämä usein löytyvät pankkien sivuilta. Yleensä ne ovat kaupparekisteriote ja perustamisasiakirjat, jotka vaihtelevat yritysmuodon mukaan. Pankkitilin avaaminen onnistuu helpoiten silloin, kun yrittäjällä on pankissa asioidessaan mukanaan kaikki tarvittavat asiakirjat.

Yritystilin avaamiseen vaadituilla asiakirjoilla voi olla vaihtelua eri pankkien välillä, joten aina kannattaa selvittää oman pankin kanssa, mitkä asiakirjat tulisi olla mukana ja mitä kaikkea muuta tulisi ottaa huomioon yritystilin avaamisessa.

Lisätietoa pankissa tarvittavista asiakirjoista saa suoraan pankkien Internet -sivuilta ja itse pankit taasen löytyvät esimerkiksi Finanssivalvonnan sivuilta osoitteesta www.finanssivalvonta.fi.

Yrittäjä avaamassa yritystiliä

Pankkitilin avaaminen toiminimelle

Toiminimiyrittäjä voi hoitaa yrityksen raha-asiat myös omalta henkilökohtaiselta tililtä. Kuitenkin liiketoimintaa koskevat tapahtumat olisi hyvä hoitaa eri tileiltä, jotta kirjanpito olisi selkeämpää.

Maksukorttia ei myöskään ole pakko hankkia, sillä kaikki kulut voidaan maksaa omalta tililtä ja sen jälkeen kirjata tapahtumat kirjanpitoon. Luonnollisesti kuitenkin kuitit ja tositteet täytyy olla tallessa.

Toiminimessä elinkeinonharjoittaja avaa tilin toiminimelleen, mutta vastuu tilinkäytöstä on henkilökohtaisesti yrittäjällä itsellään. Pankkitilin avaamiseen riittää, kun yrittäjä ottaa mukaan kaupparekisteriotteen ja liiketoimintasuunnitelman, jolla kuvataan yritystoiminnan laajuutta ja tavoitteita.

Pankkitilin avaaminen myös ennen toiminimen rekisteröimistä onnistuu hyvin, mutta silloin pankissa asioidessa pitää olla mukana ainakin liiketoimintasuunnitelma.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Pankkitilin avaaminen avoimelle yhtiölle ja kommandiittiyhtiölle

Avoimelle yhtiölle ja kommandiittiyhtiölle pankkitiliä avatessa tarvitaan kaupparekisteriotteen lisäksi myös yhtiöjärjestys tai yhtiösäännöt. Hakemuksen allekirjoittamiseen riittää yhden vastuunalaisen yhtiömiehen allekirjoitus.

Pankkitilin avaaminen onnistuu myös ennen yritystoiminnan alkamista, eli yrityksen rekisteröimistä, jos yhtiöjärjestys on kuitenkin jo laadittu.

Pankkitilin avaaminen osakeyhtiölle

Osakeyhtiötä varten pankkitilin avaaminen voi olla välttämätöntä jo ennen yrityksen rekisteröimistä, koska sitä saatetaan tarvita osakeyhtiön osakkaiden osakepääoman tallettamista varten.

Pankissa asian tiimoilta asioidessa mukaan tarvitaan perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen pöytäkirja, jossa määritellään muun muassa se, kenellä on oikeudet pankkitilin käyttämiseen. Monet pankit kuitenkin edellyttävät, että osakeyhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin ennen yritystilin avaamista. Varmimmin saat siis tilin avattua, kun toimitat pankille myös kaupparekisteriotteen.

Pankkitilin avaaminen osuuskunnalle

Osuuskunnallekin pankkitilin avaaminen onnistuu vaivatta, kun mukana on perustamiskirja, osuuskunnan säännöt ja hallituksen pöytäkirja, jossa selvitetään pankkitilin käyttämiseen oikeutetut henkilöt.

Mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota pankkitiliä avatessaan?

Pankkitiliä tarvitaan yritysmuodosta riippuen erityisesti osakepääomien maksamiseen, maksutapahtumien käsittelyyn sekä kirjanpidon tueksi. Sillä on siis tärkeä asema yrityksen toiminnassa, joten sen hankkimiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa ja käyttää aikaa.

Pankkitiliä avatessa täytyy siis huolehtia, että tarvittavat asiakirjat ovat matkassa mukana, kuten jo aiemmin todettiinkin. Asiakirjoista täytyy huolehtia myös se, että ne ovat asianmukaisesti allekirjoitettuja ja riittävän tuoreita. Esimerkiksi kaupparekisteriote ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.

Tilin avaamisessa on ehdottomasti huomioitava myös se seikka, että kenellä on oikeus tilin käyttämiseen ja miten sitä kontrolloidaan. Mietittäväksi tulevat myös esimerkiksi sellaiset seikat kuin tiliin kytkeytyvät luotto- ja pankkikortit, verkkopankkipalvelut ja vakuutukset.

Yritystilin avaaminen

Voiko pankkitilin avata ulkomaille?

Jos yritys käy esimerkiksi kauppaa enimmäkseen ulkomailla, voi paikallisen pankin kautta toimiva pankkitili olla hyvä ratkaisu. Monet suomalaiset pankit neuvovat mielellään ulkomaisen tilin avaamisessa ja saattaapa tätä kautta löytyä myös oman kotimaisen pankin ulkomainen yhteistyökumppani tai sisarpankki.

Lisätietoa asiasta saa pankkien verkkosivuilta.

Tarjolla on uusien yritysten perustamispaketteja

Pankit tarjoavat innokkaasti uusille yritysasiakkailleen myös niin kutsuttuja yrityksen perustamispaketteja, joihin on koottu kaikki tarpeellinen aineisto yrityksen perustamista varten. Pankit tietenkin haaveilevat siitä, että yrittäjät keskittäisivät mahdollisimman monet asiansa samaan pankkiin, mutta yrittäjän näkökulmasta tällainen pakettiratkaisu on yksinkertaisesti arjen helpottaja.

Hyvin monien pankkien kautta on saatavilla myös neuvontaa aloitteleville yrittäjille sekä erilaisia oppaita, joista varsinkin pankkiasioihin tutustuminen onnistuu helposti. Pankkien kotisivuilla vieraillessaan huomaa helposti myös sen, että linkkejä yritysten perustamisasioita koskeville sivustoille on runsaasti. Tietoa siis on tarjolla paljon, kunhan yrittäjä vaan osaa etsiä sitä oikeasta paikasta. Me autamme myös mielellämme, joten älä epäröi kysyä lisätietoja talous- ja pankkiasioihin liittyen.

 

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Pienyritykselle sopiva UKKO Yritystili

Pienyrittäjän on hyvä vertailla yritystilien hintoja tarkasti, sillä etenkin niiden avaaminen voi tulla yllättävän kalliiksi. Avausmaksu saattaa olla jopa useita satoja euroja!

UKKO Yrittäjä -palvelun asiakkaana voit onneksi välttyä avausmaksuilta täysin ja avata edullisen UKKO Yritystilin. Saat 15 € + alv kuukausihinnalla UKKO-palveluun integroidun yritystilin ja fyysisen tai digitaalisen Mastercard Debit -maksukortin. Mikä parasta, tili avataan verkossa, ja voit saada sen käyttöösi jo muutamassa tunnissa.

Miksi kannattaa avata UKKO Yritystili?

  • Se on todella edullinen: saat tilin ja siihen liitetyn Mastercard Debit -kortin vain hintaan 15 € + alv 24 % /kk.
  • Voit maksaa yrityksesi laskuja suoraan UKKO-palvelussa.
  • Säästät energiaa, sillä kaikki hoituu sähköisesti. Et joudu esimerkiksi varaamaan tapaamisaikaa tai asioimaan fyysisessä konttorissa tilin avaamista varten!
  • Tilitapahtumasi päivittyvät automaattisesti UKKO-palveluun ilman lisäkuluja.
  • Et joudu maksamaan avausmaksua tai transaktiokuluja* tilin käytöstä. Tilin avaaminen on ilmaista ja sen tavanomaiset käyttökulut sisältyvät maksamaasi kuukausihintaan.
  • Saat tilin käyttöösi uskomattoman nopeasti: avaaminen hoituu yleensä alle 72 tunnissa.

*Kuukausihintaan sisältyy 40 lähtevää maksua/kk. Mikäli tilitapahtumia on paljon, 40 lähtevää maksua sisältävän lisäpaketin hinta on 5 € + ALV 24 %. 

Vertaile yritystilejä tarkasti

Pankkien tarjoamat yritystilit eivät eroa merkittävästi toisistaan muuten kuin palvelumaksujen suuruuden osalta. Jos yritystilin päätyy avaamaan pankista, kannattaa niitä vertailla huolellisesti ja keskittää mahdollisimman monet palvelut samaan pankkiin, sillä se helpottaa arkea ja voi tuoda pientä säästöä. Pienyrittäjälle paras vaihtoehto on kuitenkin kirjanpitopalveluun yhdistetty sähköinen yritystili, joka säästää rahan lisäksi aikaa, kun tilitapahtumat saa kohdistettua helposti kirjanpitoon.

Samalla kun avaa yritystiliä, kannattaa pohtia olisiko maksukortti tarpeellinen. UKKO Yritystiliin se sisältyy aina ilman lisäkuluja.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 28.5.2012. Sitä on päivitetty 3.5.2024.

Lue myös

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Toiminimi vs kevytyrittäjyys: Kumpi valita?

    Toiminimi vs kevytyrittäjyys – kumpi valita? Kevytyrittäjyys on vaihtoehto perinteiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Kumpi lopulta kannattaa valita: kevytyrittäjyys vai toiminimi? Varmasti moni yrittäjäksi haaveileva miettii vastakkainasettelua kevytyrittäjyys vs. toiminimi. Ei ole suoraa vastausta siihen, onko yrittäjyys vai kevytyrittäjyys parempi vaihtoehto. Jokaisen oma tilanne vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto on itselle sopivin. Lue, miten kevytyrittäjyys eroaa…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Aloittavan yrittäjän pahimmat virheet – vältä nämä!

    Jokainen alkava yrittäjä tulee jossain kohtaa tekemään virheitä, mutta niistä ei kannata lannistua. Epäonnistumisia sattuu kaikille ja ne ovat osa oppimisprosessia – tosin isommat virheet voivat olla kohtalokkaita uudelle yritykselle. Mutta miten välttää tyypilliset uuden yrittäjän mokat? Lue vinkkimme, kuinka välttää virheaskeleet sekä millaisiin virheisiin aloittelevat yrittäjät usein sortuvat. 1.Varovaisuus tarpeettomien palvelujen kanssa Yrittäjyyden alkumetreillä on monenlaista puhelinmyyjää, jotka piinaavat…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Vieraskynä: Yrittäjäkassa unohtui ja liian halvat hinnat – uutena yrittäjänä opin nämä asiat kantapään kautta

    Aloittavan yrittäjän virheet liittyvät usein siihen, että hän myy tuotteitaan tai palveluitaan liian halvalla; hintoja voi olla todella vaikea nostaa myöhemmin. Tyypillisenä uuden yrittäjän virheenä pidetään myös sitä, että hän unohtaa varautua arvonlisäveroihin ja ennakkoveroihin, ja joutuu siksi maksuvaikeuksiin. Näistä virheistä uutta yrittäjää muistutetaan varoittaa joka käänteessä. Tässä artikkelissa kerron muista tyypillisistä virheistä, joista moniin olen itse sortunut. Olen itse…

    Lue lisää