Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Pia Koponen ja arjen improvisointi – Omat duunit -podcast

pia-koponen

Omat duunit -podcastin uudessa jaksossa on vieraana vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukouluttaja sekä esiintymistaidon valmentaja Pia Koponen.

Jakson voit kuunnella kirjoituksen lopusta ja SoundCloudista!

Pia ohjaa ja opettaa improvisointia ja improvisaatioteatteria, toimii vuorovaikutuskouluttajana esimerkiksi yrityksille sekä ohjaajana nuorten parissa. Hänen harrastus-, koulutus- ja työtaustansa on monipuolinen, mutta loppujen lopuksi kaikki vaiheet ovat yhdistyneet toisiinsa saumattomasti.

”Monet asiat elämässä tuntuvat itsessään irrallisilta, mutta jonain päivänä tajuaa, kuinka hienosti ne liittyvätkään toisiinsa”, Pia toteaa. ”Tätä opetan nuorisoryhmillekin, kun käyn heitä valmentamassa.”

Hän lisää, että improvisoijan elämässä tosin kaikki tuntuu lopulta linkittyvän luonnollisesti yhteen.

Arkinen improvisointi

Improvisaatio tuli Pialle aikoinaan tutuksi hänen teatteriharrastuksensa kautta. Aluksi laji tuntui hänestä pelottavalta, eikä ihme – onhan se hyppy tuntemattomaan. Keith Johnstonen teos "Impro. Improvisoinnista iloa elämään ja esiintymiseen" muutti kuitenkin kaiken.

”Sen innoittamana ilmoittauduin elämäni ensimmäiselle johnstonilaisten oppien mukaiselle improvisaatiokurssille. Kipinä syttyi, eikä ole sammunut!”

Improvisoinnin käsite on yleisesti tuttu taiteen puolelta, mutta se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme; hyödynnämme sitä huomaamattammekin jatkuvasti. Tämän puolesta Piakin puhuu, ja asiaa käsittelee myös hänen kirjansa "Lupa mokata – Improvisointi arjessa".

”Improvisointia voi kuvata taidoksi käyttää kehoa, tilaa ja kaikkia inhimillisiä apukeinoja idean tai tilanteen spontaaniin ilmaisemiseen”, Pia kirjoittaa. ”Kohtaamme tilanteita, jotka vaativat kykyä joustaa, määritellä asioita ja asenteitamme uudelleen ja ratkaista ongelmia uusilla tavoilla.”

”Jos emme arvosta taitojamme luontaisina improvisoijina, emme kehitä taitojamme eteenpäin, emme luota kykyymme selviytyä uusista tilanteista, emmekä arvosta sitä puolta itsessämme, joka on spontaani, luova, utelias ja leikkimielinen.”

Jaksossa Pia toteaa elämän olevan täynnä sellaisia tilanteita, joissa päätyy ottamaan itsensä liian vakavasti. Tällöin myös estää samalla erilaisia tilanteita tapahtumasta. Pian mukaan uudenlaisen tilanteen tullessa eteen voisi ajatella seuraavasti:

”Minulla on ajatus siihen, kuinka tämä tilanne voisi mennä – mutta entäpä jos katsonkin, miten tämä menee, jos en itse vaikuta siihen niin paljon?”

Hän huomauttaa, että tarkoitus ei kuitenkaan ole omaksua passiivista roolia. Sen sijaan on hyvä olla aktiivinen, läsnä oleva ja hyväksyvä – ylipäänsä asennoitua ottamaan uudenlaiset tilanteet avoimesti vastaan!

Jaksossa keskustelemme Pian kanssa seuraavista asioista:

  • Pian taustasta ja kuinka hän on päätynyt siihen, missä on nyt
  • Mikä innosti häntä esikoisteos Improkirjan kirjoittamiseen
  • Mitä Lupa mokata -teokseen sisältyy
  • Mikä on niin kutsuttu elämysalue – eli oman mukavuusalueen ulkopuolinen alue – ja mitä siellä tapahtuu
  • Kuinka improvisointia voi hyödyntää yrittäjänä
  • Miten improvisaatiota voi opetella pikkuhiljaa
  • Kuinka mielikuvaharjoitukset auttavat tässä

Kuuntele jakso alta!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

  • Podcastit Leena-Mari Laukkanen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Kevytyrittäjyys-podcastimme uudessa jaksossa Olli Kopakkalan vieraana on Saksassa asuva matkabloggaaja, yrittäjä ja diginomadi Leena-Mari Laukkanen. Miten bloggaamisesta ja somesta tuli Leena-Marille työ? Entä kuinka onnistuu yrittäminen ulkomailla? Leena-Mari pyörittää Düsseldorfissa omaa sometoimistoa Leenamari.fi, jonka ohella hän pitää suosittua London and Beyond -nimistä blogia. Bloggaajan arjen lisäksi tässä jaksossa puhutaan muun muassa yrittäjyydestä, ulkomailla asumisesta, somekohuista ja AirBnB:stä. Leena-Mari kertoo podcastissamme myös sen,…

    Lue lisää
  • Podcastit Pirjo Airaksinen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Kevytyrittäjyys-podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan luovan alan työstä ja sen muutoksesta. Ollin kanssa aiheesta on keskustelemassa markkinointiviestintätoimisto Supersonin Head of  Culture Pirjo Airaksinen. Podcastissa Olli Kopakkala ottaa selvää, mikä on Supersonin käyttämä spesialistimalli ja miten sellaisen rakentamiseen on yrityksessä päädytty. Olli ja Pirjo keskustelevat siitä, miten spesialistimallia rakennetaan ja miten se toimii. Kun kuuntelet podcastin, saat varmasti vastauksen näihin kysymyksiin: Mitä tekee…

    Lue lisää
  • Podcastit Aatu Itkonen – Kevytyrittäjyys-podcast

    Kevytyrittäjyys-podcastin uudessa jaksossa vieraana on esiintyjä, viihdetaiteilija ja juontaja Aatu Itkonen. Aatu on vasta 17-vuotias, mutta nuoresta iästään huolimatta uraa viihteen parissa on kertynyt jo useampia vuosia. Kevytyrittäjänä toimiva Aatu Itkonen keikkailee myös kouluissa ja erilaisissa oppilaitoksissa kertomassa omasta urastaan ja yrittäjyydestä yhtenä työllistymisvaihtoehtona. Miten nuoret ottavat tietoa vastaan sanavalmiilta kevytyrittäjältä? Tässä jaksossa podcastin juontaja Olli Kopakkala ja Aatu keskustelevat…

    Lue lisää